10 meseösvény óvodásoknak, kisiskolásoknak – manók, tündérek, mesehősök nyomában

Meseösvény válogatásunkban találhattok letölthető appokkal felfedezhető helyszíneket, manós ösvényeket, olyan útvonalakat, ahol pici házakba is bekukkanthattok, illetve olyat is, ahol élőszereplős mesékbe csöppenhettek vagy a környezet- és természet védelemről tanulhattok. 10 meseösvény óvodásoknak, kisiskolásoknak és minden meserajongónak.

János vitéz meseút – Ráckeve

A 2022 tavaszán átadott János vitéz Meseút tanösvény állomásain gyönyörű, kézzel festett házikókat találtok, melyekben egy-egy mesét, és a meséhez kapcsolódó játékot, feladatot, beszélgetést indító kérdést, kalandot rejtettek el. Itt írtunk róla részletesebben. További információk itt.
Megközelítés: A Meseút kezdő állomása a város központjában van, a Tourinform irodában, és ide is kell visszavinni a kulcsokat. Itt vehetitek meg a belépőjegyet nyitvatartási időben.

 

Boszorkány meseösvény – Sopron

A Boszorkány meseösvény kezdetét egy mesebeli farönk házikó jelzi. Az ablakaiban elhelyezett táblák hasznos információkkal látják el az útnak indulókat. A kis ház ajtaján található kincses térkép segítségével rögtön kezdődhet a nagy kaland a varázslatos erdőben. A meseösvény 8 állomásán kijelölt feladatok megoldása közben rengeteg élménnyel és új ismeretekkel gazdagodnak a bátor kincskeresők. Az ösvény végén egy nagy játszóteret, a Károly-kilátót és a Kőhalmy Vadászati Múzeumot találjátok, ahol büfé is üzemel. A meseösvény babakocsival is járható. Részletek itt.
Kiindulópont: a Lővér Kalandpark bejárata melletti aszfaltos út, amely Károly-kilátóig visz

 

Fehérlófia meseösvény és játszópark – a Füzéri vár parkolójánál

Már a távolból is csalogató a csodás, hófehér Füzéri vár, amely a Zempléni-hegységben, egy vulkáni kúpon épült. A parkolóból egy szerpentines, részben a sziklába vájt középkori lépcsőn, részben falépcsőn juthatunk fel a várba kb. 20 perc alatt. Az Alsó- és a Felsővárat is érdemes bejárni, a felújított termeket, hálószobákat, konyhát és az ebédlőt, a gyógynövénykertet és a kápolnát. Meseösvényes válogatásunkba azért került be, mert a parkolónál, az erdőben a vár felé haladva találjuk meg Kő Boldizsár és csapatának játékait, amely a Fehérlófia meséje köré épül. Kipróbálhatjuk a különleges hintákat, a túlvilágra átjáró kaput és még számos ötletes játékot, miközben a színes, festett fatáblákon követhetjük végig a történetet.
Megközelítés: Füzéri vár parkolója, ahol napidíjat kell fizetni a behajtásért. Innen már látszanak az erdőben található játékok.

 

Hangya Dani nyomában – Katalinpusztai Kirándulóközpont, Szendehely

Visszatérő vendégei vagyunk a Naszálynak, és azon belül is a Katalinpusztai Kirándulóközpontnak, ahol Hangya Dani vezet minket végig 3 féle, különböző hosszúságú ösvényen, így az egészen picike, totyogósok, az óvodások és iskolások is találnak maguknak programot. A kirándulóközpont mellett játszótér és mini vadaspark is van, illetve egy kisebb büfé, sőt hétvégente hangyavasút (kerti vasút) is közlekedik, amely a parkolótól a kirándulóközpontig szállítja a látogatókat. Itt írtunk róla részletesebben.
Megközelítés: A 2-es úton Szendehely vége tábla előtt Budapest felől a jobb irányba kell lekanyarodni a kirándulóközpont felé. A parkolóban napidíjat kell fizetni.

 

Litéri Mesetútra

Az ösvényen található Mesekuckókat helyi kisgyermekes szülők készítették. A faluban 4 mesekuckó az erdőben pedig 3 található, mely 3 kilométeres sétával végig járható (nem kör ösvény, úgyhogy így számoljatok). Vannak hosszabb és rövidebb, kisebbeknek és nagyobbaknak való mesék is, úgyhogy ha túl kicsik a gyerekek, akkor érdemes saját mesékkel is készülni, de a nagyobb ovisokat már leköti mindegyik történet. Saját kinyomtatott meséket is vihettek, így biztos megörvendeztettek majd másokat. Részletek itt.
Kiindulópont: Litér, Művelődési Ház, végállomás Litéri erdő, a faluban vezető út babakocsival is járható, az erdős részek nem.

 

Mimó és Csipek meseösvények

Írtunk már nektek a Mimó és Csipek meseösvényekről, amelyek a környezet védelmére tanítják a gyerekeket. Azóta már két újabb helyszínen, az Almássy téren, illetve a Kiscelli parkerdőben (itt 2022-ben megnyílt a Mimó és Csipek játszótér) is találtok könnyű, önállóan bejárható ösvényeket. Érdemes papírt, ceruzát is vinni, mert vannak satírozható ábrák. A programok előtt töltsétek le a térképet és a meséket. Részletek itt.
Kiindulópont: Almássy tér vagy Kiscelli erdő

 

Noszvaj meseösvény

A Családi Meseút kézzel festett, pici lakatokkal lezárt házikóiban egy-egy népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot találtok. A gyerekeket 7 próba, 3 szintválasztó, 3 különleges meseállomás és 11 bátorító mese várja és a varázslény kutató expedíció végén Sárkányvadász oklevelet kapnak. Jó ha van nálatok apró csere-bere ajándék, amiért ti is vihettek magatokkal apróságokat (hasonlóan egy geocathing játékhoz, de készítsétek fel a gyerekeket, hogy nem mindig van használható apróság a ládákban, ez nyilván az előttünk járóktól is függ), illetve az egyik állomás könyves csere-bere pont, tehát megunt könyveket is vihettek. A meseút ára: 2000 Ft/család + 3000 Ft kaució, amit a végén visszaadnak (csak készpénzben tudtok fizetni!), van külön felnőtteknek szóló meseút, illetve a legújabb a Vadon kulcsa meseút, szintén családoknak. Részletek itt.
Kiindulópont: Harmónia cukrászda és Rozika cukrászda. Ezen a két helyszínen vehetitek meg a belépőjegyet, nyitvatartási időben, és ide kell visszahozni a mindent nyitó kulcsokat.

 

Sóstói meseösvény – Digitális Vándor app

Az útvonal 4,5 km hosszú, kényelmesen bejárható 2,5 óra alatt és szintemelkedéssel sem kell számolni. Számos dolgot megtudhattok a környék élővilágáról, illetve játékos feladatokat oldhattok meg a népmesék és népzene segítségével. A Sóstói Természetvédelmi Területről itt írtunk bővebben.
Kiindulópont: Székesfehérvár, Sóstói Természetvédelmi Terület, Sóstói Látogatóközpont az Aréna mellett
Részletek itt.

 

Tőzike tündér ösvénye (Éger tanösvény) – Zalakaros

Ha Zalakaroson járunk, mindig meglátogatjuk Tőzike tündért, aki a Termál-tónál lakik. A rövid, pallós ösvényen megismerkedhettek a környék növény- és állatvilágával, és több interaktív játékot, kirakót is találtok a pár száz méteres úton. Utána a játszótéren lehet megpihenni, illetve a tónál találtok békákat (persze csak tavasztól őszig) és lehet mászkálni a vízen található köveken is. Részletek itt.
Megközelítés: A termál tónál van egy parkoló, amit közvetlenül a Zalakarosi Fürdő mellett találtok. Innen indul a picike, pallós ösvény.

 

Vuk ösvénye – Digitális Vándor app

A 2020-ban átadott 2,5 kilométeres kalandösvény interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egyaránt. Az ösvény felfedezéséhez még indulás előtt érdemes telepíteni az Digitális Vándor applikációt, amely utána offline módban is használható. Az útközben található állatszobrokat a kapolcsi Ilona-malom műhely készítette (sajnos Vukot rögtön ellopták már az átadás időpontja után). Az állomásokon Fekete István több regényrészletét is olvashatjátok, a legkedveltebb erdei és mezei állatok mellett feltűnik az állatok királya is, maga az Oroszlán-szikla. (A felnőtteknek súgjuk meg, hogy az egyik állomásnál be kell mászni a híd alá, ahol egy olyan ládát találtok, amiben igazi állatszőrt, siklóbőrt lehet tapogatni.) Itt írtunk róla.
Megközelítés: II. kerület, Macis erdei játszótér, ide is tér vissza.

 

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!