Ilyen lett Budapest legnagyobb játszótere, az új városligeti Nagyjátszótér!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

városligeti Nagyjátszótér

2019. október 26-án megnyitott Budapest legnagyobb játszótere. A városligeti Nagyjátszótér több mint 13.000 négyzetméteren várja a gyerekeket a park dél-keleti részén. Itt biztos minden korosztály talál majd magának játékot, illetve integrált játékelemeket is találtok. Kipróbáltuk az új helyszín többféle korosztállyal.

A városligeti Nagyjátszótér 3 nagy területi egységre osztható: az Ajtósi Dürer sorhoz közelebbi részen (a jelenlegi főbejárattól balra) kapott helyett a kicsik játszótere, amely 0-6 éves gyerekeknek ajánlott, közép tájon a homokozós-vizezős rész 2-12 éves korig, a Hősök tere felől (a léghajó mászókánál) pedig a nagyok játszótere, amely 6-14 éveseknek készült. Oldalt alakították ki a csúszka pályákat, illetve középen a központi elemet, a léghajó mászókát, melyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihletett.

városligeti Nagyjátszótér

A kicsinknek való részen találtok gumilappal borított mászódombokat, alagutakat, kis csúszdát, baba hintás „körhintát”, homokozót napvitorlával, illetve sokféle rugós játékot.

városligeti Nagyjátszótér

A középső homokos-vizezős rész 2020 nyarától üzemel. Remekül lehet homokozni, hiszen különféle beépített homokozó játékok is vannak, illetve gátak, „kis folyó”, párásító. Nagy sikert aratott a fa körül futó kis hálós mászóka, és a mozgó gumilapos mászóka is a mellette lévő rúdcsúszdákkal együtt.

városligeti Nagyjátszótér

A nagyoknak való helyszínen a léghajós mászóka mellett óriási hálóval védett mászókarendszer fut körbe a területen, több helyen lehet fel- és lemászni vagy óriás csőcsúszdákon lejutni a földre. Az egyik csúszda a sebességet is méri. Végre egy olyan játszótér, ahol a 10 év feletti korosztály sem unatkozik.

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

Többféle forgójáték, tízfajta hinta és 10 földbe süllyesztett trambulin is várja a gyerekeket.

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

Külön kiemelnénk az integrált játékeszközöket, a pillangót (rugós játék) és a kerekesszékkel is használható magasított homokozót, illetve van akadálymentes mosdó is.

Több helyszínen alakítottak ki hangulatos, közösségi tér jellegű pihenő részeket, illetve nekünk kifejezetten tetszettek a szülőknek szánt forgó székek. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek (Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek.

A fejlesztések ezzel nem érnek véget. Már átadták a játszótér mellett épülő szabadtéri kondipályát, a Terepjátszót, ahol van mászószikla, skateboard pálya, mászófal, illetve rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas terek. Egy félreeső részre (ún. Téröblözetbe) került egy kisebb pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhattok. Itt találtok róla egy videót.

A játszótérrel egy időben megnyitották a Millennium Házát is (volt Olof Palme Ház), ahol kiállítás, rózsakert, szökőkút, kávézó várja az érdeklődőket. A KRESZ-park előreláthatóan 2023 nyaráig felújítás miatt zárva tart!

A játszótér jelenleg nagy népszerűségnek örvend, ezért készüljetek fel rá, hogy sokan keresik fel. Érdemes fokozottan figyelni a gyerekekre, és csak a korosztályuknak megfelelő játékokat használják!

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Megközelítés: A XIV. kerületi városligeti Nagyjátszótér a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, minden környező sétányról könnyen megközelíthető többféle járművel (kisföldalattival Hősök teréig, 72-es és 74-es trolibusszal, illetve a 70-es trolival (Olof Palme sétány megálló) is. Jelenleg parkolni pl. a Közlekedési Múzeumnál lehet (kevés hely van, amely hamar betelik), hétvégén ingyenesen, de mindig sokan vannak, illetve a Dózsa György úti mélygarázsnál (fizetős).
Nyitva tartás: reggel 8:30-tól sötétedésig
Mosdó: 100 Ft (tiszta, új pelenkázóval), 6 éves kor alatt ingyenes.
Több kút is van a területen. Találtok okospadokat is, ahol lehet pl. telefont tölteni zárt mini széfekben.

A játszótéren találjátok (kerítésen belül és kívül is) a Léghajó kertet, ahol hideg- és meleg ételek, italok, péksütemények, édességek, gyümölcslevek, nyáron fagyi is kapható!

Itt megnézhetitek a többi 2019-ben átadott budapesti játszóteret isJátszótér rovatunkban pedig az összes kedvencünket megtaláljátok!


Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevelében is megkapni, itt tudtok feliratkozni! Kirándulás ötletek, kipróbált programok, újdonságok, gyerekkönyvek és még sok minden más a Minimatinétól!