Ilyen lett Budapest legnagyobb játszótere, az új városligeti Nagyjátszótér!

városligeti Nagyjátszótér

2019. október 26-án megnyitott Budapest legnagyobb játszótere. A városligeti Nagyjátszótér több mint 13.000 négyzetméteren várja a gyerekeket a park dél-keleti részén. Itt biztos minden korosztály talál majd magának játékot, illetve integrált játékelemeket is találtok. Kipróbáltuk az új helyszín többféle korosztállyal.

A városligeti Nagyjátszótér 3 nagy területi egységre osztható: az Ajtósi Dürer sorhoz közelebbi részen (a jelenlegi főbejárattól balra) kapott helyett a kicsik játszótere, amely 0-6 éves gyerekeknek ajánlott, közép tájon a homokozós-vizezős rész 2-12 éves korig, a Hősök tere felől (a léghajó mászókánál) pedig a nagyok játszótere, amely 6-14 éveseknek készült. Oldalt alakították ki a csúszka pályákat, illetve középen a központi elemet, a léghajó mászókát, melyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihletett.

városligeti Nagyjátszótér

A kicsinknek való részen találtok gumilappal borított mászódombokat, alagutakat, kis csúszdát, baba hintás „körhintát”, homokozót napvitorlával, illetve sokféle rugós játékot.

városligeti Nagyjátszótér

A középső homokos-vizezős rész 2020 nyarától üzemel. Remekül lehet homokozni, hiszen különféle beépített homokozó játékok is vannak, illetve gátak, „kis folyó”, párásító. Nagy sikert aratott a fa körül futó kis hálós mászóka, és a mozgó gumilapos mászóka is a mellette lévő rúdcsúszdákkal együtt.

városligeti Nagyjátszótér

A nagyoknak való helyszínen a léghajós mászóka mellett óriási hálóval védett mászókarendszer fut körbe a területen, több helyen lehet fel- és lemászni vagy óriás csőcsúszdákon lejutni a földre. Az egyik csúszda a sebességet is méri. Végre egy olyan játszótér, ahol a 10 év feletti korosztály sem unatkozik.

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

Többféle forgójáték, tízfajta hinta és 10 földbe süllyesztett trambulin is várja a gyerekeket.

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

városligeti Nagyjátszótér

Külön kiemelnénk az integrált játékeszközöket, a pillangót (rugós játék) és a kerekesszékkel is használható magasított homokozót, illetve van akadálymentes mosdó is.

Több helyszínen alakítottak ki hangulatos, közösségi tér jellegű pihenő részeket, illetve nekünk kifejezetten tetszettek a szülőknek szánt forgó székek. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek (Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek.

A fejlesztések ezzel nem érnek véget. Már átadták a játszótér mellett épülő szabadtéri kondipályát, a Terepjátszót, ahol van mászószikla, skateboard pálya, mászófal, illetve rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas terek. Egy félreeső részen (ún. Téröblözetbe) kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok. Itt találtok róla egy videót.

A játszótérrel egy időben megnyitották a Millennium Házát is (volt Olof Palme Ház), ahol egy Városliget történetét bemutató kiállítás, rózsakert, szökőkút, kávézó várja az érdeklődőket.

A játszótér jelenleg nagy népszerűségnek örvend, ezért készüljetek fel rá, hogy sokan keresik fel. Érdemes fokozottan figyelni a gyerekekre, és csak a korosztályuknak megfelelő játékokat használják!

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Megközelítés: A XIV. kerületi városligeti Nagyjátszótér a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, minden környező sétányról könnyen megközelíthető többféle járművel (kisföldalattival Hősök teréig, 72-es és 74-es trolibusszal, illetve a 70-es trolival (Olof Palme sétány megálló) is. Jelenleg parkolni pl. a Közlekedési Múzeumnál lehet (kevés hely van, amely hamar betelik), hétvégén ingyenesen, de mindig sokan vannak, illetve a Dózsa György úti mélygarázsnál (fizetős).
Nyitva tartás: reggel 8:30-tól sötétedésig
Mosdó: 100 Ft (tiszta, új pelenkázóval), 6 éves kor alatt ingyenes.
Több kút is van a területen. Találtok okospadokat is, ahol lehet pl. telefont tölteni zárt mini széfekben.

Itt megnézhetitek a többi 2019-ben átadott budapesti játszóteret isJátszótér rovatunkban pedig az összes kedvencünket megtaláljátok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevelében is megkapni, itt tudtok feliratkozni! Kirándulás ötletek, kipróbált programok, újdonságok, gyerekkönyvek és még sok minden más a Minimatinétól!

Hozzászólás letiltva.