Programajánló hétvégére – 2024. március 9-10.

Ezen a hétvégén több helyszínen ünnepelhetjük a beporzókat izgalmas előadások és kreatív foglalkozások keretében. Emellett ajánlunk nektek tavaszköszöntő vásárokat, piacokat, koncerteket és színházi előadásokat, valamint nem maradhatnak el a kirándulós programok sem.

Egész hétvégén

Megnyílt a Fénydóm – Fővárosi Állat- és Növénykert, Biodóm, március 17-éig

Fénydóm – Fővárosi Állat- és Növénykert, Biodóm

Fénydóm – Fővárosi Állat- és Növénykert, Biodóm

A Biodóm egy egyedülálló fényművészeti eseménynek ad otthont március 1-17 között. Ez lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső terei a nagyközönség számára is bejárhatóak lesznek. Az INOTA fesztivál kurátorai a teret hazai és nemzetközi művészek helyspecifikus installációival és vetítéseivel gondolják újra. A 1,5-2 órás látogatói élmény során a vendégek immerzív élményben részesülnek a Biodóm jellegzetes tereiben, ahol kortárs médiaművészek által alkotott tartalmakkal találkoznak. Részletek itt. Felnőtt jegy: 6900 Ft, diák- és nyugdíjas: 5500  Ft, gyerekjegy: 3500 Ft ( 2-14 éves korig), babajegy 300 Ft ( 2 éves korig). Február 29-éig kedvezményes elővételes jegyek válthatók!

 

Nyitó hétvége – Barka Állatsimogató, Dunakeszi, március 9-10.

Barka Állatsimogató

Barka Állatsimogató

A tél végre búcsút int, és a Barka állatsimogató izgatottan jelenti be: a kapuk március 9-10-én ismét nyitva állnak. A friss tavaszi szellőben nem csak a virágok élednek újra, hanem a Barka állatsimogató is új életre kel. Részletek itt. Jegyár: belépőjegy: 2200 Ft/fő (Zoo csemege nélkül). 4 éves kor alatt a belépés ingyenes. Zoo csemege: 500 Ft/adag. Nagycsaládos belépőjegy: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén: 1900 Ft/fő (Zoo csemege nélkül). Csak készpénzzel lehet fizetni!

 

Sétálójeggyel látogatható a Szentendrei Skanzen

Szentendrei Skanzen

Szentendrei Skanzen

Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatunk Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumába, ahol a hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be a Szentendrei Skanzen 75 hektáros területét. A házak zárva tartanak még ezeken a hétvégéken, de a pékség nyitva lesz, illetve kerékpár is kölcsönözhető. Részletek itt. Sétálójegy: 1000 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes!

 

Barlangok hónapja 5 nemzeti parkunkban

Szemlő-hegyi-barlang

Szemlő-hegyi-barlang

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várnak benneteket márciusban hazánk barlangjai a Barlangok hónapja eseménysorozathoz kapcsolódva. Részletek itt.

 

Március 9., szombat

Beporzók napja – Természettudományi Múzeum, szombaton 9:00-14:00

Beporzók napja – Természettudományi Múzeum

Beporzók napja – Természettudományi Múzeum

9 és 14 óra között ismeretterjesztő és kézműves programokon, előadásokon ismerkedhetünk meg a beporzó élőlényekkel, a beporzás jelentőségével, valamint az idei év beporzóival, a boglárkalepkékkel! A saját beporzóbarát kertedet, balkonodat ajándék lepkecsalogató vadvirágmag-csomaggal támogatják. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Beporzók Napja – Nemzeti Botanikuskert, Vácrátót, szombaton 10:00-14:00

Beporzók Napja – Nemzeti Botanikuskert

Beporzók Napja – Nemzeti Botanikuskert

Március 10-e 2018 óta hazánkban a Beporzók Napja, amelynek célja annak tudatosítása, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az élővilágban és saját életünkben is a beporzók. A következő programokkal készülnek: Méhek testközelben – élet a kaptár mélyén interaktív bemutató Szabó Adrienn méhész közreműködésével, Trópusi tájakon – alkalmazkodás a beporzókhoz üvegházi kalandozás Dr. Halász Krisztián kurátorral, beporzóbarát erkélyek és kertek kialakítása. Részletek itt. A programokon a részvétel a botanikus kerti belépőjegyen felül díjtalan.

 

Simon Izabella: Hang-Szín-Kép – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Simon Izabella: Hang-Szín-Kép

Simon Izabella: Hang-Szín-Kép

Simon Izabella rendszeres vendége a legnagyobb európai koncerttermeknek, zongoraművészként az egész világot bejárta már. Azonban sosem feledkezett meg az általa egyik legfontosabbnak vélt közönségéről, a gyerekekről. Számukra hosszú évek óta ad ismeretterjesztő koncerteket, ahol külön hangsúlyt fektet zene és képzőművészet kapcsolatának bemutatására, a közönség aktív bevonására, valamint a zongora, illetve az azt kísérő hangszerek bemutatására. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Szemafor képzőművészeti műhely gyerekeknek – Budapest Galéria, szombaton 11:00

Szemafor képzőművészeti műhely gyerekeknek

Szemafor képzőművészeti műhely gyerekeknek

2024 tavaszán is folytatódik a művészetpedagógiai programsorozat a Budapest Galériában. A résztvevőkkel tovább követik a mindent látó vándorsólyom útját, aki ezúttal nem a jövőbe, hanem a múltba repül. A másfél órás foglalkozásokon festhettek, rajzolhattok, mintázhattok, nyomatokat és maketteket készíthettek. Ajánlott korosztály: 6-11 évesek. Részletek itt. Jegyár: 800 Ft /fő. A program a III. kerületben lakó gyerekek számára ingyenes.

 

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00-és 11:15

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek

Ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. A program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulhatnak a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Minden foglalkozáson más növénycsoporttal ismerkedhettek, más növényt ültethetnek a gyerekek. Részletek itt. Jegyár: elővételben 2500 Ft, 24 órával a program előtt 3000 Ft, szülőknek füvészkerti belépő.

 

Tavaszköszöntő foglalkozások – Lengyel Intézet, szombaton 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

Tavaszköszöntő foglalkozások – Lengyel Intézet

Tavaszköszöntő foglalkozások – Lengyel Intézet

Óvodásoknak, kisiskolásoknak és kísérőiknek tart tavaszköszöntő foglalkozást a Csirimojó Kiadó csapata ezen a szombat délelőttön a Lengyel Intézetben. Lesz itt minden: mese, mondóka, drámajáték, ráadásul a workshop minden résztvevője megforgathatja az érzelmi szerencsekereket! A közös játékot színes kézműves foglalkozással zárják. A foglalkozásokat Basia Flores Kukucs!, Kukurikú! és Kukucs számol, valamint Agata Królak hamarosan megjelenő Érzelmes mackók című könyve inspirálta. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

 

BaHorKa Társulat: Komédiás Expressz – Müpa, szombaton 11:00

BaHorKa Társulat

BaHorKa Társulat

Mint minden valódi vasútjáraton, természetesen itt is elöl ül a masiniszta, jönnek a mindentudó vasutas kisasszonyok, de megismerkedünk a kalauzok gyöngyével, sőt a programnak saját szerelvénymestere és zakatolásügyi szakértője is lesz. A BaHorKa Társulat működését fémjelző, zenés-mesés köntösben színpadra vitt népszokások és népi gyermekjátékok sem maradnak ott az induló állomáson. 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Magbörze – Marczi, szombaton 11:00-13:00 (ingyenes)

Magbörze

Magbörze

Ha kiskertet vagy balkonkertet ápolsz, akkor várnak sok szeretettel a Magház Egyesület magbörzéjén. Vidd el saját szaporítású magjaidat, amelyeket szabadon elcsereberélhetsz más kertészekkel. Akkor se csüggedj, ha még nincsenek saját magjaid, a Magház fajtagyűjteményéből mindenkinek jut pár csomag különlegesség! Részletek itt. Ingyenes!

 

Cipellő mesék – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Cipellő mesék – Sárkányos Gyerekkönyvtár

Cipellő mesék – Sárkányos Gyerekkönyvtár

A cipők sok mesében varázserővel bírnak, vagy olyan fontos főszereplőnek bizonyulnak, hogy az egész mese kimenetelét megváltoztatják. Ismered Csizmás Kandúr, Hamupipőke, vagy Óz, a nagy varázsló történetét? Zenéltél valaha a kezedre húzott cipőiddel? Nem? Akkor most megteheted! Usch Luhn német író különleges, 6 részes sorozatát is bemutatják. Részletek itt. A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz között. Regisztrálni a mesezenede@gmail.com e-mail címre küldött üzenetben lehet.

 

Vintage Légy-Ott! – Szimpla, szombaton 12:00-17:30

Vintage Légy-Ott!

Vintage Légy-Ott!

Budapest legmenőbb és legnagyobb Vintage és Upcycled ruha és kiegészítő vására a Vintage Légy-Ott! minden hónapban a Szimpla kertben. Minden hónap második szombatján Pop- up ‘plázát’ rittyentenek a Szimpla kertből. 8 profi vintage ruha butikos kínálja különböző stílusú portékáját- az árukészlet nagy része hazai pincékben és padlásokon fellelt és megmentett kincs. Részletek itt.

 

Március 10., vasárnap

50. Platz Piac – Pislivörösvár, Kacsa-tó, vasárnap 9:00-14:00

50. Platz Piac

50. Platz Piac

A szuper piac még 2020 júliusában debütált a pilisvörösvári horgásztavaknál, 25 fantasztikus kiállítóval, akik közül jópáran azóta is visszatérő résztvevők. Mára átlagosan 80 termelővel és kézművessel várják a látogatókat, de nem csak vásárolni, hanem találkozni a barátokkal, családdal és eltölteni együtt egy hangulatos, extra programokkal megfűszerezett napot. Részletek itt.

 

Családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Családi vasárnap – Millennium Háza

Családi vasárnap – Millennium Háza

Vajon régen is csak egy kattintás volt elkészíteni egy képet? Milyen szerepe van egy képen a színeknek és a formáknak? Mitől lesz egy portré igazán megkapó? A Pillants be a családdal! elnevezésű családi vasárnapon először a mélység/élesség című kiállítás képei között barangolhatunk Rabár Janka múzeumpedagógussal. Közösen fedezhetjük fel a fotózás rejtelmeit, majd arról beszélgethetünk, mit akartak kifejezni a művészek képeikkel régen, és mit üzennek ma. A foglalkozást pedig egy közös alkotással zárják. 8-12 éves korosztály számára ajánlott. Részletek itt. Jegyárak: 2000 Ft/gyerek; 500 Ft/szülő ill. kísérő.

 

Kikelet a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:30-12:30 (előzetes jegyvásárlással!)

Kikelet a Sas-hegyen

Kikelet a Sas-hegyen

A tanösvény túrán megfigyelhetjük a tavasz jeleit, a készülődő vadvirágokat, a napsugarak által előcsalogatott bimbókat és beporzó rovarokat. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy mi is az a mikroklíma. A Sas-hegy északi  oldalán kabátunkat összehúzva még a tél jegyeit is megfigyelhetjük, míg a délies napsütötte oldalon már beporzók százai „dolgoznak” az első korai virágokon. Jegyvásárlásra kizárólag elővételben, online van lehetőség! Részletek itt. Jegyár: 1700-2300 Ft.

 

Bélaműhely: Törzsi rítusok – Marczi, vasárnap 10:00

Bélaműhely: Törzsi rítusok

Bélaműhely: Törzsi rítusok

Hogyan keletkezhettek az ősi hangszerek? Milyen volt az ősember trombitája vagy zongorája? Az ének volt előbb vagy a hangszeres zene? Volt karmester? Vagy honnan tudták a zenészek, hogy mikor kell elkezdeni és befejezni a zenét? Milyen kottából játszhattak? Bárki lehetett zenész vagy már akkor is tanulni kellett a zenét? Ezekre a kérdésekre keresik a választ közösen egy nagy körben. 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Hetedhét táncház

Hetedhét táncház

10 órától az Ab ovo című némajátékot nézhetitek meg élő zenével, Marofka Mátyás és Pető Marcell előadásában. 11 órától Nizsai Dániel Pulcinella éneke című bábelőadást nézhetitek meg. Déltől pedig felcsíki táncok és a csíki gardon kerül a középpontba a Hetedhét táncházon. Részletek itt. Ingyenes!

 

Beporzás és lepkeszárny – Ráth György-villa, vasárnap 10:00-16:30

Beporzás és lepkeszárny – Ráth György-villa

Beporzás és lepkeszárny – Ráth György-villa

Idén először az Iparművészeti Múzeum is csatlakozik a beporzók napjához, amelynek célja felhívni a figyelmet minden olyan élőlényre, amelyek a növények beporzását segítik a természetben. A Ráth György-villa március 10-i Beporzás és lepkeszárny című eseményén szecessziós gyűjteményének darabjaival az erdők-mezők felfedezésére hívja a gyermekeket. Ezen a napon kézműves program, múzeumpedagógiai workshop és tárlatvezetés is várja az érdeklődőket a természetvédelem jegyében. 7-8 éves kortól ajánljuk. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

WAMP – Néprajzi Múzeum, 2. emelet, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

WAMP – Néprajzi Múzeum

WAMP – Néprajzi Múzeum

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. A rendezvény gyerek-és kutyabarát! Részletek itt. Ingyenes!

 

Nagy bűvészek kicsiknek – Kultúrkúria, vasárnap 16:00

Nagy bűvészek kicsiknek – Kultúrkúria

Nagy bűvészek kicsiknek – Kultúrkúria

Magyarország legkiválóbb gyermekeknek játszó bűvészei egy színpadon! Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök. Fellépnek: Nagy Molnár Dávid illuzionista, Fülöp Tibor bűvész és a kedvelt Varázs Tamás bűvész. Részletek itt. Jegyár: 4000-5500 Ft.

 

Játsszatok velünk vasárnap éjfélig és nyerjetek belépőt A repülő osztály című film premier előtti vetítésére és könyvet! Nézzétek meg torokfájásra és náthára mit ajánlanak a szakértők! Ha pedig már a hosszú hétvégére készültök, íme egy kis előzetes március 15-ei programokkal!

Nyitókép: Unsplash