Március 15. programok Budapesten – 15 ötlet minden korosztálynak

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Március 15-én, pénteken remek családi programokkal készülnek többek között a PIM-ben, a BTM Vármúzeumban, illetve a Budai Várban is számos eseménnyel és vezetett sétákkal is várják az érdeklődőket. Március 15. programok Budapesten.

Március 15. programok Budapesten

Családi programok a BTM Vármúzeumban – március 15., péntek 10:00-17:00 (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Az egésznapos kézműves foglalkozásokon gyerekek és felnőttek egyaránt készíthetnek különleges emléktárgyakat maguknak, legyen szó akár egy emblematikus műtárgyunkat ábrázoló egyedi kokárdáról, saját montázsról a ’48-as újsághírekből vagy az eredeti nyomdagéppel kinyomott Nemzeti dalról. A hatalmas terepasztalon és szerepjátékokon bárki újrajátszhatja a sorsfordító ütközeteket, átélve a forradalom atmoszféráját és stratégiai döntéseinek jelentőségét, miközben a legkisebbek egyedi mágneskirakókon ismerkedhetnek meg a jeles nap történelmi eseményeivel. Mini tárlatvezetések, vezetett séták és élőképek is várnak rátok. Részletek itt. Ingyenes!

 

Családi programok a Budai Várnegyedben – Várkert Bazár, Budai Vár, március 15., pénteken 10:00-18:00 (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

Családi programok a Budai Várnegyedben

Családi programok a Budai Várnegyedben

Előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A Csikós udvarban és a Lovardában is számos izgalmas programmal készülnek. Részletek itt. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

 

Programok a Bálna Honvédelmi Központban – március 15., pénteken 9:45-18:00 (ingyenes)

Programok a Bálnában

Programok a Bálnában

Nemzeti ünnepünk alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (amely jelenleg zárva van felújítás miatt) nagy múltra visszatekintő március 15-i rendezvényeinek nyomán, idén új helyszínen, a Bálna Honvédelmi Központban várja „forradalmi hangulattal” az érdeklődőket. Az egész napos programsorozat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteleg. A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztalbeszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat. A programok mellett egész nap megtekinthető a „175 éves a Magyar Honvédség” emlékév keretében a tavalyi évben megnyitott interaktív kiállítás és a további új termek is. Részletek itt.

 

Programok a Magyar Nemzeti Múzeumban – március 15-17. (ingyenes)

Programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

Gondoltál már arra, milyen lehetett március 15-én a múzeum előtti tömegben állni? Kipróbálnád milyen érzés elsőként felolvasni a forradalmi követeléseket? Ismerkedjen meg múzeumi játékaik segítségével a forradalom és szabadságharc szereplőivel és eseményeivel. A játéktérben gyerekek és kihívást kereső felnőttek is találnak kedvükre való szórakozást! Részletek itt. Március 15-17-én a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók! A múzeum 15-én 14 órakor nyit! Ingyenes!

 

Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban – március 15., pénteken 10:00-18:00 (ingyenes, néhány program regisztrációs)

Petőfi Irodalmi Múzeum

Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Március 15-én egész napos ünnepi programsorozattal készülnek, programjaik a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt. Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a „Csataképek a magyar szabadságharcból” című kötet szövegeit állítja színpadra. Részletek itt. A programok előzetes online regisztrációval ingyenesen látogathatók.

 

Nyit a Vasúttörténeti Park – március 15., pénteken 10:00-16:00 (ingyenes)

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

Március 15-én a Vasúttörténeti Park idén először nyitja meg a kapuit a téli szünet után, ráadásul ingyenes belépéssel várja a látogatókat 10:00 és 16:00 között. Március 15. és 27. közötti hétköznapokon a következőkben felsorolt interaktív programok üzemelnek: kerti vasút, fordítókorong, kézihajtány. Részletek itt.

 

Szent Korona látogatása az Országházban – március 15., pénteken egész nap (ingyenes, regisztráció nélkül látogatható) – sorban állásra számítsatok!

Szent Korona az Országházban

Szent Korona az Országházban

Az érdeklődők ingyenesen és regisztráció nélkül megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Részletek itt.

 

Múltidéző séta a Jókai-kertben – március 15., pénteken 10:00-12:00 (csak előzetes jegyvásárlással)

Jókai-kert

Jókai Mór a svábhegyi kertjében

Létezik Budapesten egy mesebeli, eldugott hely, amit sokan ismernek, de kevesen láttak. Egykor Jókai Mór kertészkedett és alkotott nyaranta a svábhegyi vén fák alatt. Itt elbújhatott a világ szeme elől, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aktív résztvevőjeként rá is kimondták a halálos ítéletet, s bujdosnia kellett, sokáig álnéven írt. A kert- és irodalomtörténeti sétán felelevenítik a Svábhegy 1850-es évekbeli hangulatát, s a Jókai család hétköznapjait. Kérik, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzetek. Találkozás: Jókai-kert bejárati kapu (1121 Budapest, Költő u. 21.). Csak előzetes jegyvásárlással látogatható! Részletek itt. Jegyár: 1600-2600 Ft.

 

Családi nap a Levéltárban – március 15., pénteken 10 órától (ingyenes, néhány program regisztrációs)

Családi nap a Levéltárban

Családi nap a Levéltárban

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét időutazásra várja az érdeklődőket, akik izgalmas feladatokon keresztül és egy rendhagyó kamarakiállítás segítségével pillanthatnak be Petőfi Sándor, valamint kortársai életébe és az 1848-49-es év kalandos eseményeibe. Részletek itt.

 

Teljesítménytúra a Gyermekvasúton – indulás Széchenyihegyről, március 15., pénteken 8:00-10:00

Teljesítménytúra a Gyermekvasúto

Teljesítménytúra a Gyermekvasúton (Fotó: Sefcsik Gergely)

A túra útvonalát Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelölték ki. A teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtő környékét, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. Részletek itt. Nevezési díj: 1600-1800 Ft.

 

Forradalmi felvarró műhely: Alternatív kokárda készítés – Kassák Múzeum, március 15., pénteken 10:00-13:00 (regisztrációs)

Forradalmi felvarró műhely a Kassák Múzeumban

Mi a szabadság? Mikor érezzük szabadnak magunkat? Nekünk mi jelenti a szabadságot? Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepén beszélgetős varróműhelyben egyedi felvarrókat, textil kitűzőt, kokárdát készíthettek, sajátos formában fogalmazva meg a válaszokat. Fantázia és kreativitás kell csak hozzá, más előképzettség nem szükséges.  Az anyagokról, eszközökről a múzeum gondoskodik. Kicsiket és nagyokat, ügyes kezű nagymamákat és unokákat is várnak. Részletek itt. Családi jegy (legfeljebb 2 felnőtt, 2 kiskorú gyerek), egyéni (felnőtt) jegy: 2500 Ft, óbudai nyugdíjas látogatóknak (unokával együtt is) ingyenes! Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu.

 

2 éves a Pénzmúzeum – március 15., egész nap (ingyenes, regisztráció sem szükséges)

Pénzmúzeum

Két éve, 2022 március 15-én nyitotta meg a hazai pénzügyi edukáció fellegvárának számító Pénzmúzeumot az egykori Postapalota épületében, a Széll Kálmán téren. Az évforduló apropót ad az ünneplésre. Születésnapjukat többnapos, a nemzeti ünnepre is reflektáló eseménysorozattal ünneplik meg. Ezen a napon díjazzák, ha vendégeik korhű ruhában érkeznek a születésnapra, tisztelegve az 1848-49-es szabadságharc előtt. A kávézót Pilvax hangulatúvá varázsolják, sőt, gasztronómiai kínálatuk ezen a napon korabeli süteményekkel bővül. Egyetek egy Kossuth-kiflit, még inkább kettőt! Kettőt fizet, hármat vihet akció lesz! A részletes program itt érhető el. A Pénzmúzeum kiállításai, terei ezen a napon is ingyenesen látogathatók érkezési sorrendben. A születésnapon a Pénzmúzeumhoz tartozó Pénzmúzeum Panoráma Terasz is látogatható.

 

Kincsem Nap a Vajdahunyadvárában – március 15., 10:00-17:00 (ingyenes)

Kincsem családi nap

 

Idén ünnepeljük Kincsem, a magyar versenyló születésének 150. évfordulóját. Ebből a jeles alkalomból a Magyar Mezőgazdasági Múzeum jubileumi évet indít, számos izgalmas szakmai és gyerekprogrammal. 2024. március 15-én egésznapos családi rendezvényre hívják a kicsiket és nagyokat, hogy együtt ünnepeljük meg Kincsem születésnapját! A nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, óriás lóverseny társasjátékkal, filmvetítéssel, kamarakiállításokkal, tárlatvezetésekkel, gyűjtemény bemutatóval, illetve játékos feladatlappal készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

 

+1

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben – március 15-17. (március 15-én ingyenes)

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben

Március 15-én ingyenes lesz a belépés a Skanzenbe, ahol huszáros programokkal készülnek. Március 16-17-én folytatódik az ünnepi hétvége. Ezeken a napokon rendezvényes jegyárak érvényesek.

 

Forradalmi programokkal vár a Katonai Emlékpark – Pákozd, március 15., 10:00-16:00

A rendezvény izgalmas feladatok elé állít, kipróbálhatod az ólomkatona öntést, lehetsz huszár apród vagy épp próbára teheted történelem tudásodat családoddal. Részletek itt. Belépőjegy egységesen 800 Ft/ fő (3 éves kor alatt ingyenes). Az ólomkatona öntés érkezési sorrendben, külön jegy megváltása mellett (600 Ft) lehetséges!

 

Huszáros mesék, foglalkozások és tárlatvezetés – Ócsai Tájház, március 15., 10:00-13:00 (előzetes bejelentkezés ajánlott)

Pénteken a foglalkozásvezetők és tárlatvezetők a huszárokról, obsitosokról mesélnek és a hajdan büszke katonák világába kalauzolják a kicsiket és nagyokat. Előzetes bejelentkezés ajánlott. Részletek itt. Belépőjegy a programnapra: teljes árú jegy: 2.700 Ft/fő, kedvezményes: 1.950 Ft/fő, (családok, diákok és nyugdíjasok részére).

 

Ne felejtsétek, hogy ezen a napon legtöbb múzeumunk állandó kiállításai ingyenesen látogathatók! Itt gyűjtöttük össze gyerekbarát kedvenceinket.

További programok a hosszú hétvégére itt! Nézzétek meg Kirándulás és Toplista rovatunk többi ajánlóját is!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!