Programajánló hétvégére – 2023. július 7-9.

Visegrádi Palotajátékok, Zsolnay Fényfesztivál, Dunakanyar Fesztivál, balatoni programok, csillagles, szabadtéri koncertek és színházi előadások várnak rátok július 7. és 9. között. A legjobb programok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – Visegrád, július 7-9.

Közel ezer kosztümös szereplő érkezik minden év július második hétvégéjén Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székváros legfényesebb történelmi eseményét. Három napon keresztül várják a látogatókat, a programok öt helyszínen zajlanak – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlanak. A napi belépőjegy 14 év alatt ingyenes, 14 év felett 2000 Ft, illetve a lovagi játékokra 1500-4500 Ft.

Tízforrás Fesztivál – Hegykő, július 7-16.

Tíz napon át koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák és szuper gyerekprogramok is várják a látogatókat a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján. Részletes program és jegyárak itt.

Zsolnay Fényfesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, július 6-9. (a legtöbb program ingyenes)

Július 6. és 9. között ismét fénybe borul Pécs mediterrán belvárosa: jön a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversennyel, a Fény Útja több mint 20 látványosságával, különleges utcaművészeti és zenei programokkal. Részletek ittIngyenes!

Kultkikötő gyerekprogramok – Balatonfenyves, Balatonszárszó, Balatonföldvár, egész nyáron

A Kultkikötő idei gyerekprogramjai között olyan fellépők szerepelnek, mint a Ziránó Bábszínház, a Kereplő Színház, az Aranyszamár Bábszínház, Nizsai Dániel, Danny Bain, Majoros Ági Bábszínháza, a Majorka Színház, illetve olyan saját produkciókkal is készülnek, mint Süsü és Boribon. Ezen a hétvégén a János vitéz című előadást nézhetitek meg több helyszínen. Részletek itt.

EUROTRACK – 2023 Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás – Veszprém, Március 15. utcai Sportcsarnok, július 8-9.

Nemzetközi és hazai klubok hozzák el munkáikat, illetve a kiállításon szeretnék összeállítani Magyarország legnagyobb nemzetközi modul terepasztalát is. Egy különálló részén Magyarország keskenynyomközű gazdasági vasútai elevenednek meg, H0e méretatányban. Valamint egy N-es méretarányú terepasztal rendszer is. A Viessmann modellgyártó cég jóvoltából a gyerekek és a felnőttek a helyszínen kipróbálhatják kézügyességüket a „bütyköldében”. Modellezési és modellépítési bemutatók is lesznek. Részletek itt.

JÚLIUS 7., péntek

Csokoládé Világnapja: Élmények és ismeretek a Ligetben gyerekeknek – Városligeti Nagyjátszótér, pénteken 14:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Tudatos Vásárlók Egyesületével csoki kóstolással és a csoki minősítések interaktív bemutatásával várnak benneteket. Megtanuljuk mit érdemes elolvasni, megnézni a csokoládék csomagolásán. Emellett természetesen lesz edukációs és kézműves foglalkozás is a csoki összetevőinek megismerésével. A Felelős Gasztrohős csapata pedig izgalmas és kreatív kézműves foglalkozásokat hoz kicsiknek és nagyoknak. Részletek itt. Ingyenes, regisztráció szükséges!

JÚLIUS 8., szombat

Dunakanyar Fesztivál -– Nagymaros, több helyszínen, szombaton

Gryllus Vilmos koncert (betelt!), Pál Feri előadás, vezetett túrák, gyerekprogramok, Be Massive Horizon Party, kincskeresés családosoknak térképpel, kézműves foglalkozások és még számos remek program vár rátok a mesés Nagymaroson. Részletek itt. Jegyár itt.

Cirkusz-ka: Fecskebeszéd – Családi lemezbemutató koncert – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az itthon és Európa-szerte koncertező Cirkusz-KA világzenei együttes felnőtteknek szóló lemezei után, néphagyományunkból merítve alkotja meg „Fecskebeszéd” című családi műsorát. Az együttestől megszokott kimunkált akusztikus zenei világban egységet alkot „régi” és „új”. A műsorban dramatikus jellegű népi játékszövegek, mondókák, ölbéli játékok, várkörjáró- és ringató dalok, mondókák modern, akusztikus hangszerelésben, új dalok környezetében szólalnak meg. Részletek itt. Ingyenes!

Ziránó Bábszínház: Kelekótya Haramiák – Margitsziget, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Hagyományos kesztyűsbábok segítségével elevenedik meg a humoros, szívmelengető történet, melyből még az is kiderülhet, hogy a rettenetes rablók nem is olyan rettenetesek… 4 éves kortól. Részletek itt. Ingyenes!

Szondi Várjátékok – Drégely Vára, szombaton 9:30-18:00

A település a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik a programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. Részletek itt.

Duna-parti családi nap Verőcén – szombaton egész nap (ingyenes)

10 órától Az égig érő cseresznyefa című előadást láthatjátok a Magyar Népmeseszínház előadásában. Emellett lesz még vízifoci, kézműveskedés, homokvárépítés, sárkányhajózási lehetőség és vicces játékok. Részletek itt. A programra a belépés díjtalan!

Szörnyek és sellők – Balatonfűzfő Strand, szombaton 11:00

Lehetséges, hogy egy tündér megbetegszik? Hogy egy egész tó gyengélkedik? Hogy a kacsák kétségbeesnek? Mit keresnek sellők a Balatonban? És hogy kerül oda egy óriáspolip? Akárhogy is van, Hany Istók segít, ahol csak tud. De főleg, ahol akar. És ha segítségért kiált a tó, a nád, a sás népe, ő azonnal ott terem, nem kell kétszer kérni. Részletek itt.

Csillagkapu, a Vénusz a legfényesebb az esti égen – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 17:00-23:00

Az andalító nyáreste főszereplője az Esthajnalcsillag, mely bár közeledik a látóhatárhoz, éppen ezen a napon éri el legnagyobb fényességét. A Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, érdemes online megválthatod belépődet. Részletek itt.

JÚLIUS 9., vasárnap

Pepe Manó: Bőröndmesék – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Pepe manó egyik alaptézise, hogy mindenki gyerek, csak néhányan elfelejtik, hogy azok. Különösen fontos neki, hogy a műsora alatt a résztvevők együtt rezegjenek, éljenek a dalokkal, játékokkal és mesékkel. Részletek itt. Ingyenes!

Fábián Juli utcabál – Budapest Park, vasárnap 16:00-23:00 (ingyenes, regisztrációs)

Fábián Juli nagy hatással volt a magyar jazz- és popzenére. Az énekesnő számos műfajban és formációban énekelt, különleges alt hangja és sajátos énektechnikája hamar ikonikussá tette a zenei életben. Születésnapja alkalmából egy Utcabállal emlékeznek rá a Budapest Parkban. A rendezvény ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. A helyszínen és a regisztráció mellett is lesz lehetőségetek adományozni a Fábián Juli Emlékalapítványnak. Ezzel olyan zenészeket és zeneipari háttérmunkásokat támogattok, akik hosszan tartó betegségük miatt nem tudnak dolgozni. A regisztráció során egyszerre maximum 4 db jegyet tudtok a kosárba helyezni. Részletek itt. Ingyenes, regisztrációs!

Hahó Együttes akusztik – Jane Haning Rakpart, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Kardos-Horváth János egyszemélyes, akusztikus koncertje kicsiknek és nagyoknak. Zene-móka, játszva tanulás kicsiknek és nagyoknak- öko-tudatosan! Részletek itt. Ingyenes!

Ha nehezen bírjátok a meleget nézzétek meg Velencei-tó, Tisza-tó és Balaton ajánlónkat vagy keressétek fel az egyik budapesti vizezős játszóterét!