Programajánló – advent 1. hétvégéje, 2021. november 27-28.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anilogue

Advent első hétvégéje ünnepváró eseményekkel érkezik: koncertekkel, vásárokkal, színházi előadásokkal és kézműves programokkal várnak benneteket városszerte. Emellett lesz még animációs fesztivál, Vadlúd Sokadalom és jazz játszótér is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Nyitnak az adventi vásárok

Fotó: Budapesti Karácsonyi Vásár Fb

Már hírt adtunk nektek arról, hogy megnyílt az Advent Bazilika és a Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, de ezen a hétvégén sorra nyitnak a további helyszínek is. Részletes ajánlónkat itt olvashatjátok. Nézzétek meg az új karácsonyi könyvek ajánlónkat is!

Anilogue Animációs Fesztivál – Francia Intézet, Uránia, Art+Cinema – november 24-28.

A remek egészestés filmek mellett külön 4+-os, illetve 8+-os rövidfilmes blokkokkal is készül az Anilogue a gyerekek számára. A Francia Intézetben pedig animációs játszóház (workshop) is lesz a szombati napon.

Advent Óbudán 1. hétvége – Óbuda, Fő tér, november 27-28. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Fő téren fellép szombaton 11 órától a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, 18 órától Bolyki Balázs és a Bolyki Soul and Gospel Kórus, vasárnap 11 órától a Rumpedli mesezenekar, 16 órától a Makám, 17 órától lesz Tűzzsonglőr-bemutató, majd 18 órától a Szent Efrém Férfikar – Angyalszárnyak című koncertjét hallgathatjátok meg. Részletek itt. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

NOVEMBER 27, szombat

Tatai Vadlúd Sokadalom – Tata, Öreg-tó, szombaton reggel 7 órától (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Természetismereti túra, játszóház, madárgyűrűzési bemutató, természetfotó kiállítás színesíti a napot. Részletes programok itt. A programterületeken 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges, a zárt terekben pedig kötelező a maszk használata.

Liszt-kukacok Akadémiája: Jazz játszótér – Zeneakadémia, szombaton 10:00 és 11:30 (ELMARAD!)

A Jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. 5-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Délibáb Társulat: Az elvesztett királyság – Müpa, szombaton 11:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Hol volt, hol nem lesz? Új időknek új mesékre van szükségük, és a Délibáb Társulat tartalmas bábelőadása éppen ennek a felismerésnek köszönheti megszületését. A címben szereplő elvesztett királyság nem más, mint mindannyiunk szeretett Földje, amelynek megóvásáért közösen kell dolgoznunk. 3-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 FtA program csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogatható.

Zöld Karácsony, avagy újrahasznos karácsonyi workshop az UPSZ Ajándékbolt alkotóival – Óbuda, Fő tér, Esernyős, szombaton 15:00-18:00

Készíts fenyődíszt, dekorációt, ajándékot fenntartható módon! Néhány olló, sok-sok színes ceruza, nagy adag kreativitás, hatalmas szeretet és már kész is a karácsonyi csoda. Csillag papírgurigából, mini hóember lyukas zokniból, gyerekrajzos lámpás csipszes dobozból, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az advent három szombatján készíthettek zokni hóembert, doboz lámpást és papírguriga díszt is. A program ingyenes. Regisztráció ajánlott az info@esernyos.hu e-mail címen, de a helyszínen is bárki csatlakozhat a szabad helyek függvényében.

Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából – Várkert Bazár, szombaton 17:00

A produkció középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll. Ők a főszereplői annak a bájos történetnek, amely a Bohémélet egykori szereplőinek padlásszobájában játszódik. Mellettük a Színház kiváló magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei teszik felejthetetlenné ezt a mintegy egyórás előadást. Már csak néhány jegy kapható itt. Jegyár: 2500-3000 Ft.

NOVEMBER 28., vasárnap

Adventi Kölyöknap – Nemzeti Színház, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes, a koncert regisztrációs)

Vasárnap 10 és 13 óra között Wittek Béla hangszerkészítővel különleges hangszerek készíthettek, valamint Tószegi Judit vár benneteket mézműves foglalkoztatóval, 10:00 órától fellép a Klárisok zenekar (regisztracio@nemzetiszinhaz.hu címre kérnek előzetes regisztrációt), 10:50-kor pedig meggyújtják az első adventi gyertyát. Részletek itt.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – Puskin, vasárnap 10:00

A Nótás Mikulás c. műsorban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Mikulással a névnapján, december 6-án találkozhatunk, de énekelünk a Karácsonyról, az Újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget. Részletek itt. Jegyár: 2300 Ft.

Családi vasárnap: Varázskard (Interaktív bábjáték Németh Lucával) – Millennium Háza, vasárnap 10:00

November 28-án a Millennium Háza Családi vasárnapján Németh Luca egyszemélyes interaktív bábjátékra hívja az óvodás, kisiskolás korosztályt. Bölcs Ödön királyságába látogathatnak, ahol a királylány kegyeiért folyik a küzdelem. Harcba száll a nagyképű lovag és a szegény fiú is, de a sárkányt csak egyvalaki győzheti le. Ki lesz az? Jegyvásárlás itt. Jegyár: gyerek + szülő 1500 Ft.

Ingyenes kézműves foglalkozások, vásár és előadás – Várkert Bazár, Aula, vasárnap 10 órától

Kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket a Várkert Bazárban, ahol közösen készíthetik el a család adventi koszorúját, apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Emellett 11 órától iparművészek vására is lesz, illetve szintén 11 órától a Belefér egy pici szívbe énekeltető, kacagtató gyerekelőadás, amely szintén ingyenesen megtekinthető. Részletek itt.

Manócska Társulat: Kerekítő manó és az erdő csendje – 6szín, vasárnap 10:00

Kerekítő manó és kis barátja Kacska macska kalandjait kísérhetjük végig négy évszakon keresztül Az izgalmas történetek során kiderül az is, hogy milyen varázserővel bír Kerekítő manó sipkája. Jegyár: 1850 Ft.

Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő – családi koncert – Müpa, vasárnap 11:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Világraszóló programsorozatot kilencedik alkalommal rendezik meg a Müpában, a hungarikumnak számító hangszerek, a cimbalom és a tárogató történetét, jelenkori és lehetséges jövőbeli megjelenését bemutató eseménysorozat ezúttal a jövőre koncentrál, és még a délelőtti gyerekprogram keretében is a cimbalom sokrétű használatára hallhatunk-láthatunk majd példát. Paár Julcsi – Hangoló Kerekerdő című családi koncertjén hangsúlyos szerepet kap e hangszer. 3-12 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

Gardrób Csoport: Lilla és Tündérbogyó – Erzsébetligeti színház, vasárnap 11:00

Kádár Annamária érzelmi intelligencia-fejlesztő történetei alapján készült zenés mesejáték egy Lilla nevű kislányról szól, aki képzeletbeli barátja, Tündérbogyó társaságában egy csodálatos napot tölt el. Jegyár: 1400-1700 Ft, családi jegy 5400 Ft.

Játsszatok velünk ezen a hétvégén is, vasárnapig lehet jelentkezni könyves játékunkra, ahol a Mandulka és a Karácsonyvár című könyvet nyerhetitek meg, illetve szerdáig tart az a játékunk, melynek nyertese családi belépőt (4 fő részére) nyerhet a Rutkai Bori Banda jövő hétvégi koncertjére a Marcziba.

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!