5 különleges kirándulóhely Budapesten és a főváros környékén, amelyet mindenképp látni kell

Teknős Tanösvény

Teknős Tanösvény

5 helyet mutatunk be, amelyeknek nagyon fontos szerepük van a biodiverzitás megőrzésében, kapcsolódnak a vízhez és gyerekekkel is érdemes megnézni. 5 különleges kirándulóhely, könnyű séták minden korosztálynak.

Ezek a területek helyi védettséget élveznek vagy természetvédelmi oltalom alatt állnak, ipari terület, bevásárlóközpont vagy lakóövezet öleli körbe őket, és sokan nem is tudnak róla, milyen kincseket rejtenek.

Budapest

Merzse-mocsár – XVII. kerület

Merzse-mocsár

Merzse-mocsár

A XVII. kerület határában találjuk a főváros régi mocsár világának egyik utolsó bizonyítékát, melyet 1977-ben nyilvánítottak védetté. Akik a belváros felől érkeznek, gyorsabban és könnyebben meg tudják közelíteni a helyszínt vonattal, hiszen a kirándulás Rákoskert vasútállomástól indul, ahol az első tanösvény táblát találjátok, melyet további 14 követ. A vasúti átjárón átkelve először széles földúton vezet az ösvény, a fákra festett béka jelzést kell követni. Egyenesen haladva a természetvédelmi terület kezdetéhez érkeztek, ahol egy padokkal kialakított pihenőhelyet is kialakítottak. Innen kb. negyed órás kanyargós ösvényen könnyen elérjük a madármegfigyelő kilátót. Érdemes távcsövet is vinni, hiszen a mocsárvilágba nem lehet bemenni (régen volt egy pallósor, de amióta 2015-ben a kilátó megépült, a terület védelme miatt nem lehet a mocsár közvetlen közelébe menni). Utunkat madarak (kócsag, nádirigó, kakukk, vörösvércse, rovarok kísérik és természetesen a tanösvény jelképe, a béka is többször megjelenik. Gyakran őzekkel, nyulakkal is találkozhatunk a hajnalban vagy naplemente környékén.
Megközelítés: A Keleti pályaudvarról induló vonatról Rákoskert megállónál kell leszállni, ahol az első táblát találjuk. Autóval is itt lehet kényelmesen leparkolni, hiszen a széles földúton nehézkes a közlekedés, ha csapadékosabb az időjárás.

 

Szilas-tó – XV. kerület

Szilas-tó

Szilas-tó

A túra a Pólus Center mögötti parkolóból indult, ahol az Ázsia Center felé haladva egy kis hídon kelhetünk át a Szilas-patakon. A 7 állomásból álló rövidke tanösvény bemutatja a környék keletkezésének történetét, az itt élő növény- és állatfajokat. A 90-es évek közepén egyszerűen lekerült erről a területről a védettség, majd 2017-ben sikerült újra rábírni a hatóságokat, hogy mennyire fontos ez a terület, amelyet különböző kutatásokkal is alátámasztottak. Területén döntően őshonos fafajokat találunk mint a kocsányos tölgy és szürke nyár, de sajnos az invazív zöld juhar is előfordul. A lágyszárúak között két orchidea faj, a fehér madársisak és a széleslevelű nőszőfű is megtalálható. Ami pedig az állatvilágot illeti, találkozhatunk itt erdei békával és zöld varanggyal, egerészölyvvel, zöld küllővel és nagy fakopánccsal, csilcsapfüzikével vagy fülemülével, kis vöcsökkel és barna rétihéjával is. A tó legjelentősebb értéke változatos halfaunája, leggyakrabban az őshonos széles kárászt találjuk meg itt, a Szilas-tavi az utolsó főváros környéki állománya és országosan is igen ritka. Vörösszárnyú keszeg, réti csík és csuka is él itt. Említésre méltó még a mocsári teknős, amelyet sajnos egyre jobban kiszorítanak a kedvtelésből tartott, majd itt szabadon engedett ékszerteknősök.
Megközelítés: Parkolni a Pólus Center mögött lehet, illetve 130-as busszal is könnyen elérhető az 1. állomás.

 

A főváros közelében

Teknős Tanösvény Dunakeszin

Teknős Tanösvény

Teknős Tanösvény

Szintén egy bevásárlóközpont, konkrétan a dunakeszi Auchan mögül indul a 2023-ban átadott Teknős Tanösvény, amely az itt tojásait lerakó mocsári teknősről kapta a nevét. A terület szintén védelem alatt áll, bár jelentősen lecsökkent a területe az elmúlt évtizedekben, mind az aszályosabb időszakoknak, mind az itt történt emberi beavatkozásnak köszönhetően. Az ösvény mintegy 900 méteren keresztül kanyarog a védett tőzeglápban, kb. 45 perc alatt bejárható, ha a táblákat is elolvassuk. A többnyire pallós útvonalon bemutatják az itt megtalálható élőlényeket, illetve játékokat és mini kilátóként szolgáló megfigyelő tornyot is építettek. Megtudhatjuk többek között, hogyan tűntek el a főváros környéki lápok, milyen dolgokat raktároz el a láp, milyen madarak és kétéltűeknek szolgál lakóhelyéül. Az ösvény középső részén egy kis szigetet is van, ahol elvileg mocsári teknősök élnek, mi sajnos nem láttuk őket, mert napnyugta környékén jártunk itt. Az utolsó állomásnál érünk ki arra a rétre, ahova tojásaikat ássák be a homokos talajba. Nyári időszakban napközben érdemes sapkát vinni, mert nincs árnyék a területen, illetve a szúnyogriasztó se maradjon otthon.
Megközelítés: A tanösvény az dunakeszi Auchan és a CityMarket Dunakeszi áruházak között található kisebb parkolóból indul. Megközelíthető tömegközlekedéssel is a 104-es és 126-os buszokkal.

 

Sasfészek-tó Páty mellett

Sasfészek-tó

Sasfészek-tó tanösvény

Az Inpark 2018-ban hozta létre a pátyi tó körül található mintegy 1 km hosszú, 6 állomásból álló tanösvényt, amely a civilek áldozatos munkájának, különösen a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesületnek köszönhetően maradt fent. Régebben az M1-es mellett megbúvó, helyi oltalom alatt álló helyszín a környékbeliek kedvelt kirándulóhelye volt, de sajnos az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent a területe, ennek ellenére mégis képes volt fennmaradni. Mára gyakorlatilag a tó maradt meg, illetve az azt övező északi és nyugati parton haladó, részben pallósoros ösvény. Emellett madármegfigyelő helyet, a vízbe benyúló stéget és számos tájékoztató táblát is találunk útközben. A terület nemcsak gazdag növény- és állatvilága miatt fontos, hanem része a fokozottan védett európai vidra ökofolyosójának is. Ha vidrát nem is láthatunk, csak nagyon ritkán, a terület otthonául szolgál vízimadaraknak, békafajoknak, illetve mocsári teknőssel, tarajos gőtével, vízisiklóval is találkozhatunk. Gyakran megfordul itt a nádirigó, a tanösvény táblákon is ő, vagyis Nándi a nádirigó kalauzol bennünket. Mivel igen közel található Páty és Biatorbágy is, a Sasfészek-tó után érdemes még megnézni a pátyi pincesort, illetve az igen népszerű és mesés panorámával csábító Nyakas-követ.
Megközelítés: Az M1-ről a pátyi lehajtójánál, a MOL kútnál kell letérni, a tó mellett lehet parkolni

 

Szent Jakab sétány – Dabas

A 2014-ben átadott Szent Jakab tanösvény, amely zarándokút is egyben szuper pallós ösvénye a Dabas Sári részén található. Kényelmesen lehet parkolni a Sári Zarándok és Kulturális Központnál. Az út másik oldalán, Szent Jakab szobrától és egy játszótérről indul az ösvény, már innen jól látszik a pallósor és a „kapu”. Ártéri erdők ölelésében vezet az utunk, majd egy kis szigetekkel tarkított részhez érünk, melyeket hidak kötnek össze és egy kisebb kilátó is helyet kapott. A terület csapadéktól függően sokszor ki is száradhat, voltunk már úgy itt, hogy volt víz a kis „tavakban” és volt, hogy teljesen kiszáradt. Az itt található 1989-es sziget Dabas várossá avatásának állít emléket, amelyet ebben az évben nyert el. Tovább sétálva elérjük a Sári-zsilipet, valamint egy fahidat, ahol érdemes még nézelődni. A nyugodt mellékcsatornákban vezetett vízitúrákat is tartanak, amelyet biztosan kipróbálunk majd.
Megközelítés: M5-ös autópályán Dabasig, majd a Láp utcáig, buszok a Népligettől indulnak (kb. 500 méter az okmányhivatal megállótól az ösvény).