Ide mehettek szánkózni – 9 jó hely Pesten és Budán

Minden havas napot érdemes kihasználni, úgyhogy mutatunk néhány szuper szánkózóhelyet Budapesten és a közelben. A webkamerákon, ahol van, érdemes megnézni az aktuális helyzetet.

PEST

Városliget – Királydomb
Az egyik leglátogatottabb hely a városligeti Királydomb, amely trolival is könnyen megközelíthető. A parkolásért sajnos hétköznap már fizetni kell, de a hétvégére újra visszaállították az ingyenességet. Azért szeretjük, mert a dombnak különböző meredekségű oldalai vannak, sőt van olyan része, ahol a bukkanó még meg is dob egy kicsit a pálya végén, viszont kisebbeknek is találtok szelídebb lankákat.

Népliget
Annyira nem népszerű, viszont garantáltan kevesebben vannak a Népliget dombjánál, amelyet anno 10.000 m3 építési törmelékből építettek. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a parkban, de sajnos tényleg nagyon elhanyagolt.

Játszóterek és kisebb dombok
Néhány helyen kisebb dombokat találhattok, amelyet főleg a kezdő, apró szánkósoknak ajánlunk. Mi az Örs vezér térnél lévő játszótéren találhatót, illetve a békásmegyerit próbáltuk. Idén tervben van majd a XV. kerületben, Újpalotán az Ázsia Center-kiserdő környékén található is.

BUDA

Normafa és környéke
Egyik legkedveltebb helyszín, és többnyire itt a hó tovább is megmarad. Viszont arra számítsatok, hogy itt mindig sokan vannak. Érdemes inkább hétköznap menni akár a gyermekvasúttal is.

Gellért-hegy (Rezeda utca végénél)
Szintén kedvelt helyszín, sokan járnak ide szánkózni a környékről. Hosszú pálya, jó lejtéssel, kisebbekkel is ajánljuk.

Tabán
A Tabánba is érdemes ellátogatni az elkövetkező napokban, amely könnyen megközelíthető és kisebb csúszásokra alkalmas.

Szépvölgyi út teteje és a Hármashatár-hegy környéke
Kicsit nehezebb megközelíteni, érdemes a Fenyőgyöngyénél megállni és onnan gyalog indulni felfelé. Többféle nehézségű és meredekségű pályát találhattok útközben a különböző korosztályoknak.

Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)
A csúszdás játszótér másik oldalán remekül lehet szánkózni.

Békásmegyer
Békásmegyer dunaparti részén a gát oldalán is remekül lehet szánkózni, kisebbeknek ideális.

+ NÉHÁNY TÁVOLABBI LEHETŐSÉG

Ha kirándulni volna kedvetek, érdemes az alábbi lehetőségeket is megnézni. Itt kizárólag hivatalos pályákat találtok, és az erdőben ne csúszkáljatok a nem kijelölt területeken, hiszen károsíthatja a növényzetet. Az indulás előtt nézzétek meg a helyszínek weboldalain, hogy a sípályák mellett nyitva találjátok-e a szánkópályákat is, és mindig tartsátok be a szánkózás szabályait, pl. hogy csúszás után hagyjátok el a pálya közepét, és a szélén sétáljatok vissza.

Dobogókő
A sípályán a szánkózás annak üzemidején kívül is tilos! A legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes). Webkamera itt. A közeli Zsindelyesben van finom meleg leves és tökéletes gyömbértea.

Zebegény
A régóta nem üzemelő sípálya mellett találjátok a szánkópályát is, a Dunakanyart pedig télen is imádjuk. 🙂 Több jó melegedésre alkalmas helyet találtok Zebegényben és Nagymaroson (pl. Édeske cukrászda) is.

Visegrád
A Nagyvillám Sípályán a szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) található, illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m). Itt találtok az egészen kicsiknek bébi sípályát is, valamint hófánk pálya is van. Webkamera itt.

Mátra
Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is találtok több lehetőséget, de ne hagyjátok ki a kisvasutat sem, vagy Kékestetőt, ha már arra jártok. A mátraszentistváni Síparkban (jelenleg nem üzemel, érdemes a weboldalukat figyelni, hogy mikor nyitnak) pedig hócsúszdát is találhattok, ahol 2500 Ft 5 csúszás, és mozgó járdákon juthattok vissza a kb. 130m-es pálya tetejére.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt vagy csatlakozni Fb oldalunkhoz.