Új társasjátékok minden korosztálynak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új társasjátékok minden korosztálynak

Díjnyertes társasjátékok, izgalmas stratégiai játékok, kártyák, magyar fejlesztésű darabok, történelmi és természetvédelem témájú társasjátékok is szerepelnek összeállításunkban, ahol a 2 évestől egészen a 14 év feletti korosztálynak találtok jó ötleteket.

Boribon hogy vagy? – játék az érzelmekről a legkisebbeknek (2 éves kortól)

Boribon hogy vagy? 

Nehezen meséli el bölcsis, ovis gyereked, hogy hogyan telt a nap? Nem tudja elmondani, mit történt vele, mit érez és mire vágyik? Ez a játék segít ebben! Boribonnal, a legkisebbek kedvencével a kicsik megtanulhatják felismerni és megnevezni az érzéseiket. A mesekártyák segítségével megbeszélhetitek, hogy mi történt vele aznap, a kívánságkártyákon pedig meg tudja mutatni, mire vágyik legjobban: egy nagy ölelésre, egy kis játékra vagy finom ennivalóra. Empátiás készséget fejlesztő játék a legkisebbeknek. Az Ország Játéka 2018 verseny győztes társasjátéka kicsiknek!

Adj egy pacsit Boribon! (2 éves kortól)

Adj egy pacsit Boribon!

Marék Veronika új játéka a legigazibb értelemben családi játék: miközben körbe-körbesétálunk a pályán és összeszedjük Boribon hét színes lufiját, a lufik alatt mindenféle kedves feladatot találunk. Adjunk puszit, pacsit, öleljük meg egymást, csipkedjük meg a másikat és simogassuk meg a haját! Igazi boldogság játszani!

Durmi maci napüdvözlete – jógakaland gyerekeknek (3 éves kortól)

Durmi maci napüdvözlete

Ezzel a különleges jógás társasjátékkal kulcsot szeretnének adni minden szülő kezébe, hogy a gyermekét a lehető legjobban fel tudja készíteni az egészséges, harmonikus és tudatos felnőtt létre. A Jógakaland társasjátékot jógaoktató és fejlesztőpedagógus segítségével úgy alkották meg, hogy egyszerre legyen hasznos a jógaismeretek megalapozásához, fizikailag kellemesen megterhelő és persze szórakoztató is.

Üvegház – csodaszép illusztrációk, izgalmas kalandok a Marbushkától (4 éves kortól)

Üvegház

Az éjtündérek birodalmában, ahol ritkán süt a nap, a növények üvegházakban nőnek. Fénybogarak gondoskodnak róluk és világítanak nekik. Zöld Kacaj, a kandúr, néha kikergeti őket a mezőre, ahol a bogárkák nagyon várják, hogy a tündérek a segítségükre siessenek, és lámpásaikba gyűjtve visszavigyék őket a biztonságos üvegházba. Hacsak… Zöld Kacaj közben nem okoz még több galibát. Emellett érdemes megnézni a Marbushka Folyó (6 éves kortól), A kertben (5 éves kortól) és a Carta magica (7 éves kortól) című újdonságait is.

Játsszd újra kufli! és Kuflinyomozók – a kuflirajongóknak (4 éves kortól)

Játsszd újra kufli!

A Játsszd újra kufli!-ban négy klasszikus táblás játékban tengeri csatába keveredhetsz, bekukkanthatsz a föld alá a manótevékhez, éjszakai jelmezbálba mehetsz, és versenyt futhatsz velük a réten! Malomjáték, Ki nevet a végén? Kígyók és létrák kuflisan újragondolva! A Kuflinyomozókban Légy te is kufli ebben a kooperatív gyerekjátékban, és nyomozz együtt a többiekkel, hogy kiderítsétek, vajon ki volt a rejtélyes tettes, aki az elhagyatott rét 16 helyszíne közül az egyikről elcsent valamit.

Gyümölcsszüret (5 éves kortól) és Sivatagi bújócska (4 éves kortól) – ovisok kedvencei

Sivatagi bújócska

Ültesd be a kertedet növénycsemetékkel: szamócapalántákkal, bokrokkal és gyümölcsfákkal! A Gyümölcsszüret győztese az lesz, akinek a játék végére a legtöbb gyümölcse érik be.
A Sivatagi bújócskában a szurikáták vidáman bújócskáznak sivatagi otthonukban. Hol elbújnak, hol előbújnak az odúikból. Ha sikerül elérned, hogy egy fészek összes járatába egy-egy kis állat kerüljön, jutalmat kapsz. Vajon ki tudja összegyűjteni a legtöbb pillangókorongot?

A Titkos ajtó (5 éves kortól) – nyomozós memóriajáték

A Titkos ajtó

Múlt éjszaka tolvajok jártak a kastélyban, és három értékes tárgyat rejtettek el, hogy ma éjfélkor visszatérjenek, és elvigyék azokat. Nekünk, detektíveknek meg kell előznünk őket, és közösen kinyomoznunk, hogy vajon mi rejtőzik a titkos csapóajtó alatt. Ha ez sikerül, mielőtt tizenkettőt üt az óra, akkor a detektívcsapaté a győzelem. „A Titkos Ajtó” egy izgalmas memóriajáték, amely minden korosztálynak kihívást jelent.

Mesemondó – meseszövés (ovis kortól)

Mesemondó

Minden játékos örömét lelheti benne, aki ügyesen szövi tovább a mesét, vagy aki egy abszurd fordulattal megnevetteti a többieket. A játéknak egy győztese lehet, de a történet közösen alakul. 54 mesemondó kártyát tartalmaz, amelyet Pásztohy Panka illusztrált.

Bohókák – gyűjtsd be a vicces lényeket (5 éves kortól)

Bohókák

A bohókák egyedülálló lények: szenvedélyesen űzik munkájukat és hobbijukat egyaránt – és mindnek maximum három szál haja van. Gyűjts be közülük minél többet! Rakj le egy kártyát a kezedből, és ha sikerült egy egyenes végére olyan bohókát állítanod, mint amilyen a másik végén van, begyűjtheted az egész sort! Könnyen tanulható, kedves grafikájú, díjnyertes társasjáték.

Rókanyomon (6 éves kortól)

Rókanyomon

Valamelyik ravasz róka elvitte nagyi rétesét, és a ti dolgotok megtalálni! A megoldáshoz először is nyomokat kell keresnetek: viselt kalapot az elkövető, és vajon volt nála zsebóra? Siessetek, nehogy a gazfickó meglógjon! Díjnyertes kooperatív társasjáték, mellyel már a legkisebbek is felfedezhetik a társasjátékozás élményét.

Kariba és Winston – állati izgalmak (6 éves kortól)

Kariba

A szavannán csakis a legerősebb győzhet… A Kariba viszont megköveteli, hogy elméd is éles legyen! A Winston pedig egy igazi taktikázós játék, vicces illusztrációkkal. Célod, hogy megalkosd a lehető leghosszabb tacskót a Földön! Ez minél jobban sikerül, annál több pontod lesz!

Sárkány palota (6 éves kortól)

Sárkány palota

A Sárkány palota játékot az ősi kínai játék, a Madzsong ihlette. Vegyél ki lapkákat az omladozó Sárkány palotáról és épísd be őket a saját palotádba. Gyűjts azonos típusú lapkákat és építs szentélyt rájuk a pontszerzéshez. Kérj segítséget a szellemektől, engedd szabadon a képességeiket. De vigyázz! A Bölcs Sárkány kéréseit is be kell tartani a győzelemhez!

Tökmagok – Kincsvadászat (7 éves kortól)

Tökmagok

Gyönyörű és izgalmas játék azoknak, akik szeretnek kincseket gyűjtögetni és szeretik a fejtörőket. A tengerbe potyogó kincseket a hullámok ide-oda sodorják, de ha ügyesen kiszámolod fejben, hogy körülbelül hova érkezik a kör végére és odalépkedsz, akkor a te kincsesládádba pottyan a kincs. A játékban igazi, összehajtható kis kincsesládák vannak, és nagy, színes dobókockák a bábuk! A téri tájékozódást és az absztrakt gondolkodást fejlesztő izgalmas logikai játék Berg Judit meséje alapján, Mészely Ilka rajzaival készült.

Planet – építs fel egy bolygót! (8 éves kortól)

Planet

Egy bolygó születik a kezeid között. Emelj hegyláncokat, növeld a sivatagok, erdők és óceánok területét, és ne feledkezz meg a jégmezőkről sem! Válassz okosan a mágneses területlapokból, és tervezd meg, hova illeszted a saját bolygódon! Rajtad múlik, hogy a beköltözésre váró állatok közül hányan lelnek otthonra a te planétádon!

Csak egy – az év társasjátéka (8 éves kortól)

Csak egy

A Csak egy egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 3-7 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A játékot az Év Játékának választották 2019-ben (Spiel des Jahres), illetve ebben az évben több, összesen 2 másik jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánlják.

Luxor – irány a fáraó sírkamrája (8 éves kortól)

Luxor

A Piatnik Luxor társasjátékban minden játékos egy öt kalandorból álló csapatot irányíthat. A cél az, hogy minél előbb érje be a fáraó sírkamrájába a lehető legnagyobb zsákmánnyal. Remek kikapcsolódás az egész család számára!

Kuruzslók Quedlinburgban – varázsfőzet készítés nem csak boszorkányoknak (10 éves kortól)

Kuruzslók Quedlinburgban 

Varázsitalt főzni bizony nem könnyű – ezt az imént ismertetett pórul járt kuruzsló is bólogatva bevallaná – ám annál izgalmasabb! Különösen akkor, ha ez egy vásárban megszervezett „verseny” keretei között zajlik! Légy részese a kuruzslók és csodadoktorok társaságának, és mutasd meg, hogy Te tudod megfőzni a leghatásosabb gyógyitalt!

Photosynthesis – légy az erdő királya (10 éves kortól)

Photosynthesis 

Minden fa felfelé törekszik, a fény felé – minél több fényt gyűjt be, annál többet fordíthat új magra vagy növekedésre! Ebben a családi stratégiai játékban minden játékos egy fafajtát irányít, és igyekszik vele az erdő értékes közepe felé terjeszkedni. De közben figyelnie kell arra is, hogy fáit magasra növeszti, különben a vetélytársak a vándorló nap sugarait leárnyékolják, és arra is, hogy a gyűjtött fénypontokat időben újabb fák betartalékolására fordítják.

Bűvös rengeteg – egyszerű kártyajáték, szép grafika (10 éves kortól)

Bűvös rengeteg

Légy ravasz, mint a róka és járj túl ellenfeled eszén! De vigyázz, ha túl mohó vagy, elbuksz, mint a mesék megannyi gonosztevője! Messzi országok fiai és lányai keltek útra, hogy próbára tegyék a szerencséjüket, de a megváltás talán egészen máshonnan jön, mint gondolták volna…

A Nyugati Királyság Építőmesterei és A Nyugati Királyság Lovagjai (12 éves kortól)

A nyugati királyság sorozat a frank birodalom különböző küzdelmes időszakain vezeti végig a játékosokat. A nyugati királyság építőmesterei a nyersanyagok megszerzésére és a különböző épületek és a katedrális felhúzására koncentrál – természetesen az, hogy ezt becsületes úton kívánod elérni, vagy néha meglátogatod a feketepiacot, csak rajtad múlik! A nyugati királyság lovagjaiban külső fenyegetésekkel kell szembenézned, lovagod erejét és hitét elengedhetetlen fejleszteni, hiszen egyre több a vidéken kóborló viking és szaracén – de azért ne hagyagold el az erődítményeket sem! Összetett stratégiai játékok, melyek méretükhöz képest viszonylag rövid idő alatt lejátszhatók.

Everdell – Az örökfa árnyékában (13 éves kortól)

Everdell

Everdell bájos völgyében, a magasló fák ágai alatt kanyargó patakok és mohás üregek között az erdőben élő állatkák egy civilizációja éldegél és gyarapszik. Everfrost-tól Bellsong-ig sok év jött és ment, de eljött az ideje az új területek betelepítésének és új városok alapításának. A kis állatok elszánt vezetőjének szerepébe bújsz és velük együtt fogsz küldetéseket teljesíteni. Vannak felépítésre váró épületek, élénk karakterek és események, amiken részt vehetsz – egy szorgos év áll mögötted.

Cat Lady – macskarajongóknak (14 éves kortól)

Cat Lady

A játék során játékokat, finomságokat, egyéb macskatartáshoz szükséges eszközöket gyűjtötök és persze cukibbnál cukibb cicákat. A játék minden macskarajongónak.

Fesztáv – egy csodás madaras játék (14 éves kortól)

Fesztáv

Igazi madárrajongók vagytok – kutatók, madár megfigyelők, ornitológusok és gyűjtők –, akik megpróbálják felkutatni és madárházukba csábítani a legszebb példányokat. Minden madár tovább bővíti az élőhelyeid egyikének hatalmas kombinációs láncát (az akciókat).

Történelmélet/Histheory – izgalmas magyar fejlesztésű játék a történelem összefüggéseiről (16 éves kortól)

Történelmélet/Histheory

Egy játék, mely alternatív történelmi folyamatok építésére ösztönöz történelmi fogalmak, viselkedési formák és filozófiai kifejezések használatával. A játék folyamata a legváltozatosabb módon folyhat, közös építésre is lehetőséget ad, vagy akár egymással versengve is játszhatunk. Minden esetben az a feladat, hogy alkossunk egy sajátos konstrukciót, akár egy lehetséges jövővíziót, akár a régmúlt történelmi mozzanatait is megmodellezhetjük. Két legfontosabb alappillére a logikus, racionális gondolkodás és az állandó kommunikáció. A játék és az oktató projekt ebben az évben dicséretben részesült a „DESIGN THAT EDUCATES AWARDS” nemzetközi designversenyen.

Nézzétek meg, hogy mennyi jó, új könyvet ajánlunk kicsiknek és ovisoknak, kisiskolásoknak és a 9 év feletti korosztálynak!

Jó ötletekért, programokért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!