Tavaszi könyvújdonságok gyerekeknek – könyvek kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könnyített olvasmányok, Torzonborz legújabb története, ismeretterjesztő könyvek, mókás átverések és még sok minden más is szerepel kisiskolásoknak szóló válogatásunkban. Akár önálló olvasmányként, akár közös esti meseolvasáshoz is ajánljuk. Könyvek kisiskolásoknak és kezdő olvasóknak!

Vadadi Adrienn: Matricás Laci kerítést lop (Pagony)

Megérkezett Vadadi Adrienn Most én olvasok!-sorozatának utolsó darabja, a Matricás Laci kerítést lop! Ezzel teljes az 5 részes sorozat, amivel a gyerekek belevághatnak az önálló olvasás egyedülálló élményébe. Matricás Laci végre pihenhet egy nagyot, hiszen vasárnap még a rablók sem dolgoznak. A most megjelent történetben híres-neves rablónk végre a szabadnapját élvezhetné, amikor Sárika egyszer csak megjelenik az ajtajában, és közös programokra hívja. Figyelembe véve Laci félelmeit, nem meglepő, hogy úgy határoz, kerítést fog lopni az állatkertből, amivel körbeveheti házát, hogy Sárika többé ne zavarhassa meg! Így is tesz, és természetesen számos megpróbáltatásba ütközik közben. Például csatlakozik a fókák táncához, a cápák között találja magát, sőt, a zsiráfoktól való félelmét is le kell győznie! 5-8 éves kor között ajánlott.

Kertész Erzsi: A feltaláló oroszlánja (Pagony)

A Most én olvasok!-sorozat kimondottan a kezdő olvasóknak született, a könyveket a Pagony legnépszerűbb szerzői írják, és a kötetek minden olvasni tanulónak kényelmesen, biztosan, szintről szintre teszik élménnyé az olvasóvá válást. Most megjelent Kertész Erzsi olvasástanulást segítő könyvsorozatának bevezető, nagybetűs része, amely az első lépésekben segít az önálló olvasás elsajátítása felé. A történetben megjelenik Fecó, a kis feltaláló. Még csak óvodás, de máris nagyon szeret szerelni és mindenfélét építeni. Az oviban majdnem minden nagyon jó, de azért a délutáni alvást még Fecó sem kedveli. Vajon fel lehet-e találni olyasmit, ami segít az alvásban? Persze attól függ, kinek… 5-8 éves kor között ajánlott.

Wanda Coven: Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi (Naphegy Kiadó)

Az osztályban Garabonci Grétit éri az a szerencse, hogy hazaviheti az iskolaigazgató úr nyusziját a húsvéti szünetre. Megígéri, hogy nagyon fog rá vigyázni. De azután, mint ahogy az már máskor is előfordult, megszeg egy fontos szabályt. Ezúttal egy nyúltartási szabályt. Kétségbeesetten próbál a varázsereje segítségével gyors megoldásra jutni, de ezúttal is bebizonyosodik: a legfontosabb az őszinteség. Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak. 6 éves kortól ajánlott.

Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma (Pagony)

Helló, srácok és lányok, az én nevem Mihályi Csongor, december 13-án leszek 9 éves, anyukám Katona Boglárka, apukám Mihályi György, de több privát adatot most nem áll módomban közölni, annyit viszont mondhatok, hogy most elmesélem a nagyon titkos kalandunkat, ami két óra közti szünetben történt, de majdnem egy egész napon át tartott, mert a barátaimmal – mondjuk ez nem publikus, de – csináltunk egy időgyurmát, kihúztuk a tíz percet sokkal többre, és elindultunk Párizsba, ami iszonyú izgalmasra sikerült: NAGYON nehéz döntéseket kellett hoznunk nem csak arról, hogy ér-e bliccelni vagy nem, hogy hogyan jussunk el az Eiffel-toronyhoz, de arról is, hogy akarunk-e teljesen megváltozni, vagy mégis jók vagyunk mi így is, ahogy vagyunk. Közben rájöttünk, hogy mennyire szeretjük mi egymást így hárman. Vagy négyen. Pedig még csak nem is hasonlítunk! Durva, nem? Megjelenés: 2020. április második fele.

Otfried Preußler: Torzonborz és a holdrakéta (Kolibri Kiadó)

Kíváncsi vagy mit művelt Torzonborz, a rabló, mielőtt a híres „újabb gaztettekre” szánta el magát? Üstöllési főtörzsőrmesternek főhet a feje: Torzonborz, a hírhedt rabló már megint megszökött a börtönből. Micsoda katasztrófa! Jancsi és Lackó elhatározzák, hogy kézre kerítik a gazfickót, és örökre megszabadulnak tőle. Az ötlet egyszerű: papírdobozokból és egy krumpliszsákból holdrakétát építenek, és fellövik vele a Holdra. Sima ügy… Vagy mégsem? Végre teljes a sorozat!

Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberi test titkainak enciklopédiája (Manó Könyvek)

Emlékeztek még erre a remek sorozatra? Albert Barillé rajzfilmsorozatának ma is népszerű hősei ezúttal az emberi testben kalandoznak és közben aprólékos részletességgel bemutatják annak felépítését és működését. Hol születnek a gondolatok? Hogyan működik a szív? Miért lélegzünk? Mitől érezzük az ízeket és a szagokat? Minden kérdésedre választ találsz az emberi testtel kapcsolatban, és mire a végére jutsz megtudod, hogyan épül fel a vérkeringés, mitől ver a szíved és mit tehetsz azért, hogy egészségesen élj. Kisiskolás kortól ajánlott.

Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája (Manó Könyvek)

Az enciklopédia Albert Barillé Egyszer volt… című híres és méltán népszerű rajzfilmsorozata alapján készült, mely máig sokak kedvence. A Föld keletkezése, az ember története megjelenésétől napjainkig, fontos találmányok, nagy felfedezők – egy csodálatos időutazás több mint száz tematikus oldalpáron, rengeteg színes illusztrációval és fotóval, valamint egy kisszótárral, ahol a kevésbé ismert fogalmakat magyarázza meg egyszerűen a Mester. Az átfogó enciklopédia – akárcsak a rajzfilmsorozat – játékosan, mégis érthetően és jól követhetően mutatja be az emberiség történetét. Kisiskolás kortól ajánlott.

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül – Mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát? (Scolar)

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak… Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal… Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

Mike Barfield – Jan Buchczik: Bajkeverők kézikönyve (Scolar)

Készíts pukipárnát, vízi bombát, műkutyakakit, tanulj kártya- és érmetrükköket. Garantáltan te leszel a legviccesebb a környéken! Több mint 70 mókás átverés, amivel remekül ellesznek otthon a gyerekek!

Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija (Manó Könyvek)

Ha már jártatok a szuper Károlyi-kertben található játszótéren, akkor biztosan hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban. Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet. Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek. A szívhez szóló, kedves humorral megírt történetet a szintén Aranyvackor-díjas Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik, melyeken megelevenedik a Károlyi-park varázslatos világa.

Anna Claybourne – Katerina Kerouli: Keresd a múmiát! – Ókori egyiptomi memóriajáték (Scolar)

Miért borotválták az ókori egyiptomiak a fejüket, és húztak rá parókát? Miért használtak sötét szemfestéket, és miért imádták a ganajtúró bogarat? Hogyan találták fel a fogpasztát, és melyik belső szerveket tették félre a mumifikálás előtt? A 20 pár kártya és a mellékelt kis füzetben található rövid leírások segítségével játszva megtudhatjuk, hogyan éltek az ókori egyiptomiak. A játékot 6 éves kortól ajánlják.

Anita Ganeri: Csodálatos felfedezések – Utazások, amik megváltoztatták a világot (Scolar)

Egy felfedező élete sohasem unalmas – krokodilokkal és kalózokkal való küzdelemtől az új területek felfedezésén át a történelemkönyvekbe való bekerülésig –, az izgalom garantált! A gazdagon és látványosan illusztrált ismeretterjesztő könyvben olyan felfedezők szerepelnek, akik áthajóztak óceánokon, átkeltek sivatagokon, hegyeket másztak meg, és még a világűrbe is eljutottak. Egyesek vagyont és hírnevet szereztek maguknak, mások tudományos felfedezéseket tettek, de mindannyian az életüket kockáztatták. Sosem adták fel, és elképesztő utazásaikkal megváltoztatták a világot. Több mint 20 izgalmas expedíció, több mint 20 elképesztő felfedező kalandos élete egy kötetben!

Papírszínházi mese iskolás kortól (Csimota)

A Hogyan nőtt nagyra az égbolt? egy igazi lírai történet a kitartásról, a hitről, és arról, hogy ha az emberek összefognak, együtt hatalmas dolgokat képesek véghezvinni. A papírszínház-mese 6 éves kortól ajánlott.

Hajtsd ki! – A Naprendszer (Teknős könyvek)

Ismerd meg a Naprendszer csodáit! Hajtogasd ki a látványos rajzokkal díszített oldalakat, hogy minél több érdekességet tudj meg a bolygókról, holdjaikról és az őket vizsgáló űreszközökről.

Nikki Busch: Csajok könyve (Scolar Kiadó)

Szeretnél több csillogást vinni az életedbe? Ebben a könyvben több mint 230 kreatív ötletet találsz, amelyek garantáltan izgalmasabbá teszik a hétköznapjaidat. Ragyogó barkácsötletek és menő beszólások.

Tóth Zita – Maros Krisztina: Szél hozta rézvitéz (Országház Könyvkiadó)

Az Országház égbe törő tornyain négy öreg rézvitéz áll őrt teljes vértezetben. Dacolnak viharos széllel, dühöngő viharral vagy éppen olvasztó hőséggel, és ha netán azt hisszük, hogy senki sincs, aki a helyükbe lépne, bizony nagyot tévedünk. Egy téli napon, kavargó hóesésben érkezik az Országház északi kapujához egy kicsiny rézvitéz a messzi-messzi Patinavölgyből…A Szél hozta rézvitéz az Országházi Mesék sorozat első kötete. A kisvitéz rézfülű, esendő, de elszánt figurája mellé szegődve izgalmas kalandokon keresztül megismerhetjük az Országház lenyűgöző épületét és alkotásait, mindennapjait és jelentőségét.

Nézzétek meg a legújabb könyveket kicsiknek és ovisoknak, illetve a 9 év feletti korosztálynak!

Jó ötletekért, programokért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!