Tavaszi könyvújdonságok gyerekeknek – könyvek 9 éves kortól

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kicsiknek és óvodásoknak, valamint a kisiskolásoknak szóló válogatásunk után most jöjjön néhány új könyv 9 éves kortól: izgalmas és rendhagyó történelmi regények, űrutazás, macskabölcsesség, időtlen napló, Tom Gates legújabb része.

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és a barbárbál (Móra)

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és a barbárbál

Új képesregény sorozat 9 év feletti olvasóknak. Barátság, galádság, iskolai gubancok, tiltott kalandok, és a lábujjlekvárt meg a hasonló ínyencségeket se felejtsük! Noktürnia rémesen vicces világában nem csak a kiskamasz, vámpírrajongó lányok érzik majd jól magukat.

Irány a Mars! (Móra)

Irány a Mars! (Móra)

Milyen űrhajós lenne belőled? Vedd föl a szkafandert, szállj be az űrhajóba, és irány a Mars! Ismerd meg az űrhajózás csínját-bínját, és landolj a vörös bolygón! Vajon ismered annyira a természettudományokat, hogy extrém körülmények között is boldogulj? Éld túl és vidd sikerre a Mars-expedíciót! A döntés minden fejezet végén a te kezedben van. Játékos felfedezőkönyv merész kalandoroknak 9 éves kortól.

Asterix 29. Rózsa és kard (Móra)

Asterix 29. Rózsa és kard (Móra)

A képregény sorozat következő történetében a gall harcosok mellett a gall hölgyek is komoly szerephez jutnak. Okozhat-e bajt a lovagiasság vagy egy új énektanárnő megjelenése? Az fix! Még jó, hogy Asterix ismét nem hagyja magát legyőzni. Vagy mégis? Kiderül a Rózsa és kardból! 9 éves kortól ajánlott.

Ne nyisd ki! – Szomjas (Scolar Kiadó)

Ne nyisd ki! – Szomjas (Scolar Kiadó)

Miután Nemo megkapja a harmadik csomagot, bontatlanul visszaviszi a postára. Ezzel meg is vagyunk, gondolja. A barátai is megdicsérik a helyes döntésért. Valaki azonban kinyitja a küldeményt, és a máskor oly unalmas kisvárosban ismét különös, ijesztő és vicces események történnek…

Macskabölcsesség tiniknek – Gondolkodj és önállósodj úgy, mint a macskád! (Partvonal Könyvkiadó)

Macskabölcsesség tiniknek – Gondolkodj és önállósodj úgy, mint a macskád! (Partvonal Könyvkiadó)

Ziggy, a háromlábú macska egy francia kisvárosba költözik, ahol összebarátkozik a környéken élő fiatalokkal. A tizennyolc rövidke történetben tizennyolc gyereket ismerhetünk meg, akik sorra kiöntik a szívüket Ziggynek, ő pedig egyszerű, hasznos és bölcs tanácsokat ad a kiskamaszoknak.

A mítoszok világa – Az antik görög hősök és istenek történetei (Móra)

A mítoszok világa – Az antik görög hősök és istenek történetei (Móra)

Ismerd meg az antik görög világ legnagyobb sztárjait és legizgalmasabb eseményeit ebből a gazdagon illusztrált könyvből, amely bebizonyítja, hogy a régi történetek a mai napig hatással vannak életünkre, és bizony sok mindent tanulhatunk belőlük. 9 éves kortól ajánlott.

Abszolút-töri sorozat: A királyné violája (Pagony)

Abszolút-töri sorozat: A királyné violája (Pagony)

A Pagony új sorozatába, az Abszolút Töribe olyan 10 éven felülieknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk bármilyen messze is a múltba, egy biztos: ezeket a könyveket abszolút jó olvasni! A királyné violája című kötetben valami egészen rejtélyes történik a hatalmas, ősöreg platánfa körül, ami az iskola udvarán áll… Martin, Betti és Kende szinte véletlenül fedezi fel, hogy a fába rejtett titkos ajtó a múltba vezet! A három kamasz Mátyás király udvarában találja magát. Hamar összehaverkodnak Mátyás törvénytelen fiával, Corvin Jánossal, bár nem könnyű hirtelen eligazodniuk a hatszáz évvel ezelőtti világban. A könyvet 10 éves kortól ajánljuk.

Abszolút-töri sorozat: Az ellenállók vezére (Pagony)

Abszolút-töri sorozat: Az ellenállók vezére (Pagony)

Az ellenállók vezére című kötetben Viktória elhatározza, hogy visszamegy a 19. századba. Amikor osztálytársával megérkeznek a kiegyezéskori Pest-Budára, rögtön egy emberrablás szemtanúi lesznek. Vajon sikerül megoldaniuk a rejtélyt, miközben alkalmazkodniuk kell a szokatlan illemszabályokhoz és ki kell ismerniük magukat a korabeli politikai viszonyok között? A könyvet 10 éves kortól ajánljuk.

Alfonzo Cruz: Időtlen napló (Csimota)

Alfonzo Cruz: Időtlen napló (Csimota)

„Ezt a naplót egy kislány írta: akinek tágas kert van a fejében, szavakat szór a galamboknak, és aki azt is tudja, mennyi idő kell az árnyékkészítéshez. Emlékekből szőtt lapok minden korosztálynak.” olvashatjuk a könyv borítóján. Afonso Cruz, portugál író, illusztrátor, filmrendező könyvében egy kislány életének egy évét követhetjük végig. De nem egy szokásos naplóval állunk szemben, hiszen a konkrét történések helyett inkább impressziókkal, a társadalmi és természeti jelenségek észlelésével, különös kalandokkal, a felnőtt világ abszurditásaival és fonákságaival találkozhatunk. 10 éves kortól ajánlott.

Igen! Nem. (Talán…) – Tom Gates 7. (Kolibri Kiadó)

Igen! Nem. (Talán...) – Tom Gates 7. (Kolibri Kiadó)

Dönteni nem könnyű. Különösen akkor, ha Anya épp a fejébe vette, hogy megszabadul a kacatoktól. Hiszen Tom szobájában csupa kincs és fontos holmi van! Végül azért csak tele lesz pár doboz a felesleges cuccal, amit Tom és szülei a zsibvásáron próbálnak eladni. De mért menne minden könnyen, ha döcögősen is mehet? Az autó hajnalban nem indul, Tom képregényeire lecsap az undok Marcus, meg kell találni Anya értékes brossát, és az elképesztően menő minirollerre is pénzt kell szerezni valahogy. Szerencsére Tom mindig számíthat az Őskövületekre, akik most is kihúzzák kedvenc unokájukat a csávából… Liz Pichon világhírű könyvsorozata bebizonyította, hogy történetet írni és rajzolni együtt a legjobb. Lépj be Tom Gates lenyűgöző világába!

Levél a királynak (Kolibri Kiadó)

Levél a királynak (Kolibri Kiadó)

A 16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg. A már jól ismert Kolibri Klasszikusok-sorozatban megjelenő Levél a királynak letehetetlenül izgalmas történet, amely itthon is a tizenévesek kedvence lehet. A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. Szerzőjét, Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.

Amikor a kukák világgá mentek (Móra Kiadó)

„Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.”

Nézzétek meg a kicsiknek és ovisoknak, illetve a kisiskolásoknak szóló legújabb könyveket is!

Jó ötletekért, programokért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!