Tavaszi könyvújdonságok gyerekeknek – könyvek kicsiknek és ovisoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaszi könyvújdonságok gyerekeknek 2020

Nyuszis és kuflis lapozók, tavaszi és nyári böngészők, tündérmesék és ínycsiklandozó meseregény receptekkel, mesék az örökbefogadásról, nyuszis és cicás könyvek, oviba készülő mackós mese és még sok minden más is szerepel összeállításunkban. Csupa tavaszi újdonság, könyvek kicsiknek és ovisoknak!

KICSIKNEK

Dániel András: Fityirc és a felhő (Pagony)

A kuflizást nem lehet elég korán kezdeni! Most a legkisebbeket hívják az elhagyatott rétre. Az új lapozó a formák megismerésében segíti a legfiatalabb kuflirajongókat. Míg az első kufli-lapozóban Pofánka segítségével a színeket tanulhatták meg játékosan a gyerekek, most Fityirc és egy vicces felhő a formákat mutatja be nekik. A kufli-lapozókban az a jó, hogy ugyanolyan viccesek és ötletesek, mint a kufli-könyvek, csak éppen kisebbeknek szólnak. 0-3 éves kor között ajánlott.

Marék Veronika: Boribon mackói (Pagony)

A legújabb Boribon könyv pár napja jelent meg. Boribon imádja a kék plüssmackókat! Kapott is egy csomót a barátaitól, és az önzetlen kismackó még a saját ágyát is átadná, hogy legyen hol aludniuk. Vajon mostantól csak velük fog játszani, vagy lesz azért ideje Hapcira, a cicára is? És rendet rakni ki fog a nagy játék után? Annipanni szerencsére most is odafigyel a kedves kismackóra, és szuper ötlettel áll elő.

Jörg Mühle: Kisnyuszi bibis lesz (Pagony)

Szegény Kisnyuszi elesett! Gyorsan, keressünk egy ragtapaszt, és gyógyítsuk meg, hogy boldogan szaladgálhasson tovább! Interaktív lapozó a legkisebbeknek. A Kisnyuszi fürödni megy és a Kisnyuszi aludni megy című kötetek után megjelent Jörg Mühle harmadik lapozója is a Pagonynál. Az előző könyvekhez hasonlóan az új kötet különlegessége is interaktivitásában rejlik, és a finommotorikát is fejlesztik a játékos feladatok. Nálunk nagy kedvenc, a nyuszi miatt pedig tökéletes húsvéti ajándék is a legkisebbeknek. 0-3 éves kor között ajánlott.

Rotraut Susanne Berner: Tavaszi és Nyári böngésző (Naphegy Kiadó)

Sokáig nem lehetett kapni, de most ismét megjelent ez a szuper sorozat, amelyet nem csak a legkisebbeknek ajánlunk, hanem nálunk még óvodás, sőt kisiskolás korban is szívesen nézegették a gyerekek. Minden korban mást ad, először böngésző, majd lehet történeteket kitalálni a képekhez és még számos lehetőséget rejt. A jelenetek mindig az évszaknak megfelelőek, így a sorozatnak a tavaszi részében hintázó, labdázó gyerekeket látunk, friss virágok díszítik a lakásokat, és kertészeti vásár zajlik a főtéren. Nincs is annál kellemesebb, mint amikor egy gyermek órákon át hasal egy képeskönyv fölött, és lankadatlan kíváncsisággal böngészi a képeket, melyeken rengeteg ismerős dolgot, és még több újdonságot fedezhet fel minden egyes alkalommal. Az alkotóművész sok kedves, humoros történetet rejt el gondosan megrajzolt, részletgazdag képein. Rotraut Susanne Berner korunk egyik legnépszerűbb és legelismertebb gyermekkönyv-illusztrátora. Már a nyári rész is kapható újra kicsit megváltozott formában (kisebb méretben, képkereső szófejtővel)! 0 éves kortól ajánlott.

Autók az úton (Móra)

A különleges lapozó oldalain a kisgyerekek megismerkedhetnek az úton suhanó, zötykölődő járművekkel, még azt is megtudhatják, némelyikük milyen hangot ad. Rendőrautó, motorkerékpár, személyautó, tűzoltókocsi, szemetesautó. A 10 oldalas lapozó 5 oldalán található 1-1 puzzledarabot össze lehet kapcsolni, rengeteg kedves történet eljátszható velük. A járművek sokféleképpen felsorakozhatnak, ahogyan az épp kitalált meséhez a legjobb. 0 éves kortól ajánlott.

Oviba megyek! (Manó Könyvek)

Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. „Nem akarok oviba menni!” jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvó nénik meséit. „Milyen jó neki!” sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő. Ez az új Kismackó-történet segít a gyerekeknek, hogy leküzdjék a félelmeiket az újtól és az ismeretlentől. Leendő ovisoknak.

Nyuszi húsvétja (Scolar)

Vidám keresgélős mese kicsiknek húsvétra. A kis Nyuszó a szokottnál is jobban várja a húsvétot, mert idén először indulhat egyedül tojáselrejtő körútra! „Biztos, hogy menni fog neki?” – aggodalmaskodik Nyúlpapa, és titokban a fia nyomába ered… 0-3 éves korig ajánlott.

OVISOKNAK

Dániel András: Merre jártok, kuflik? (Pagony)

Megjelent a kulfi-sorozat legújabb kötete! Fityirc egy zebrapinty árnyékában hever, mint egy sziesztázó kavicskukac, és azon gondolkozik, vajon van-e valami, amit a kuflik sosem csináltak még az elhagyatott réten. Hiszen volt már bújócska, bolhapóló, hajócsata, jelmezbál… annyi minden! Mi újat lehetne kitalálni? Ez az! Mi lenne, ha megpróbálnának eltévedni? Olyan még sosem volt. 3-6 éves kor között ajánlott.

Berg Judit: Sári születésnapja (Pagony)

Sárinak születésnapja van, amire meghívja Hédit, Misit – no és persze Maszatot is. A barátaitól egy plüssrókát kap ajándékba, mert mindenki tudja, hogy a róka Sári kedvenc állata. Sári nagyon boldog – Pötyi baba viszont nagyon szomorú. Egyáltalán nem örül a rókának. Annyira nem örül, hogy világgá is megy. Mi lesz Pötyi babával? 2-5 éveseknek ajánlott.

Petra Maria Schmitt: Hogyan mennek az űrhajósok vécére? (Pagony)

Az űrutazás során az űrhajósoknak rengeteg kihívással kell szembenézniük, de a műszerek kezelése és az űrhajó irányítása közben bizony nekik is kell vécére menniük. De vajon hogyan? A Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák? ismeretterjesztő meséi után újabb történeteket olvashatunk a természettudományok világából a gyerekek számára is érthető és izgalmas mesék formájában. A Hogyan mennek az űrhajósok vécére? mesés keretek között, szórakoztató formában juttatja sok-sok új információhoz a kicsiket. Hozzájuk hasonló korú gyerekeken és családjaikon keresztül magyaráz el folyamatokat, amikbe bele tudnak helyezkedni, és amiket így könnyedén meg is tudnak érteni. Nagyon praktikus, hogy minden mese 3-4 oldalas, rövid, abszolút emészthető hosszúságú. Így aztán fáradt estékre is tökéletes, de ha nagyon lelkesek vagytok, akár többet is olvashattok egyszerre. 3-6 éves kor között ajánlott.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka esti meséi (Pagony)

Babaróka nagyon nem szeret aludni menni, de nagyon szeret esti mesét hallgatni. Főleg, ha Mamaróka maga találja ki fejből a meséket! Babaróka kedvencei pedig a gombák. Hiszen a kisgombák és a kisrókak nagyon hasonlóak: nem fogadnak szót az anyukájuknak, nem találják a helyüket a többiek között, szomorúak, ha kicsúfolják őket. A Babaróka ajándéka és a Babaróka kertje című kötetek otthon, „fejből“ mesélt történetekből születtek Kiss Judit Ágnestől, most, a harmadik kötetben pedig Mamaróka mesél esténként fejből. A megszokott melegszívű és érzékeny meséket Egri Mónika illusztrálta. 3-6 éves kor között ajánlott.

Varázslatos utazás Láng Anna illusztrációival – Esti mesék a világ minden tájáról (Móra)

A kötet a világ minden tájáról származó tündérmeséket gyűjti egy csokorba. Ezek jellegzetes, egymástól elütő néphagyományokat elevenítenek meg, és egytől-egyig egyformán lebilincselőek. A történetek rövidek, élvezetesek és kalandosak, tele feledhetetlen szereplőkkel. Nincs bennük semmi félelmetes, amely nyugtalanítaná vagy megijesztené a gyerekeket elalvás előtt. Segítenek álomba ringatni a kicsiket, hogy éjszakánként zavartalanul pihenhessenek Álomországban. A könyv szerzője és illusztrátora Láng Anna. 6 éves kortól ajánlott.

Bartos Erika: Örök ölelés (Móra)

Ez a mesekönyv elsősorban azoknak a kisgyerekeknek (és szüleiknek, rokonaiknak, barátaiknak) szól, akiket örökbe fogadtak. A mese kapaszkodót nyújthat a legkisebbeknek, hogy megértsék, feldolgozzák saját élettörténetüket, választ kapjanak a nyugtalanító kérdésekre. A közös olvasás segíthet, hogy megtalálják helyüket a világban, és erősödjön a biztonságérzetük. 3 éves kortól ajánlott.

Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet (Manó Könyvek)

Közeledik a virágvarázslat ideje – de vajon mi lesz akkor, ha a tündérek a nagy napon éppen betegek? Hogyan kaphat megfelelő segítőt egy gyógynövény, ha reggel még az sem biztos, hogy az összes tündérlány részt tud venni a ceremónián? Szerencsére Herba anyó úrrá lesz a helyzeten. Ebben az évben egy csodálatos szépségű virág tűnik fel a varázsgömbben, és Bíborka személyében kedves, lelkiismeretes támogatót kap. A tündérlány sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról, és közben új barátokat is szerez. A bíbor kasvirág ugyanúgy segíti Bíborkát a mindennapokban, mint ahogy a kislány gondoskodik róla. A bűbájos mesék olvasása közben észrevétlenül ismerhetjük meg a gyógynövények gyógyhatását.

Szentendrei Judit: Mézes cukrászda (Pagony)

Szentendrei Judit háromgyerekes édesanya, újságíró most debütál ínycsiklandó meseregényével a Pagony Kiadónál. Vajon van annál rémesebb helyzet, mint amikor négy olyan embernek kell együtt élnie, akikben látszólag semmi közös nincs? Például Karolának, aki túl fiatal ahhoz, hogy egy poros kis faluban hervadozzon, Valérnak, aki tornatermet csinálna a szobákból, Katalin anyónak, akit jobb nem megzavarni a délutáni szunyóka közben, és Paulának, akinek… nos, neki minden mindegy. Mihez kezd ez a négy egészen különböző ember? Szentendrei Judit Mézes cukrászda című meseregénye remek alapot szolgáltat ahhoz, hogy beszélgetést kezdeményezzünk a gyerekekkel a különböző emberi közösségekről, valamint rendkívül szórakoztató és mesés formában mutatja be, miként tud összekovácsolódni és hatékonnyá válni egy eltérő személyiségtípusokból álló lakóközösség. Ráadásul néhány egyszerű receptet is találtok a könyv végén. 5-8 éves kor között ajánlott.

Dudás Gergely (Dudolf): Mackó virágos böngészője (Naphegy Kiadó)

Dudás Gergely képes fejtörőit az egész család nagyon szereti. Most megjelent a tavaszi rész is. Mackó virágos böngészőjében hol a pocsolyákban megbújó békákat próbáljuk megtalálni, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kutatunk a kis szöcske után. A hosszan tartó böngészés egy szabadtéri ünnepségben végződik. 5 éves kortól ajánlott.

Gryllus Vilmos: Kirándulós dalok – CD melléklettel (Teknős Könyvek)

Mindig is szerettem kirándulni. Erdőt-mezőt járni, állatok után leskelődni, növényekkel ismerkedni, vízcsobogást hallgatni, madarakban gyönyörködni. És néha, hazaérve dalt írni, énekelni róluk. A titkokat rejtő erdőről, a bokrok sűrűjében pöfögő szúrós gombócról, a férgek után kutató harkályról, a boszorkányosan ügyes pókokról, a tóparton szárítkozó kárókatonáról, vagy egy meleg nyári estén a réten ciripelő tücsökről. De jó is kirándulni! Aki nem hiszi, járjon utána…” – Gryllus Vilmos.
Zenés kirándulás Gryllus Vimossal. A kötethez mellékelt CD megegyezik a Gryllus Vilmos: Dalok 2. című CD hanganyagával.

Papírszínházi mesék ovis kortól (Csimota)

Több új papírszínházi mese jelent meg most tavasszal a Csimotánál. Többek között a Mire jó egy lyukas zacskó? című mese, amelyben Kollár Árpád játékosan, nem didaktikusan irányítja rá a gyerekek figyelmét a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára. Illyés Gyula A kiskondás című meséjét, illetve A medve és a hold című történetet is 4 éves kortól ajánljuk. A vakok és az elefánt című tanmese emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy amikor az igazságot keressük, nemcsak másokkal, hanem önmagunkkal szemben is legyünk kritikusak. Ez a mese 5 éves kortól ajánlott.

Nikki Dyson:Természetbúvár matricás album: Sünök és más európai vadállatok; Bogarak és más apró szörnyecskék (Móra Kiadó)

Ebben a természetbúvár matricás albumban tömérdek érdekességet találsz az európai emlősökről és otthonukról. A 120 matrica segítségével ki tudod egészíteni a színes képeket, így például elhelyezheted a nyulat az üregében, benépesítheted delfinekkel a tengert, vagy épp összepárosíthatod az állatkölyköket a mamájukkal. A Bogarak című részben pedig tömérdek érdekességet találsz az apró lényekről és otthonukról. A 120 matrica segítségével ki tudod egészíteni a színes képeket, így például elhelyezheted a pókot a hálóban, benépesítheted méhekkel a kaptárt, vagy épp csigákat tehetsz a virágcserepekbe.

Nattán-Angeli Nóra: Rojt és Bojt – Két Cica Könyvek 2. (Scolar)

Négy mese, nyolc cica, számtalan kaland. Bájos és vidám, költői és varázslatos történetek égi és földi cicákról, fiatal és öreg macskákról, kövér és sovány cirmosokról, lusta és virgonc macsekokról ovisoknak. Megjelent a Spicc és pipa folytatása!

Ralf Butschkow: Mit csinál a kukás? (Manó Könyvek)

Mi történik a szeméttel? Melyik hulladékot melyik konténerbe kell dobni? Melyik jármű viszi el az egyéb, vagyis kommunális hulladékot? És mi is az a recycling? Ebben a történetben ezekre és még sok más kérdésre is választ ad Péter, a kukás.

Christian Seltmann – Christine Kugler: Robin Maccs – A minizsiráf megmentése (Manó Könyvek)

Robin Maccs a legszívesebben a tábortűznél üldögél, kezében gitárjával és közben kedvenc chipsét rágcsálja. De a lelke mélyén egy nyughatatlan kalandor lakozik, és ezt be is bizonyítja legjobb barátjának, Mollinak, az egérlánynak, amikor Fanni, a minizsiráf segítséget kér tőlük.

Jiří Dvořák – Marie Štumpfová: Hogyan alszanak állatok? (Csirimojó)

Annyiféle állat létezik. Mindegyik más és más. Másképp néznek ki, másképp szaladnak, más az illatuk (vagy a szaguk, ahogy tetszik), és másképp is alszanak. Az álmaik? Talán azok is különbözőek. Vagy mégsem. Lehet, hogy éppen ugyanolyanok, mint a mieink. Mint az álmok, amiket esténként kölcsönkapunk. Jó éjszakát! Megjelenés: 2020. április!

Íme újdonságok kisiskolásoknak és kezdő olvasóknak, valamint a 9 év feletti korosztálynak is ajánlunk jó könyveket! Tartsatok velünk, mert szuper otthoni programokat válogattunk nektek a tavaszi szünetre is!

Érdemes megnézni új cikkünket, amelyben 4 ingyenesen meghallgatható Rumini hangoskönyvet is találtok!

Jó ötletekért, programokért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!