Programok hétvégére – 2024. február 17-18.

Szerelmes állatok, farsangzáró mulatságok, kézműves- és kreatív programok, tavaszváró kirándulások és virágos séták, piacok és diafilmek is várnak rátok február 17-18-án. Programok hétvégére a Minimatiné válogatásában.

 

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Tavaszváró családi nap – Természettudományi Múzeum, február 17-18.

A hideg évszak lassan tovatűnik, február 18-án a Jégvilág kiállítás és korcsolyapálya is bezárja kapuit. A tavaszváró családi napon még utoljára lehetőség nyílik a korcsolyázásra ezen a hétvégén, de emellett már a természet tavaszi ébredését is köszöntik. A programokon a látogatók betekintést nyerhetnek a természet tél végi változásainak rejtelmeibe. Mindkét napon 9 és 14 óra között interaktív programokkal is készülnek. Részletek itt. A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

 

Hóvirágos és tavaszi arborétumos séták

Már írtunk róla a héten, hogy február 17-én indul a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban, illetve egyéb olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol tavaszi virágokban gyönyörködhettek.

 

Valentin-napi akció az Állatkertben – február 17-18.

Hétvégén a napközbeni állatkerti látogatásra érvényes lesz a páros kedvezmény. A páros kedvezmény azt jelenti, hogy a párok, párosok ketten egy jegy áráért jöhettek be. Amennyiben az Állatkert által kínált jegytípusok közül a pár, páros mindkét tagja ugyanazon jegytípusra lenne jogosult, akkor ebből a jegytípusból egy darabot kell megváltani mindkettőjük belépéshez. Ha a pár, páros normál körülmények között másfajta jegy megváltására lenne jogosult (például egyiküknek felnőttjegyet, másikuknak mondjuk diákjegyet kellene váltani), akkor a kétféle jegy közül a drágábbikból kell egyet megváltani, és azzal léphetnek be ketten. Részletek itt.

 

FEBRUÁR 17., szombat

Jókai Mór Emléktúra – indulás: Piliscsév, szombaton 7:30-8:45 (regisztrációs szükséges)

Rajt és cél helyszíne: Piliscsév, Kálmánfi Béla Művelődési Házból. Az előnevezés kötelező regisztrálni: albaturakor@gmail.com (név+túratáv és telefonszám megjelölésével). Táv: 10 km – 300 m szint / 17 km – 650 m szint/ 26 km – 1050 m szint. Részletek itt. Nevezési díj (helyszínen készpénzben): 10 km esetén: 2500 Ft, 17 km esetén: 3000 Ft, 26 km esetén: 3000 Ft. Igyekeznek ügyelni a természetvédelemre, ezért a túrán nem használnak eldobható poharakat, kérik, hogy vigyél magaddal saját poharat, bögrét!

 

Piacozás a Rómain – Római-parti piac, szombaton 9:00-13:00

Kovászos kenyér és pékáru, homoktövis termékek, olívaolaj, házi savanyúság több helyen, mikrozöldek és vitaminbomba italok, gomba, tojás, szószok, lekvárok, mangalica és vad füstölt áru, tönkölysütik és kekszek, szabolcsi almák, zöldségek, fermentált savanyúság, olívabogyó, minőségi török élelmiszerek, tehén és kecske sajt és tejtermék, flódni, mennyei pogácsák, szörpök, méz, kézműves csokik, fokhagymaital és még sok minden, illetve kézműves termékek is lesznek a piacon. A farsangi időszakban utoljára, érkezik Szabi a pék a csodás virágfánkokkal, de egyéb finomságokat is lehet majd kóstolni. Részletek itt.

 

Madárgyűrűzés bemutatók – Pilisszentiván, Dinnyés, Ócsa, szombaton 9 órától (előzetes jegyvásárlással)

Szombaton 9 órától a pilisszentiváni Jági-tónál, a dinnyési Madárdal tanösvényen és az Ócsai Tájháznál is madárgyűrűzés programokkal várnak benneteket. Vasárnap pedig Farmoson lesz hasonló program 9 és 11 óra között. Előzetes jegyvásárlás ajánlott.

 

Magyar Menyasszony Nap – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Esküvői kavalkád a Magyar Nemzeti Múzeumban. Tulipános kelengyeláda, selyemdamaszt menyegzői viselet, arany diadém, hímzett fátyol, és gyémántos jegygyűrű. Fedezzétek fel a Magyar Menyasszony kiállításon az évszázados esküvői szokásokat, hagyományokat és viseleteket. Részletek itt. A családi és gyermekprogramokra a jegyár 2000 Ft/fő, amellyel a Magyar Menyasszony kiállítás egész nap (10:00-18:00 óráig) ingyenesen megtekinthető. A jegy megváltására minden olyan család jogosult, aki legalább egy 18 év alatti gyermekkel érkeznek.

 

Bélaműhely: Törzsi rítusok – Marczi, szombaton 10:00

Hogyan keletkezhettek az ősi hangszerek? Milyen volt az ősember trombitája vagy zongorája? Az ének volt előbb vagy a hangszeres zene? Volt karmester? Vagy honnan tudták a zenészek, hogy mikor kell elkezdeni és befejezni a zenét? Milyen kottából játszhattak? Bárki lehetett zenész vagy már akkor is tanulni kellett a zenét? Ezekre a kérdésekre keresik a választ közösen. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Pablo Picasso és George Braque nyomán – Werk Akadémia, XIII. ker., Csanádi utca 11., szombaton 10 órától

Képzőművészeti workshop Kass Eszter festőművésszel 6-14 éves korú gyerekek számára.Mi az a kubizmus? Mi az, hogy művészeti irányzat? Miért érdekes ez egy mai gyerek számára? A MiniWerk a gyerekek nyelvén és az alkotás gyakorlati folyamatában válaszolja meg ezeket a kérdéseket. Hogy hogyan lehet tárgyakat leegyszerűsíteni geometrikus formákra, a formákat elmozdítani, széttörni, és absztrakt módon újra összeállítani? Ezen a szombat délelőttön a gyerekek betűket, újságlapokat használnak fel kollázsszerűen a képalkotásban, a saját alkotási folyamataikban. Részletek itt. Jegyár: 4900 Ft.

 

Legkisebbek mozija.: Égig érő fű – Puskin, szombaton 10:00

Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a zöld füvet, a virágokat, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle. Misu, a kis rokongyerek azonban nem ismer lehetetlent, a házbeliek, a kukások, a rendőr, az orvos és minden ismerős bevonásával megszervezi, hogy felszedjék az udvar keramitkockáit, s helyükre gyeptéglákat telepítsenek. Részletek itt. Jegyár: 1900 Ft.

 

Szerelmes állatok napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10 órától

Nem csak mi lehetünk szerelmesek, hanem az állatvilágban is ugyan úgy megjelenik a szeretet, szerelem, ragaszkodás, párválasztás. Sok állatfaj akár élete végéig ugyan azzal a partnerrel marad, monogám életet él. Ha kíváncsi vagy, mik a párkeresési trendek az állatvilág Z generációjánál, akkor február 17-én a Vadasparkban egy izgalmas program keretében megtudhattok mindent. A Valenin- napi program során a szaletliben találkozhattok a PANGEA-val, akik szórakoztató, tematikus játékokkal készülnek. Részletek itt. Vadasparki belépővel látogatható.

 

Vendégségben Pöttyös Panninál családi kézműves foglalkozás – Deák17 Galéria, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Családi foglalkozás 4-10 éves gyermekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria és a Móra Könyvkiadó szervezésében. Igazi családi programra várják az érdeklődőket galériánkba, hiszen a tavaly 70 éves Pöttyös Panni-történetek nagyszülőknek, szülőknek és gyerekeknek közös élményt jelenthetnek. A foglalkozáson Horváth Lili színművész által felolvasott mesét játékos feladatok, közös alkotás követi, mely során Pöttyös Panni és barátja, Kockás Peti világa elevenedik meg. Részletek itt. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio.deak17galeria@gmail.com (szükséges megadni: név, életkor, program címe, létszám).

 

Szülő-gyerek közös festés – Bartók Pagony, szombaton 10:00

Szülő-gyerek közös festést lesz február 17-én délelőtt a Bartók Pagonyban. Inspirációként megismerkedünk Elisabeth Wild művészetével, amit a lánya folytatott, és együtt állítottak ki egy neves nemzetközi kiállításon, mikor édesanyja 95 éves volt! Bár osztrák származásúak, 30 évet töltöttek a guatemalai dzsungelben, ahol végig fejlesztgették munkáikat. 8-9 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Részvételi díj: 18 000 Ft/páros.

 

Jótékonysági MacskakávéZOO – Rex Állatotthon, szombaton 10:00-15:30

Február 17-én, a Macskák Világnapja alkalmából programokkal várnak benneteket az Állatszigeten! Lesznek cicás fejtörők, mindent megtudhattok a macskákról és akár örökbe is fogadhattok egy cicát. Részletek itt. A részvétel 1500 Ft/fő, amellyel a a bentlakó védencek életének jobbá tételét támogatjátok.

 

Czakó Piac – Czakó-kert, szombaton 10:00-14:00

Megújult energiákkal, még több erőbedobással, mosollyal és rengeteg szezonális termelővel várunk benneteket most szombaton is. Most hétvégén a Czakó Piaczon a rengeteg jó termelő mellett frissen készül ismét a Raclette. Igyál egy finom Bányai kávét vagy almapuncsot, reggelizz a Panelpék friss pékáruiból, sétálj a csodás Naphegyen vagy lesd meg a Citadellát. Szerezz be mindent, amire a héten szükséged lehet. Részletek itt. A belépés ingyenes!

 

PERCUSSION PROJECT PÉCS: ÜTŐS KAVALKÁD A VILÁG KÖRÜL – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A könnyed, kreatív, interaktív és ismeretterjesztő műsor folyamatosan képes fenntartani a hallgatóság figyelmét. Olyan ritka ütőhangszereket szólaltatnak meg, melyekkel nem csak a laikus, de a művészi élet szereplői is csupán ritkán találkozhatnak. A zenekar repertoárja épp olyan széleskörű, mint hangszerparkjuk: az európai-, latin-, afrikai zene hangszer-különlegességei a színpadi látvánnyal és humorral egybeforrva egy igazán különleges élményt ad a publikum számára. Az együttes tagjai pedagógus végzettséggel is rendelkeznek, így képesek együtt lélegezni, érezni a koncertlátogatókkal, és kiválóan teremtik meg az előadás ívét, struktúráját. 4 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Szombati Szemezgető – Vasarely Múzeum, szombaton 10:30 (családoknak a belépés ingyenes a múzeumba, a program fizetős)

Vasarely Múzeum

Mit fedezhetsz fel Vasarely műveiről csukott szemmel? Február 17-én, szombaton próbáld ki a múzeum új tapintható tárgykészleteit! Az e havi kiválasztott tárgy a Caribe Négatíf, a francia gyűjtő, Bruno Fabre ideiglenes kölcsönzése. A múzeum fából készült másolata lehetőséget biztosít, hogy felfedezzük, hogyan néz ki a párja, és jobban megérthetjük a Vasarely műveibe beépített kettősségeket is. Miután a tapintáson keresztül felfedeztük Vasarely műveinek építőköveit, mindenki elkészítheti saját domborműpárját, amelyet hazavihet. Angolul beszélő családokat is várnak. Interaktív, családbarát, gondolatébresztő! Ajánlott korosztály: 6–12 éves gyermekek és felnőtt kísérőik. Részletek itt. A múzeumba ezen a napon ingyenes a belépés a családoknak, a program ára 1500 Ft/gyerek.

 

Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (családoknak a belépés ingyenes a múzeumba, a program fizetős)

Szépművészeti Múzeum

A Szombati Szemezgető februári alkalmán visszautazhatunk az ókori görög és római mindennapokba. Megismerkedhetünk mindennapjaikkal, hagyományaikkal és ünnepeikkel. Részletek itt. Belépés: a Szombati Szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A programjegy ára 1500 Ft (a gyerek korának megfelelő jegyet válasszátok ki).

 

Farsangi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Készítsétek zajkeltéshez csörgőt, zenéhez tamburát, mókázáshoz maszkot. Sok csillámmal, színnel vár mindenkit Farkas Réka iparművész. 5-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő.

 

Családi erdőmerülés – Gödöllő, Arbo-park, szombaton 14:00-17:00 (regisztrációs)

„Az ezerarcú erdő” téli színei és pompás illatai közt a farsangi program alkalmával az alábbiakra mindenképp számíthattok: játékos bemelegítés, szemlélődő mégis kalandos erdei séta, öt érzékszervre ható, szenzoros gyakorlatok, fantáziát is megmozgató kézműves foglalkozás. Táv: 2-3 km. Részletek itt. A program díja 8900 Ft/család (max.2 szülő-2 gyerek), ami tartalmazza a 2,5 órás családi Erdőmerülés programot, a kézműves programot és egy mini erdei pikniket is. Egyéni jegyár (plusz gyerek/felnőtt): 3900 Ft.

 

Családi farsang Dannyvel – Tündérkert Közösségi Tér, szombaton 15:00-18:00

15 órától afrikai maszkkészítés és fánksütés is lesz a Tündérkertben, ahol megtanítják a hagyományos farsangi fánk elkészítésének csínját-bínját., majd 16 órától Danny meséli el Kalili és Szandzsi  kalandos történetét. Részletek itt. Jegyár: 6500 Ft/család, 2000 Ft/fő.

 

FEBRUÁR 18., vasárnap

NemcsakPiac – Nőtincs, vasárnap 9:00-13:00

Tedd a napfényt a kosaradba februárban, az év első, szezonindító NemcsakPiacán! Február 18-án a festői szépségű nőtincsi tó partján finom, friss termelői finomságokkal és csodaszép kézműves portékákkal készülnek. Részletek itt.

 

Medvetánc a holdfényben – Neo Kortárs Művészeti Tér /Millennium Háza, vasárnap 10:00

A nappal együtt a medvék is kezdenek előbújni, de mi történik éjszaka? Hova fogy a kerek hasú Hold és milyen magyarázatot adnak erre erdei barátaink? Milyen történetekkel szórakoztatják egymást a fényes és sötétebb éjszakákon? Erre keresik a választ, miközben elkészíthetitek saját, négylábú macitokat, s közösen alkothatjátok meg a történetek hátterét a szereplők által elsuttogott szavak alapján. A foglalkozást a MeseTérKép csapata tartja. Részlete itt. Jegyárak: 2000 Ft/gyerek; 500 Ft/szülő ill. kísérő.

 

Cifra Palota: Tehetség – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

10:15-től Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, 11 órától Fülbemászó címmel a Búgócsiga Zenede játékos, interaktív koncertje, majd 12 órától Világot jelentő deszkák, Bognár Anna színművész drámafoglalkozása vár rátok a Müpában, de lesznek még kézműves foglalkozások is. Részletek itt. Ingyenes!

 

Népek meséi diafilmek – Art&Cinema, vasárnap 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

A jubileumi évben a havonta megrendezésre kerülő eseményeken olyan régi, különleges diafilmeket vetítenek, melyek nem érhetőek el diafilm formátumban, azokat csak most, csak itt láthattok. A mesék természetesen a gyerekek számára ma is élményt jelentenek, szüleiknek, nagyszüleiknek azonban nosztalgikus emlékeik támadhatnak. Program: A sárkányölő (kínai) (1956); Egy kis borz története (orosz) (1955); Az igazi barátság (vietnámi) (1957); A falánk kis kacsa (lengyel) (1960); A varázsbögre (csehszlovák) (1977). Mesélő: Spilák Klára színésznő, közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Részletek itt. Belépő: 990 Ft/fő.

 

Farsangi Kolompos táncház és mulatság – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Itt a farsang…áll a bál. Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. A népzenei és népi hagyományokat frissen tartó szándékkal működő Kolompos február havi táncházán őrületes farsangi mulatozást tart a gyermekek és szüleik nagy örömére. Az esemény gyermekek számára legizgalmasabb része a színpadon zajló jelmezes felvonulás. A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes előre megváltani a jegyeket. Részletek itt. Jegyár: családi 4600 Ft.

 

Szuper Verda – 6Szín, vasárnap 11:00

A Szuper Verda és Áron, a gazdája, üzleti tárgyalásra száguldanak vidékre. Áron és autója eltévednek. Szó szerint, és szimbolikusan is. Szuper verda lerobban, Áron pedig tehetetlenül remél segítséget valahol a világvégén, egy útkereszteződésben. Toda mester, a „mindenes bácsi” talál rájuk. Toda kedéllyel és jóindulattal a szerelő műhelyébe invitálja az idegeneket. Áron, a városi rohanásból, a vidéki tempóra kénytelen váltani…Részletek itt. Jegyár: 3600 Ft.