Kora tavaszi kirándulások az első virágok jegyében – 10 arborétum és füvészkert

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Íme 10 arborétum, ahol tavaszi virágokban és az éledő természetben gyönyörködhettek. Az elsőként megjelenő hóvirággal, krókuszokkal, téltemetővel is találkozhattok több helyszínen. Könnyű, tavaszi kirándulások, séták minden korosztálynak.

Visegrádi Füvészkert – Bertényi Miklós Füvészkert – Apátúti völgy

A környéken érdemes egy nagyobb sétát is tenni és összekapcsolni a Füvészkert látogatásával. Az Apátkúti-patakot követve az Ördögmalom-vízesés, majd a Magdolna-forrás mellett elhaladva érkezünk el a réthez, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratát. A belépőjegy az Ördögmalom Étterem nyitvatartási idejében (kedden és szerdán zárva!) az étteremben váltható meg. További információk itt.

 

Gödöllői Erdészeti Arborétum

A Pilisi Parkerdőhöz tartozó arborétum 2024 márciusától hétköznapokon is belépővel látogatható (addig hétköznapokon ingyenes). Nagyon sok újítás történt az elmúlt néhány évben: megújultak a sétautak, játszótér, kisvasút, amelyről itt írtunk részletesebben. Az időjárástól függően, itt március környékén jelennek meg a tavaszi virágok, de számos örökzöldben is gyönyörködhetünk. További információk itt.

 

Füvészkert

Ha nincs idő messzebb utazni vagy hosszabb túrát szervezni, a Füvészkertben 1 órás kellemes sétával is gyönyörködhettek a hóvirágokban és egyéb tavaszköszöntő növényekben. Részletek itt.

 

Nemzeti Botanikuskert – Vácrátót

A Vácrátóti Botanikuskertben is megjelentek az első virágok: a téltemető, a hóvirág és a hunyorok, de gyakorlatilag egészen őszig mindig virágzik valamilyen növény, és az üvegházakba is érdemes betérni. Részletek itt.

 

Soroksári Botanikus Kert – Budapest

A tavaszi virágok már megjelentek, így a a Soroksári Botanikus Kertbe is érdemes ellátogatni! Arra érdemes figyelni, hogy a téli nyitvatartás ideje alatt a kert hétvégén zárva tartanak (kivéve előre meghirdetett programok ideje alatt). További információk itt, nyitvatartás itt.

 

Budakeszi Arborétum – nyitás: 2024 március-április

Az Arborétum a téli időszakban zárva tart, nyitás az első hagymás virágok megjelenésekor. A park nyitása előreláthatóan 2024 tavasza. További információk itt.

 

Agostyáni Arborétum – Tata közelében – nyitás: 2024. március

A Tatától 8 km-re található Agostyáni Arborétumban is érdemes egy könnyű, tavaszi sétát tenni, kibújtak a hóvirágok és csivitelnek a madarak. További információk itt.

 

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Február 17-én kezdődik a Hóvirágünnep! Minden nap nyitva tartanak, a helyszínt meg lehet közelíteni kisvasúttal is. A virágzás befejeződött!

 

Pepikert – Szarvasi Arborétum

A tavasz első virágai már megjelentek a kertben. Nyílnak a krókuszok, a hóvirágok és a téltemető is. 2023-ban adták át a Halösvényt, amely a Holt-Körös arborétumi szakaszán található. A páratlan növényvilág felfedezése mellett a látogatóknak lehetősége nyílik a holtág halfajainak megismerésére is. További információk itt és itt.

 

Kámoni Arborétum – Szombathely

25 hektáros fás-gyűjteményes kertjét kb. 5 km kavicsos sétaúttal Szombathely Kámon és Herény városrészeiben találjátok. Kora tavasszal több hektárnyi virágszőnyeg fogad benneteket. További részletek itt.

 

További ötleteket Kirándulás és Toplista rovatunkban is találtok!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!