Pöttyös Panni 70 éves

70 éve kezdődtek Pöttyös Panni kalandjai és bár ennyi idő alatt sok minden változott, Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek is legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak annak idején.

A Pöttyös Panni könyveket gondozó Móra Könyviadó tavaly – a kultikus könyvsorozathoz kapcsolódóan – országos gyerekrajzpályázatot hirdetett, amelyre közel 800 munka érkezett be. A legjobb alkotásokat most a Deák17 Galériában csodálhatjuk meg.

A Pöttyös Panni első kötete 1953-ban került a könyvesboltok polcaira, és az évek során sorozattá bővült. A négyéves Panni felnövését követő hétköznapi történeteket a forgatókönyvíróként is dolgozó Szepes Mária kiváló dramaturgiai érzéke egyszerűségükben is élvezetessé tette. A kötetek sokadik olvasásra is képesek megszólítani, megkacagtatni, magukkal ragadni az óvodásokat. F. Györffy Anna jellegzetes illusztrációival a sorozat hamar nagy népszerűségre tett szert. Az igazi szófogadó kislányt megjelenítő főszereplő mellett később helyet kapott a csintalanság mintapéldája, Kockás Peti és felbukkan Tamara is, a kedves és beszédes kislány.

A Pöttyös Pannit életre keltő Szepes Mária művészcsaládba született, kisgyerekkorától folyamatosan alkotott, 9-11 évesen írta első verseit és novelláit. A Pöttyös Panni-sorozaton kívül számos gyerek- és ifjúsági, illetve felnőtteknek szóló kötete jelent meg. Tavaly ünnepelhettük Szepes Mária születésének 115., a Pöttyös Panni születésének pedig a 70. évfordulóját. A két évforduló alkalmából, a Móra Könyvkiadó által szervezett, óvodásoknak és kisiskolásoknak kiírt alkotói pályázatra határon innen és túlról, egyéni és csoportos pályázóktól egyaránt érkeztek munkák. A legkülönbözőbb technikákkal készült alkotások azt bizonyítják, hogy Panni, Peti és Tamara ma is ott élnek a gyerekek szívében. A kiadó és a Szepes Mária Alapítvány közösen válogatta ki a legjobb műveket, melyek február 3-tól egy hónapig láthatók a Deák17 Galériában.

Forrás: Móra Kiadó

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!