Programajánló hétvégére – 2024. március 1-3.

Robotálmok animációs film

Robotálmok animációs film

A március a Barlangok hónapjával, Vadvilág nappal, tavaszi kirándulásokkal, koncertekkel, LEGO játszóházzal, színházi előadásokkal és játékbörzével indul, illetve a Fénydóm is megnyitotta kapuit. Programajánló hétvégére a Minimatinétól!

 

Egész hétvégén

Megnyílt a Fénydóm – Fővárosi Állat- és Növénykert, Biodóm, március 17-éig

A Biodóm egy egyedülálló fényművészeti eseménynek ad otthont március 1-17 között. Ez lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső terei a nagyközönség számára is bejárhatóak lesznek. Az INOTA fesztivál kurátorai a teret hazai és nemzetközi művészek helyspecifikus installációival és vetítéseivel gondolják újra. A 1,5-2 órás látogatói élmény során a vendégek immerzív élményben részesülnek a Biodóm jellegzetes tereiben, ahol kortárs médiaművészek által alkotott tartalmakkal találkoznak. Részletek itt. Felnőtt jegy: 6900 Ft, diák- és nyugdíjas: 5500  Ft, gyerekjegy: 3500 Ft ( 2-14 éves korig), babajegy 300 Ft ( 2 éves korig). Február 29-éig kedvezményes elővételes jegyek válthatók!

 

Hamarosan vége a hóvirágzásnak

Az Alcsúti Arborétumban a meleg időjárás miatt hamarosan véget ér a virágzás, úgyhogy még ezen a héten érdemes elmenni hozzájuk, de további helyszíneket, ahol tavaszi virágokban gyönyörködhettek, itt gyűjtöttünk össze.

 

Indul a szezon a Sas-hegyen

Március 2-án újra megnyitja kapuit a Sas-hegyi Látogatóközpont, ahol vezetett túrák keretében csodálhatjuk meg a környék növény- és állatvilágát, nem beszélve a különleges kilátásról. Részletek itt.

 

Sétálójeggyel látogatható a Szentendrei Skanzen

Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatunk Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumába, ahol a hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be a Szentendrei Skanzen 75 hektáros területét. A házak zárva tartanak még ezeken a hétvégéken, de a pékség nyitva lesz, illetve kerékpár is kölcsönözhető. Részletek itt. Sétálójegy: 1000 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes!

 

Barlangok hónapja 5 nemzeti parkunkban

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várnak benneteket márciusban hazánk barlangjai a Barlangok hónapja eseménysorozathoz kapcsolódva. Részletek itt.

 

Róth Miksa Múzeum nyitó hétvége – Róth Miksa Múzeum, március 1-3.

Március 1-jén újra megnyílnak a múzeum kapui: pénteken tárlatvezetéssel, szombaton és vasárnap pedig egész napos programkínálattal várnak benneteket. Ebben az évben Róth Miksa emlékévet szerveznek, idén 80 éve ugyanis annak, hogy elhunyt hazánk egyik legjelentősebb iparművésze. Tematikus tárlatvezetésekkel, épülettörténeti sétával, élő múzeum programmal nyitják meg a múzeumot, amely eseménysorozat egyben az emlékév első állomása is. Részletek itt.

 

Március 2., szombat

Gólyaköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, szombaton 9:00 (helyszíni jegyvásárlás esetén előzetes bejelentkezés szükséges)

Mindegyik gólyafészek foglalt már. A gólyák nászát és építkezését figyelhetjük meg a találkozási ponton. Javában tart a tavaszi madárvonulás is. Nádi és bokorlakó madarakkal ismerkedhetünk közelről a madárgyűrűzési bemutatón. A Madárdal tanösvény jelképével is találkozunk a csilingelő hangú barkóscinegével. A programra kedvezőbb áron, ONLINE is vásárolható jegy. Részletek itt. Jegyár: a helyszínen 1900-2900 Ft.

 

Babits Mihály Színház – Bagossy László: A sötétben látó tündér – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Én, a legkisebb, a Pirinyó Minyó, semmiben, de semmiben se tudtam a legügyesebb lenni a testvéreim között. Ezért suttogva kértem anyámat, hogy most lesz szíves csak engem szeretni, lesz szíves csak rám figyelni, és lesz szíves csak nekem mondani egy mesét, olyat, amiből megtudhatom a tündérnevemet, és hogy miben lehetnék a testvéreim között a legügyesebb.” Részletek itt. Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu. Belépő: 1500 Ft.

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Végvárak, vitézek – Müpa, szombaton 11:00 és 15:00

Fekete István török hódoltság idején játszódó kalandregénye sok-sok generáció ikonikus olvasmánya, népszerűsége csúcsát pedig alighanem az 1967-es filmváltozat bemutatásával érte el. A Magyar Nemzeti Táncegyüttest vezető Zsuráfszky Zoltán nem először foglalkozik történelmi témával, ám ezúttal alkotótársával, Zs. Vincze Zsuzsával a hagyományos táncszínpadi történetmesélés kereteit kitágítják: A koppányi aga testamentumát előadni készülő társulat mindennapjaiba, a színházi kulisszatitkokba is beleshetünk, miközben a népek és kultúrák együttéléséből fakadó konfliktusairól megfontolásra érdemes tanulságokkal találkozunk. 9 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 3500-6900 Ft.

 

 

Kőhalmi Ferenc bűvészshow – Miamor Rómaim, szombaton 11:00

Kőhalmi Ferenc káprázatos, interaktív bűvész előadással érkezik a Római-partra március 2-án szombaton, ahol elvarázsol kicsiket és nagyokat is!  Az előadás után, 12 órától csillámtetkó várja a gyerekeket. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft (2 éves kortól).

 

Babazuri: Öröm-Hang-Ár – Magyar Zene Háza, szombaton 11:30

A Magyar Zene Háza népszerű, babáknak (0-3 évesek) szóló programjára elfogytak a jegyek, ezért hirdettek még egy programot 11:30-tól! A foglalkozásban egységet alkot régi és új: hagyományos népi mondókák, gyerekdalok, ölbéli játékok mellett az improvizáció, a jelen pillanatban való közös alkotás adta frissesség is helyet kap. A közösen átélt zenei élmény lehetőséget teremt a babákkal való érzelmi kapcsolódás megélésére. Várunk mindenkit a meseerdőbe, hallgatózni, hangot adni, játszani, együtt mozdulni! Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft (1 felnőtt + 1 baba)

 

A bagoly, aki félt a sötétben – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Jill Tomlinson kedvelt meséjét a békéscsabai Napsugár Bábszínház előadásában láthatjátok. A kis gyöngybagoly története láttán megértjük, hogy a gyermeki félelmet miként győzheti le a szeretet és a tudás. A mesét kézműves játszóház követi. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Március 3., vasárnap

Vadvilág nap – Fővárosi Állat- és Növénykert, vasárnap 9:00-16:00 (gyerekeknek plüssel 400 Ft)

Az ENSZ március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. A választás azért esett erre a dátumra, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) ezen a napon fogadták el 1973-ban. Ezt a napot színes és izgalmas programokkal ünnepli meg a budapesti Állatkert, a gyereknek pedig mindössze 400 Ft lesz a belépő. Részletek itt.

 

KockaBarátok – LEGO játszóház – Kultúrkúria, vasárnap 9 órától

3 féle LEGO játszóház és aktivitások kicsiknek és nagyoknak, az egész család számára, két teremben! Részletek itt. Jegyár: gyerek 2000 Ft, felnőtt kísérő 1000 Ft.

 

Inspirál Cirkuszi nap – Inspirál Központ, vasárnap 10:00-18:00 (regisztrációs)

Minden hónapban megrendezésre kerül az Inspirálban ez a különleges nap, ahol sokféle órát látogatva lehet belekóstolni a cirkusz világába, az egyes cirkuszi ágakba. Ezek olyan különálló alkalmak, melyeken cirkuszi fogásokat sajátíthattok el, anélkül, hogy egy teljes tanfolyamra iratkoznátok be. Részletek itt. Adomány mértéke az óralátogatásokért: 3500 Ft / 1 foglalkozás (60-90 perc), 9000 Ft / 3 foglalkozás, 15.000 Ft / 5 foglalkozás (családon belül összevonható a szülő foglalkozásaiba a gyermek foglalkozása is beszámítható).

 

Gryllus Vilmos: Maszkabál koncertje – Budapest Jazz Club, vasárnap 10:00 és 11:30

Öltözzünk be a Maszkabál szereplőinek! Búcsúztassuk együtt a telet Gryllus Vilmos dalaival a Budapest Jazz Clubban. Részletek itt. Jegyár: 3900 Ft (1 éves kortól), családi jegy: 14 000 Ft (két felnőtt és két gyermek vagy egy felnőtt három gyerek belépésére alkalmas). Új időpont: 11:30-tól is lesz egy koncert, részletek itt.

 

Cifra Palota: A világot jelentő deszkák – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

10:15-től Cirkuszoló foglalkozás lesz Nyári-Nagy Ibolya cirkuszoktatóval, 11 órától a Négy vándor című előadást nézhetitek meg a Portéka Színpad előadásában, 12 órától Színészmesterség címmel Bognár Anna színművész drámafoglalkozása vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

 

Integrált családi nap – Millennium Háza, vasárnap 10:00

A Mozgásjavító EGYMI munkatársai szeretettel várnak mindenkit március 3-án a Millennium Házába, ahol játékos programokkal készülnek a résztvevőknek. Inkluzív játékok minden érdeklődő számára, ahol bárki kipróbálhatja magát: sorversenyek, célbadobás és kahoot különböző témákban! Részletek itt.

 

A Manzart rajziskola nyílt napja – HelloAnyu, vasárnap 10:00-13:30 (ingyenes, regisztrációs)

A nyílt nap ingyenes és még semmiféle elköteleződést nem jelent. A nyílt nap a művészeti iskolai felvételikkel kapcsolatos tudnivalókról és a Manzart Rajziskola felvételi előkészítőjéről szól. Tartalmaz emellett a gyerekek számára próbaóra lehetőséget, amit az oktatóik a helyszínen tartanak. Részletek itt. Regisztráció szükséges: manzart.rajziskola@gmail.com.

 

Macikaland Mézföldön – Puskin, vasárnap 10:00

Az egészestés, lengyel-kínai, 2D-s számítógépes animáció egy felnövekvő, széltől is óvott Kismackóról szól, aki születésnapján át szeretné élni élete első kalandját: elmenni a legendás Aranyföldre. Részletek itt. Jegyár: 1950 Ft.

 

Római-parti játékbörze – Miamor Rómaim, szombaton 11:00 (vásárlóknak ingyenes)

Ha kinőtte a gyerek a játékokat, vagy már túl sok van belőle, de még jó állapotúak, akkor hozd el őket a börzére, mert lehet egy másik kisgyereknek pont az a kinőtt játék az álma. Ne dobjátok ki a megunt, de még jó állapotú játékokat, inkább cseréljenek gazdát és éljenek tovább! A börzére vásárlóként, érdeklődőként a belépés ingyenes. Jó idő esetén ugrálóvárral is várják a gyerekeket. Rossz idő esetén fedett, fűtött helyszínt is biztosítanak. Részletek itt.

 

Kölyök Turbina – Turbina, vasárnap 15 órától (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Újból a kölyköké a főszerep március 3-án a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök figyelem! Vegyétek be közösen Turbina Tündérbirodalmát és fedezzétek fel azt, vasárnap délutáni matiné keretében, ahol a Rutkai Bori Banda is fellép.
A programot 0-9 éves korig ajánlják. Részletek itt. Jegyár: felnőtt jegy 4000 Ft, gyerek jegy (2 éves kor felett) 3000 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 8000 Ft, VIII. kerületi lakosoknak kedvezményes.

 

Robotálmok (Frankofón Filmnapok) – Uránia, vasárnap 15:00

DOG borzasztó magányosan él Manhattanben. És mivel ez így nem mehet tovább, épít magának egy robotot. Ám kalandos barátságuknak egy nyári estén szomorú véget vet… a rozsda. Talán csak nem örökre? Vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. Részletek itt. 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2100 Ft.