Programajánló a hosszú hétvégére – 2023. október 21-23.

Vaskakas Bábszínház: Pom Pom meséi

Vaskakas Bábszínház: Pom Pom meséi

A hosszú hétvégére ajánlunk nektek kirándulásokat, művészeti és múzeumi programokat, filmfesztivált kamaszoknak, szüreti mulatságot és elő Halloween programot, valamint Vackor napot, illetve két fénypark is most nyitja meg kapuját.

Egész hétvégén

56 falun – Szentendrei Skanzen, október 21-23. (23-án ingyenes)

56 falun – Szentendrei Skanzen

56 falun – Szentendrei Skanzen

A nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek. érdemes az új malmok tematikájú kiállítást is megnézni és regisztrálni egy bringatúrára. Részletek itt. A programok múzeumi belépővel látogathatók, 23-án ingyenes!

 

Art Market Budapest 2023 – Bálna, október 19-21.

Art Market Budapest

Art Market Budapest

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására 2023. október 19-én 13. alkalommal nyitja meg kapuit. Közel harminc országból érkező száz feletti kiállítójával, több tízezer nemzetközi látogatójával, kiemelkedő hazai és külföldi művészeti és műtárgypiaci személyiségeket felvonultató mintegy félszáz szakmai és társasági eseményével az Art Market Budapest hagyományos és népszerű eleme az európai művészeti naptárnak. A megszokott gazdagságú művészeti válogatás ezúttal is többek között olyan jelentőségű programokkal egészül ki, mint az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, vagy az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia. Részletek itt.

 

Cinemira Teen – Corvin mozi, október 21-22.

Első szerelmek és csalódások, szülőkkel való kapcsolat, hazugság és őszinteség, elmúlás, a célokért való kiállás, a testvéri kötelék fontossága, barátság és elfogadás, együttérzés – a Cinemirán látható alkotások a gyerekek életét érintő és őket foglalkoztató fontos kérdésekről szólnak. A rövidfilmes versennyel párhuzamosan futó panorámavetítéseken mutatják be először a 2023-as Sundance fesztiválon a zsűri fődíjával díjazott A vadóc (Scrapper) című brit filmet, és az Átjáró az álmokba című Annecy-ben díjazott japán anime-t is. A filmes blokkokat közönségtalálkozók és wokshopok is színesítik. Részletes program itt. Napi bérlet: 3600 Ft.

 

Szedd magad alma és csacsisimogató – Törökbálint, Doma farm, október 21-22.

Doma farm

Doma farm

Budapesttől mindössze 15 km-re található farmon szedhető többféle almafajta és a saját almáikból készített almalé mellett az idelátogatóknak állatsimogatóval is kedveskednek. Az ültetvény területére csak azok léphetnek be, akik almaszedés céljával érkeznek. Minimálisan szedhető mennyiség 5 kg / felnőtt, ez nem vonatkozik a gyerekekre, így nagyon szívesen látják az egész családot. Részletek itt. Ár: 2500 Ft / felnőtt (5 kg alma ára).

 

2 fénypark megnyitója – sötétedés után

Alice Csodaországban multimédia-kiállítás

Alice Csodaországban multimédia-kiállítás

A Füvészkertben pénteken este nyílik az Alice Csodaországban tematikájú Garden of Lights – Budapest kiállítás, amelyet csapatunk már megnézett, és összegyűjtöttük a hasznos információkat is. Szintén ezen a hétvégén nyitja meg kapuit a Lumina Park a Palatinus strand területén, ahol az idei szezonban Budapest fennállásának 150. évfordulóját ünneplik meg. Egy időutazásra invitálnak a főváros egyedülálló történelmében. Miközben végigjárhatjuk a történelmi Budapest legfontosabb korszakait, megismerhetjük a város rejtélyeit és legfontosabb mérföldköveit.

 

Piczinke Halloween – Piczinke Póniudvar, október 21-22.

Piczinke Halloween

Piczinke Halloween

Csöppenj egy valódi, izgalmas mesébe, ahol Te leszel a főhős! Indulj el a kalandokkal teli útra és fejtsd meg Piczinke rejtvényt, kutasd fel Dudorka nénit és Csiribát a nagy varázslót, és segíts nekik szerelembe esni! Az interaktív mese mellett halloweeni játékokkal, tökvásárral, pónilovaglással, állatsimogatóval és természetesen finomságokkal, rengeteg mókával és kacagással is készülnek. Kukkants be a fantasztikus Zombi bárba is, ahol elképesztő furcsaságokra lelhetsz! Beöltözni nem kötelező, mégis rémisztően ajánlott, hisz a jelmezben érkezőket ajándékkal jutalmazzák! Részletek itt. Belépő: 2 éves kortól mindenkinek egységesen 4500 Ft/fő (2 éves kor alatt, ha a gyerekek részt szeretnének venni a játékban: 3.000 Ft/fő, amennyiben nem vesz részt a játékban a gyermek és még nem múlt el 2 éves, a belépés díjmentes). Jegyek online is elérhetőek itt.

 

OMÉK 2023 – HUNGEXPO, október 21-22.

OMÉK 2023 a HUNGEXPÓN

Valódi vidéki kavalkád várja a fővárosiakat és a fővárosba látogató vidékieket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén 2023. október 20-22. között. Az eseményt kétévente rendezi meg az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium égisze alatt, célja pedig nem más, mint egy színes, családi program keretében bemutatni a hazai agrárium és élelmiszergazdaság teljes spektrumát. Az OMÉK természetesen a szakmai látogatókat is éppúgy várja, mint a nagyközönséget, hiszen kitűnő alkalom arra, hogy az agrárgazdaság jeles képviselői kapcsolatot építsenek hazai és külföldi beszerzőkkel, illetve üzleti lehetőségeket találjanak. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft, családi jegy 2000 Ft.

 

Október 21., szombat

Világjáró Gyerekek: Örményország – Deák17 Galéria, szombaton 9:30 (ingyenes, regisztrációs)

Világjáró Gyerekek: Örményország

Világjáró Gyerekek: Örményország

A Világjáró Gyerekek programsorozat folytatódik, ahol októberben Örményországot fedezhetjük fel közösen. Megismerkedhetünk különleges helyeivel, állat és növényvilágával, valamint kiemelkedő kultúrájával. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

 

Grafikai workshop és családi nap – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

Grafikai workshop és családi nap

Grafikai workshop és családi nap

Budapest 150. születésnapját ünnepli idén ősszel. A Papír-műhelyben városi tájképet alkothattok Thury Lili grafikus vezetésével és egy izgalmas grafikai technikával, a kollográfiával is megismerkedhettek. Rövid óbudai sétán megfigyelhetitek az óbudai Fő tér és a Zichy-kastély közvetlen környezetét, ahol absztrakt formákat és jellemző színeket kereshettek, majd múzeumi műhelyben elkészíthetitek a papírmetszeteteket. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft/fő, amely az anyag és eszközköltséget is magába foglalja. Családi jegy (legfeljebb 2 felnőtt és legfeljebb 2 kiskorú gyermek): 2.500 Ft (plusz minden további gyermek 500 Ft). Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu.

 

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya – Puskin, szombaton 10:00

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Játékos gomba nap a Felelős Gasztrohőssel – Városliget, Nagyjátszótér mellett, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes, regisztrációs)

Játékos gomba nap a Felelős Gasztrohőssel

Játékos gomba nap a Felelős Gasztrohőssel

Fedezzétek fel a gombák világát és ismerjétek meg fontosságukat a természetben! AFelelős Gasztrohős meglepetésvendégei ezúttal a Magyar Mikológiai Társaság tagjai lesznek. A társaság célja a hazai a gombaoktatás és -természetvédelem ügyének szolgálata, a gombákkal kapcsolatos biológiai, egészségügyi és környezetvédelmi ismeretek terjesztése, valamint a hazai gombák védelme. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges a Liget+-on keresztül.

 

Simorág Cirkusz: Mesemag – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Simorág Cirkusz: Mesemag

Simorág Cirkusz: Mesemag

A Simorág Táncirkusz 2010 óta hoz létre meséket a színház, tánc, cirkusz, zene, irodalom formanyelvének összekapcsolásával. Világukban a díszletek és a szereplők is folyton átváltoznak, ahogyan a mesék áramló képzeletvilágában is bárki, bármivé változhat. Ennek megfelelően a Mesemag is át van szőve cirkuszi, színházi, bábszínházi történésekkel. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Art for Kids – Várkert Bazár, YBL6, szombaton 10:30

Art for Kids

Art for Kids

Művészeti alkotás gyerekeknek angol nyelvtanulással az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén. Ezúttal színekkel, foltokkal és formákkal alkothattok: Marosán Gyula művészetének ihletésében absztrakt kollázst készíthettek a Jáky Gyűjteményhez kapcsolódóan. Horváth Anna Róza képzőművész és vizuális kultúra tanár vezetésével változatos művészeti technikákkal és témákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Kezdő angolosokat is várnak, ugyanis a foglalkozás angol és magyar nyelven zajlik. Felnőtt kísérőknek a belépés ingyenes az előzetesen megváltott regisztrációs jeggyel. Amíg a gyerekek alkotnak, a felnőttek kedvezményesen megtekinthetik az Ybl6 Művészeti Tér kiállítását. A programot 8-12 éves korosztály számára alakították ki, így kérik, ennek megfelelő korú gyermek számára váltsatok jegyet, hogy a foglalkozást minden résztvevő tudja élvezni. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft, kísérőknek ingyenes regisztrációs jegy.

 

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00

Szombati Szemezgető

Szombati Szemezgető

A Szombati Szemezgető októberi alkalmán visszautazunk az ókori görög és római mindennapokba. Megismerkedünk mindennapjaikkal, hagyományaikkal és ünnepeikkel. A gyermekek számára meghirdetett játékos foglalkozásainkon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkedhettek, azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Részletek itt. Belépés: a Szombati Szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A program díja: 1500 Ft/gyerek. 6–8 vagy 9+ éveseknek szóló programjegyet vásároljatok a gyermek életkorának megfelelően!

 

Kippkopp és Tipptopp – Miamor Római, szombaton 11:00

Kippkopp és Tipptopp

Kippkopp és Tipptopp

Október 21-én szombaton a Nefelejcs Bábszínház előadásában Kippkopp és Tipptopp varázsol minket mesevilágba 11 órától. Részletek itt. Jegyek (1 éves kortól): 2500 Ft. A belépőjegyeket elővételben vagy a helyszínen, a Miamor bárban tudjátok megvásárolni.

 

Gazdanap – Ócsai Tájház, szombaton 10:00-16:00 (regisztrációs)

Gazdanap

Gazdanap

A vidék legjavát kínálják a gazdák. Kézműveseik bemutatják mesterfogásaikat. A gyermek és játszóudvar egész nap foglalkozásokkal várja az aprónépet, de a nagyobbak és a szülők is kedvükre alkothatnak majd. A délelőtti órákban hagyományosan tökfaragásra lesz lehetőség. Az alkotásokat „Tökfej versenyre” lehet majd benevezni. A díjazottak értékes portékákkal gazdagodnak. Napközben lovaskocsikkal lesz mód egy közeli tanya meglátogatására is, ahol a gyerekek megismerhetik az állattartás apró-cseprő feladatait. Részletek itt. Érdemes előzetesen regisztrálni és online megváltani a jegyeket. Jegyár: teljes árú: 2.300 Ft/fő; kedvezményes (családi, gyermek, pedagógus) jegy: 1.650 Ft/fő, 3 év alatti gyermekeknek 100 Ft/totyogó.

 

Lenvirág Családi Nap: varázslatos madarak – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont, szombaton 10:00-14:00

Lenvirág Családi Nap: varázslatos madarak

Lenvirág Családi Nap: varázslatos madarak

A családi program alkalmával a madarak sokszínű világával ismerkedhetünk játékos formában. A program tartalmazza a NATURA 2000 bemutatóhely megújult modern interaktív kiállításának megtekintését, valamint egyéb érdekes kiegészítő programokat. Részletek itt. Jegyár: 1100-1700 Ft. Kérik, hogy a Szabadság út melletti parkolókat vegyétek igénybe!

 

Szent Dömötör napi behajtási ünnep és Darufesztivál – Hortobágy, Mátai Ménes, szombat 10:00-16:00 (ingyenes)

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival – magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is, akik juhászok, csikósok és gulyások társaságában elvonulnak az érdeklődők előtt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Darufesztivál programjának keretein belül színpadi műsorok, népi és természetismereti játékok, Kaádás Ferkó Fotószínháza és kézműves foglalkozások várnak mindenkit. A nap méltó zárásaként az alkonyati darules túra résztvevői megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát. A rendezvényen ez előző évben újra felelevenített Pásztortűz-gyújtás hagyománya idén is életre kel, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják. Részletek itt. Ingyenes!

 

Az érzelmek tengerén – Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, szombaton 11:30 (ingyenes, regisztrációs)

Az érzelmek tengerén

Az érzelmek tengerén

A foglalkozások során közelebbről vizsgálják érzelmeinket és megbeszélik a tapasztalataikat. Ez lesz az inspirációja azoknak a csodás kézműves alkotásoknak, amelyeket aztán el is készítenek. A foglalkozás 5-9 éves gyermekek számára ajánlott. Részletek itt. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: wonderlandalapitvany@gmail.com.

 

PomPom Budapest: Halloween WarmUp – Pesti alsó rakpart, Viadukt, szombaton 14:00-17:00 (ingyenes)

PomPom Budapest: Halloween WarmUp

PomPom Budapest: Halloween WarmUp

Gyerekbarát délutáni elektronikus bűvölet – ez a PomPom. A PomPom bulik mindig délután vannak, uzsonna és vacsora között. Igazi felnőtt zene szól családbarát módon – kicsit halkabb verzióban, de rendes klub hangulatban, ahol az egész család együtt táncolhat, miközben külön programok is várják a kicsiket. Részletek itt. Ingyenes!

 

Vaskakas Bábszínház: PomPom – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Vaskakas Bábszínház: PomPom

Vaskakas Bábszínház: PomPom meséi

Picur, a kisiskolás lány lázas betegen fekszik otthon. Pom Pom, a barátja meglátogatja és történetfarigcsálással, azaz mindenféle izgalmas mese kitalálásával ütik el az időt. A közös történetalkotás során a Pom Pom-univerzum számos másik figurája is megidéződik. Felbukkan többek között Gombóc Artúr, aki a világon mindennél jobban szereti a csokoládét, Festéktüsszentő Hapci Benő, a híres festőművész, akinek korábban gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel a hapcizási szokásai miatt, Durrbelebumm, aki egy dologhoz ért csak igazán, és ez nem más, mint a durrogtatás, illetve rajtuk kívül még sokan mások. A kalandozások végére remélhetőleg nem csak Picur kedély-, hanem egészségügyi állapota is helyreáll. 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

 

Találkozz díjnyertes filmrendezőkkel (Cinemira TEEN) – Corvin mozi, szombaton 18:00

Cinemira

Cinemira

Kíváncsi vagy arra, hogy lehet rendezőként elindulni a filmszakmában? Érdekel, hogyan készültek a legsikeresebb magyar filmek? Menj el te is beszélgetésre, ahol díjnyertes magyar rendezők avatnak be a filmvilág kulisszatitkaiba! A program bármelyik Cinemira vetítésre váltott jeggyel látogatható! Részletek itt.

 

Október 22., vasárnap

Vackor családi nap – 6szín, vasárnap 9:30 (ingyenes, regisztrációs)

Az Aranyszamár Színház bábelőadása 10 órakor kezdődik. Ha szeretnétek megnézni, eddig érkezzetek meg. A bábelőadás után bábsimogatóval és kézműves foglalkozással is készülnek, illetve a helyszínen kiadói kedvezménnyel megvásárolhatóak lesznek Kormos István mesekönyvei. A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg. Részletek és regisztráció itt. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!

 

Kolompos szüreti mulatság – Puskin, vasárnap 10:00

Kolompos

Kolompos

Kicsi seregélyek játékával, muzsikával, legénykék botos-, lányok üveges táncával elevenítik fel a hajdanvolt szüreti szokások legszebb pillanatait – a reggeli kakaskukorékolástól az esti mulatságig. Szőlőőrző dalok, szüreti játékok, muzsikák, vásári mulatságok… Részletek itt.
Belépő: 2900 Ft.

 

Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske – Lóvasút, vasárnap 11:00

Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske

Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár…Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Október 23., hétfő

Mesemúzeum nyitva és ingyenesen látogatható – Mesemúzeum, hétfőn egész nap

Mesemúzeum

Mesemúzeum

A múzeum október 23-án 10-17-ig nyitva tart, a látogatás ingyenes. Részletek itt.

 

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

Október 23-án a nemzeti ünnep alkalmából INGYENES belépéssel várja látogatóit a Vasúttörténeti Park! Próbáljátok ki magatok a BHÉV 27-es gőzmozdonyának vezetőállásán, utazzatok egy kört a kerti vasúton, vagy pillantsatok be a múlt századok mozdonyainak belsejébe. Az interaktív programok a fordítókorong kivételével ezen a napon is fizetősek. Részletek itt.

Október 23-án a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható, de mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakat is, mert hétfőnként több múzeum is zárva tart.

Tudjatok meg számos hasznos információt az internet-biztonságról, játsszatok kvízünkkel, és nyerjetek ESET ajándékcsomagot! Részletek itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!