„Anya, nyertem egy Jordant!” – Tényleg?!

Szponzorált tartalom

Fotó: iStock

A következő történet nem a képzelet szüleménye, hanem konkrétan velünk történt, de biztos sokatok számára ismerős lesz. Bár a mai kamasz korosztály a digitális világba nőtt bele, profibban kezelik a telefont, az appokat, mint ahogy mi valaha is fogjuk, animációkat készítenek, kreatívan használják ezeket az eszközöket, mégis rendkívül naívak és sérülékenyek. Szülőként a mi dolguk, hogy a digitális biztonságukról is gondoskodjunk. (x)

Néhány napja fülig érő szájjal rohant le a gyerek, hogy: „Anya, nyertem egy Jordant!” Rögtön felszalad a szemöldököm, hogy vajon hogyan. Látta, hogy nem igazán lelkesedem, és elmesélte, hogy milyen jó, mert csak Instán bekövetett egy influenszert, aki megajándékozta a most a kamaszok által annyira vágyott és méregdrága cipővel. Persze rögtön villogott bennem a kis piros lámpa, amely élettapasztalatomból és a világról való ismereteimből adódóan bekapcsolt, de a gyerek teljes lelkesedéssel és átéléssel örvendezett.

Ezt a lelkesedést pedig pont nekem kellett letörni azzal a mondattal, hogy nem kell rögtön elhinni mindent, hiszen egy lájk nincs értékarányban egy drága cipővel. Rögtön átütött rajta a mély csalódottság és egy kis harag, aminek hangot is adott, hogy miért nem tudok örülni az örömének. Egy mély sóhaj után megpróbálkoztam azzal, hogy elmondjam, amit már többször is megbeszéltünk, de úgy látszik nem lehet elégszer ismételni, hogy mennyi csaló van az Interneten. Mindig szembesülnöm kell azzal, hogy vagánysága ellenére mennyire hiszékeny és naiv ez a korosztály, és milyen könnyen befolyásolhatók és megvezethetőek egyszerű trükkökkel.

Természetesen vannak ártatlanabb próbálkozások, mikor tényleg csak egy-egy követést akarnak kicsikarni a gyerekekből, de vannak komolyabb dolgok is, amikor akár egy linkre kattintással adatokat kérnek vagy valami személyes dolog megosztására kérik őket ajándék fejében. Természetesen a vágyott ajándék nem érkezik meg soha, de az adatoknak nagy értéke van akár a darkweben is.

Nem lehet elég sokszor beszélni arról, hogy mennyire fontos, hogy ne csak használják a digitális eszközöket, hanem tudják és értsék, hogy csalás áldozataivá válhatnak, és gyanakodjanak, ha valamit ingyen ajánlgatnak nekik. Akik ilyen csalásokat tervelnek ki, természetesen pontosan tisztában vannak azzal, hogy egy adott korosztálynál, melyek azok a trendi ajándékok, amelyeknek egyszerűen nem lehet ellenállni.

Szakítsunk rá időt, akár többször is, hogy a gyerekeknek megtanítsuk az alapvető védekezési mechanizmusokat és a gyanakvás képességét. Ez szinte lehetetlennek tűnik, hiszen a mögöttük álló évek nincsenek arányban azzal a dörzsöltséggel és élettapasztalattal, amit ebben a témában el kellene várjunk tőlük. Így maradnak a hosszú beszélgetések, a mantraként mondogatott szabályok, és annak a bizalomnak a megtartása, hogy igenis kérdezzenek tőlünk bátran és kételkedjenek a könnyen megszerezhető dolgokban.

Ha még többet szeretnétek megtudni az aktuális kiberbűnözői trendekről, a lehetséges trükkökről, amikkel élnek a csalók, megdöbbentő adatokat vagy éppen tényleg használható, gyakorlati segítséget szeretnétek kapni, hallgassátok meg a Hackfelmetszők Veled is megtörténhet podcast epizódjait és olvassátok el az IT Hős vagy kiberbalek? kampány hasznos információit!

Köszönjük, hogy ennyien kitöltöttétek kvízünk! A szerencse ezúttal farkaskaroly849; evagal55; molnarbzs nevű játékosainknak kedvezett, aki ESET ajándékcsomagot nyertek! Emailben értesítettük őket! Gratulálunk!

Védd meg magad és a gyereked, hogy ne telepíthessenek vírust a családi laptopra vagy számítógépre!

2023. október 16. és november 5-e éjfél között, ha ESET Internet Security és ESET Smart Security Premium 1 éves előfizetést vásároltok, az 1 felhasználó helyett 2 felhasználós licencet kaptok! Automatikusan az akciós árat számolja a webshop mindenkinek, aki 1 éves, 2 felhasználós új licencet vásárol a két termék valamelyikéből. Az akció a már meglévő licenc meghosszabbítására nem érvényes!