56 falun – 3 napos programsorozattal készül a Skanzen

56 falun – 3 napos programmal készül nemzeti ünnepünkre a Skanzen

A nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat találunk, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. A történelmi pontokon megismerhetik a látogatók az adott helyszínen történt eseményeket. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál megtudhatjuk, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak. A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt, ahol egy szál bőrönddel menekültek az országból a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a „falvakat”, a Bagladi konyhában Margit néninél pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak. A kézműves programok során a gyerekek is ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. A tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódnak, a bringatúrák (21-22-én malomtúra, 23-án fűszeres túra lesz, előzetes regisztráció szükséges) viszont a Skanzen Malom évében felújított malmait járják körül.

Érdemes megnézni a legújabb Forogj malom, őrölj! című kiállítást is, illetve nagy kedvencünket, az Erdélyi tájegységet mindenképp keressétek fel, utána pedig ajánljuk nektek a Hat sértett kísértet című könyvet is, amely itt játszódik.

A program mindhárom napján közlekedik a kisvasút, nyitva lesz a pékség és az éttermek, de lehet korlátozott számban kis húzós kocsit is bérelni a legkisebbeknek.

Részletek itt.
A múzeumi belépőárak érvényesek, október 23-án pedig ingyenes a belépés!

Forrás: Skanzen

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!