6 kirándulás gyerekkel Budapesten, amely tömegközlekedéssel is megközelíthető

Budaörsi kopárok – Sorrento – Gubóvirág tanösvény

Budaörsi kopárok – Sorrento – Gubóvirág tanösvény

Olyan kirándulásokat hoztunk nektek, amelyek megközelíthetők akár tömegközlekedéssel is, nem mindegyik körtúra, de busszal könnyen visszajuthattok a kiindulási pontokhoz vagy megállókhoz. Többségük tovább bővíthető, akár egész napos túrákká is. 6 kirándulás gyerekkel Budapesten.

 

Ördög-orom Természetvédelmi Terület

Ördög-orom Természetvédelmi Terület

Ördög-orom Természetvédelmi Terület

Az Ördög-orom Természetvédelmi Terület nem túl nagy, de igen látványos helyszín. A terep egy része meredek és sziklás, a kilátás azonban kárpótol mindenkit az emelkedő után. Bár a területet teljesen körbevette a város, mégis számos védett növény- és állatfajnak ad otthont, amelyeket a tanösvényi táblák be is mutatnak. Esős időben ne induljatok el, mert a sziklás-omladékos kőzet csúszhat. 
TIPP: Érdemes az Edvi Illés út aljából elindulni és a 6. állomással kezdeni a tanösvényt, így az elején túl vagytok a meredek emelkedőn, és ugyanitt lehet visszajönni, mivel a tanösvény nem körbe megy, hanem csak felfelé vezet a hegyre. 
Táv: kb. 2,5 km (oda-vissza, a szintemelkedés jelentős)
Megközelítés: 8E autóbuszról az Eper utcai megállónál kell leszállni, majd felsétálni az Edvi Illés úton, bal kéz felől, a természetvédelmi terület táblánál éritek el a 6. állomást.

 

Budaörsi kopárok – Sorrento – Gubóvirág tanösvény

Budaörsi kopárok – Sorrento – Gubóvirág tanösvény

Budaörsi kopárok – Sorrento – Gubóvirág tanösvény

Ez a kirándulás részben kakukktojás, hiszen Budapestet el kell hagynunk, viszont a KFKI buszmegállója, ahonnan indul, még a fővárosban található. Innen a sárga kereszt, majd a sárga jelzésen haladva kb. 2,5 km múlva éritek el a Sorrento fehér szikláit. A sárga jelzésről visszafordulva a piros kereszten haladva eléritek a Szállás-hegyet és a Farkas-hegyet, ahol a rövid Gubóvirág tanösvényen is érdemes körbenézni. A piros jelzést követve visszaérhettek a KFKI-hez.
Táv: kb. 7 km-es körút
Kiindulópont: KFKI, Széll Kálmán térről induló 221-es végállomása (a Széll Kálmán térnél a Pénzmúzeum irányába kell elindulni, a lépcsőn felfelé találjátok a megállót).

 

Nagyfejű csajkó tanösvény

Nagyfejű csajkó tanösvény

Nagyfejű csajkó tanösvény

A tanösvény könnyen bejárható kb. 1 óra alatt, nincs hatalmas szintkülönbség, így idősebbeknek és kisgyermekes családoknak is ideális, de babakocsival nem ajánljuk a szűk-hepehupás ösvények miatt. A tanösvényről számos más turistaútra is letérhettek. Eljuthattok az Árpád-kilátóhoz, a Virágos-nyereghez vagy a Hármashatár-hegyre is. Útközben információs táblák jelzik a környék további látnivalóit, így akár több órás túrára is bővíthető a kirándulás. Itt írtunk róla bővebben.
Táv: 2-3 km, de tetszőlegesen bővíthető többféle irányban
Kiindulópont: A 65-ös busz a Fenyőgyöngyéig megy el (innen kb. 500 méter sétával érhető el a tanösvény).

 

Sárga kör a Kis- és Nagy Hárs-hegyen

Kaán Károly-kilátó

Kaán Károly-kilátó

Nincs olyan évszak, hogy ne járnánk be ezt a könnyen megközelíthető és rövidke ösvényt. Azért szeretünk ide tömegközlekedéssel jönni, mert hétvégéken szinte lehetetlen parkolni. Sokan indulnak innen kirándulni és ebédelni is a büfékhez, illetve Gyermekvasúttal Hűvösvölgy vagy Széchenyihegy irányába. A megállótól a Szépjuhászné állomásig kell sétálni, majd a sínen átkelve indul felfelé a sárga kör jelzés, amely érinti a Kaán Károly-kilátót, lefelé a Báthori-barlangot.
TIPP: Érdemes lefelé rácsatlakozni a zöld háromszög jelzésre, ahonnan 5 perc alatt elérhető a Makovecz-kilátó is.
Kiindulópont: Szépjuhászné állomásnál kell leszállni a Budakeszi felé tartó 22-es buszról, amely a Széll Kálmán térről, a 4-6-os villamos végállomása mellől indul. Babakocsival nem járható, csak ha a Szépjuhásznétól a Makovecz-kilátó felé indulunk, illetve a Fekete István tanösvényen végig megyünk.

 

Róka-hegyi kőfejtő

Róka-hegyi kőfejtő

Róka-hegyi kőfejtő

Szinte hihetetlen, hogy még mindig Budapest határain belül járunk. A tanösvény igazából az Árvácska utcától indul, de mi jobban szeretjük a Gyöngyvirág utca felől megközelíteni (így fordítva járjátok be a kijelölt ösvényt). A piros háromszög jelzésen kell felmenni, visszafelé pedig a piros jelzésen keresztül visszajutunk a Gyöngyvirág utcához. Sok lépcsőt kell megmászni, mire felérünk, de a látvány kárpótol majd mindenkit. Több kilátópontból is rálátunk a városra és számos kisebb és nagyobb barlang is keresztezi majd utunkat.
Táv: 3-4 km, attól függően, mennyit mászkáltok a bányaudvarokban + a HÉV-től is kb. 10 perces séta
Megközelíthető: A Szentendre irányába közlekedő HÉV-ről Csillaghegy megállónál kell leszállni, majd az Ürömi úton, az Ürömi úti Sporttelep irányába a Gyöngyvirág utcáig kell felmenni, innen már rövid sétával elérhető a tanösvény feljárata.

 

A Gellért térről a Normafáig

Normafa

Normafa

Két igaz csomópont a túra kiinduló és végpontja, mégis rengeteg csodás látnivalót tartogat a séta. A Gellért térről indulva a zöld jelzést kell követni fel a hegyre, de nem kell egészen a Citedalláig felmenni. A dombos részek a téli időszakban nem olyan látványosak, de tavasztól őszig virágos-zöldben pompáznak. A Városmajor érintése után a Kis-Sváb-hegy felé indulhattok, majd a villanegyed után a Jókai-kertet érintve (itt most éppen felújítás zajlik, csak vezetett programok keretében látogatható) juttok fel a Széchenyi-hegyen keresztül a Normafáig. Mivel útközben több csomópontot is található, a séta bárhol megszakítható vagy kombinálható tömegközlekedési eszközökkel vagy a Gyermekvasúttal.
Tipp: A zöld jelzés nem mindenhol látszik egyértelműen, érdemes valamilyen appot/térképet letölteni, de azért eltévedni nem nagyon lehet.
Táv: kicsit több, mint 11 km
Megközelíthető: a Gellért tér 4-es metróval, illetve 47-49-es villamossal könnyen elérhető, a Normafától 21-es vagy 221-es busszal lehet lejönni a Széll Kálmán térig.

 

A fenti útvonalak egyikét sem járható babakocsival, ezeket a helyszíneket viszont babakocsival is ajánljuk . Nézzétek meg további budapesti kirándulások válogatásunkat itt, ahol szintén jó ötleteket találtok!

További programok a hétvégére itt!