Mozdulj ki babával! – 8 jó program a legkisebbekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év elején csapatunk újabb programtesztelő taggal bővült, így ismét felcsatoljuk a hordozót és irány a természet, a múzeum, egy jó foglalkozás, egy bababarát kávézó vagy közös mozgás. Nekünk ezek a kedvenceink!

Kirándulás

Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola havonta tart rövid kirándulásokat (1-1,5 órás) kifejezetten hordozóval vagy kisebb gyerekekkel a Hármashatár-hegy környékén. Utána az erdei iskolában át is pelenkázhatjátok és megetethetitek a babákat. A Liliputi a Normafa környékére szokott szervezni hordozós kirándulásokat. A Potyautassal a kéken csapata pedig szinte minden héten kirándul Budapesten és környékén. Érdemes csatlakozni hozzájuk!

 

Mama, nézd! – Babával a múzeumban – havonta egy alkalommal a Magyar Nemzeti Galériában, a Vasarely Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Galéria néhány hónapja szuper kezdeményezést indított el. Kifejezetten a hordozós anyukákat várják havi egy alkalommal tárlatvezetésre szeptembertől tavaszig. A babákat a műtárgyak védelme miatt csak előre lehet felvenni, de a múzeumban szoptató-pelenkázó helyiséget is találtok. A programsorozatot megtaláljátok a Vasarely Múzeumban, illetve 2018 decemberétől a megújult Szépművészeti Múzeumban is, amelyről itt írtunk bővebben (és itt még a férfi mosdóban is van pelenkázó!). Azóta már a Walter Rózsi-villában, a Kassék Múzeumban is találtok hasonló programokat!

 

Babamasszázs

A babamasszázst már 1 hónapos korban is el lehet kezdeni. Általában 4-5 alkalmas tanfolyamokat tartanak művelődési házakban, de különböző baba-mama klubokban is találtok bemutató órákat. Bővebben itt olvashattok jótékony hatásairól. A HelloAnyu családbarát kávézójában is szoktak indítani tanfolyamot.

 

Babaúszás

Remek közös program anyukáknak, apukáknak és babáknak. 3 hónapos kor környékén érdemes elkezdeni, és nem is tudjuk felsorolni, hogy mennyi pozitív hatását tapasztaltuk az elmúlt években: segít a mozgásfejlődésben, a pici babák és gyerekek szorongásainak oldásában, nem beszélve arról, hogy igazi vízimádókká válnak a gyerekek. Mi a Mamavilágot ajánljuk nektek, mivel évek óta velük úszunk, az oktató is szuper és a helyszínek is tiszták, könnyen megközelíthetőek.

 

Mozgás babával – Maminbaba, Bike with Baby, baba-mama jóga, baba-mama torna

Ha szívesen mozognátok, de nem tudjátok és nem is szeretnétek másra bízni kisbabátok, remek lehetőségeket találhattok. Mi már próbáltuk a Maminbaba latin hordozós fitneszt, a Bike with baby programot, ahol hordozóval a hátatokon bringázhattok, és természetesen a város számos pontján kínálnak tornás és jógás foglalkozásokat babával is vagy bababarát módon.

 

Ringató foglalkozások

Már pár hónapos kortól érdemes csatlakozni valamelyik Ringató foglalkozáshoz. Többféle helyszínen és foglalkozásvezetőnél jártunk az elmúlt években, és mindegyiküket más miatt szerettük meg. Az éneklés és a zene pedig azóta is mindennapjaink része. Interjút is készítettünk régebben a program alapítójával és lányával, Gróh Ilivel és Gáll Vikivel, melyet itt olvashattok. Mára már közel 100 foglalkozásvezető 257 helyszínen tart programokat. Keressétek meg ti is a legközelebbi lehetőséget. Kéthetente pl. a Művészetek Palotájában is megtaláljátok őket a Cifra Palota programsorozaton, ahol ingyenesen ki is próbálhatjátok!

 

Hordozós és egyéb baba-mama klubok

Már többször részt vettünk a Belvárosi Babahordozó Klub (HellóAnyu! közösségi térben), illetve a Zuglói Babahordozó Klub (Dzsumánia Játszóház, Zugló) előadásain, ahol minden hónapban más-más szakértőt hívnak különféle az anyukákat érdeklő és érintő témában. Emellett több művelődési intézményben is működnek klubok (pl. mosható pelenka, öko gyereknevelés stb.), körök, ahol az anyukák megoszthatják egymással tapasztalataikat és kimozdulhatnak. Érdemes megkeresni a számotokra legközelebbit vagy legszimpatikusabb társaságot! Mi már a harmadik gyereknél használunk mosható pelenkát és csatos hordozónkat sem hagyjuk sosem otthon, hiszen akár a városban mászkálunk, akár hosszabb kirándulásra indulunk, ez a legpraktikusabb.

 

Bababarát kávézók, könyvesboltok, közösségi terek

Ha szívesen találkoznátok barátokkal, jó megoldás lehet egy bababarát kávézó, pl. a Csányi utcai Hellóanyu!, a Gellért téri Pagony vagy a Keleti Károly utcai Maminti Kuckó kávézó-könyvesboltja. Itt ajánlottunk 7 közösségi teret is!

Alább olvashattok egy jó baba lábbeliről, ami nagyon praktikus totyogóknak például Ringatón vagy egy bababarát kávézóban, de a kirándulást is bírja, amikor a már totyogó babák lekéredzkednek hátulról.

Puhatalpú szandál

A Liliputi puhatalpú szandit a gyerekek és a szüleik is nagyon kedvelik, hiszen könnyű fel- és levenni, nem kell fűzögetni, és éppen ezért bölcsis és ovis váltócipőként is előszeretettel használják. A Liliputi szandi a benti használat mellett meleg, száraz időben kültéren is kényelmes viselet.

De miért jó a puhatalpú lábbeli? Napjainkban egyre elfogadottabb nézet, hogy mezítláb lenni a legegészségesebb. Erre kitűnő alternatívát jelent a Liliputi puha, bőrtalpú szandál, melyben gyermeked úgy érezheti, mintha mezítláb járna, ami jótékonyan hat lábának egészséges fejlődésére.

A cikket a Liliputi puhatalpú cipők & babahordozók támogatta.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!