Mozdulj ki! – jó programok babával

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programok babával Budapesten. Felcsatoljuk a hordozót és irány a természet, a múzeum, egy jó foglalkozás, színház, egy bababarát kávézó vagy közös mozgás.

Kirándulás

A Potyautassal a kéken csapata szinte minden héten kirándul Budapesten és környékén. Érdemes csatlakozni hozzájuk! Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola havonta tart rövid kirándulásokat (1-1,5 órás) kifejezetten hordozóval vagy kisebb gyerekekkel a Hármashatár-hegy környékén.

 

Mama, nézd! – Babával a múzeumban – havonta egy alkalommal a Magyar Nemzeti Galériában, a Vasarely Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Galéria néhány hónapja szuper kezdeményezést indított el. Kifejezetten a hordozós anyukákat várják havi egy alkalommal tárlatvezetésre szeptembertől tavaszig. A babákat a műtárgyak védelme miatt csak előre lehet felvenni, de a múzeumban szoptató-pelenkázó helyiséget is találtok. A programsorozatot megtaláljátok a Vasarely Múzeumban, illetve 2018 decemberétől a megújult Szépművészeti Múzeumban is, amelyről itt írtunk bővebben (és itt még a férfi mosdóban is van pelenkázó!). Azóta már a Walter Rózsi-villában, a Kassák Múzeumban is találtok hasonló programokat!

 

Babamasszázs

Fotó: Unsplash

A babamasszázst már 1 hónapos korban is el lehet kezdeni. Általában 4-5 alkalmas tanfolyamokat tartanak művelődési házakban, de különböző baba-mama klubokban is találtok bemutató órákat. Bővebben itt olvashattok jótékony hatásairól.

 

Babaúszás

Remek közös program anyukáknak, apukáknak és babáknak. 3 hónapos kor környékén érdemes elkezdeni, és nem is tudjuk felsorolni, hogy mennyi pozitív hatását tapasztaltuk az elmúlt években: segít a mozgásfejlődésben, a pici babák és gyerekek szorongásainak oldásában, nem beszélve arról, hogy igazi vízimádókká válnak a gyerekek. Mi a Mamavilágot ajánljuk nektek, mivel évek óta velük úszunk, az oktató is szuper és a helyszínek is tiszták, könnyen megközelíthetőek.

 

Mozgás babával – Maminbaba, Bike with Baby, baba-mama jóga, baba-mama torna

Ha szívesen mozognátok, de nem tudjátok és nem is szeretnétek másra bízni kisbabátok, remek lehetőségeket találhattok. Mi már próbáltuk például a Maminbaba latin hordozós fitneszt, és természetesen a város számos pontján kínálnak tornás és jógás foglalkozásokat babával is vagy bababarát módon.

 

Ringató foglalkozások

Már pár hónapos kortól érdemes csatlakozni valamelyik Ringató foglalkozáshoz. Többféle helyszínen és foglalkozásvezetőnél jártunk az elmúlt években, és mindegyiküket más miatt szerettük meg. Az éneklés és a zene pedig azóta is mindennapjaink része. Interjút is készítettünk régebben a program alapítójával és lányával, Gróh Ilivel és Gáll Vikivel, melyet itt olvashattok. Mára már közel 100 foglalkozásvezető több száz helyszínen tart programokat. Keressétek meg ti is a legközelebbi lehetőséget.

 

Hordozós és egyéb baba-mama klubok

Már többször részt vettünk a Zuglói Babahordozó Klub  előadásain, ahol minden hónapban más-más szakértőt hívnak különféle az anyukákat érdeklő és érintő témában. Emellett több művelődési intézményben is működnek klubok (pl. mosható pelenka, öko gyereknevelés stb.), körök, ahol az anyukák megoszthatják egymással tapasztalataikat és kimozdulhatnak. Érdemes megkeresni a számotokra legközelebbit vagy legszimpatikusabb társaságot! Mi már a harmadik gyereknél használunk mosható pelenkát és csatos hordozónkat sem hagyjuk sosem otthon, hiszen akár a városban mászkálunk, akár hosszabb kirándulásra indulunk, ez a legpraktikusabb.

 

Bababarát kávézók, könyvesboltok, közösségi terek

Ha szívesen találkoznátok barátokkal, jó megoldás lehet egy bababarát kávézó, pl. a Csányi utcai Hellóanyu!, a Gellért téri Pagony vagy a Keleti Károly utcai Maminti Kuckó kávézó-könyvesboltja. Itt ajánlottunk 7 közösségi teret is!

 

Babaszínházi előadások

Rügyek és gyökerek (Fotó: Budapest Bábszínház)

Több helyszínen, például a Budapest Bábszínházban (Mire gondolt Alma?, Rügyek és gyökerek) és a Kolibri Színházban (Toda, Tekergő) vannak kifejezetten csecsemőszínházi előadások, vagyis a 3 éves kor alattiaknak szóló, mozgásos, rövid, beavató előadások. Illetve művelődési házakban vidékről is többször érkeznek hasonló korosztály számára szóló programok.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!