7 szuper közösségi tér, ahol remek programok várnak rátok!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
PannKa Part

Fotó: PannKa Part

Az elmúlt néhány évben sorra nyíltak az olyan közösségi terek Budapesten, ahol nemcsak remek programokkal és fejlesztő foglalkozásokkal várják a gyerekeket, hanem a szülők is beszélgethetnek, találkozhatnak egymással, sőt néhány helyszínen még kávézó is van. Reméljük, hogy egyre több hasonló intézmény nyitja meg kapuit!

PEST

PannKa Közösségi Tér – Újlipótváros családbarát központja

2019-ben közel 300 négyzetméteren, két szinten, egyedülálló látványvilággal és játékokkal nyitott meg az önkormányzati támogatással készült PannKa. A közösségit tér célja, hogy különböző programokat, fejlesztő foglalkozásokat biztosítson az újlipótvárosi családoknak, de találtok itt játszóházat (vidék tematikájút), tini sarkot és sószobát, illetve szülinapra is lehet termet bérelni. Csodaszép, letisztult terek és játékok a Noha Stúdió munkái, akiket a kerületiek már jól ismernek. A XIII. kerületiek igényelhetnek kártyát, amivel a szolgáltatások olcsóbbak vagy ingyenesek, de más kerületekből is fogadnak vendégeket, akiknek fizetősek a programok.
Hol: XIII. kerület, Pannónia u. 18.
Web: https://pannka.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/pannkapartjatszo

 

PannKa Part

Az első Pannkát 3 évvel követte a következő, 2022-ben nyitotta meg kapuit néhány sarokkal arrébb, a Duna partján a Pannka Part is, ahol tágas, világos helyen játszhatnak a gyerekek. Főként a 0-3 éves korosztálynak, olykor 6 éves korig kínálnak programokat 2 foglalkoztatóban, de itt is van egy szuper játszóház. A színek letisztultak, a játék- és pihenőelemek főként fából készültek. Míg a Pannka a délutáni órákban (programok függvényében hétvégén – vasárnap Pannkánál programsorozat keretében), addig a Pannka Part a délelőtti idősávban tart nyitva! Egyik Pannkában sincs helyben kávézó, de a környéken rengeteg olyan pékség, sütiző, étterem van, ahol szívesen látják a gyerekeket.
Hol: XIII. kerület Újpesti rkp. 6.
Web: https://pannka.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/pannkapartjatszo

 

Belvárosi Közösségi Tér – az V. kerületi családok Paradicsoma

2017. novemberében adták át a családok számára a Mérleg utcában a szintén önkormányzati támogatással működő intézmény. Az V. kerületiek számára nyújtanak különböző programokat és szolgáltatásokat, mely közül kiemelnénk a néhány órás gyermekfelügyeletet, amely igazán nagy segítség, ha valamit el kell intézni. A különböző fejlesztő foglalkozások mellett a szülőknek remek előadásokat, meseköröket, tanácsadást is tartanak, sőt az idősebb generációkat is bevonják a programokba. Az egész program és intézmény nagyon komplex, a legapróbb részletekig átgondolt. A programokat ugyan csak V. kerületiek látogathatják, viszont a specialty gyerekbarát kávézóba mindenkit szeretettel várnak, aki arra jár, szívesen beszélgetne, szoptatna vagy átpelenkázná a babáját. Szuper Adamo hintákat, fejlesztő játékokat, egészséges enni- és innivalókat és jó minőségű kávét is találtok. 2-3 havonta felnőtteknek szóló meseestet is tartanak, amely mindenki számára nyitott esemény, illetve ők szervezik tavasszal az Olimpia park születésnapját, illetve ősszel a Károlyi-kertben a Kortárs Gyermekirodalmi Játszóteret is! Elnyerték „az Év Közösségi Tere” különdíjat is. Ha V. kerületi vagy, mindenképp regisztrálj hozzájuk az ingyenes szolgáltatásokért!
Hol: V. kerület, Mérleg u. 9.
Web: https://belvarosikozossegiter.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/belvarosi.kozossegi.ter/

 

Egyszülős Központ – tudd, hogy nem vagy egyedül! – Pesten

Az Európában is egyedülálló központ pesti helyszíne 2018 májusában nyitotta meg kapuit. Az egyedülálló szülők nagyon sok segítséget kaphatnak különböző szakemberektől, de jogi és munkaügyi témákban is támogatják őket, és a gyerekeiket egyaránt. Emellett tudnak olyan szülőkkel, családokkal találkozni, akik hasonló cipőben járnak, így segíteni is tudják egymást a közösség tagjai. A földszinten kialakítottak egy kalózos tematikájú játszószobát kis hajóval, golyótengerrel és egyéb játékokkal (2-12 éveseknek ajánlott, egyszülős kártyával kedvezményesen vehető igénybe). A legtöbb szolgáltatást egyszülős kártyával lehet igénybe venni. Ha valamelyik program nyitott – azaz kártya nélkül is látogatható –, azt külön jelzik, a játszószobába pedig bárki betérhet.
Hol: VIII. kerület, Üllői út 30.
Web: https://www.egyszulo.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/egyszulo.hu

 

BUDA

Egyszülős Központ Budán

2022-ben megnyitott az Egyszülős Központ budai helyszíne is a Déli pályaudvar közelében, ahol szintén elérhetők a pesti egységben található szolgáltatások és játszószoba. Itt a játszószoba központi eleme egy vonat, amiben a piciknek golyótenger is található, de vannak még fajátékok, könyvek, firka tábla és kényelmes puffok is. A programok között pedig minden korosztály találhat kedvére valót: Ringatót, filmklubot, fejlesztő foglalkozásokat, de többször szerveznek közös kirándulásokat is a Budai-hegyekbe.
Hol: XII. kerület, Magyar Jakobinusok tere
Web: 
https://www.egyszulo.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/egyszulo.hu

 

Maminti Kuckó – könyvesbolt, közösségi tér, kávézó remek kombinációja

Ezt a közösségi teret a kerületben élő anyukák álmodták meg, akik pontosan tudják, hogy mire van szüksége a kisgyerekes szülőknek. Mindenféle mozgásos-, zenés- és pszichodráma foglalkozás várja délelőttönként a gyerekeket, de alkalmanként hétvégi napokon bábelőadásokat és mini koncerteket is szerveznek a Maminitibe. Misszió számukra, hogy jó gyerekkönyveket is bemutassanak és segítsék az anyukákat a választásban, illetve minőségi játékok is kaphatók a bolt részben. A kávézóban finom kézműves süti és kávékkal kényeztetik a betérőket. Hétvégén szülinapra is kibérelhetitek a helyet.
Hol: II. kerület, Keleti Károly u. 11/a
Facebook: 
https://www.facebook.com/MamintiKucko/

 

+1

HellóAnyu! – az úttörő

Nem hagyhatjuk ki úttörő volta miatt az első, 2015-ben nyílt budapesti közösségi teret, ahova szívesen térnek be az anyukák, ahol szuper programok vannak és a kávézó rész is nagy kedvenc. Itt olvashatjátok a nyitáskor készült interjúnkat!
Hol: VII. kerület, Csányi u. 7.
Web:
https://helloanyu.com/
Facebook: 
https://www.facebook.com/HelloAnyu/