Gyerekprogramok hétvégére – május 1-2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén minden az Anyák napja és a magyar filmek körül forog, de ajánlunk még színházi eseményeket és szabadtéri kiruccanást is minden korosztálynak. Íme május első napjainak legjobb programjai!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Fabula Bábszínház: Vitéz László II. rész – elérhető: május 1., 10:00 – május 2., 22:00

„Szervusztok Pajtikák!” Vitéz László újabb kalandokkal várja a gyerekeket és a felnőtteket! Akinek tetszett az első rész, most megint itt a helye! Felhőtlen és vidám szórakozást nyújt az a 49 perc, amelyben László ismét legyőzi a gonoszság és butaság megtestesítőjét, a szilvaképű Belzebubot. Jegyár: 3300-6000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Marék Veronika – Gimesi Dóra: Boribon és Annipanni – elérhető: május 1., 10:30 – május 2., 22:00

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Az előadás a Boribon és Annipanni, Jó éjszakát, Annipanni!, Boribon születésnapja, Boribon beteg, Boribon házikója és az Annipanni, mesélj nekem! című kötetek alapján készült. A színpadon elhangzó dalok a 2011-ben A legjobb gyereklemez kategóriában Fonogram-díjjal kitüntetett, Boribon muzsikál című albumon jelentek meg. Az előadást 4 éves kortól ajánlják. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Gimesi Dóra: Emma csöndje – elérhető: április 30., 18:00 – május 2., 23:59

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Tor Age Bringsvaerd-Horváth Péter-Novák János: Locspocs, a kis tengeri szörny – elérhető: április 30., 18:00 – május 2., 23:59

Locspocs, a nagy tenger kis szörnye azt hiszi magáról, hogy gyáva és rossz gyerek. Pedig bátor, erős és jószívű. Legyőzi víziszonyát, segít a pizsamás polipon, és megtanul úszni. Megment egy viharba keveredett hajót, megfutamítja a kalózokat, beleszeret egy fogszabályzós, szemüveges japán sárkánylányba, s végül megtalálja elveszettnek hitt szüleit a távoli Landia partjainál. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Vidovszky György, Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján írta Eck Attila: Rövidzárlat – elérhető: április 30., 18:00 – május 2., 23:59

Elgondolkodtál már azon, hogy mitől olyan okos, naprakész és figyelmes a telefonod? Minden lépésed megjegyzi, a kedvedre szóló oldalakkal bombáz, és még azt is megpróbálja kitalálni, amire még nem is gondoltál. De vajon mi, pontosabban ki van a kijelző mögött? 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

A magyar film napja

Április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően 100-nál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online. A Moziverzum csatornán nézhetitek meg a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi filmet, a Mancs-ot (április 30., 11:55), A Pál utcai fiúkat (május 1., 12:50), illetve a János vitézt (május 2., 13:30). A Petőfi TV-n láthatjátok a Macskafogót. A Filmion pedig ingyenesen elérhető lesz a Fehérlófia. A teljes listát itt éritek el.

Állati otthonok – Mediaklikk, május 3-ig!

A film az állatok otthonteremtési szokásait mutatja be a rovaroktól az emlősökig terjedő skálán. Elérhető itt.

Megszületett a kiselefánt a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A múlt hét szombaton megérkezett a legújabb családtag az állatkertbe, egy kiselefánt személyében. Két videót is közzétettek már róla, amelyet cikkünkben találtok egy kis budapesti elefánt történelemmel együtt. Az Állatkert hamarosan megnyitja kapuit, így élőben is megnézhetitek majd.

ÁPRILIS 30., péntek

Budapest Bábszínház: Weöres Sándor: Holdbeli csónakos – elérhető: április 29., 8:00 – április 30., 22:00

Jégapóhoz négy király érkezik leánykérőbe, ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik. Titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli csónakosba. A királykisasszony Medvefia, a lapp királyfi segítségével elmenekül kérői elől, és ezzel elkezdődik világkörüli kalandja. Társául szegődik a klasszikus vásári bábjáték három csibésze, Vitéz László, Paprika Jancsi és Bolond Istók. Az előadást 8 éven felülieknek ajánlott! A Holdbeli csónakos megtekintését stroboszkóp alkalmazása miatt erre érzékeny nézőknek nem ajánlják! Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Kosztolányi Dezső: Esti Kornél – elérhető: április 30., 20:00 – május 1., 22:00

Esti Kornél az élet művésze. Önfeledt lényeglátó, jókedvű pesszimista. A tét nem kevesebb, mint az élet értelme a halál tükrében. Az előadást 16 éves kortól ajánlják! Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

MÁJUS 1., szombat

Nyitnak a teraszok!

Ezen a hétvégén több kedvencünk is megnyitja kapuit, mint a Római-parton a Fellini vagy Nap bácsi vagy a csodás panorámás váci Kertünk. Itt gyűjtöttük össze a kedvenceinket, amelyek már mind nyitva lesznek.

Nemzeti Táncszínház: Rumini (premier) – szombaton 10:30-12:30

Rumini, a bátor és talpraesett kisegér kalandos története sokak szívébe belopta magát az elmúlt években. Berg Judit méltán népszerű regényének karakterei elevenednek meg az Inversedance Társulat legújabb, interaktív gyermekprodukciójában. Testet ölt a fantázia, hogy keresztül repítsen Rumini kalandos utazásán, megküzdve megannyi veszéllyel, szárazföldön innen és a határtalan tengeren túl. Az online vetítés a színházból 10:30 kor, az előadás 11:00-kor kezdődik. A streamet visszatekerni, megállítani, utólag megtekinteni nem lehetséges. Jegyár: 1900-3500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Pesti Magyar Színház: Valahol Európában – elérhető: május 1., 15:00 – május 2., 15:00

A szétbombázott városban utcára került megárvult gyerekek elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a második háború viszontagságait. Egy elhagyatottnak tűnő birtokon húzzák meg magukat, ahol megtanulják a zene szeretetét. Az előadás a hűségről, bátorságról, barátságról szól, az emberségről az embertelenségben a háború sújtotta Magyarországon. 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3990-4900 Ft Jegyvásárlás itt.

MÁJUS 2., vasárnap

Ezer család énekel – Anyák napi Ringató online – vasárnap 10:30 (ingyenes)

Énekeljetek, játsszatok együtt a képernyők előtt a Ringató csapatával május 2-án 10:30-tól. Itt tudtok csatlakozni. Ingyenes!

Vaskakas Bábszínház: Lúdas Matyi – Anyák napi Matiné – vasárnap 11:00 (ingyenes)

A naphosszat ágyában heverésző Matyi egy különös reggelen mégiscsak elindul, hogy végre valami hasznosat is tegyen édesanyja örömére. Még oda sem ér a vásárba, hogy libáit eladja, találkozik a környék nagyhatalmú urával, Döbrögivel. Ez a találkozás mindent megváltoztat nemcsak Matyi, hanem Döbrögi, a libák, de még az uradalom többi lakója életében is. Zenés előadás a felnőtté válásról, a hatalomról, a bosszúról és az anyai szeretet erejéről. Itt nézheitek meg. Ingyenes!

Pesti Magyar Színház: Tom Sawyer kalandjai – Ahogy Becky Thatcher elmeséli – elérhető: május 2., 11:00 – május 3., 11:00

Mark Twain klasszikusának számtalan feldolgozása létezik, de ilyen még nem. A már nagymama Becky Thatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert és menthetetlenül beleszeretett. Elképesztő kalandjaik során megtanulják: a legfontosabb, hogy az ember őszinte legyen másokkal és legfőképp önmagával. A vetítésekkel és bábokkal színezett előadás Tom Sawyer kalandjait helyezi teljesen új megvilágításba, friss és önreflexív női szemszögön keresztül. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Anyák-kérték – BoriTV különkiadás – vasárnap 18:00

Május 2-án ötvözik a „májuselsejei” Felvonulók kérték műsort, az Anyák napjával. Szóval küldjétek el zenei kéréseteket, és vagy szöveges üzeneteteket, a rutkaiborbanda @gmail.com-ra. A műsor ingyenes, de itt tudjátok támogatni őket: Rutkai Borbála Sára 10300002-50421077-11103280 A megjegyzés rovatba ennyit írjatok: „ADOMÁNY”.

További ötleteket Kirándulás rovatunkban találtok!

A hamarosan újra látogatható helyek listáját folyamatosan frissítjük az aktuális és hasznos információkkal.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.