Megszületett a várva várt kiselefánt a budapesti állatkertben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapesti Állatkert új kiselefánt

Április 24-én, szombaton hajnalban, 5:09-kor jött világra jött a várva várt kiselefánt a budapesti Állatkertben. A jövevény nagyjából 80 kg-ot nyom. Az Állatkert már közzétett egy kisfilmet a borjú születéséről, csütörtökön pedig az intézmény Facebook-oldalán élő bejelentkezésben mutatják be a budapesti elefántcsalád legifjabb tagját. Az Állatkerti Alapítvány „elefánt babamérlegre” gyűjt, ehhez kérik az elefántbarátok támogatását.

A szakemberek tavasz közepére várták az ellést, annak várható időpontját azonban ennél pontosabban nem lehetett meghatározni. Így a biztonság kedvéért már március közepe óta folyamatos ügyeletet tartottak az elefántok körül, még az éjszakai órákban is. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott megszületni. A kiselefánt végül hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, a felvételeket az Állatkert szerdán délelőtt tette közzé honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár az állatkerti szakemberek minden eshetőségre felkészültek – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul. Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, a tapasztalt állatkerti szakemberek „szemre” nagyjából 80 kilogrammosra becsülik.

A budapesti elefántcsalád

Angele, az anyuka 2001. november 5-én született a franciaországi La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb: 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben. Chesterből 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan pedig 2009. október 28-án került a magyar főváros állatkertjébe. Angele és Assam nászából korábban már kétszer is született utód, 20013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít.
Természetes körülmények között az apaállatok nem vesznek részt az utódnevelésben, sőt, a családi életben sem. Az elefántcsordákban ugyanis a felnőtt állatok mind nőstények, az elefántbikák pedig magányosan élnek, s csak párzási időben találkoznak a tehenekkel. Ennek megfelelően az állatkertekben is az a szokás, hogy az apákat különválasztják a kiselefántoktól. Az öttonnás Assam azonban – az elefántbikák körében igen szokatlan módon – kifejezetten jó apának számít, aki jó kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük. Ennek ellenére Angele vemhességének utolsó időszakában, illetve amíg az újszülött nagyon kicsi, Assam, az apuka elővigyázatosságból külön „lakosztályban” tartózkodik.
Arun, Angele előző, 2017 novemberében született borja azonban továbbra is együtt van anyjával, illetve most már a kistestvérével is. A gondozók megfigyelése szerint jól viselkedik, és természetesen érdeklődik is a kicsi iránt. Persze, ha ezt túlzásba viszi, Angele azonnal rendreutasítja a kíváncsi nagytesót.

Hamarosan látható lesz

A kiselefánt születéséről készült felvételeket már közzétette az Állatkert. Április 29-én, csütörtökön 11 órától pedig élőben jelentkeznek be az elefántoktól az Állatkert hivatalos Facebook-oldalán. Mivel az Állatkert november 11-e óta zárva tartó kapui hamarosan újra megnyílhatnak a látogatók előtt, a kiselefántot a nagyközönség a közeljövőben nemcsak az interneten keresztül, hanem a helyszínen is megcsodálhatja. Erről, illetve az újranyitás egyéb részleteiről az elkövetkező napokban tájékoztatja az Állatkert a nyilvánosságot.

Babamérlegre gyűjtenek

Az Állatkert Alapítványa már a babavárás időszakában bejelentette, hogy egy speciális „elefánt babamérlegre” vár adományokat az Állatkert támogatóitól. Ezzel a mérleggel nemcsak a kiselefánt gyarapodását, fejlődését lehetne nyomon követni, hanem a felnőtt állatokat is le lehetne mérni vele. A támogatások fogadására külön felületet hoztak létre az Állatkerti Alapítvány honlapján (http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/elefant/). Korábban egyébként már árverésre bocsátották a kiselefánt bátyja, Arun – műalkotásnak is beillő – talplenyomatát, s az árverés bevételét szintén a „babamérleg” beszerzésének és beszerelésének költségeire fordították.

Elefánt história

Az 1866-ban megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely idén ünnepli 155. születésnapját, 1875 óta tartanak elefántokat. A XIX. században afrikai elefántok is voltak a bemutatott állatok között, de az elmúlt bő 120 esztendőben mindvégig ázsiai elefántokkal foglalkoztak, és ez idő alatt mindig volt legalább egy elefánt az Állatkertben. A most született kiselefánt a nyolcadik a Budapesti Állatkert történetében: a korábbiak 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, 2013-ban, illetve 2017-ben születtek.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert fotók: Vörös Eszter

Nézzetek körül Kirándulás rovatunkban is! A legjobb hétvégi programokat itt gyűjtöttük össze (csütörtökönként frissítjük).

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.