Gyerekprogramok hétvégére – 2022. április 2-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Történelmi vásár, cseresznyefa virágzás, kirándulások, koncertek, könyvbemutató, színházi előadások várnak rátok ezen a borongós, tavaszi hétvégén. Gyerekprogramok a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Történelmi Vásár Aquincumban – Aquincumi Múzeum, április 2-3.

A Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozó ezúttal ókori környezetbe repít vissza minket. Zene, színház, gyerekprogramok, workshopok (előzetes jelentkezés szükséges), sportesemények várnak rátok. Részletek itt. Jegyár: 1100-2100, családi 5500 Ft. A rendezvényt ukrán útlevéllel vagy ukrán menekültstátuszt igazoló okmánnyal rendelkező személyek ingyenesen látogathatják.

Sakura ünnep – ELTE Füvészkert, április 2-3.

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán dob együttes bemutatója, irodalmi est, japán kokeshi baba workshop és kiállítás, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. A kertben elolvashatók a meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek. A rendezvény igen népszerű, ha nem szeretitek a tömeget, ne ide menjetek. Jegyár: 600-1200 Ft.

Országos Táncháztalálkozó – Papp László Sportaréna, április 1-3.

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. Jegyár: 1390-2790 Ft.

Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé – Kaposvár, április 3-áig

A jubileumhoz méltó, különlegesen gazdag programot kínál idén március 28. és április 3. között a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 39 előadás és változatos szakmai programok közül válogathat a közönség. Részletek és jegyárak itt.

Újdonságok a Budakeszi Vadasparkban

Budakeszi Vadaspark 2022-ben újabb izgalmas látnivalókkal bővült. Csaknem kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak; nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek. Részletek itt.

Nyit a Skanzen!

Április 1-jén újra megnyitja kapuit a látogatók előtt a Szentendrei Skanzen. Keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig várnak benneteket. Részletek itt.

ÁPRILIS 2., szombat

Gólyaváró Családi Nap – Farmosi Madárvárta, szombaton 10 órától (ingyenes)

A rendezvényen először tekintheti meg a nagyközönség a megújult Madárvártát (mi itt írtunk róla bővebben). A nap folyamán madárgyűrűzési-, kisállat-, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, ügyességi játékok, íjászat, kézműves foglalkozások, gyermeklovagoltatás, állatsimogató, túravezetések, gyerekelőadások és a Dunavirág Vízibusz várja a látogatókat. Továbbá természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak és helyi, valamint Nemzeti Parki Termékek vására színesíti a programot. A rendezvényen bemutatkoznak a Tápió-vidéken tevékenykedő szervezetek is. Ingyenes!

„Nyuszi ül a fűben!” – Húsvétváró családi délelőtt – Ferencvárosi Művelődési Központ, szombaton 10:00-12:00

10 órától A bátor nyulacska című előadást nézhetitek meg a Fabula Bábszínház előadásában. 11 órától kézműves foglalkozás is lesz a húsvét jegyében. Részletek itt. Belépő: 1200 Ft/fő. 3 éves kor alatt a belépés díjtalan.

Ramazuri: Kolompos együttes – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30-tól

A Ramazuri havonta jelentkező programsorozatának második alkalma a húr körül forog! Meghívott vendégeink e témakörben tartják foglalkozásaikat, illetve előadásaikat. Előzetes jegyvásárlás ajánlott!

Zabaszauruszok – Óbudai Platán Könyvtár, szombaton 11:00-12:00 (BETELT! ingyenes, regisztrációs)

Hallottatok már Rilexről? Tényleg az ő szájában lakik Kunyi, a keselyű? Mesés foglalkozás M. Kácsor Zoltán íróval, a Zabaszauruszok-sorozat szerzőjével. Vár rátok Dínómdánom, a dinók földi paradicsoma! A program 6 éves kortól ajánlott. A helyszínen lehetőség lesz a szerzőtől kedvezményes áron könyvet vásárolni. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: rendezveny@platankonyvtar.hu. BETELT!

Csiribiri bolondos családi délután – Klebelsberg Kultúrkúria, szombaton 15 órától

15:45-től a Tatay Színház Vitéz László vándorúton című előadása, 17 órától a Lóca együttes lemezbemutató koncertje vár rátok, és lesz kézműves játszóház is. Részletek itt. Jegyár: 1400 Ft.

Góbi Rita Társulat és a BábSzínTér: Hacukaland – Táncos öltözőshow gyerekeknek – MU Színház, szombaton 17:00-18:00

Hogyan indul egy átlagos nap? Kiugrunk az ágyból, gyorsan felkapjuk a ruhánkat, megfésüljük a hajunkat, összepakoljuk a táskánkat és már indulhatunk is az óvodába a kedvenc rollerünkkel. De mi történik akkor, ha nagyon álmosak vagyunk és hiába szeretnénk felkelni, a testünk visszahúz az ágyba? Mit tegyünk, ha a nadrág két szára sehogyan sem akar a két különböző lábunkra csúszni és a pulóverünk mindig leugrik a hátunkról? A cipőink önálló életet kezdenek élni, a zoknik a lábunk helyett a kezünkre másznak, a fésű beleakad a hajunkba és a szoknya sem akar a helyén maradni. Az idő pedig úgy szorít, mint egy szűk pizsama. Indulni kellene a óvodába… Ez nem egy átlagos reggel. Ez egy Hacukaland! 3-9 éveseknek. Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Családi program az Autizmus Világnap alkalmából – Csodavár Budapest, szombaton 16:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Az autizmus világnapja alkalmából szeretettel várnak benneteket egy különleges délutánra, ahol SzülőKlubot tartanak. A beszélgetés alatt a gyermekeknek szakszerű felügyeletet biztosítanak, gyógypedagógusok, gyermekfelügyelők segítségével kézműves, kutyás foglalkozásokon és a játszóházban. Regisztráció szükséges itt.

Mesefesztivál – Veszprém, Kabóca Bábszínház, április 2-ig

A Mesefesztivál több éves hagyományra tekint vissza a veszprémi Kabóca Bábszínházban. Idén is szakmai beszélgetésekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal várják a közönséget. Részletes program itt.

ÁPRILIS 3., vasárnap

Tavaszi nagytakarítás erdőtakarító túra – Kőhányás, Gánt, vasárnap 9:00-12:00

Folytatódik a Tavaszi nagytakarítás a Vérteserdőnél is. Ezúttal a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháznál találkoznak április 3-én, 9 órakor. Tegyünk együtt a természetért! Részletek itt. További erdőtakarítási programokat, amelyhez csatlakozhattok itt találtok.

Bunker túra – Esztergom külterület, vasárnap 9:15-13:00 (regisztrációs)

A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. Az út során felmehettek a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek, megnézhetitek a VII. számú hadifogoly temetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lemehettek. A túra 5 éves kortól ajánlott, kamaszoknak kifejezetten izgalmas. Jegyár: 1700-2400 Ft. Regisztráció: nemethsz@dinpi.hu.

Legkisebbek mozija: Lúdas Matyi – Puskin Kuckó, vasárnap 10:00

Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel. Jegyár: 1100 Ft.

Látogatói nap – Bálint Ágnes Emlékház, Vecsés, Barcsai utca 1., vasárnap 10:00-17:00

A kicsiknek lehetőségük nyílik a Futrinka utca apró, színes házainak felfedezésére: őrködhetnek a Morzsa-lakban; Mazsolával süthetnek-főzhetnek a Tökházban; a Csőrszerkesztőségben megismerkedhetnek egy régi írógéppel, vagy csatázhatnak a téli- és nyári hadsereg festett, fa katonáival; a Köcsög házban Cica micának „koncertet” adhatnak a mini zongorán, majd zárásképpen „elfogyaszthatják” a Mézeslép Cukrászda díszes, festett, fa ínyencségeit. És ha ez még nem elég, hinta, csúszda, rollerek, mini járgányok, ill. egy emeleti játszószoba is a rendelkezésükre áll. Az Emlékház és a kert támogatói jegy vásárlásával látogatható, ami a ház Ajándék-kuckójában rendezhető, és ahol az írónő meséivel kapcsolatos könyvek, diafilmek, stb. kaphatók! Felnőtt jegy 450 Ft/fő, gyermek jegy 400 Ft/fő (3 év alatt ingyen), kisvonat: 150 Ft/fő.

Mechler Anna: A virágtündérek titkai – Cili könyvbemutató és foglalkozás – Millennium Háza, vasárnap 10:00

A virágtündérek izgatottan készülnek a nagy napra: eljött a virágvarázslat ideje! Tarts velük a Millennium Háza Rózsakertjébe, ahol megtudhatod, melyik gyógynövény segítője Cili, a virágtündér! Hallgassátok meg Mechler Anna meséjét, és varázsoljatok együtt a tündérekkel egy virágillatú, játékos foglalkozáson! Szülő-gyerek páros jegy: 1500 Ft, további gyerek 500 Ft.

Mozart-nap – Zeneakadémia, vasárnap 11 órától

Mozart dallamai töltik meg idén is a Zeneakadémia koncerttermeit egy tavaszi vasárnapon. A Concerto Budapest és vendégművészei immár ötödik alkalommal idézik meg a zene örökérvényű mesterének szellemét kamaradarabokkal, versenyművekkel, misével és kicsiknek is szóló műsorral. Jegyvásárlás itt.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni, illetve linkajánlót is találtok további jó ötletekkel!

Nyitókép: Rijk van de Kaa / Unsplash

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.