Méhecskés játszótér, fogadóépület, röpdék – újdonságok a Budakeszi Vadasparkban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budakeszi Vadaspark 2022-ben újabb izgalmas látnivalókkal bővült. Csaknem kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak; nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek.

Az átadott beruházást a Vadaspark alapítója, a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen pályázva, a Széchenyi Terv keretében valósította meg.

Az újdonságok között a leglátványosabb elem az a nyolc darab röpde és kifutó, amelyek összesen közel 200 négyzetméternyi, legmagasabb pontjain hatméteres belmagasságú otthont adnak a legkülönbözőbb erdei madaraknak. Hóbaglyok, macskabaglyok, szarkák, csókák, dolmányos varjak, vörös vércsék, fülesbaglyok – ezek mind-mind megfigyelhetők az új röpdékben.

Az új kifutó lehetőséget ad a „Vadmacska fajmegőrzési program” keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölyök tartós elhelyezésére, így hozzájárul a fokozottan védett faj jobb megismeréséhez és megismertetéséhez.

Az állatok mellett az emberek kényelméről is gondoskodtak a beruházás során. A bejárat mellett több mint 80 főt befogadni képes foglalkoztató tér épült, amely egyrészt fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál, másrészt környezeti nevelési programok minőségi helyszíne lesz.

A fejlesztések egy része a közönség számára láthatatlan, de nagyon fontos ahhoz, hogy a Vadaspark elláthassa a feladatát: 200 méteres úthálózat épült ki, a hozzá tartozó közmű- és elektromos vezetékekkel, amely közel 15.000 négyzetméterrel bővíti a látogatható területet.

Igazi különlegesség az a tematikus játszótér és tanösvény, amely a beporzó rovarok fontosságát emeli ki, hangsúlyozva a méhek, darazsak és társaik fontosságát az erdei életközösségben. A nyolc elemből álló játszótéren méhecske mászóka és kaptárbújócska is található, míg a tanösvényen az öt állomás között egy darázsgarázzsal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás: Pilisi Parkerdő Fotók: Vajda Bertalan / Pilisi Parkerdő

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.