10 új családbarát hely, amit már nagyon várunk – országos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2022-ben nyíló budapesti helyek mellett összegyűjtöttünk 10 olyan látogatóközpontot, tanösvényt, fürdőt, kastélyt és kirándulóhelyet, amely idei bakancslistánkon szerepel.

Bükki Csillagda – Répáshuta

Az egyik általunk legjobban várt helyszínre 2021. decemberében került fel a kupola és a kiállítás hamarosan a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit. Az épületen belül egy izgalmas kiállítótér meteoritokkal, illetve planetárium is helyet kapott. További információk itt.
Részletes cikkünk itt.
Nyitás: 2022. március 8.

Weincheim-kastély – Szabadkígyós

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély kívül és belül is megújult. Jelenleg a „Vendégségben Wenckheiméknél” élményalapú kiállítás berendezése zajlik az épület falai között, de 2022 tavaszán megnyitják kapuikat a látogatók előtt. További információ itt.
Várható nyitás: 2022 tavaszán

Szent István Király Múzeum – Aranybulla Emlékév, Székesfehérvár (Rendház, Székesfehérvár, Fő utca 6.)

A kiállítást befogadó múzeum is megújult, majd 2022 márciusában megnyitja kapuit a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás az Aranybulla 800. évfordulója alkalmából. Részletek itt.
Várható nyitás: 2022. március 18.

Alsóerdei Sport- és Élményközpont – Zalaegerszeg

Több éves építkezés után, végre idén áprilisban megnyílik az élményközpont, ahol találtok majd kalandparkot (kötélpályákkal és mászótoronnyal), műanyag borítású sípályát felvonóval, egy szuper játszóparkot, sportpályákat, KRESZ parkot is. Részletek itt.
Várható nyitás: 2022. április

Új tanösvény elemek – Farmos

Farmos határában már jártunk békamentő akción, a Madárvártánál családi napon, és évek óta nyomon követjük a terület történéseit. A sajnálatos tűzeset után, mikor a tanösvény és a nádas leéget, a terület ismét életre kelt, 2019-ben felépült az új Kékbegy tanösvény, amely idén újabb elemekkel bővül majd. Már alig várjuk, hogy láthassuk. Részletek itt.
Várható átadás: 2022 tavaszán

Új víziparadicsom gyerekeknek a Gyulai Termálfürdőben

Idén tavasszal elkezdődik és a tervez szerint a szezon kezdetére befejeződik a Gyulai Fürdő. A küldő gyerekmedencét elbontották és helyette egy kétszer akkora, 200 fő befogadására alkalmas gyerek víziparadicsom épül. Két külön részre bontják majd: a kicsiket és óvodásokat 11 játékelem, a 6-14 éves korosztályt pedig 53 élményelem várja majd. Részletek itt.
Várható átadás: 2022. június 15.

Jégkorszak a Nyíregyházi Állatkertben

Egyedülálló lesz Európában az az új helyszín, amely húszezer évet visszapörgetve mutatja be a mamutot, a kardfogú tigrist vagy a gyapjas orrszarvút. Ezeket a figurákat élethűen, úgynevezett animatronic technológiával elevenítik meg a látogatók előtt, de a mai sarkvidékek élővilágával is megismerhetjük majd. A kéthektáros területen felépülő, a jegesmedvék kifutóit és medencéit magában foglaló, a tervek szerint mintegy kilencezer négyzetméteres épület bezárható kupolát kap, így nyáron az egész épületet lehűthetik a kívánt hőmérsékleti értékre, temperált helyet biztosítva nyáron az állatoknak. A különleges jegesmedve-bemutató mellett meg lehet majd nézni a rénszarvasokat és a pingvineket, megépül a hideg tengerek élővilágát bemutató akvárium és egy különleges látogatói vízi út, amelyen a vízen is körbejárható lesz az épület. Részletek itt.
Várható nyitás: I. ütem vége 2022 telén, a II-III. ütem pedig legkésőbb 2024 végén

Szeleta Park Látogatóközpont („A Bükk Keleti Kapuja”) – Miskolc

A Szeleta Park Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó attrakció-együttes a Bükk hegység természeti és kulturális örökségének gyűjteményét kívánja bemutatni, ugyanakkor a hegység sajátos és egyedi arculatát adó ősemberbarlangoknak élményszerű bemutatását szolgálja. A látogatóközpont helyet ad majd foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, periszkópos kitekintésnek, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek, melyek ötvözik a Szeleta-kultúra, valamint a Bükk hegység természeti és kultúrtörténeti értékeinek modern eszközökkel történő bemutatását. További részletek itt.
Várható nyitás: 2023 telén

Fejlesztések a Göcseji Falumúzeumban

Idén már újra őrölhet gabonát a Göcseji Falumúzeumban található vízimalom, emellett megújulnak és átköltöznek más helyszínre épületek, illetve a múzeum parkjának növényzete is megújult, valamint parkolók is épülnek. Részletek itt.
Várható átadás: 2022 nyarán

Nagyvillám Sípálya és környékbeli fejlesztések – Visegrád

A szezon végeztével még idén elkezdődik a Mogyoró-hegyen és környékén létrejövő „Felleg-Park” építése, amelynek része lesz egy tematikus játszótér és egy vadbemutató-kert, a Mogyoróhegyi Ökoturisztikai Központ is. Természetesen ezek nem mind az idei évben készülnek el, de folyamatosan fejlesztések várhatók az elkövetkezendő években a környéken.
Várható nyitás: részben 2022 telén

+ 1

Várak és kastélyok

A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében ebben az évben további tíz kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt. Az első negyedévben Majkon a kamalduli remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát. Részletek itt.
Várható nyitás: egész évben

A legjobb programokat a hétvégére itt találjátok (csütörtökönként frissítjük)!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.