Gyerekprogramok a hétvégére – 2022. június 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazi nyári fesztiválhangulat vár benneteket a tanév utolsó hétvégéjén! Jön az Ünnepi Könyvhét és a Margó Irodalmi Fesztivál rengeteg jó gyerekkönyvvel és bemutatóval, Jankovics Marcell Fesztivál a Marcziban, Esélyegyenlőségi nap és Rosalia Fesztivál a Ligetben, Bondoró Fesztivál és Magyar Mozgókép Fesztivál a Balaton északi partján, Népmesefesztivál Hatvanban, Bodza ünnep Zsámbékon, retró járművek találkozója Dunakeszin és még sok minden más.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyv Fesztivál – Vörösmarty tér és Duna-korzó, június 9-12. (ingyenes)

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozata ebben az évben június 9-12. között nyitja meg kapuit a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A gyerekkönyvkiadók strandjait a Duna-korzón találjátok meg, lesz sok dedikálás is, ahol kedvenceitekkel is találkozhattok személyesen. Részletek itt.
20 új gyerekkönyvet és a hozzájuk tartozó könyvheti programokat is megtaláljátok legújabb összeállításunkban!

Margó Irodalmi Fesztivál – Városmajori Szabadtéri Színpad, június 9-12. (a napközbeni programok ingyenesek)

A nyár második hétvégéjén ezúttal is számtalan könyves újdonsággal, beszélgetéssel, koncerttel, dedikálással és irodalmi sétával várnak a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Lesz még irodalmi stand-up est, írok és zenészek zenés produkciója és dokumentumfilm is. Szombaton és vasárnap délelőtt a gyerekek számára is izgalmas programokkal készülnek: ott lesz többek között Dániel András, Fiala Borcsa, Regős Mátyás és Dolák-Saly Róbert is, akik bemutatják gyerekkönyveiket. Részletek itt.

Rosalia Fesztivál – Városliget, a Vajdahunyadvár mögött, június 10-12.

Számtalan boros és gasztronómiai kiállító, koncertek és családbarát programok az árnyas Ligetben. A felnőtteket olyan fellépők várják majd, mint a Góbé, a Los Orangutanes, Mörk vagy a Random Trip csapata. Vasárnap délután 16 órától a Rutkai Bori Banda szórakoztatja majd. A Rosalia szeretettel várja a legkisebb rajongókat a szombaton és vasárnap felállított kreatív kuckóban, ahol a gyerekek varázslatos ajándékokat, díszeket és apró meglepetéseket készíthetnek. A helyszínre kóstolópohár vásárlásával lehet bemenni: 2500 Ft. Részletek itt.

Újrajátszás – Jankovics Marcell világa – Marczi, június 10-12. (ingyenes)

Rajz- és animációs játékfilmfesztivál gyerekeknek és felnőtteknek a Marcziban. Hogy mi köti össze Toldit és Gusztávot, a Kalákát és Gálvölgyi Jánost? Ki hívta újra életre Az ember tragédiáját és kinek a keze vezette a Magyar népmesék gyönyörű, máig feledhetetlen vonalait? Megannyi csodálatos, bátor hős és varázslatos mesevilág megalkotója, Jankovics Marcell. Az ő szellemisége, tehetsége és generációkban nyomot hagyó alkotói munkássága előtt tisztelegve, három napos vetítéssorozatot rendeznek rövidfilmjeiből, tévésorozataiból és egész estét animációból. A programot kerekasztalbeszélgetések és gyerekkoncert kíséri. Részletek itt.

Gyereksziget 2. hétvége – Hajógyári-sziget, június 11-12. (ingyenes)

Ezen a hétvégén ismét kitárul a mesék és csodák birodalma a Hajógyári-szigeten, ahol ingyenes programok garmadájával várja a családokat a Generali Gyerek Sziget. Június 11-12-én fellép a Kaláka (vasárnap 11:00), az Apacuka (vasárnap 16:30), a Kolompos (szombaton 11:00) és a Mintapinty (szombaton 16:30), a gyerekek cirkuszi mutatványokat tanulhatnak a Rippel fivérektől, hangszerekkel ismerkedhetnek meg és egy kalandos túrán is részt vehetnek. Részletes program itt. Minden program ingyenes!

ZÖME Feszt – Jurányi, június 10-12. (részben ingyenes)

Június 10–12. között a Duda Éva Társulat szervezésében mutatkozik be az első fenntarthatóságra fókuszáló összművészeti és közösségi fesztivál, a ZÖME FESZT. A Zöld Összművészeti Fesztiválon az előadóművészet és a környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő hazai színházi-, tánc-, gyermek- és ifjúsági programokkal találkozhatnak az érdeklődők. Napközben a gyerekeknek szóló környezetvédelmi témájú előadásokkal, fenntartható kézműves foglalkozásokkal és különféle fejlesztő játékokkal várják a családokat, gyerekeket, a programok többsége ingyenes, illetve egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az esti táncszínházi előadások, valamint az ifjúsági- és gyermekprogramok támogatói jeggyel tekinthetők meg. Részletes program itt.

Magyar Mozgókép Fesztivál – Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred, június 9-12.

2022-ben június 9. és 12. között lesz a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. A Wesselényi strandon lesz például kuflik válogatás, a Balaton moziban Bogyó és Babóca, a veszprémi Óváros téren pedig bábelőadás. Részletek itt.

Bondoró Fesztivál – Kapolcs, június 10-12.

Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készülnek a fesztiválszezonra a Bondoró szervezői. Június 10. és 12. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére. A Bondoró kifejezetten családi fesztiválként aposztrofálja magát. Így nem kérdés, hogy számos olyan programot is megtalálunk a kínálatában, ahol kicsik és nagyok együtt szórakozhatnak a fesztiválon. A MeseKert ebben az évben is a legkisebbek birodalmaként tér vissza. Három napon át báb- és meseelőadások egész sorát kínálják itt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bemutatkozik az Illaberek Bábszínház, horgász hétvégét tart Keresztény Tamás és Nagy Petra, fellép a Kámfor Bábszínház, Kacor királyt hozza el nekünk a HolddalaNap Zenekar, a piros tengeralattjáróval érkezik a BAB Társulat. Itt láthatjuk a Majoros Ági Bábszínház Százszorszép Bóbiskáját, valamint a Griff Bábszínház előadását is. Danny Bain, Écsi Gyöngyi, valamint a Mikropódium Családi Bábszínház is fellép ebben az évben, ez alkalommal a Kövér Béla Bábszínház is itt rendezkedik be. Betyárvilág című vásári bábjátékuk a gyermekkort eleveníti meg. Szombaton több ízben is megtekinthetjük a belga Théâtre du N-ombrîle bábelőadását, amelynek keretében három bábszínész óriási árnyakat vetít a MeseKert kőfalára. Az Animalia című különleges árnyékszínház a Wallonie-Bruxelles International támogatásából érkezik idén a Bondoróra. A Pajtába pedig a Miskolci Csodamalom Bábszínház kiállítása rendezkedik be. A bábokból rendezett tárlat számba veszi a különböző bábtípusokat a marionettől a kesztyűs bábokon keresztül az árnyjátékig, s mesél a bábok születéséről is. Részletek itt.

Super Racing Festival – Hungaroring, június 11-12. (ingyenes)

Napjaink két, nemzetközi szinten is ismert és elismert magyar autóversenyzője, a túraautó-világkupa-győztes Michelisz Norbert és a háromszoros kamion Európa-bajnok Kiss Norbert is „ringbe száll” a Hungaroringen június 11-12-én tartandó Super Racing Festivalon. S ha a két sztárversenyző részvétele önmagában nem lenne elég vonzó (bár tudjuk, hogy az), ráadásként a rendezvény ingyenes a nézők számára! (Regisztráció, jegyvásárlás nem szükséges.) Részletek itt.

Magyar Nemzeti Parkok Hete – országszerte, június 12-ig

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 kampány keretében június 12-ig változatos programok és kedvezményekkel várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. Részletes program itt.

5. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál – Zsámbék, Zárdakert, június 10-12. (ingyenes)

Ötödik alkalommal telik meg Zsámbék jobbnál jobb zenékkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon: válogatott koncertek, az idei év toplistásai és délutáni gyerekkoncertek várják a résztvevőket az ingyenes fesztiválon. A vadregényes zsámbéki Zárdakertben péntektől vasárnapig olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Blahalousiana, a Parno Graszt, az Aranyakkord, a Chalga, a Mordai, a Cimbaliband, a, Szeder, a Los Orangutanes, a Nasip Kismet, a Hét Hat Club, az, a Cimbaliband vagy Ferenczi György és rackái. Szombaton és vasárnap délután családi koncertek szórakoztatják a kisebbeket Paár Julcsival (vasárnap 16:30), Rutkai Borival (szombaton 16:00) és a Szeder duóval (szombaton 17:20). Részletek itt. Ingyenes!

Dunakeszi Veteránjármű és Retro Találkozó – Dunakeszi, Repülőtér, június 11-12.

2022-ben is sok szeretettel várják a repülőgépek és a veteránjárművek szerelmeseit Dunakeszin. Az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Dunakeszi Repülőnap és Veteránjármű találkozó idén is színes programokkal, lélegzetelállító légi bemutatókkal és nagyszabású oldtimer és retro járművekkel várja a kilátogatókat. A belépés 14 év alatti gyermek számára ingyenes. Részletek itt.

Tündérfesztivál – Sopron, június 11-12. (ingyenes)

Ingyenes, 2 napos, szabadtéri, családi rendezvény az Erzsébet kertben.  Ez a tündérek és manók soproni ünnepe. Pontosabban: a Lőverek, a Fertő-Hanság és a harkai síkvidék tündéreinek és manóinak ünnepe, amire meghívják a környékbeli embergyerekeket is. És mivel az emberek is családokban élnek, az ünnepen felnőttek is vannak szép számmal. A Soproni Tündérfesztivál június 11-én és 12-én vár benneteket. Részletek itt. Ingyenes!

Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója – Kecskemét, június 11-16.

Az idei, 15. Találkozón már 25 társulat produkciója szerepel a programban. Öt nap alatt 34 színháztermi, és 14 szabadtéri előadás kerül bemutatásra. A 15. Találkozó június 11-12-én két napos szabadtéri programsorozattal egészül ki Kecskemét főterén, amelyen ingyenes előadások, szórakoztató játékok várják az érdeklődőket. A Hírös Agórában és a Katona József Színházban pedig további négy izgalmas színháztermi produkció közül választhatnak a tanév végén kikapcsolódásra vágyó családok. Részletek itt.

JÚNIUS 11., szombat

Tégy egy lépést! Esélyegyenlőségi Családi nap – Millennium Háza, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Június 11-én Esélyegyenlőségi családi nappal készülnek a Millennium Házában és az épület mellett felállított intézményi pavilonokban, ahol többek között nagyszerű előadók, mint Gryllus Vilmos (11 órától), Klárisok (14 órától), Barabás Lőrinc (18 órától), és érdekes programok, kerekesszékes akadálypálya, zeneterápia, vakvezető kutyák és kirakodóvásár várnak a látogatókra. Részletes program itt.

Legyél Te is grafikus a századfordulón! – Az Iparművészeti Múzeum szecessziós workshopja a Ráth György-villában, szombaton 10:00-15:00 (regisztrációs)

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen lehetett egy képeslap a századfordulón, mi a különbség a névjegykártya és a vizitkártya között, vagy hogy felfedezd az ex librisek világát, akkor gyere el a szecessziós workshopra! A szecesszió világnapján Te magad készítheted el a saját neved betűivel ex libris pecsétedet, névjegykártyádat, monogramos hűtőmágnesedet. Kacskaringók, indák, hajladozó alakok kerülhetnek fel saját készítésű alkotásaidra, miközben ezt a különleges stílust is megismerheted. A workshopot az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógusai tartják. A programon való részvétel folyamatos és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni Szecessziós Fesztivál programjai között lehet erre a workshop-ra is!

MDOSZ Családi piknik – Kopaszi-gát; ÖbölHáz Rendezvényközpont előtti füves terület, szombaton 10 órától (ingyenes)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szeretettel vár mindenkit egy piknikre a Kopaszi-gátra. A család minden tagjának készülünk sok érdekes és játékos programmal. Lesz bohóc, vetélkedő, táplálkozási tanácsadás, szűrővizsgálatok, előadások, kóstoltatók és még számos szuper foglalatosság! Részletek itt. A részvétel ingyenes!

Rutkai Bori Banda – Újpalota, Fő tér, szombaton 10:00 (ingyenes)

Az Újpalotai Napok rendezvényén a Rutkai Bori Banda táncoltatja meg a közönséget. Ingyenes! Részletek itt.

Aranyszamár Színház – Szász Ilona: AZ ÁLLATOK NYELVÉN TUDÓ JUHÁSZ – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

A játék a jól ismert népmesei elemeket sűríti, vásári köntösben, helyzetkomikumokkal fűszerezve. A mű nagy kérdései: Mi lenne, ha értenénk az állatok nyelvét? Milyen bajt okozhat a túlzott kíváncsiság?Erről szól az Aranyszamár Színház tárgyanimációra és fantáziajátékra épülő új előadása. Ingyenes! Részletek itt.

Nógrádi várjátékok – Nógrád, június 11.

Június 11-én 9:30-kor puskaporos zenés ébresztővel veszi kezdetét a várjáték, ahol lesz még fegyver- és viseleti bemutató, várostrom zoknigombócokkal, solymászbemutató, kézműves udvar és szalmavár is. Részletek itt.

Gárdonyi Piknik – Gárdonyi tér, szombaton 14 órától (ingyenes)

Június második szombatján felpezsdítik a B32 előtti Gárdonyi teret: közösségi piknikkel, hangulatos koncertekkel, izgalmas workshopokkal, pop-up kiállítással és a Játszóház Projekt csapatának köszönhetően egész napos társasjátékkal várnak. Ingyenes! Részletek itt.

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál Családi napHatvan, Grassalkovich Művelődési Ház, szombaton (ingyenes, regisztrációs)

Népmesék huszárokról, Huszár bemutató és apród verseny, Fűz népi játéktér, Kacagtató kisgyermekeknek, Meseösvény, Merende Műhely gyermek foglalkoztatója, Jurtafalu – harcászati bemutató és íjászat, Fanyűvő Kézműves Műhely, Kovács mesterség bemutató, Mézeskalács foglalkozás, Krajcáros Vásár kézműves és gasztro termékekkel, Magyar Honvédség – Katonai bemutató sátor is vár rátok Hatvanban. A rendezvény ingyenes, érdemes regisztrálni. Részletek itt.

JÚNIUS 12., vasárnap

Aranyalma Páros: A TALÁNYFEJTŐ LÁNY – Margitsziget,  Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

„Mátyás királyról szóló meséket és mondákat kötögettünk össze megannyi régi hangszer játszotta muzsika fonalával vidám zenés-táncos, interaktív játékká. Történetünkre a bölcs Mátyás királyunk eszén is túljáró furfangos lány meséje tesz koronát. Hangszereinkkel és énekeinkkel azokat az időket idézzük, mikor az emberek még értették a madarak nyelvét, érezték a napsugár ízét a szőlőfürtön, ismerték az ünnepek rendjét, együtt tudtak keseregni és vigadni, s gyógyulni a zene ereje által.” Ingyenes! Részletek itt.

Családi nap a Tilos maratonon – Dürer-kert, vasárnap 14 órától (ingyenes)

14:00 és 18:00 között kézműves programok, arcfestés, zenepedagógia foglalkozás, Tilos dj-k, terülj-terülj asztalkám vár rátok a Dürerben. 14 órától lesz Bélaműhely: Hangszercsépelő 2022, 17 órától Bélaműhely: Bélalight / feat. Gryllus Samu, majd 18:30-tól tombola. A teremben 16 órától a Soup Bábtársulat és Skatulacska: Csodálatos kisöreg című bábelőadását és népi játékát nézhetitek meg. Ingyenes, de adományt elfogadnak. Részletek itt.

A Dunakanyar legjobb nyári fesztiváljait itt gyűjtöttük össze.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!