20 új könyv a nyári szünetre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

20 új könyvet hoztunk nektek, amelyet az Ünnepi Könyvhétre jelentettek meg a kiadók. Vicces, vidám, izgalmas és különleges nyári olvasmányok a kicsiktől a nagyobb iskolás korosztályig. Csupa kaland, csupa mese, csupa nyár!

Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon (Pagony Kiadó)

Ebben a mesekönyvben minden benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton! Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátja, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan. 2-5 éveseknek.

Mikola Péter-Kőszeghy Csilla: Világszépítés (Móra Kiadó)

Egy ötéves kislány számára a világ csupa rejtély. Nem csoda, hogy Zorka tele van kérdésekkel: vajon mindenkinek vannak titkai? Egy gyógyító puszi a legjobb gyógyír? Mi az a világszépítés? És hogyan születik a kisbaba? A főszereplő öccsével, Bercivel együtt fedezni fel a világot, és minden egyes lépésüket szerető, segítő figyelemmel kísérik végig a szüleik. A tökéletes esti mesének való, könnyed, kedves, humoros történetek kicsik és nagyok számára egyaránt megnyugvást hozhatnak a nap végén. Mikola Péter jól ismeri a gyerekek mindennapi világát, hiszen sok-sok éve tart zenés foglalkozásokat, melynek eredményeként számos albuma is megjelent már. 3 éves kortól.

Tóth Krisztina-Hajba László: Malac és Liba 6. – Nyomozzunk! (Manó Könyvek)

Tartsatok Malaccal és Libával, és eredjetek az elveszett csont nyomába! Vajon sikerül megtalálnotok? Malac és Liba a nyomkeresés után sem fárad, és beleveti magát az írás-olvasás világába is – a tőlük megszokott kedves és mókás módon ismerkednek meg néhány betűvel. Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a mesehallgatás. 2-5 éveseknek.

Tatu és Patu sínen van (Cerkabella Kiadó)

A népszerű furavári fickók kalandja megmutatja, milyen izgalmas és érdekes dolog az utazás. Közben pedig tempóból és szorult helyzetekből sincs hiány, hiszen Tatu és Patu vad üldözésbe is keveredik a vonaton. 3 éves kortól.

Egressy Zoltán: Piszke papa tengeres meséi (Manó Könyvek)

Utazzunk képzeletben egy tengerhez Egressy Zoltánnal, Piszke papával, hogy megismerkedhessünk egy tucat különleges állattal, miközben a la fontaine-i hagyományokat követő meséket olvassuk! Ránk vár egy holdhalról, tintahalról, kőhalról, rájáról és megannyi tengeri állatról szóló kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet. Óvodás korosztálynak.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! – Lesz belőle tündér, sárkány, boszorkány… (Pagony Kiadó)

„A Kezdetben volt a krumpli, sorozat első pillanattól kezdve nagy kedvencem. Nem csak azért, mert megtanultam könnyen és jókedvűen rajzolni, hanem azért is, mert Agócs Írisz felszabadította a képzeletemet. Már nem jövök zavarba, ha egy kisgyerek azzal fordul hozzám, hogy rajzoljak neki ezt vagy azt (és itt persze a leglehetetlenebb dolgokat kell elképzelni), mert mindig eszembe jut a varázsmondat: először is rajzolj egy krumplit, abból baj nem lehet… Ez tényleg működik!” – Boldizsár Ildikó. 5-8 éveseknek.

Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke (Csimota Kiadó)

A mai nap tökéletesen alkalmas arra, hogy fejedelmi semmittevéssel töltsem – gondolja egy nap a dicsőséges II. Ramszesz fáraó, Ré és Ámon kegyeltje. De a feleségei három napra nílusi napozásra indulnak, és így egyedül találja magát 80 gyerekével. Hogyan oldja meg a hétköznapi feladatokat anélkül, hogy a gyerekek megfékezhetetlen energiái romba döntenék a palotát? A vicces jelenetek sokaságában sokan magunkra ismerhetünk. 5 éves kortól.

Zalka Csenge Virág: A százegy ajtajú palota (Móra Kiadó)

A százegy ajtajú palotában sokan megfordulnak: hosszú fülű szamarak és lefátyolozott hölgyek éppúgy, mint kíváncsi hősök. Zalka Csenge Virág meséibe is sokfelől érkeznek vendégek: viking legendákból, hun mondákból és a görög mitológiából egyaránt. Ami közös bennük, az a mese sodró lendülete. Mindegyik történeten érezni, hogy a szerző gyakorlott mesemondó, aki biztos kézzel választja ki a mai gyerekek számára izgalmas témákat az önbizalomhiányos lajhármakitól a darumadár hátán útra kelő hercegnőig. Az Év Gyerekkönyve-díjas írónak ez a ötödik kötete. 6 éves kortól.

Gimesi Dóra-Takács Mari: Emma csöndje (Pagony)

Gimesi Dóra most megjelent varázslatos kötete, az Emma csöndje egyfelől edukatív jellegű történet, melyből a mélytenger világáról és a környezetvédelem fontosságáról tanulhatnak a gyerekek. Másfelől viszont egy izgalmas mese arról, ahogy egy csendes kislány leküzdi saját határait és megtalálja a hangját annak érdekében, hogy segíthessen a barátainak. Mindezt a szerzőtől megszokott érzékeny, lírai stílusban, amellyel megannyi könyvében elvarázsolta már a közönségét. Az Emma csöndje színpadi adaptációja a Kolibri Családi Színház repertoárján is szerepel. 6 éves kortól.

Tasi Katalin-Szimonidesz Hajnalka: Lányka, tükörben (Pagony)

gyönyörű, lírai gyerekversek Szimonidesz Hajnalka művészi illusztrációival a svéd gyerekversek hangulatát idézik, és az élet nagy kérdéseit mutatják be egy kislány szemszögéből. A kötetben bölcs gyerekhangon egy kislány mesél a szüleiről, a nagyszüleiről, az újszülött kistestvéréről, egy kisfiúról, akit Zsombinak hívnak. Az érzékeny versek minden élethelyzetre ideálisak, mert a legapróbb dolgokban is segítenek meglátni a szépséget. 6 éves kortól.

Dolák-Saly Róbert: A füle sem tréfa! (Kolibri Kiadó)

Dolák-Saly Róbert jól ismert és szeretett, leleményes és derűs szerzői hangján tolmácsolja bundás, tollas, valamint kérges barátaink gondolatait. A színes társaság Pethő Zsófia tüneményes illusztrációin keresztül elevenedik meg a lapokon, a borító pedig tényszerű cáfolata a feltételezésnek, hogy a könyvnek se füle se farka ne lenne. Ajánljuk ezt a kötetet minden állat- és növénykedvelő család figyelmébe!

Fiala Borcsa: A bodrogközi rém (Kolibri Kiadó)

Végre itt a vakáció, kezdődhet a várva várt túra! A kalandor múltú és természetű Berci papa és természetimádó unokája, Dani nekivág a vadregényes Bodrogköznek. Útba ejtik Sárospatakot, ahol Berci papa a diákkorát töltötte, s ahol néhány rég látott ismerős is feltűnik. Például Ernő, az egykori legjobb barát, Alessandra, aki most éppen grófnő, de anno csak csóró Szandi volt, valamint Juci, aki már néni ugyan, de Dani azonnal odavan érte. És persze a Rém! Már vártuk a folytatást! Igazi vakációs olvasmány a sorozat többi részével együtt, a Balatoni nyomozás című rész nagy kedvencünk volt! 8 éves kortól.

Gévai Csilla-Bakos Barbara: A fecsegő kastély (Pagony Kiadó)

A Pagony Kiadó a Zseblámpás Könyvek sorozata egytől egyig vidám, kalandos és pörgős, rövid, mégis összetett és fordulatos regényeket tartalmaz azoknak az alsósoknak, akiknek a Most én olvasok! kötetek már nem jelentenek kihívást, de egy több száz oldalas regény még túlságosan nagy falat lenne. A már három nemrég megjelent rész után Gévai Csilla is újabb kötettel ajándékozta meg olvasóit. A fecsegő kastély elképesztően vicces regény szuper nyári biciklis könyv, és izgalmas időutazás egyben. 7-10 éveseknek.

Dániel András: Jaj, ne már! – mondta a hal (Pagony Kiadó)

Az IBBY-díjas szerző és illusztrátor újabb meglepő gyerekkönyvvel ajándékozza meg felnőtt olvasóit is: A Jaj, ne már! – mondta a hal három pecás úr, egy kislány, és természetesen a tóban élő három hal története, akiknek ebben a mesében többek között lábuk is van, cipőt hordanak, és időről időre feljönnek a partra beszélgetni a környékbeliekkel. Mindez Dániel András abszurd humorával és egyedi illusztrációival a nyár legkülönlegesebb könyvét ígéri! 8 éves kortól.

Kovács Attila/Holden Rose: A lapátos fickó (Móra Kiadó)

Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében. Most olyan szívesen írnám, hogy ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam, de sajnos nem lenne igaz. Ez csak a kezdet. Timo Smith vagyok, kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásunkban, akit csak úgy hívok: a lapátos fickó. 9 éves kortól.

Egressy Zoltán-Szabó-Nyulász Melinda: A virágot jelentő deszkák (Móra Kiadó)

Tücsi bácsi és Pölö néni fel vannak háborodva. Hát pont itt, ezen a téren kell gördeszkázni ennek a négy átkozott kölyöknek?! Ráadásul üvöltetik a zenét! Lecsó, Pati, Buckó meg Metál – egyáltalán, miféle nevek ezek? De nemcsak a néni meg a bácsi van kiakadva rájuk, hanem három virágnevű kamaszlány is – Ibolya, Viola és Kamilla -, akiket a négy gördeszkás fiú állandóan piszkál. Hogyan vehetnének revansot rajtuk? És a revans érdekében bevegyék-e csapatukba a kiválóan gördeszkázó, de egyáltalán nem virágnevű Lilit? A legnagyobb kérdés persze az, elsimulnak-e valaha a konfliktusok a környék lakói és a deszkások között. Vajon békét tudnak-e kötni a szabadságot és száguldást imádó fiatalok az örökké fáradt, titokban saját fiatalságukat sirató felnőttekkel? Erre keresi a választ ez a letehetetlenül mulatságos, pergő cselekményű regény, amely Szabó-Nyulász Melinda rajzaival jelenik meg. 9 éves kortól. E-könyv formában is elérhető.

3 új Abszolút Könyv (Pagony Kiadó)

A Pagony sorozata, az Abszolút Könyvek olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatása, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. A Pagony Kiadó az idei Könyvhétre három új kötettel bővítette a népszerű sorozatot, az eseményen a könyvek is bemutatkoznak. A Csend apó kertjét már ebben a tavaszi könyvválogatásunkban ajánlottuk. A Jelek a falon egy helyismereti regény és egyben izgalmas krimi. Papolczy Péter regénye letehetetlenül izgalmas, elgondolkodtató olvasmány az összeesküvéselméletekről és arról, hogyan kezdünk el hinni bennük. A Vácz Irénnek vége! című új könyv Goldberg Emília forgatókönyvíró kitűnő humorral megírt, egyéni stílusú első regénye szülőknek, gyerekeknek egyaránt élvezetes olvasmány. A hatodikos Konrád Eszter állandó céltáblája az osztálytársak és az ördögien gonosz osztályfőnök, Vácz Irén gúnyolódásainak. Ráadásul a váló-félben lévő szülőknek is kevés idejük jut a lányra. Eszter egy elkeseredett pillanatában felmászik az iskola tetejére, ahol összetalálkozik Magnusszal, a szellemmel, aki a nyakába varrja magát. A találkozás pedig gyökeresen megváltoztatja az életét. 9-12 éveseknek.

Bernáth Zsolt: Végállomás fogadó (Cerkabella Kiadó)

Te mit tennél meg a barátaidért? Vagy bárki másért? Szinte mindent? A tizenötéves Orsi az ősöreg, szellem lakta York városában kénytelen újragondolni mindazt, amit addig életről és halálról tudott. Ami viccesen hihetetlen kísértetsztorinak indult, az titkoktól terhes nyomozássá alakul, és a családi múlt szövevényes szálait is fel kell fejteni ahhoz, hogy Orsi megmenthesse az édesapját…12 éves kortól.

Regős Mátyás: Lóri és a kihalt állatok (Móra Kiadó)

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Hogyan dolgozza fel anyja és az iskolaudvaron élő kisegér, Edmondantesz halálát, saját elhúzódó betegségét, klímaszorongását, teste zavarba ejtő változásait? S legfőképpen: mit kezdjen az osztálytársa, Panni iránti titkos érzéseivel? A finom érzékenységgel megírt regény – a Regényes természet irodalmi pályázat nyertes műve – a szerző első kötete a Móra Kiadónál. 12 éves kortól.

Varga Éva-Radványi Maja: Változat sárkányokra (Móra Kiadó)

Sárkányos Égbelátó Mirkó szülővárosát a sárkányok őszi vonulása teszi különlegessé. Ilyenkor színpompás sárkánycsapat szeli át az éjszakai égboltot, ezzel hitet és reményt adva a város népének. Sárkányváros lakói ekkor háromnapos ünnepséget rendeznek, az évet pedig arról az emberről nevezik el, aki először kiáltotta ki a csodás teremtmények érkezését. Idén épp Mirkó évét ünneplik, azonban a sárkányvonulás után pár nappal Mirkó úgy dönt: megszökik, és a városkapu határain túl, egy térképet és megérzéseit követve próbálja felderíteni a sárkányok titkát…15 éves kortól.

Nyulász Lelle: Rajtam kívül (Tilos az Á Kiadó)

Nagy röhögések és állandó gyomorgörcs. Óriási lazaság és zsigeri düh. Futottakmég kalandok és egy felkavaró szerelem. Márk azt hiszi, ismeri magát és tudja, milyennek kell lennie egy igazi férfinak. Szűkszavú, zárkózott, nem túl érzelgős és minden lánynál bepróbálkozik. Amikor egy buliban, az utolsó gimis nyáron, megismerkedik Rózival, még nem is sejti, hogy az élete mennyire meg fog változni. Az a kép, amit magából a külvilág felé mutat, töredezni kezd, és már korántsem olyan biztos benne, hogy tudja, ki ő és hogy kell viselkednie. A réseken pedig beáramlik a fény, és hiába próbálja elnyomni magában, rájön, hogy a saját életét akarja élni. De hogy kezdje el? 14 éves kortól.

További újdonságokat találtok tavaszi könyves válogatásainkban is: piciknek és ovisoknak, kisiskolásoknak és felső tagozatosoknak.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!