Dunakanyar gyerekekkel – a legjobb családi fesztiválok a nyári szünetben 2022

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szívünk csücske a Dunakanyar, ahonnan már nagyon sok tanösvényt, túraútvonalat, játszóteret, fagyizót ajánlottunk nektek. Most az idei, nyári fesztiválokat, eseményeket gyűjtöttük össze júniustól augusztusig, amelyek közül a legtöbbön már mi is részt vettünk, illetve tippeket is adunk még, mit érdemes megnézni a környéken. Dunakanyar gyerekekkel 2022!

JÚNIUS

Nógrádi várjátékok – Nógrád, június 11.

Június 11-én 9:30-kor puskaporos zenés ébresztővel veszi kezdetét a várjáték, ahol lesz még fegyver- és viseleti bemutató, várostrom zoknigombócokkal, solymászbemutató, kézműves udvar és szalmavár is. Részletek itt.

Tipp: Remek kürtőskalács kapható a Vár alatti parkolóban. Minden hónapban, előre meghirdetett programmal vár benneteket a várban a Banderium Honoris Kulturális Egyesület. Minden hónap 2. szombatján termelői vásárt is tartanak.

Dunakeszi Veteránjármű és Retro Találkozó – Dunakeszi, Repülőtér, június 11-12.

2022-ben is sok szeretettel várják a repülőgépek és a veteránjárművek szerelmeseit Dunakeszin. Az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Dunakeszi Repülőnap és Veteránjármű találkozó idén is színes programokkal, lélegzetelállító légi bemutatókkal és nagyszabású oldtimer és retro járművekkel várja a kilátogatókat. A belépés 14 év alatti gyermek számára ingyenes. Részletek itt.

Tipp: Ha Dunakeszin jártok, ejtsétek útba a Chili Cukit is, illetve érdemes a dunaparton is sétálni.

Nőtincsi NemcsakPiac – termelői és kézműves vásár – Nőtincs, június 19.

A nőtincsi és környékbeli termelők és kézművesek már hónapok óta dolgoztak azon, hogy létrejöhessen a Nőtincsi NemcsakPiac. A hagyományos piaci kínálat mellett különleges kézműves termékekkel is találkozhatnak a látogatók. Ingyenes! Részletek itt.

Tipp: Nőtincsen találjátok a Seholsziget Természetpark, ahol van sok-sok állat, gumikerekes kisvonat, játszóterek, sőt előzetes bejelentkezéssel alpakkák is simogathatóak.

VéNégy Fesztivál – több helyszínen, június 23-26.

A fesztivál ugyan inkább színházi és zenei rendezvény, de sok-sok gyereknek és családoknak szóló programmal is készülnek, példul öko-játszóházzal, irodalmi kuckóval, vezetett túrákkal lábon, bringával és vízen. Jegyárak itt. Részletek itt.

JÚLIUS

Dunakanyar Fesztivál – Nagymaros, július 2.

Amellett, hogy játékosan megismerhetitek a települést, lehetőség lesz minőségi zenéket is hallgatni a Horizon helyszíneken. Vagy akár érdekes előadásokon is részt vehettek művészektől, természetjáróktól, helyi lakosoktól. A programon Gryllus Vilmos is fellép, jegyvásárlás itt.

Tipp: Ajánljuk nektek a Sakura fagyizót, az Édeskét, a parton lévő, számunkra a legjobb kilátással rendelkező szuper játszóteret a Piknik Manufaktúra szomszédságában, az innen induló remek túrákat, és a csodaszép középkori templomot is.

Mákszem és Gubó bringatúrák a Szentendrei Skanzenben, több alkalommal (július 3., 10., augusztus 6.)

A nyár folyamán több alkalommal vehettek részt kifejezetten gyerekeknek szóló bringás túrán a Szentendrei Skanzenben. Mákszemmel és Gubóval a Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával is. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, részletek itt.

Tipp: Május 22-én megnyílt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége. Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – július 8-10.

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg több mint három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat.A háromnapos rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, Európa számos országából és Magyarországról érkező hagyományőrző csapatok fellépésével. Részletek itt. Jegyárak itt.

Tipp: A vár megközelíthető Nagymaros irányából is RÉV-vel, amely a várjátékok ideje alatt sűrűbben közlekedik. Érdemes részt venni egy igazi lovagi tornán is, mi nagyon élveztük. Meleg időben vigyetek napsapkát, mert kevés az árnyékos tribün. Még ajánljuk Visegrádon: Mogyoró-hegyi tanösvény, Apátkúti-völgy, Pisztrángos tavak és Ördögmalom étterem melletti terület (játszótér, patak, rét) és az innen induló ösvények, Bertényi Miklós Füvészkert, Sibrik-domb, Kő Boldizsár játszótere, a Mátyás Király Történelmi Játszópark a főút mellett, Mesterségek udvara.

Regejáró Misztrál Fesztivál – Nagymaros, július 15-16.

Nagymaroson idén is megrendezik a fesztivált, ahol délelőttönként gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Részletek hamarosan itt.

Tipp: Vigyetek fürdőruhát is, mert szuper a nagymarosi szabadstrand, ahol van egy kisebb és egy nagyobb játszótér is, öltözők, mosdó.

Kemencei kisvasút napja – július 23.

Július 23-án várnak benneteket a Kemencei kisvasút napjára. A részletes program itt érhető el.

Tipp: Érdemes a Kemence-patak környékén sétálni, de bármelyik megállónál leszállva remek túraútvonalakba csatlakozhattok. Egy retró, picike strand is van Godóvár állomásnál, a Kemence Nagyvölgy Strand.

Váci Világi Vigadalom – Vác, július 22-24.

Idén is várnak benneteket koncertekkel és kísérő programokkal Vác több pontján. Fellép többek között az Apacuka, a PASO, a Random Trip és még sokan mások. Részletek hamarosan itt.

Tipp: Vác könnyen és gyorsan megközelíthető a Nyugati pályaudvarról, ráadásul többnyire emeletes vonatok közlekednek, amely jó program gyerekekkel.

AUGUSZTUS

II. Szörp- és gyümölcsfesztivál – Szob, augusztus 5-7.ELMARAD!

A fesztivál idén ELMARAD! 2021-ben útnak indult fesztivál hagyományteremtő jelleggel jött létre, hogy a Dunakanyar egyik legszebb településén, Szobon köszönthesse az ország minden tájáról érkező szörp mestereket, termelőket és a magyar gasztronómia nagyjait. Nem csak zamatos italokkal, ínyenc falatokkal, hanem értékteremtő szakmai beszélgetésekkel és kulturális programokkal várják a látogatókat. Részletek itt. Jegyárak itt.

Tipp: A kisvasút Szobról Márianosztrán át Nagyirtáspusztáig közlekedik, ahonnan Nagybörzsönyig is el lehet jutni. Egyben nem ajánljuk az utat, nagyon hosszú és nagyon drága is, mi szakaszonként jártuk be. Részletek itt.

Csípős Fesztivál – Nagymaros, augusztus 27.

A Nagymarosi Csípős Fesztivál a csípős paprikát termesztők és kedvelők találkozója, amelyet minden év augusztus utolsó szombatján rendeznek meg a Nagymarosi Főtéri Termelői piacon. Részletek itt. Ingyenes!

Tipp: Nagymaroson minden szombat délelőtt tartanak termelői piacot, de a csípős Fesztivál egy extra alkalom, ahol különleges chiliket és csípős ételeket is kóstolhattok.

Szentendre éjjel-nappal nyitva! Fesztivál – augusztus 26-28.

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre megmutatja sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost. A műfaji és tematikai sokszínűség szinte felsorolhatatlan, hiszen a kínálatban megtalálható a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat, a koncertek, a Fő téri gyerekprogramok és esti fényfestés, GastroArt, a tematikus városi séták, az erre az alkalomra készült tárlatok, kiállításmegnyitók és színi előadás. A legtöbb rendezvény ingyenes, néhány program belépőjegyes. Részletek hamarosan itt.

Tipp: A Postás Strand megújult az elmúlt években, több közösségi eseménynek adnak otthont, és egy jó játszótér is épült a part közelében. 10 percre innen van a Kacsakő Bisztró is. Egy remek gyerekkönyvesboltban is lehet hűsölni a nyári szünetben, irány a Parti Medve.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!