10 családi kirándulás várakkal, kastélyokkal, kedvezményekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttünk 10 olyan kirándulási célpontot, ahol nemrég jártunk, és a vár mellett több izgalmas felfedezni való is akad a környéken az igazi királylányok és lovagok számára. Több olyan helyszínt is bemutatunk, amelyek nemrég megújultak, és a mai igényeknek megfelelően sok interaktív programmal készülnek, illetve néhány kedvezményes napot is találtok, amikor olcsóbban lehet bejutni.

Egri Vár

Nemrég jártunk az Egri Várban, ahol folyamatosan munkálatok és ásatások zajlanak, de a legtöbb rész már megnyitott. Emellett csodás kilátás nyílik a városra. Ha a városban jártok, nézzétek meg a nem túl nagy, de hangulatos udvarral rendelkező Tűzoltó Múzeumot is, ahol egy picike játszóteret is találtok. Érdemes valamelyik fesztiválra is ellátogatni hozzájuk.
Mikor ingyenes családdal a várlátogatás: havonta 1 hétvégi napon, itt szokták közzétenni
Nyitvatartás: itt

Esztergomi Vár

Esztergomban egy szuper napot is eltölthet a család többek között a Várból induló sétával (babakocsival csak kis része járható, érdemes hordozóval érkezni a kisebbekkel). Gyerekekkel mindenképp másszatok fel a Bazilika kupolájába, sétáljatok át a hídon vagy érdemes a kisebbekkel gumikerekes kisvonattal átgurulni Párkányba. Nyáron pedig érdemes betervezni a túlparton találgató fürdőkomplexumot is. Ajánljuk még a Duna Múzeumot, a kertváros mellől induló Strázsa-hegyi tanösvényt (a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésétől indul, kb. 1,2 km-es körtúra, nagy melegben nem ajánljuk, mert nincs árnyék) vagy a szentgyörgymezei játszóteret.
Mikor ingyenes családdal a várlátogatás: minden hónap utolsó vasárnapján, nemzeti ünnepeken
Nyitvatartás: itt

Diósgyőri Vár – felújítás miatt zárva!

Pozitív élmény volt az igazán XXI. századi múzeum, ahol interaktív programokkal, kipróbálható és megfogható dolgokkal, bemutatókkal, érintőképernyős játékokkal és tájékoztatókkal várják a kicsiket és nagyokat. Érdemes a környéken kirándulni, kisvasutazni, libegőzni (Lillafüred).
Nyitvatartás: felújítás miatt zárva

Veszprémi Vár

A Veszprémi Várban bármikor ingyen sétálhatunk. Útközben rengeteg múzeumot és látnivalót találtok. A séta végén pedig elérkezünk a vár északi fokára, ahonnan Szent István és Boldog Gizella szobra után láthatjuk a Viaduktot, a Benedek-hegyet, távolabb pedig a Bakonyt. Veszprém igazán gyerekbarát város, érdemes felkeresni 1958-ban alapított Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkot (2016-ban nyílt dinoszaurusz park is), az Úrkút sétány játszóterét a hatalmas csúszdákkal és szuper játékokkal, valamint az „A part alatt című dal” ihlette Magyar népmesék játszóteret (Séd-völgyben).
Mikor ingyenes családdal a várlátogatás: A séta a várban ingyenes, az egyes múzeumok, látnivalók jegyárai eltérnek.
Nyitvatartás: Az év minden napján nyitva.

Szigligeti Vár

2013-ban adták át a felújított, 750 éves múltra visszatekintő Szigligeti várat, a Balaton északi partján, ahol egy fegyverkiállítás, a barokk konyhát bemutató-, valamint egy vártörténeti kiállítás is megnézhettek. A Várkávézót mindenképp érdemes útba ejteni, extra finom kézműves fagyikat, sütiket és szörpöket kóstolhattok. A környéken nemcsak rengeteg kirándulóhely, hanem bemutatóközpont is van, melyek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartoznak. 2021-ben további újdonságokat adtak át a Szigligeti Várban.
Belépő: itt
Nyitvatartás: itt

Hollókői Vár

Hollókő teljesen megújult az elmúlt években. Ha el szeretnétek kerülni a tömeget, ne fesztiválos napot válasszatok a látogatásra. A helyszínen két rövidebb tanösvényt is találtok: Kertek-alja tanösvény, amely a Hollókői-patak völgyében, az ide lefutó kertek végében halad végig, illetve a kb. 1,2 km Vártúra tanösvény, az Ófaluból a várba, majd onnan a domb gerincén visszasétálva lehet eljutni az új recepciós épülethez. Ne hagyjátok ki a Holló Jankó játszóteret se.
Belépő: itt
Nyitvatartás: itt

Keszthelyi Helikon Kastély

Mi a gyerekekkel ezen a helyszínen két részletben néztük meg a látnivalókat, közben kirándultunk a környéken. Mindenképp kíváncsiak voltunk a vasútmodell kiállításra, melynek kertjében nyaranta kerti vasút is működik. Az Amazon Ház Látogatóközpontban pedig a Főúri utazások, úti kalandok címmel az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét mutatják be egy igazán interaktív kiállítást formájában. Még a kisebbeket is lekötötte az érintőképernyős puzzle-ok, játékok, és interaktív feladatok miatt. A Pálmaházba és Madárparkba és érdemes ellátogatni.
Belépőárak itt, családos kedvezmény van, illetve 6 év alatt ingyenes! Március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án ingyenesen látogathatóak az állandó kiállítások.
Nyitvatartás: itt

Visegrádi Fellegvár

A Fellegvár felújítási munkálatai már tervben vannak, egyelőre nem túl interaktív a kiállítás, de a kilátás és a környékbeli látnivalók miatt érdemes felkeresni. Ha arra jártok próbáljátok ki a Mátyás király Játszóparkot (hétfőnként zárva, belépő: gyerek 500 Ft, kísérő 200 Ft), bobozzatok, hajózzatok át Nagymarosra vagy sétáljatok egyet az Apátkúti-völgybe, a pisztrángos tavak irányába, ahol kisebb vízeséseket és a Bertényi Miklós Arborétumot találjátok. Érdemes a közelben a Mogyoróhegyi tanösvényt is felkeresni, amely csak 1 km hosszú, könnyű sétával bejárható.
Mikor ingyenes családdal a várlátogatás: többször változtatták, úgyhogy indulás előtt érdemes megnézni itt.
Nyitvatartás: itt

Hatvani Kastély

A 3-as úton haladva Hatvan könnyen és gyorsan megközelíthető Budapest irányából. A Grassalkovich-kastély és a Vadászati Múzeum az elmúlt években teljesen megújult, és több interaktív elemmel is gazdagodott. Kirándulni is érdemes a környéken, például a Kisgombos major épületeitől indul a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Kisgombosi Tanösvényt, illetve az új kerékpárutat és a Szúnyog-szigeten épült kalandparkot is érdemes kipróbálni.
Mikor ingyenes családdal a kastély látogatása: nemzeti ünnepeken
Nyitvatartás: itt

Gödöllői Királyi Kastély

A kiállításokra babakocsi és fémvázas hordozó nem vihető be, de a ruhatárban ingyen adnak kengurut. A kastély látogatáshoz ajánljuk a kisebbeknek a letölthető kifestőket, nagyobbaknak a vezetett kalandtúrát a parkban, valamint a kastélyról írt meséket is. Családi programokat itt találtok.
Belépő: itt
Nyitvatartás: itt

+1 Sümegi Vár

A Sümegi Vár is megújult az elmúlt időszakban. A parkoló melletti csárdánál találtok történelmi játékparkot játszótérrel, fent a várban pedig minden fél órában (a nyári időszakban) történik valami izgalmas. Igazán interaktív mind a kiállítás mind a programok. Érdemes kipróbálni. Itt írtunk róla részletesebben!

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!


Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.

Fotók: Minimatiné és a várak, kastélyok facebook és weboldala