Programajánló hétvégére – június 1-2.

Garfield – premieres film

Garfield – premieres mozifilm

Régészeti programokkal, szabadtéri előadásokkal, koncertekkel és nyárindító fesztiválokkal indul a június. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában.

Egész hétvégén

A Régészet Napja és a Régészet Éjszakája – több helyszínen, május 31. – június 2. (ingyenes)

Régészet Napja és a Régészet Éjszakája

Régészet Napja és a Régészet Éjszakája

Május 31-én, pénteken és június 1-jén szombaton izgalmas programokkal, előadásokkal, különleges tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban. A BTM Vármúzeumában is számos eseménnyel várják a látogatókat május 31-e és június 2-a között. Az országos események között pedig itt böngészhettek.

 

VárKERTFeszt – 10 éves a Várkert Bazár – május 31. – június 2. (részben ingyenes)

VárKERTFeszt

VárKERTFeszt

Ünnepeljétek együtt az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát! A VárkertFeszten a koncertektől kezdve, a színházi és filmes programokon, kézművéskedésen és hangszerbemutatón át, a szabadtéri hintán keresztül, az ingyenes fotózásig, a különleges gasztro-meglepetésekig rengeteg pompás program várja a közönséget. A családokat ingyenes programok is várják a Neoreneszánsz kertben:  június 1-jén a Maszk Bábszínház Mátyás király bolondos bolondja című előadás, Szeder és Lóci játszik, majd Kovácsovics Fruzsina koncertje, délután a Tárkány Művek világzenei koncertje, majd a szintén világzenét játszó Söndörgő. Június 2-án A furfangos csodadoktorok című előadást mutatja be a Maszk Bábszínház, kora este Pál István Szalonna és bandája muzsikál. Részletek itt. A Neoreneszánsz kertben lévő programok ingyenesek!

 

Hegyvidéki Nyár – MOMKult, június 1-2. (ingyenes)

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMKult újra elhozza közkedvelt programsorozatát, amiben ingyenes szabadtéri programok, nagyszerű koncertek, izgalmas kézműves foglalkozások, vidám gyerekkoncertek egyaránt várják a kerület lakóit és látogatóit. Szombaton délelőtt fellép 10 órától Bognár Szilvi, 11 órától Barna Zsombor Vitéz László menyecskét keres című előadását, majd 12 órától a HolddalaNap Zenekar koncertjét láthatjátok, hallhatjátok. Vasárnap 10 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl lép a színpadra. Részletek itt. Ingyenes!

 

Szeláví – Dömös, több helyszínen, május 31. – június 2.

Szeláví

Szeláví

A fesztiválon fellép többek között Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Platon Karataev és Kiss Tibi és az Aranyakkordok, de lesznek workshopok, zöld programok, alkotás is. Ott lesz például a Jane Goodall Intézet, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő  is, akik a gyerekeket is programokkal várják a Duna partján és több helyszínen. Részletes program itt. Elővételes jegyek: diák 4500 Ft és felnőtt 7500 Ft. 6 éves korig ingyenes!

 

4. Szedd Magad Ráckevei Levendulaszüret – Ráckeve, Újhegy Vízmű utca, május 31. – június 2.

4. Szedd Magad Ráckevei Levendulaszüret

4. Szedd Magad Ráckevei Levendulaszüret

Már ezen a hétvégén megnyílik a kert, ahonnan friss, illatos csokrokkal távozhatunk. Levendulát a helyszínen vásárolt arató táskába lehet szedni. Több méret közül lehet választani: kis arató zacskó: 1500 Ft, nagy arató zacskó: 2500 Ft. A levendulás az alábbi módon közelíthető meg: Ráckeve felől a Sillingi útról lekanyarodva Újhegy irányában, a Vízmű utca elején a jobb oldalon található. Aki tud, vigyen magával vágóeszközt, csak korlátozott számban tudnak biztosítani. Részletek itt.

 

Kispesti Városünnep – Kispest, Templom tér, június 1-2. (ingyenes)

MintaPinty

MintaPinty

A kerület legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Kispesti Városünnepet a Templom téren találjátok meg ezen a hétvégén. Az idei év szlogenje az „Együtt lenni jó!”, ebben a szellemben június 1-jén szombaton és 2-án vasárnap remek hangulatú családi program, sztárfellépők egész hada, kirakodóvásár várja az érdeklődőket a kispesti Templom téren és az Ady Endre úton. Az esemény ideje alatt folyamatos klasszikus nyomdai bemutatót tartanak, amelyen a gyerekek, és minden érdeklődő kipróbálhatja a nyomtatás régi módját, miközben megismerkedhetnek a veterán nyomdagépekkel. Vasárnap 11 órától a MintaPinty lép a színpadra. Részletek itt. Ingyenes!

 

Garfield – premieres film

Ő a világ leghíresebb macskája. És talán a legkövérebb is. Lusta, lassú, imádja a lasagnát és utálja a hétfőt. De Garfield, a narancssárga macska békés élete most fenekestől felfordul. Mert színre lép egy rég nem látott rokon: az apja. Sok mindenben hasonlítanak: szeretik a hasukat, és utálják a fürdővizet. Csakhogy Vic utcai macska, kalandvágyó, vagány figura, Garfieldtól pedig semmi sem áll távolabb, mint a kalandvágy. Mégis úgy alakul, hogy ő és hű társa, a macska legjobb barátja, Ubul kénytelenek kalandos vándorútra indulni. 12 éves kortól

 

Június 1., szombat

Nyári PagonyFeszt – Dürer Kert, szombaton

Nyári PagonyFeszt

Nyári PagonyFeszt

Június 1-jén, szombaton újra Pagonyfeszt a Dürer Kertben, ahol változatos gyerekprogramokkal várja a kiadó a családokat. A hatalmas szabadtéri helyszínen megrendezésre kerülő Pagonyfeszten 10-14 óráig bemutatkoznak a Pagony kiadó legújabb könyvei és társasjátékai, izgalmas, interaktív előadások, koncert, színpadi és egyéb változatos programok, kézműveskedés váltják egymást. Részletek itt. Jegyár: gyerek 3500 Ft, szülő 3000 Ft.

KRESZ suli a Bikeride Egyesülettel – Várolsiget, KRESZ-park, szombaton 10:00 és 11:00 (ingyenes, de Liget+ regisztráció szükséges)

KRESZ suli a Bikeride Egyesülettel

KRESZ suli a Bikeride Egyesülettel

Itt nem csak megtanítják gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni, hanem pecséteket is gyűjthetnek, 3 után már egy igazi, névre szóló jogosítványt is ajándékoznak nekik. Június 1. és augusztus 17. között minden szombaton vár a Bikeride Egyesület: 10:00 – 10:45 óra között 5-7 éveseknek; 11:00 – 11:45 óra között 8-12 éveseknek tartanak foglalkozásokat. Részletek itt. A KRESZ suli foglalkozásokhoz Liget+ Kölyök tagság szükséges. Regisztráció után lehet kiváltani a gyerekeknek a díjtalan jegyet!

 

„Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” és Családi nap – Budakeszi Vadaspark, szombaton

„Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” és Családi nap

„Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” és Családi nap

Június 1-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók, egyénileg és csapatosan is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt. Részletek itt. Jegyár: Vadasparki belépő, nevezési díj.

 

Kacagó Bábszínház: Három kismalac – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Kacagó Bábszínház: Három kismalac

Kacagó Bábszínház: Három kismalac

 

Lali, Pali és Jocó vidáman éldegélnek az otthonos malac-lakban míg egy nap, malac mama elküldi őket világot látni: „Malackáim! Menjetek, építsetek magatoknak biztonságos házikót, ami megvéd a rossz időben és a gonosz farkastól!” Az előadás eredeti történet vonulatát követve, mai elemekkel és sok-sok zenével, dallal ötvözve hozza közel a gyerekekhez a népszerű mesét. Részletek itt. Ingyenes!

 

Miénk itt a tér! – Csobánka tér, Óbuda, szombaton 14 órától (ingyenes)

Danny mesél

Danny mesél

Interaktív bábjáték-automata mellett 14 órától Guruló cirkusz – Mikropódium Családi Bábszínház, 15 és 17 órától órától Állati jó bemutató a Budakeszi Vadaspark munkatársával, 16 órától Danny mesél: Szaszuma és a szél című előadása is vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

 

A magyar animáció napja – Auróra, szombaton 14 órától (ingyenes)

A magyar animáció napja

A magyar animáció napja

Június elsején, szombaton animáció szakos diákok kisfilmjeit nézhetitek meg, a Klímakertben rajz, animáció és zine workshopokon vehettek részt, animációs művészektől vehettek saját készítésű printeket és matricákat, és a nap végén részt vehettek egy, a mai magyar animáció helyzetéről szóló beszélgetésben. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kandela Fesztivál – Skanzen, március 31. és június 1.

Kandela Fesztivál

Kandela Fesztivál

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata. A Fonóval, a PajtaKulttal és fényfestőkkel közösen megálmodott KANDELA – SKANZEN MÁS FÉNYBEN fesztiválon egyedi fényalkotásokkal, koncertekkel, táncházzal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket. Részletek itt. Jegyár: 7900 Ft.

 

Június 2., vasárnap

Bailavidrum: A szépen szóló pelikánmadár meseösvény – Vadaskerti-hegy, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum

Bailavidrum

A nyári szünet előtti utolsó meseösvényre csalogatnak benneteket a budai hegyekbe, a hidegkúti vitorlázóreptérre! A mostani mesét kék busszal is jól megközelíthető helyen, egy nagyjából 1,5 km-es út során varázsolják majd elétek. A lakodalomtól a parkolóig még 1 km séta vár majd rátok. A csúcsról csodás panorámában gyönyörködhetünk majd a hidegkúti vitorlázóreptérre s a pilisi hegyekre. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Bárka Fesztivál – Újbuda, Feneketlen-tó és környéke, vasárnap egész nap (ingyenes)

Bárka Fesztivál

Bárka Fesztivál

Újbuda a város egyetlen olyan szeglete, ahol 13 nemzetiség él együtt. A nemzetiségek ünnepének így a kerületben nagy hagyománya van. Idén a fesztivál visszatér a Feneketlen-tóhoz, az Új Budai Parkszínpad köré és bentre is. Délelőttől gyerekprogramokkal, táncházakkal, 8-féle kóstolóval, 15 kézművesprogrammal, több mint 20 zenés, néhol táncos fellépéssel, Parno Graszttal és fanfárokkal ismerhetjük meg közelebbről a velünk élők kultúrákat. A bolgárokét, cigányokét, görögökét, horvátokét, örményekét, lengyelekét, németekét, románokét, ruszinokét, szerbekét, szlovákokét, szlovénekét és ukránokét. Belőlük inspirálódva született meg idén a fesztivál neve is, a Bárka, amellyel átmentik mindazt, ami igazán fontos. Részletek itt. Ingyenes!

 

Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap – Dunakeszi Reptér, vasárnap 9 órától (14 éves kor alatt ingyenes)

Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap

Dunakeszi Veteránjármű- és Repülőnap

Idén újra Dunakeszi Veteránjármű és Repülőnap! Légibemutatók, veterán autók, motorok, traktorok, stabil motorok, katonai járművek, hagyományőrzők, gyerekprogramok, és rengeteg újdonság a Dunakeszi Repülőtéren. Részletek itt. Jegyár: 4000 Ft, 14 év alatt ingyenes.

 

Integrált Családi Vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Integrált Családi Vasárnap

Integrált Családi Vasárnap

Zalka Csenge Virág mesemondó, aki június 2-án délelőtt a világ népmeséiből hoz egy különleges válogatást a Millennium Házába. Részletek itt. Jegyár: 500 Ft.

 

Túra és magbomba készítés a Környezetvédelmi Világnap alkalmából – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:00

Sas-hegyi Látogatóközpont

Sas-hegyi Látogatóközpont

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972 óta hívja fel a figyelmet június 5-én a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely mindannyiunk jólétére jelentős hatással van. A túra a környezetvédelem és az ökoszisztéma szolgáltatások jegyében telik. Minden túrázónknak, valamint a rövidprogramunkra érkező kisgyerekes családoknak lehetősége van saját készítésű magbombát hazavinni, amely újrahasznosított papírból, valamint gyógy- és fűszernövények keverékéből áll. Részletek itt. Jegyár: elővételben olcsóbb, helyszíni jegyvásárláshoz előzetes regisztráció szükséges!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!