Beltéri programok Budapesten minden korosztálynak – íme 12 ötlet

Elevenpark Újbuda – Beltéri programok Budapesten

Elevenpark Újbuda

Beltéri programok Budapesten minden korosztálynak, ha éppen szakad az eső, túl meleg vagy túl hideg van a szabadtéri programokhoz. Múzeumok, kiállítások, játszóházak, barlangok, falmászás, trambulinpark, családi filmek és még sok minden más vár rátok városszerte.

Beltéri programok Budapesten

Gyerekbarát múzeumok, kreatív programok

Szépművészeti Múzeum

Fotó: Szépművészeti Múzeum

A legtöbb múzeumban már találunk családi napokat, gyerekeknek szóló tárlatvezetéseket vagy éppen kiállításokhoz kapcsolódó felfedező játékokat. Nagy kedvenceink a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyerekprogramjai a családi naptól a felfedező bőröndön át az ovisoknak és iskolásoknak szóló tárlatvezetésekig, de Mama, nézd címmel az 1 év alatti babákat és szülőket is várják. A Néprajzi Múzeumban havi 1 alkalommal a MÉTA Matiné programjait, a Magyar Zene Házában szombat délelőttönként pedig a Ramazuri vagy a Hangadó Junior programsorozatát is sokszor útba ejtjük. Egész évben hasznos lehet az ingyenes múzeumi napok listája, amely az állandó kiállításokra vonatkozik (kivéve a Természettudományi Múzeumban, mert ott minden kiállítást meg lehet nézni), ha 18 év alatti gyerekeket kísértek (max. 2 fő közeli hozzátartozó), illetve a 26 év alattiaknak. Ilyenkor az sem baj, ha a kisebbekkel nem tudjátok végignézni az összes látnivalót, hiszen egy hónap múlva visszatérhettek. Nézzétek meg budapesti gyerekbarát múzeumok válogatásunkat is, illetve érdemes a múzeumok időszaki kiállításai közül is böngészni.

 

Játszóházak

Elevenpark Újbuda

Elevenpark Újbuda

Hullámvasút, mászókarendszer, egyedi játékelemek, járműlabirintus, elkülönített baba rész, mini város és még számos izgalmas program és játék vár rátok az alábbi helyszíneken. A 6 legjobb játszóház Budapesten.

Magyar Zene Háza – zenei élményutazás minden korosztálynak

Magyar Zene Háza

Fotó: Magyar Zene Háza / Mohai-Balázs

2022 tavaszán nyitották meg a Magyar Zene Házát a Városligetben, amelyet mi is bejártunk. Igazán gyerekbarát az állandó kiállítás, amely zenei korszakok között kalandozik. Minden résznél rengeteg interaktív elem és játék van. 2-3 órát mindenképp szánjatok rá és a Hangdómot is próbáljátok ki. Az étterem-kávézóban van pici asztal és szék, etetőszék is, a mosdóban pelenkázó és gyerek wc. Az épület előtt zenés játszóteret is találtok sokféle ugrálással, kézzel megszólaltatható hangszerrel. További részletek itt. Érdemes előzetesen, online jegyet foglalni, mert hétvégén sokan vannak, nem csak rossz időben.

Budapest barlangjai

Szemlő-hegyi-barlang

Szemlő-hegyi-barlang

Budapest bővelkedik a barlangokban, melyeket előszeretettel keresünk fel akár esős, akár túlságosan meleg időben, hiszen a  barlangokban mindig 11-12 fok körüli a hőmérséklet. A Szemlő-hegyi-barlang kivitelezhető kisebb gyerekekkel, sőt babakocsival is (csak egy lépcsősor van, amin nem lehet kocsival lemenni). A barlang felett játszóteret és pihenőparkot is találtok, illetve az előtérben egy interaktív kiállítást. A közelben található a Pálvölgyi-cseppkőbarlang is, kombinált jeggyel mindkettő megtekinthető, de ez utóbbiba csak 5 éves kortól és 115 cm-től lehet bemenni a 400 lépcsőfok és egy 7 méter magas, korláttal ellátott, biztonságos létra (tyúklétra) miatt. A 2022-ben átadott látogatóközpontról itt írtunk bővebben. Emellett a Budai Vár-barlang is bejárható egy 1,5-2 órás, 3 km-es vezetett túra keretében. A teljes túrákat 12 éves kortól, az átmenő túrákat 5 éves kortól ajánlják. A Mátyás-hegyi barlangba pedig előzetes bejelentkezéssel fogadnak látogatókat. A barlangtúrákon való részvétel feltétele: alsó korhatár az iskolás kor, az extrém túrán alsó korhatár a betöltött 14. életév.

Csodák Palotája

Csodák Palotája

Fotó: Csodák Palotája

Legutóbb 2023 decemberében költözött a Csodák Palotája, ezúttal Csillaghegyre. A Csopában a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika érthetővé válik. A több 1000 nm-es kiállítótérben számtalan eszközzel próbálhatjátok ki képességeiteket és tudásotokat, illetve izgalmas bemutatókat is láthattok. Már óvodás kortól ajánljuk, akkor érdemes a Csipet Csopa útvonalat választani.

Trambulinparkok

Superfly Trambulinpark

Fotó: Superfly Trambulinpark

A XIII. kerületi Superfly Trambulinpark 2200m²-en várja a látogatókat. Nem kötelező előre foglalni, ugyanakkor érdemes, hiszen a park nagyon gyorsan megtelik, különösen a hétvégeken. Szombat és vasárnaponként külön programmal várják a kicsiket (0-9 éves korig). 9 éves kor alatt csak szülői felügyelettel lehet bent tartózkodni. Jegyárak itt.
Az újbudai Cyberjump Trambulin Park az Elevenpark szomszédságában több, mint 3000 négyzetméteres területével Európa legnagyobb trambulin létesítményei közé tartozik. 1400 négyzetméternyi eszközállományában mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illő sporteszközt. A Cyberjump Trambulin Park nem játszóház, hanem szabadidő központ, teljesen átmozgat. 4 éves kortól lehet használni a trambulinpark eszközeit. 4 és 5 éves korú gyermekek csak felnőtt felügyelettel mehetnek fel ugrálni. Mindenképp előre kell időpontra regisztrálni. Jegyárak itt.
Mindkét helyszínen speciális zoknit kell használni, amit csak egyszer kell megvásárolni.

Minipolisz – gyerekváros

Minipolisz – gyerekváros

Minipolisz – gyerekváros

A MiniPolisz 3-12 éves korosztálynak ajánlott játszóház, ahol a folyamatosan megújuló helyszíneken, egy mini felépített városban a gyerekek belebújhatnak a felnőttek bőrébe, kipróbálhatnak különböző foglalkozásokat (pl. bolti eladó, pénztáros, postás, darukezelő, tűzoltó, állatorvos stb.). 1 éves kor alatt és nagyszülőknek ingyenes, további jegyárak itt.

Mesemúzeum és Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó műhely

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó műhely

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó műhely

A 4-10 éveseknek ajánlott Mesemúzeumban szombaton 11 órától mindig van valamilyen program (pl.: társasjátékozás, diafilm vetítés), de érdemes végigmenni a családi 7próbán is, ahol magatok is mesehőssé válhattok. 11-14 éveseknek pedig ajánljuk a szomszédban található, szintén a múzeumhoz tartozó Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó műhelyt, amely csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Regisztrálni a látogatás előtti napon legkésőbb 12 óráig a tortenetalkoto@pim.hu címen az alábbi adatok megküldésével lehet: a látogatás tervezett ideje, az Ön telefonszáma, a gyerek(ek) életkora. A jegyek megváltására a Mesemúzeum (Döbrentei utca 15.) pénztárában van lehetőség. A műhelyben tölthető idő maximum 1,5 óra. A mellettük lévő Asztalka cukrászdát is érdemes útba ejteni.

 

Falmászás

Gravity Boulder Bar Mammut 1.

Fotó: Gravity Boulder Bar Mammut 1.

Ha a gyerekek már kinőttek a játszóházazásból, jó program lehet, ha ellátogatunk egy mászóterembe levezetni a felesleges energiákat, de természetesen a kisebbeket is szeretettel várják. Kőbányán (Maglódi út) találjuk a legnagyobb budapesti falmászó termet, a MAG47-et, amely összesen 2300 nm-en várja a látogatókat. A nagyterem magassága pedig 17 méter. A Mammut Bevásárlóközpontban a Gravity Boulder Bar is szuper (itt 3 éves korig a gyerekeknek nem kell belépőt váltani, kísérőnek a belépés ingyenes). Ilyen hely az óbudai Monkey Boulder, a MűFal és a Spider Club Óbuda is.

 

Light Art Museum

 Light Art Museum

Light Art Museum

Fedezzétek fel a fényt, mint fizikai és természeti jelenséget, a technológiai fejlődés indikátorát és szimbolikus jelentéstartalommal felruházott kulturális konstrukciót a LAM Budapest immerzív tereiben, fényinstallációin és vetítésein keresztül. A kiállított alkotások új nézőpontokkal segítenek megérteni a fény természetét: a szupernováktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig, vagy a kristály szerkezetébe záródott Északi Fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig. Részletek itt. A jelenlegi Hold utcai kiállítás 2024. május 20-áig látható!

 

Cinema Mystica

A Párizsi udvarban található immerzív digitális művészeti tér és interaktív kiállítás egy olyan érzékszervi utazás, amely számos egyedi, új média installáción vezet végig. Misztikus világokban kalandozhatunk, ahol részeseivé válhatunk az alkotásoknak. Hétvégére érdemes előzetesen jegyet vásárolni, hogy nem kelljen várakoznotok. Részletek itt.

 

Premieres filmek és régi kedvencek

Etele Pláza KIDS moziterem

Etele Pláza KIDS moziterem

Az éppen aktuális, premieres családi filmeket mindig megtaláljátok a hétvégi ajánlókban. A Puskin moziban minden szombat délelőtt (szeptembertől májusig) a legkisebbeknek vetítenek mesefilmeket a Puskin Kuckóban, de gyakran tartanak bábelőadásokat és koncerteket is szeptember és május között. Az Etele Pláza mozijában külön KIDS terem is van, ahol csökkentett hangerővel, nem teljesen sötétségben, kényelmes fotelekben ücsörögve nézhetitek kedvenc meséitek.

+ 1

Az aktuális hétvégi programajánlóban mindig találtok több benti eseményt is, ha az időjárás nem kedvezne a szabadtéri programoknak.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!