25 új könyv iskolásoknak – 2021. tavaszi újdonságok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazi inspiráló példaképek, kiskamaszos problémák és mindennapok, izgalmas nyomozós történetek, madaras versek, ismeretterjesztő könyvek, könnyített regények kezdő olvasóknak, képregény és sok minden más. 25 új könyv iskolásoknak.

KISISKOLÁSOKNAK

Wanda Coven: Garabonci Gréti koszorúslány lesz (Naphegy Kiadó)

A Garabonci család esküvőre készül. Vajon ki lesz Szofi néni koszorúslánya? Természetesen Gréti! Csakhogy a kislány nem szereti az esküvőket, a kényelmetlen koszorúslányruhákat és a figyelő tekinteteket. Az esküvő napján azonban gyorsan elfelejti saját baját, mert a kisöccse, Geri elveszíti a menyasszony gyűrűjét. Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

Dávid Ádám: Koppány titkokra vadászik – Most én olvasok! 2. (Pagony Kiadó)

Egy meleg napon piros papírrepülő száll be a szobába a nyitott ablakon át. A repülőn rejtélyes üzenet áll. Koppány mindig is rajongott a titkokért, így hát rögtön nyomozni kezd. Segítőket is talál a kutatáshoz, és a végén igazán nagy meglepetés várja! Kövesd a nyomokat Koppánnyal! A Most én olvasok!-sorozat egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs magyar sorozatot kezdő olvasóknak. A sorozat többi kötetét is nagyon szeretjük, szívesen olvasták a gyerekek már első osztálytól!

Roskifte Kristin: Mindenki számít (Csimota Kiadó)

Ebben a böngészőben nem csak megszámolhatod és megfigyelheted az embereket, 0-tól egészen 7,5 milliárdig, de követheted őket, átérezheted, amit megélnek, és láthatod, hogyan fonódnak össze történeteik. Minden ember története egyedi, egyszerre tartozunk szűkebb és tágabb közösségekhez, mégis mindannyian egyetlen nagy család részei vagyunk, ami nem más, mint az emberiség. 5-10 éveseknek ajánlott.

Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története (Pagony Kiadó)

Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával, ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerheted! Horváth Ildi gyönyörű rajzaitól pedig biztosan megéhezel, így a könyv végén néhány receptet is találsz, amit jó szórakozás lesz otthon elkészíteni. 5-10 éveseknek ajánlott.

Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép (Manó Könyek)

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll.Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő. A vakáció pedig tele van izgalmas kalandokkal! Kisiskolás kortól ajánlott.

Balázs Imre József: Madár ÁBÉCÉ (Gutenberg Books Kft.)

Ha kíváncsi vagy az égi vándorok titkos birodalmára, Balázs Imre József csivitelően kedves és vidám madárversei minden felmerülő kérdésedre választ adnak. A versekhez szépségesen színes és élethű illusztrációkat az ökológus végzettségű Kelemen Kinga készített. A kötet végén található madárhatározó pedig további rendszer- és élettani információkkal látja el a kis és nagy olvasókat egyaránt. Kisiskolás kortól ajánlott.

Jana BodnárovaDita (Csirimojó Kiadó)

Dita hétköznapi kalandjai Jana Bodnárová tizenegy varázslatos történetében és Daniela Olejníková izgalmas illusztrációin elevenednek meg. 6 éves kortól ajánlott.

NAGYOBB ISKOLÁSOKNAK

Erna Sassen: Egy indián, mint te meg én (Pagony Kiadó)

Boaz szereti a nagymamáját, szereti a csendet, és nagyon szeret olvasni, főleg az indiánokról. Az osztályban viszont egy barátja sincs, míg meg nem érkezik Aïsha. A gyönyörű, hosszú fekete hajú Aïsha, aki nem tud hollandul, de igazi indián, és rögtön Boaz mellé ül. Végre neki is van legjobb barátja! Csakhogy apa szerint Boaznak osztályt kell ugrania, annyira okos, és nem érti, hogy Boaz képtelen otthagyni Aïshát. Nem marad más hátra, meg kell szöknie, mint egy igazi bátor indiánnak…Csodaszép történet, különleges illusztrációval. 7-12 éveseknek ajánlott.

Sophie Corrigan: Nem rossz állatok (Scolar Kiadó)

Ez a vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyv 38 olyan állatfajt, illetve -csoportot mutat be, amelyeket sokan félelmetesnek, ijesztőnek, veszélyesnek vagy gusztustalannak tartanak. Ha ezt a könyvet elolvassák, megtudják, milyenek ezek az állatok valójában, és rájönnek, hogy a félelmeiknek és a negatív érzéseiknek nincs is valóságalapjuk. Az illusztrátor szerző minden állatnak két oldalpárt szentelt. Az elsőn azt mutatja be, hogy milyen butaságokat képzelnek róla egyesek, majd a következőn rögtön meg is cáfolja mindezt, és sok érdekességet közölve szeretteti meg velünk az addig esetleg félreismert állatot. 7-10 éveseknek ajánlott.

Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja – Az elveszett fogsor (Cerkabella Kiadó)

A kilencéves Ninni nem ijed meg egykönnyen! Mivel nincs elég pénze biciklire, munkát vállal a Rémálmok Kisboltjában, mely mintha maga is önálló személyiséggel rendelkezne. Mikor Lukács, a vámpír reggel nem találja a fogsorát, Ninni felcsap detektívnek. A nyomok a padlásra vezetnek…A 3 részes, sikeres finn sorozat második része 7-11 éveseknek ajánlott.

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyen (Kolibri Kiadó)

Ugyan még egy kicsit messze van, de olyan jó elgondolkodni: mi a receptje egy őrülten jó nyári szünetnek? Biztosan kell hozzá néhány jó barát, egy megfejthetetlennek tűnő rejtély, egy csipetnyi szerelem, megfűszerezve két szigorú nagyszülővel és egy igazi filmcsillaggal! A hab a tortán pedig nem más, mint egy igazán, de tényleg igazán felejthetetlen esküvő. Ha jól összekevertük a hozzávalókat, meg is kapjuk Fiala Borcsa legújabb, kiskamaszoknak szóló történetét, a Kalandok az erdő mélyén-t. 8-12 éveseknek ajánlott.

David Petersen: Egérőrség – 1152. tél (Ciceró Kiadó)

1152. telén az egerek életét élelemhiány fenyegeti. Az egérőrség legkiválóbbjai – Saxon, Kt.enzie, Lieam és Sadie – a legendás Fekete Fejsze vezetésével bejárják a hó borította vidéket, hogy megerősítsék az egérvárosok közti szövetséget és létfontosságú gyógyírt vigyenek Óvrejtekbe. Ezt a telet azonban nem minden védegér éli túl…Az Eisner-díjas képregény 8 éves kortól ajánlott.

Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével (Scolar Kiadó)

Ennek a lenyűgöző könyvnek a segítségével megismerheted Földünk óceánjait, a bennük élő növényeket és állatokat, továbbá megtudhatod, milyen folyamatok zajlanak az őket körülvevő csodálatos környezetben. A szemed láttára kelnek életre az óceánok, és kiderül számodra, hogy mit tehetsz a megmentésük érdekében. Iskolás kortól ajánlott.

Susan Schädlich: A baktériumok és a vírusok világa (Scolar Kiadó)

A koronavírus a feje tetejére állította a világot. De mit is takar az a szó, hogy vírus? Miért jó ellenszer a kézmosás? Mi történik a szervezetünkben, amikor oltást kapunk? Vannak vajon jó mikrobák is? Ebben a könyvben tények, háttérinformációk és hasznos tippek egyaránt szerepelnek, valamint a segítségével bepillanthatunk azoknak a láthatatlan lényeknek a világába, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt a Földön minden élet kezdetét jelentették: azaz a baktériumok és vírusok világába. 8 éves kor fölött ajánlott, valamint szülőknek és tanároknak is.

Piret Raud: Segítség! Anyu összement! (Cser Kiadó)

Sander teljesen átlagos fiú, aki az anyukájával kettesben él. Egy nap fura dolog történik: anyukája akkorára zsugorodik össze, mint egy legófigura. Sandernek állandóan vigyáznia kell rá, mindenhova magával kell vinnie, nehogy baja essen. Aztán bekövetkezik a katasztrófa: az iskolában valaki ellopja tőle az anyukáját. MEG KELL TALÁLNI ANYUT! Különös események kezdődnek, amelyekben anya és fia mellett Muri, egy kóbor kutya, Aksel, egy láthatatlan fiú, a sokoldalú Allan bácsi és egy hölgyekből álló Maciklub tagjai is szerepet kapnak. 8-12 éveseknek ajánlott.

Wéber Anikó: Örökszerda (Pagony Kiadó)

Ébredtél már úgy, hogy azt érezted, minden ugyanolyan, mint előző reggel? Felkelés, reggeli, iskola – mintha az egyhangú napok során megállt volna az idő? Dáviddal pontosan ez történik. A fiú kétségbeesetten nyomozni kezd: vajon miért történik ez az egész? Rékával, a szomszéd lánnyal hamarosan egy bűnügy kellős közepébe csöppennek, ahol mindenki gyanúsított, akivel találkoztak ezen a bizonyos szerdán – és senkiről sem tudni, hogy igazat mond vagy titkol valamit…Szuper izgalmas, letehetetlen könyv. 9-12 éveseknek ajánlott.

Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna (Pagony Kiadó)

Gavarin sajnos nem érzi magát jól a Földön. Egész konkrétan szörnyen unja az összes órát az iskolában, és az sem lelkesíti, hogy felnőttként majd húzhatja az igát… Úgyhogy fogja magát, és a kutyájával meg a macskáival katapultál a világűrbe, ahol érdekesnél érdekesebb bolygókat, ráadásul igazi barátokat istalál. Csakhogy hamarosan észreveszik, hogy valami nagyon nem stimmel a világűrben…A szuper illusztrációkat Jásdi Juli készítette. 9-12 éveseknek ajánlott.

Sarah Devos: Nahát, ezek az egyiptomiak! (Kolibri Kiadó)

A Kolibri Kiadó új ismeretterjesztő sorozatának első része rengeteg humorral és sok-sok rajzzal kalauzol el minket az ókori egyiptomiak izgalmas világába. Ha a célod a tananyag kiegészítése, elmélyítése, vagy épp a kíváncsi nagyóvodás tudásszomjának oltása – ez a könyv remek választás! Fedezd fel Kisagy professzorral és okos Nyuszival az egyiptomi istenek és a halandók különleges világát! De vigyázz, mert egy múmia bármikor felbukkanhat! Iskolás kortól ajánlott.

Romhányi József – Ternovszky Béla: Doktor Bubó (Móra Kiadó)

Ez a kötet a Kérem a következőt! című legendás rajzfilmsorozat alapján készült, és a lelkes, ám orvosnak csapnivaló bagolydoktor legszórakoztatóbb félrekezeléseit meséli el. Zseniális szóviccek, abszurd erdei kalandok és remek rajzok – ez a Doktor Bubó népszerűségének titka. A könyv Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából jelent meg.

Anna Fiske: Hogyan lesz a kisbaba? (Móra Kiadó)

Az egyik legcsodálatosabb dolog az, amikor új baba jön a világra. De mi előzi meg a születést? Hogyan lesz a kisbaba? Hogyan fejlődött az anyukája méhében? Hogyan, hol született meg? Anna Fiske norvég illusztrátor-író sajátos rajzokkal, humoros és skandinávosan szókimondó stílusban ad választ a szégyenlősebb szülőket dadogásra késztető, a gyerekeket azonban nagyon is foglalkoztató kérdésekre. 9 éves kortól ajánlott.

Olga Tokarczuk: Az elveszett lélek (Csirimojó Kiadó)

A Nobel-díjas Olga Tokarczuk első gyerekeknek (is) szóló képeskönyve testről, lélekről, várakozásról és türelemről.

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában (Cerkabella Kiadó)

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek ‒ vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni…10 éves kortól ajánlott.

Kathy Kacer és Eric Walters: Nagyapa hegedűje (Tilos az Á)

A Nagyapa hegedűje egy remek arányérzékkel megírt regény szeretetről, a zene erejéről és a velünk élő múltról, amely generációkon átívelve sem kevésbé fájdalmas. 12-18 éveseknek ajánlott.

Gareth Southwell: Paradoxonok (Scolar Kiadó)

A könyv telis-tele van gondolatkísérletekkel, a való életből vett példákkal és gyakorlatokkal, melyeket magad is kipróbálhatsz. A Paradoxonok olyan könyv, melynek hatására másképp fogod érzékelni a világot magad körül. Emellett bevezet a paradoxonok világának nagy nevei közé, az ókori görög filozófusoktól Albert Einsteinig. 14 éves kortól ajánlott.

+1 

Kádár Annamária: Valódi példaképek – Inspiráló történetek küzdelemről és kitartásról (Kulcslyuk Kiadó)

13 valódi, hiteles példakép inspiráló történetei kitartásról és küzdelemről. 13 olyan kortárs magyar személy életútját követhetjük benne végig mesés formában, akiknek az élete és munkássága értékes üzenetet hordoz, akik példaképek lehetnek a fiatalok (és akár felnőttek) számára is. 10 éves kortól, felnőtteknek is! A szuper illusztrációk Rajnai Rebeka munkái. Már nagyon várjuk! Megjelenik április 15-én!

Piciknek és ovisoknak itt gyűjtöttük össze a legújabb könyveket! Nézzétek meg 3 új társasjáték 3 éves kortól cikkünket is! 

További jó könyveket, újdonságokat keressétek Könyv rovatunkban. Ha a szabadba vágytok, Kirándulás rovatunkban találtok jó ötleteket, a legjobb online programokat pedig a hétvégi programajánlóban (csütörtökönként frissítjük) gyűjtöttük össze!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.