10 szuper könyvsorozat alsó tagozatosoknak – kedvenc olvasmányaink

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10 szuper könyvsorozat alsó tagozatosoknak

Van néhány sorozat, amely valósággal beszippantott minket az elmúlt években. Mágikus állatok, nyomozás, tengeri kalandok, dinoszauruszok, csajos sorozatok alsó tagozatosoknak és kitartóan felolvasó szülőknek! Nagyon nehéz volt 10-et kiválasztani, így listánk szigorúan szubjektív!

Margit Auer: Mágikus Állatok Iskolája (Babilon Kiadó)

A Winterstein iskolába a messzi Skóciából érkezik egy új osztályfőnök, akinek bátyja Mortimer Morrison, a mágikus állatkereskedés tulajdonosa. Így az iskolát hamarosan ellepik a mágikus állatok: teknős, róka, leopárd, denevér, ecsetfülű disznó és még sorolhatnánk. Mindenféle családi gondok, iskolai problémák előkerülnek a könyvben, amely a kisiskolás korosztályt érintheti, de akinek mágikus állata van, biztos sosem marad egyedül a gondjaival. Az osztály pedig egyre inkább összekovácsolódik a kalandok közepette. A gyerekek imádják, csak úgy peregtek az oldalak, és már a 10. kötetnél tartunk. A vakációra megjelent két könnyített olvasmány is Levélrejtély és Papucstolvajok címmel, amelyet kifejezetten kezdő olvasóknak ajánlanak.

Berg Judit: Rumini (Pagony)

A Rumini sorozatot nem kell bemutatni a kisiskolásokat nevelő szülőknek, hiszen Rumini és Balikó, és természetesen a Szélkirálynő legénységének tagjai már bő egy évtizede a gyerekek kedvencei. Berg Judit mesefolyama annyira izgalmas, hogy mi felnőttek sem tudtuk sokszor letenni. A kalandok nagy bánatunkra megszakadtak, aztán jött a remek hír, hogy Berg Judit mégis folytatja a történetet. Így jelent meg 2019-ben a Rumini Tükör-szigeten, illetve 2020-ban a Rumini és az elsüllyedt világ. Vannak ruminis kártyajátékaink (Rumini römi, A szétszakadt térkép), társasjátékunk, illetve már diafilmen is kiadták a történet 1. részét, sőt a csapatunk egyik fele Rumini és Balikó volt a farsangi jelmezversenyen. A sorozat kétféle illusztrációval kapható. Nálunk a csapat egyik fele a klasszikus, Kálmán Anna rajzokat kedveli, a csapat másik fele pedig a friss, képregényszerű rajzokat, amelyek Nagy Zoltán munkái.
Itt említenénk meg Berg Judit három másik sorozatát is, amelyet nagyon szeretünk: a Két kis dinó (legújabb része a Két kis dinó és a honfoglalás) és a Lengemesék csodás történeteit, illetve a Kiki nyomoz sorozatot (ebből készített kalandjátékot is a Pagony, mi is kipróbáltunk), amelyet Kertész Erzsivel együtt írt.

Gévai Csilla: Amíg utazunk (Pagony)

A sorozatban eddig 3 kötet jelen meg, amelyben Doma, a főhős és családja életébe pillanthatunk bele. Közben megtudhatunk egy rengeteg izgalmas dolgot Budapestről és az itt közlekedő járművekről, mert természetesen Domáék utaznak mindenféle járművel, ami csak a fővárosban fellelhető. Az utolsó kötetben pedig egészen Alaszkáig repülnek, hogy meglátogassák Nanukot, eszkimó barátjukat. Ez az a sorozat, amely a gyerekek kb. 3 éves korától napjainkig mindig elő- és előkerül. Mi felnőttek pedig nagyon szeretjük humorát, figuráit, különösen a környezettudatos Bali bácsit, és természetesen Baranyai (b) András illusztrációit.

Nyulász Péter: BerGer Szimat Szolgálat (BerGer Kiadó)

Nyulász Péter könyvei szuper detektívregények. Izgalmasak, viccesek, főhősei pedig magyar kutyafajták. Bugac Pongrác (pumi), aki nagybátyjaitól (magyar vizslák) vette át a magánnyomozó iroda munkáját, és barátaival rengeteg izgalmas kalandba keveredik. Nyomoznak többek között a Mikulás elveszett szánja után, egy Óbudai Múzeumból ellopott műkincs után, eljutnak Lappföldtől a Húsvét-szigetekig, majd a Balatonra is. Már a legújabb rész is megjelent Gemini-kód címmel. A sorozatot kezdő olvasóknak is ajánljuk (sok kép, nagybetűs), és örömmel látjuk, hogy sok helyen a harmadikosoknak szóló ajánlott olvasmány listán is rajta van. Az illusztrációkat is nagyon szeretjük! Nyulász Pétertől a Betűtészta Kiadónál megjelent Helka sorozatot is ajánljuk 10-16 éveseknek!

Káprázatos kalandok (Móra Kiadó)

A 4 könyvből álló sorozat történetei nem alkotnak összefüggő egységet, de a sorozat címe (Káprázatos kalandok) egyáltalán nem túlzó. A könyvek izgalmasak és különlegesek, a karakterek viccesek, szintén sok benne a szöveget körbeölelő kép. Talán a legnagyobb kedvencünk a Sen, és a száguldó szán című kötet, amit vagy tízszer olvastunk már. A sorozatról itt írtunk bővebben.

M. Kácsor Zoltán: Zabaszauruszok (Kolibri Kiadó)

M. Kácsor Zoltán sorozatának főhősei Rilex, a tirex, Kunyi, a keselyű és Barmol, a raptor. Mindig történik valami izgalmas dolog a dinók földjén, amibe természetesen hőseink belekeverednek. Most nyáron jelent meg az 5. rész, A Százfok-öböl réme címmel.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (Könyvmolyképző)

Ez egy olyan sorozat, amit én személy szerint nem annyira kedvelek, de a gyerekeknek nagyon tetszik. Ez volt az első olyan könyv, amit a fiam önállóan elolvasott, és saját maga választotta ki. Képregényes, kiskamaszok számára vicces poénokkal.

Wanda Coven: Garabonci Gréti és Ulrike Rylance: Bors Bori (Naphegy Kiadó)

Ezt a két sorozatot nemcsak azért ajánljuk egymás mellett, mert mindkettő a Naphegy Kiadónál jelent meg, hanem mindkettő kifejezetten kezdő olvasóknak ajánlott: könnyű a szöveg és sok a kép benne. Inkább csajos sorozatoknak mondanám, de több kötetet a fiúkkal is elolvastunk, és nekik is tetszett. Gréti egy kis boszorkánylány, aki mindenféle kalandba keveredik, de Bors Bori sem panaszkodhat, ha izgalmakról van szó, hiszen folyton valamilyen rejtélyt kell kinyomoznia.

Kertész Erzsi: Panthera 1-4. (Pagony)

A könyvet úgy mutatták be, hogy ezt érdemes olvasni a Rumini után és az Időfutár előtt. Mivel mindkét sorozatot nagyon szerettem, természetesen ez is felkeltette az érdeklődésem. Szerethető és hóbortos karakterekkel, a kiszámíthatatlan fordulatok egy olyan világba repítik az olvasót, ami tele van varázslattal, bölcsességgel és kalanddal.

További remek olvasmányokat Könyv rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.