8 szuper kirándulás gyerekekkel Budapest közelében – 2. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 15 izgalmas Budapest környéki kirándulás után most jöjjön egy újabb válogatás 8 helyszínnel a tanösvényektől kezdve az állatparkokon át az arborétumokig, amelyeket autóval Budapestről kb. 1 óra alatt elérhettek.

Kecskevilág – Törökbálint (végleg bezárt!)

A törökbálinti Kecskevilágban egy szuper kincskeresős napon jártunk. Bármikor meg lehet látogatni őket, de mivel a kecskék a nap nagy részét kint töltik a legelőn, csak kb. 10:00 és 12:00 és 14:00-16:00 óra között tudtok velük találkozni. A helyszínen tudtok vásárolni különböző sajtokat, sajtkrémeket és kolbászt. A vállalkozó kedvűek sajtkészítési bemutatón is részt vehetnek, kifejezetten a gyerekeknek is tartanak ilyeneket a meghirdetett időpontokban. Esős idő után érdemes gumicsizmát is vinni.
Cím: Törökbálint, Idamajor 20. (Legkönnyebben az M7-es autópálya érdi lehajtójától közelíthető meg. Itt balra kell kanyarodni, az Iparos utca felé azon végigmenni, de Kecskevilág táblák is segítik az odajutást).
Web: http://www.kecskevilag.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/Kecskevilag/
Ár: ingyenesen látogatható, sajtkészítés térítés ellenében

Szigethalmi Családi Vadaspark – Szigethalom

A Csepel-szigeten, Budapesttől kb. 45 percre családi vállalkozásként nyitotta meg kapuit 2014-ben a Szigethalmi Vadaspark, ahol játszóteret, mindenféle két- és négylábú, főként gazdasági állatot, kis tavat, piknikező helyeket, kerti vasutat is találtok, de mellettük van az Emese park is, úgyhogy érdemes akár egy egész napra tervezni. Részletes beszámolónk itt.
Cím: Szigethalom 2315, Rákóczi u. 149. (hétfőnként zárva)
Web: http://www.szigethalmivadaspark.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/szigethalmivadaspark/

Dera-szurdok

Igen kedvelt célpontja a budapestieknek és a közelben lakóknak a Dera-szurdok, ezért hétvégén biztos, hogy nem csak egyedül fogtok barangolni a csodaszép és szintén árnyékos helyszínen, de a legtöbben a parkoló környékén piknikeznek, sütögetnek. Útközben több pihenőt is kialakítottak, mi is több helyen megálltunk, de így is kb. 3/4 óra alatt kényelmesen odaérhettek az első célállomáshoz, egy kisebb tisztáshoz (2 km távolság). Innen a nagyobbakkal hosszabb túrákra is indulhattok tovább, például Dobogókőre.
Cím: Budapestről a 11-es úton, majd Pomáz felé kanyarodva a Pomázi úton haladva Pilisszentkereszt előtt balra a parkolóba hajtva, 15-ös km kőnél.
Ár: ingyenes

Strázsa-hegyi tanösvény – Esztergom, Kertváros

Kisebb gyerekekkel is ajánlunk a tanösvényt, mert csak 1200 m hosszú, nincs nagy szintemelkedés, így 1 óra alatt kényelmesen bejárható. A kilátótól lefelé izgalmasabb az út, kis kanyargó ösvényen vezet. Útközben pedig sok különleges növényt és rengeteg lepkét láthattok, így az ő érdekükben sem szabad letérni az ösvényről. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátó csak vezett túrák keretében látogatható, de magáról a hegyről is szép a kilátás. A körséta során a parkolóhoz jutunk vissza, ahol egy kis tavat („Gyilkos-tó”-ként emlegetik) találtok. Inkább hűvösebb napokon érdemes kipróbálni, mert kevés árnyék van a helyszínen. Előtte vagy utána érdemes még Esztergomban is kalandozni, felmászni a Bazilika kupolájába, átmenni Párkányba vagy a Duna Múzeum felé venni az irányt.
Cím: Esztergom felől a 111-es úton, majd a 117-es útra kanyarodva
Ár: ingyenes

Budakeszi Arborétum, Sisakvirág-tanösvény és kilátó

2016 nyarán nyitották meg újra a nagyközönség előtt a Budakeszi Arborétumot. Ha egy nyugodt napra vágytok barátokkal, tollasozással és bográcsozással összekötve, érdemes ezt a helyszínt választani. A terület viszonylag hamar bejárható, van egy kis tó, kisebbeknek való libikókás játék és egy focipálya is. A park végében találjátok a tűzrakó helyet, ahol lehet bográcsozni. Kerékpár, „kismotor”, roller használata a gyerekeknek megengedett. Az utak babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók. Többször tartanak tematikus napokat, amikor bemutatókkal és erdei finomságokkal is készülnek. Érdemes a Sisakvirág tanösvényt (közel 10 km – zöld háromszög jelzésen) és közben a Csergezán Pál-kilátót is felkeresni.
Cím: A Budakeszi Erdészeti Arborétumot a Budakeszit Telkivel összekötő országúton lehet elérni. Budakeszi felől érkezve a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkolóval szemben kell balra lekanyarodni, majd a murvás úton 500 métert haladva érhető el a parkoló és a pénztár épülete.
Weboldal: http://budakesziarboretum.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/budakesziarboretum

Seholsziget Élménypark – Nőtincs

2004-ben nyitotta meg kapuit a Seholsziget Természetpark, ahol tényleg érdemes egy egész napra tervezni. Több szuper játszóteret, állatsimogatókat és bemutató helyszíneket, madárbarát kertet és népi játékokat is találtok. Hétvégente többször tematikus családi programokkal készülnek, kézműves programokat tartanak és érdemes a gumikerekes kisvonatra is felpattanni és bejárni a környéket. Nagy kedvencünk volt az erdei játszótér az óriási fonott hajóval.
Cím: 2-es úton haladva Nőticsig (onnan ki van táblázva), Katalinpuszta után néhány km-re.
Weboldal: http://www.seszi.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/Seholsziget-Élménypark

Mogyoró-hegy – Visegrád

A Mogyoró-hegy még mindig az egyik legkedveltebb turistacélpont Visegrád környékén. A játszóterekre (kettő is van egymás közelében: a parkoló szomszédságában klasszikus fából készült forgóval, kisvonattal és a vadaspark lépcsőin felfelé haladva egy rönkvárszerű) és a tanösvényre is ráférne egy kis felújítás, de attól még a gyerekek és mi is nagyon jól éreztük magunkat a környéken, ahol több mint 20 km különböző hosszúságú sétaútvonalat és tanösvényt találtok. A kilátás szuper, a réten amíg a gyerekek az erdei játszótéren játszottak, sokan bográcsoztak és piknikeztek, de egy étterem is van a közelben. Ha erre jártok, érdemes Visegrád másik oldalán a pisztrángos patak környékét is bejárni, valamint a Bertényi Miklós Füvészkertet az Ördögmalom étterem is érdemes megnézni (itt van egy erdei játszótér, amire szintén ráférne a felújítás).
Cím: 11-es főútról a Kis panoráma úton felfelé haladva a sípálya irányába
Ár: ingyenes

Körtvélyesi-kilátó – Csákányospuszta, Tatabánya előtt, Vértes

Budapest felől az 1-es úton Tatabánya előtt kb. 3km-re találjátok a parkolót. Mi itt álltunk le és innen sétáltunk, de ha kevesebbet szeretnétek gyalogolni, akkor be lehet hajtani Csákányospuszta felé autóval is. A Csákány-patakon átkelve egy birkanyáj közepén találtuk magunkat, majd innen felmásztunk egy XIII. században épült kápolna romjaihoz, amely már messziről jól látszik a keresztről. Majd elhagyott gyümölcsösökön keresztül vezetett a gyalogút a turistaházig, és a Mária-szakadékon keresztül a kilátóig. A kék jelzést kell követni, hogy elérjétek a 2016-ban átadott kilátót.
Cím: Az 1-es főútról kell lekanyarodni egy nagy parkolóba még Tatabánya előtt, egy elhagyatott csárda mellé (Birkacsárda). Onnan az erdei úton Csákányospusztán keresztül kb. 3km távolságra van a körtvélyespusztai parkoló.
Ár: ingyenes

További kirándulós ötleteket Budapesten és a környékén, illetve távolabb is olvashattok nálunk, de tanösvényes válogatásunkat is érdemes megnézni.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakat is az aktuális információkért!


Ha szeretnétek értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.