Programok hétvégére – 2024. február 24-25.

Legeslegjobb barátok

Legeslegjobb barátok

Kertészkedés Ruminivel, Világjáró Gyerekek, hangszerbemutatók, téltemető kirándulások, állati jelmezek és még számos szuper esemény vár rátok. Programok hétvégére a Minimatiné válogatásában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Legeslegjobb barátok – premieres film

Az Óriásláb sorozat alkotóinak és a Mancs őrjárat film írójának, valamint a Toy Story íróinak ötlete alapján készült animációs film egy elszökött bábu és egy elhagyott plüssállat kalandjait követi nyomon, amint útjaik a Central Parkban keresztezik egymást, és egy epikus New York-i kalandot élnek át. 6 éves kortól.

Tavaszi virágok és hóvirágok

Hóvirág

Fotó: Unsplash

Már vár rátok a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban, illetve egyéb olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol tavaszi virágokban gyönyörködhettek.

 

FEBRUÁR 24., szombat

Világjáró gyerekek: Egyesült Királyság – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-tól (ingyenes, regisztrációs)

Világjáró gyerekek: Egyesült Királyság

Világjáró gyerekek: Egyesült Királyság

Piros emeletes autóbuszok, piros telefonfülkék és sok-sok eső? A Világjáró Gyerekek februári állomása a csodás Egyesült Királyság lesz! Járjuk be együtt a szigetországot a zöld legelőktől a felföldig, ismerjük meg különös szokásaikat, majd teázzunk együtt a Buckingham-palotában. Részletek itt. Ingyenes, regisztráció szükséges!

 

Kalandra Fül Fesztivál – BMC szombaton 10:00-18:00

Kalandra Fül Fesztivál

Kalandra Fül Fesztivál

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Danubia Zenekar Hámori Máté vezetésével február 24-én immár ötödik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. Részletek itt. Jegyár: koncertenként 3000 Ft.

 

Téltemető családi nap – Sas-hegy, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Téltemető családi nap

Téltemető családi nap

Különleges séta, természetismereti foglalkozások, kézműveskedés és családi nyomkeresés a Sas-hegyen! A Sas-hegy lábától indulva felsétálhattok a látogatóközponthoz egy különleges útvonalon. Útközben bemutatják az öt éve tartó Tölgyes-life projekt keretében végzett fejlesztéseket, eredményeket, miközben kicsik és nagyok felfedezőként a tavasz jeleit kereshetik. Részletek itt. Találkozó: Dayka Gábor utca 47., a természetvédelmi terület táblánál. A túra a látogatóközpontnál ér véget, (Tájék utca 26.), nem megy vissza a hegylábra. Ingyenes, de regisztráció szükséges a vezetett túrákhoz!

 

Rumini Datolyaparton – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Rumini Datolyaparton

Rumini Datolyaparton

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek. Ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. Minden foglalkozáson más növénycsoporttal ismerkedhettek, más növényt ültetnek a gyerekek. Részletek itt. Ára elővételben 2500 Ft/gyerek. Ára az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

 

Fényből szőtt mesék – A hóvihar boszorkánya – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhattok. Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Ha nincs bennünk szeretet, megjelenik a hóvihar boszorkánya, hogy kifosszon. Hogyan száll szembe vele két testvér, hogyan győzik le e gonosz erőt? Erre kaphatunk választ februári mese során. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Farsang – Budakeszi Vadaspark, szombaton 11:00 és 14:00

Budakeszi Vadaspark

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Az állatok is nagyon sokszor hordanak „jelmezt” a természetben. Sokszor ezt a jelmezt csak alkalmanként öltik magukra, ahogyan mi is tesszük, de sokszor ezek a jelmezek az állat életének a részei. A mostani Farsang alkalmával az állatvilág jelmezeit ismerjük meg közelebbről. Tudtátok, hogy miért hord a róka vörös jelmezt, és ravaszdi álarcot? Hogy a nyestkutya, mosómedve és görény miért visel fekete rablómaszkot? A tematikus, külön erre a napra tervezett szakvezetések alkalmával tudhattok meg az állatvilág természetes jelmezeiről többet. A két szakvezetés kezdésének időpontjai 11:00 és 14:00. Természetesen nem csak szakvezetéssel szeretnénk interaktívvá tenni a látogatásotokat, hanem egy izgalmas kis kvízzel is készülnek. Részletek itt. Jegyár: vadasparki belépő.

Legyél Te is Természetbúvár! – Tavaszi olvadás – Királyrét, Szokolya, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Hiúz ház, Királyrét

Hiúz ház, Királyrét

A tél már búcsúzóban és a természet ébredezik – vajon kik lesznek a tavasz első hírnökei a Börzsönyben? Várják a kicsiket és nagyokat, ahol megfigyelhetjük erdők, patakok, rétek élővilágát, az erdei állatok nyomába eredhetünk és izgalmas terepi módszerekkel, játékokkal, kísérletekkel együtt próbáljuk megismerni a természet titkait, összefüggéseit. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 6500 Ft.

 

Madárodú és -etető készítő családi nap – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs)

Madárodú és -etető készítő családi nap

Madárodú és -etető készítő családi nap

A télbúcsúztató családi napon Kaszás Tamás képzőművész segítségével Kassák Lajos és a múzeum szellemiségéhez közelálló konstruktivista formavilágú egyszerű madárlakokat, etetőket készíthettek. Barkácsoló kedvű jelentkezőket várnak. Az együtt elkészített etetők vagy odúk hazavihetők. Részletek itt. Részvételi díj: 3500 Ft/ fő vagy család. Regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu címen lehet!

 

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 – BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

Hangadó Junior

Hangadó Junior

Sőnfeld Mátyás, zenész, zenepedagógus, a Zenebatyu program megálmodójával hamar be fogják bizonyítani: értő kezekben, bármi lehet hangszer! A Hangadó Junior szórakoztató családi műsorának negyedik alkalmán tehát ennek a nagy feladatnak vágnak neki, remélik sok-sok röhögés közepette! A műsor vezetője ezúttal is Tarr Feri, a Zene Háza koncertpedagógusa lesz. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

HAB nap – Andrássy út 112., szombaton 10:30 és 12:30 (regisztrációs)

HAB nap

HAB nap

Lassan vége a télnek, nyílnak a hóvirágok, visszaérkeznek az első költözőmadarak, rügyeznek a növények. Ezt a hangulatot idézik meg különböző anyagokkal, dróttal, vízzel, színekkel… A virágbontakoztató alkotóprogramra szeretettel várnak kicsiket és nagyokat! Regisztráció: kovacs.reka@arthab.hu. Részletek itt. Részvételi díj: családonként 3000 Ft (A helyszínen bankkártyás fizetés lehetséges.)

 

Marica Bábszínháza: Cipőmese – Müpa, szombaton 11:00

Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari jól összeszokott párosa ezúttal A tulipán című magyar népmese alapján készített előadást: a Cipőmese – szerelmes tulipántom című interaktív műsoruk garantáltan megnevetteti a legszigorúbb szülőket és a legmorcosabb gyerekeket is. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Zene-Tér-Kép hangszerbemutató – BJC, szombaton 11:00

Zene-Tér-Kép hangszerbemutató

Zene-Tér-Kép hangszerbemutató

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek szóló Zene-Tér-Kép sorozaton játékos, vetítéssel és gyermekdalokkal tarkított ismeretterjesztő foglalkozásán az ifjú közönség sok mindent megtudhat a hangszerek történetéről, használatáról, hangzásáról olyan zeneműveken keresztül, amelyekben a kiválasztott hangszerek kapják a legnagyobb főszerepet. A foglalkozásokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

Kincskereső –Lengyel Intézet, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Kincskereső

Kincskereső

A workshop résztvevői egy kincsesládát kapnak ajándékba, melyet szabadon díszíthetnek. A ládát ezután megtölthetik vágyaikkal, terveikkel, mindazzal, amire büszkék és ami számukra pótolhatatlan, egyszóval KINCS. A kincskeresés jegyében a foglalkozáson szóba kerül még az idén 100 éves lengyel pénznem, a złoty (jelentése arany), és megismerkedünk Roksana Jędrzejewska-Wróbel lengyel írónő Királylány című könyvével, melynek főhősei végül rátalálnak arra, ami számukra a legfontosabb. 5 éves kortól. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

 

Rejtély a Mesemúzeumban – mesés nyomozás az egész családnak – Mesemúzeum, szombaton 11:00

„Az üveghegyen is túl, ahol a kurtafarkú malac túr” … NA, csakhogy a kismalacnak nyoma veszett! Hogyan lesz így ebből itt a vége, fuss el véle? Aki figyelmes, és jól ismeri a meséket, bizony megfejtheti a rejtvényt, és a szökevény nyomára bukkanhat! A játékot 7 éves kor alatt szülői segítséggel ajánlják, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Közösségi mezőgazdaság családi nap – Budapest Corvinus, szombaton 14:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Közösségi mezőgazdaság családi nap

Közösségi mezőgazdaság családi nap

Újra izgalmas szakmai előadásokkal, érdekes beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok forgatagával, magbörzével és családi programokkal várnak mindenkit február 24-én. Részletek itt. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Rovarthotel készítés – Szentendre, Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, szombaton 14:00 (regisztrációs)

Rovarthotel készítés

Rovarthotel készítés

Már ébredeznek a beporzók, segítsük őket! Készítsetek együtt rovarhotelt, vessetek, ültessetek virágokat! Részletek itt. Regisztráció: gyermekkonyvtar@pmk.hu címen!

 

Bálnák: A bolygó őrei – Uránia, szombaton 17:00

A bálnák 50 millió éve léteznek. Az emberekkel ellentétben uralják az óceánt, miközben tiszteletben tartják az ökoszisztémát. A bálnák hozzájárulnak a fitoplankton egészségéhez, amely a bolygónk fő oxigénforrása. Az éneklésükről készült felvételt az egyik Voyager űrszondába is elhelyezték, hogy vele mutassák be a Föld bolygót. Róluk szól ez a lélegzetelállító természetfilm, amelyben sosem látott víz alatti felvételek sora hozza közelebb a bálnákat a nézőhöz. Hallhatjuk a bálnák megnyugtató hangját, és a filmen keresztül jobban megérthetjük a minket körülvevő természetet. 12 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2300 Ft.

 

FEBRUÁR 25., vasárnap

Családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből

Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből

Játékos tárlatvezetés a mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállításban. Az ismert filmcsillagnak, egyben a fotókiállítás egyik sztárjának, Gloriának nyoma veszett. A kiállítás fényképeinek segítségével a rejtély nyomába eredhettek, és kinyomozhatjátok, hova tűnhetett az ifjú díva. Városi és vidéki tájakon kalandozhatunk, a nyomozás alatt pedig nem csak a rejtély megoldásához, hanem a kiállított képekhez is közelebb kerülhetünk. Részletek itt. Jegyárak: 2000 Ft/gyerek; 500 Ft/szülő ill. kísérő.

 

Mi újság kuflik? – Puskin, vasárnap 10:00

Mi újság kuflik?

Mi újság kuflik?

A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér! 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1950 Ft.

 

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Cifra Palota

Cifra Palota

10 órától a Marica Produkció előadásai (Teremtés-Játék; A kis gekkó – mese élőzenével, bábbal és homokanimációval), 11 órától Zalka Csenge meséi, 12 órától az Ethnosound: Örömének – interaktív zenés műsora vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!