Programajánló – szeptember 10-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

momo_az_igaz_baratsag

Repülőkkel és gőzmozdonyokkal, új diafilmekkel, furcsa lényekkel, meseösvénnyel, sok-sok zenével és remek piacokkal érkezik a hétvége. Ráadásul igazi nyári időt ígérnek, érdemes lesz szabadtéri programokat választani. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Őrmező Napja – Újbuda, Költők Parkja, szeptember 10-11. (ingyenes)

eszter-lanc_mesezenekar

Az eddigiekhez hasonlóan, idén is valamennyi korosztály számára kínálnak programokat. A gyerekeket a Majorka Színház, a Holdfű Színház, Ringató (szombaton 9:30) Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar (vasárnap 11:00), Vitéz László Bábjáték-automata, Paprika Jancsi Csúzlizdája várja majd. A kísérőprogramok között található kézműves foglalkozás, gyertyaöntés, arcfestés, lufihajtogatás, kirakodóvásár, valamint a Kenderkóc Népi Játszóház és Street Workout-bemutató is. Ingyenes!

Magyar Népdal Napja – Martonvásár, Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ, szeptember 10-11. (12 év alatt ingyenes)

bognar_szilvi

Ezen a hétvégén a magyar népdal fővárosa Martonvásár lesz, ahol koncertekkel, bemutatókkal, termelői vásárral, óriás bábosokkal és még sok minden mással is várnak benneteket. Szeptember 10-én 11 órakor fellép Pályi János, 16 órakor Bognár Szilvi, vasárnap 10 órától és 15:30-tól a Bab Társulat. Részletes program itt. Napijegy: 1800 Ft, 12 év alatt ingyenes.

Sok-sok kirándulás, játszóterek és fagyi a hétvégére!

damniczki_budapest

A remek időjárás miatt még mindig aktuális  kedvenc teraszos helyeink, régebbi fagyis válogatásunk és az idei év fagyis újdonságai válogatásunk is. Böngésszetek Budapest környéki, új kirándulós és kisvasutas összeállításunk ötletei között, nem beszélve a szabadtéri budapesti programokról. Valamelyik játszótérre is érdemes lesz ellátogatni, válogatásainkat a top 8 játszótérről és a tavalyi év újdonságairól  érdemes elolvasni, és még biztos, hogy a vizezős játszótereket is felkeressük.

SZEPTEMBER 10., szombat

Malév 70 családi nap – Aeropark, szombaton 9:00-18:00

malev_70

Pilótafülkék megtekintése, repülőgép-szimulátor, utaskörök a muzeális repülőtéri Zsiguli/Wartburg autókkal, MALÉV nosztalgia filmek, hideg-meleg ételek, kávézó, ajándékbolt vár rátok ezen a szombaton, ha ellátogattok az Aeroparkba. Vidám, családias keretek között ünnepelhetitek a Malév 70-ik születésnapját, egybekötve Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának nagy hagyományokra visszatekintő, Bókay-kertben rendezett Szeptemberi Kóstolójával. A két helyszín között ingyenes nosztalgiabusz ingajárat közlekedik. Ez alkalomból a XVIII. kerület lakosai (lakcímkártya felmutatása mellett) jelképes 100 Ft regisztrációs jeggyel tekinthetik meg az Aeropark repülőmúzeumot. A volt Malév dolgozók számára (ahogy a jelenlegi iparági szakemberek számára is) a mindenkor érvényes kedvezmények szerint eleve 100 Ft regisztrációs jeggyel látogatható az Aeropark. Az Aeropark az adott napon mindenki előtt nyitva áll, de a kedvezmények csak a fenti látogatókra vonatkoznak.

Dömösi Zöld Forgatag – Dömös, szombaton egész nap (ingyenes)

domosi_forgatag

A nap folyamán bemutatják a Dunakanyar természeti értékeit, kulturális emlékeit. Szakvezetéses túrák, játékos természetismereti vetélkedő, kézműves foglalkozások, Cincér Piac – helyi, illetve Nemzeti Parki Termék védjegyet elnyert termékek vására várja látogatókat.

Erdővarázs Családi Nap – Szabadság tér, szeptember 9-10. (ingyenes)

kalaka_koncert

Két napon át interaktív erdei kincsestár és színes műsorok várják mindazokat, akik számára fontos a magyar erdők sokszínű, értékes természeti környezete. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes családi napon. Pénteken 16 órától fellép a Kaláka, szombaton 11 órától a Kiskalász zenekar. Ingyenes!

Gőzmozdony Parádé és Étkezőkocsi Találkozó – Vasúttörténeti park, szombaton 10:00-18:00

Truman_gozmozdony

A Gőzmozdonyok Parádéja keretében felfűtött gőzmozdonyok „mutatkoznak be” a fordítókorongon, majd játékos bemutatóval kápráztatják el a nagyközönséget. Az Étkezőkocsik Találkozóján magyarországi vasúti cégek konyhái versenyeznek egymással, majd megnyílnak a közönség részére, ahol a vendégek meg is kóstolhatják az ételeket. Belépő: felnőtt 1600 Ft, gyerek 4 éves kortól 700 Ft, családi jegy 3700 Ft.

Furémo bemutató – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00-13:00 (ingyenes)

Szombaton irány a Két Egér Könyvesbolt, ahol Furémo füzet bemutató foglalkozás lesz a Kisladikkal. Rengeteg bajusszal, orrocskával, füllel, sörénnyel, tarajjal és uszonnyal várnak titeket! Rajtatok múlik, milyen állatok bújnak elő a papírból. Ingyenes!

Danny mesél: A fán lakó gyermekek – Müpa, 11:00

Danny Bain

Danny Bain az Egyesült Államokból repült hazánkba; hangszere, a balafon pedig Ghánából érkezett repülőn, csomagban. A különleges zeneszerszám zengő hangjai könnyedén elröppentik a hallgatót a szavannák világába, ahol mindenki megtanulhatja, hogy óvakodni kell a gonosz boszorkány fortélyaitól, és hogy miként kelthető életre minden, amit addig valaha megevett. Kitendzsi, Tenten és Kokó története számtalan gyermek és felnőtt kedvencévé vált határon innen és túl. Ajánlott korosztály: 3-8 év. Belépő: 1000 Ft.

I. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa és WFBA labdazsonglőr bemutató – Hősök tere, szombaton 9:00-22:00 (ingyenes)

soulfestival

Az akrobatikus kosárlabdázás legjobbjainak első nemzetközi versenye Budapesten, a Hősök terén. Ingyenes!

Bailavidrum: Halász János meseösvény – Kismaros Duna-part, szombaton délelőtt

halasz_janos_meseosveny

Az úton találkozhattok az öreg halásszal, begyűjthetitek varázstárgyaitok, kedves lovatok hátán indulhattok kalandozásra, ahol (jó előre szólnak), ha boszorkányt láttok, meneküljetek! A legbátrabbak és legkitartóbbak pedig a mese végén elnyerhetik méltó jutalmukat. Ha még nem voltál velünk meseösvényen, erre számíthatsz: kis csapatokban, jelmezes, bábos meseepizódokat varázsolnak eléd, amelyekbe bevonják a gyermekeket is, átél a mese örömét és próbatételeit. Ezúttal egy 1.5 kilométeres meseösvényt jártok majd be. A visszaút a kocsikhoz ugyanennyi. A helyszín a Nyugatiból vonattal és 10 perc sétával is megközelíthető. Részvételi szándékodat ezen a jelentkezési lapon jelezd csütörtök délig. Elképzelhető, hogy hamarabb lezárják a jelentkezést, amennyiben elérik a maximális létszámot. Péntek délelőtt mindenkinek egyszerre küldik ki a visszaigazoló e-mailt a részletekkel.

SZEPTEMBER 11., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap, 8:00-15:00 (ingyenes)

erdeipiac

Szeptember 11-én vasárnap újra Erdei Piaccal várnak mindenkit a Hidegvölgyi erdészlaknál 8.00-15.00 óra között. Ha friss levegőre vágytok, esetleg kirándulnátok egy jót és közben bevásárolnátok, akkor ott a helyetek. Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg). Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek szalonnasütéssel, kirándulással, függőágyakkal és kecskesimogatással, melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, bográcsételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. A zenét az Aranyalma Páros szolgáltatja! Ingyenes!

Pici Piac – Central Passage, vasárnap 9:00-18:00 (ingyenes)

pici_piac_MG_4363_

Ismét Pici Piacot rendeznek szeptember 11-én vasárnap 9-18-ig Central Passage-nál (1061 Budapest, Király utca 8-10.), ahol dizájner baba-mama-gyerek vásárral, magyar tervezők hazai termékeivel találkozhattok. Ingyenes!

Kiskerpiac – Anker’t (Paulay Ede u. 33.), vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

kiskertpiac

Szeptember 11-én, vasárnap újra „kiskertpiac” a belvárosban, ahol a városi kertészkedés, a növényi lakáskultúra kap főszerepet, kiegészítve gasztronómiai élménnyel és igényes zöld dizájnnal. Az Anker’t-ben megrendezésre kerülő kiskertpiac nem csupán vásár, közösségi eseményként is szeretne részt vállalni a városi zöld kultúra népszerűsítésében. Ingyenes!

Bringázz a térre! Biciklis divat a WAMP-on – Erzsébet tér, vasárnap 11:00-19:00 (ingyenes)

wamp_bike

A szeptember 11-i WAMP-on ezúttal a biciklis divat tervezői mutatkoznak be. A bringások sokszor szembesülnek azzal, hogy nehezen találnak olyan öltözéket és kiegészítőket, amelyek nem csak funkcionálisak, hanem esztétikusak is. Erre a problémára nyújtanak megoldást azok a hazai tervezők, akik kifejezetten városi bringázáshoz terveznek praktikus és ízléses darabokat. Ingyenes!

Mozog is meg nem is (dia- és mesefilmvetítés) – Art&Cinema (volt Örökmozgó), vasárnap 11:00 (pótvetítés vasárnap 12:30!)

diafilm

Ezen a vasárnapon remek új diafilmeket mutatnak be az Art&Cinemában: Borsi szüretel (Ringató-mesék), Kippkopp és a többiek (3 mese) Momo és az igaz barátság, Borsi az erdőben (Ringató-mesék). A vetítések között/alatt/után zenélés és közös éneklés lesz a Ringató-csapat képviseletében a Borsi mesék szerzőjével, Gáll Emese Viktóriával. Belépő: 600 Ft/fő (már csak 12:30-tól a pótvetítésre kapható jegy!)

Magyar Dal Napja – Kobuci kert, egész vasárnap

kolompos_zenekar

Immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a MAGYAR DAL NAPJA: egyetlen színpadon, 12 órán át a népzenei és világzenei muzsikustársadalom legfontosabb képviselői váltják egymást. A programot vasárnap délelőtt 10 órától a Kolompos, majd a Kaláka nyitja meg. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: új diafilmek az Art&Cinemában, Furémó a Két Egérben, Meseösvény Kismaroson, Kiskertpiac
Rozi kedvencei: Malév 70 családi nap, új diafilmek az Art&Cinemában, Furémó a Két Egérben, Meseösvény Kismaroson