Programajánló – szept. 2-4., péntek-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tintalo

A nyári szünet után ismét visszatérünk Budapestre, hiszen jönnek a szuper őszi fesztiválok, újra kinyitják kapuikat a színházak és intézmények, de kirándulós, bringázós, dinoszauruszos, közösségi kertes, karneváli hangulatú, bábos, könyves és zenés programokat is ajánlunk nektek szeptember első hétvégéjére. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Nemzetközi Lóverseny és IV. Food Truck Show Budapest – Kincsem Park, szeptember 2-4.

4_food_truck_show

A hazai streetfood legnagyobbjai szeptemberben ismét összegyűlnek, hogy megmutassák mi az, ami az orosz konyhától a mexikóiig, a hambitól a csevapig lázban tartotta idén Budapestet. A rendezvény helyszíne a jól bevált Kincsem park, ahol idén is ló- és agárversenyekkel, utcazenészekkel, artistákkal és gyerekprogramokkal (Bartha Tóni Bábszínháza és népi játékok) várnak benneteket. A rendezvény gyerekeknek ingyenes! A felnőtt belépő: 900 Ft, amelyből 300 Ft lefogadható.

A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe – Budai Vár, Szentháromság tér, szeptember 2-4. (ingyenes)

berecz_andras

14. alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budai Várban bemutatókkal, vásárral, koncertekkel és rengeteg programmal várnak benneteket. Szombaton és vasárnap délelőtt gyerekmatinéval készülnek a családok számára. A részletes program innen letölthető. Ingyenes!

Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál – Kultúrkúria, szeptember 4-éig (ingyenes)

klebelsberg_kulturkuria

Családi futóverseny, solymászbemutató, Fabók Mancsi Bábszínháza (szombaton 15:00), Kolompos mulatság (szombaton 18:00), a Brass in the Five zenés gyermekelőadása (vasárnap 10:00), MárkusSzínház (vasárnap 11:00), Álomzug Társulat előadásai (vasárnap 15:00) és a Tintaló Cirkusz előadásai (vasárnap 10:00-tól) várnak rátok hétvégén a Kultúrkúriában. Ingyenes, kivéve az esti színházi előadások. Részletes programfüzet itt.

SZEPTEMBER 2., péntek

Közösségi Kertek Éjszakája – pénteken este (ingyenes)

aranykatica_kert

Az estére 11 kert nyitja meg kapuit. Most bármelyikbe beléphettek néhány órára, és megismerkedhettek a közösségi kertekkel és kertészeikkel.Teljes program az összes kerttel itt. Ingyenes!

SZEPTEMBER 3., szombat

Kolibri Évadnyitó Fesztivál – VI. ker, Jókai tér, Kolibri Színház előtt, szombaton 9:30-22:00 (ingyenes)

kolibri_fesztival_IMG_1023

Szeptember 3-án immár 25. alkalommal rendezi meg nagy sikerű évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Jókai téren idén is színes vásári forgatag és a hazai báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb képviselői szórakoztatják a közönséget reggeltől estig. A váltott színpadokon zajló, egész napos, ingyenes rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek produkciók, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást kínálnak. Idei vendégfellépőik között szerepel a veszprémi Kabóca Bábszínház, a miskolci Csodamalom Színház, a Majorka Színház, a pécsi MárkuSzínház, a Griff Bábszínház, valamint a szlovákiai Árgyélus Színház Écsi Gyöngyi mesemondóval. A Kolibri Színház a Kippkopp és Tipptopp című előadással készül, a színház bejáratánál pedig a hagyományokhoz híven a népszerű Vitéz László bábjáték automata várja a gyerekeket. Ingyenes!

Sétáló Karnevál – Kazinczy utca és Király utca környéke, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

setalo_karneval

Szeptember 3-án egy egészen különleges utcafesztivál várja majd a Kazinczy utcába látogatókat. Lesz utcazene bőséggel, nem csak a szokott helyeknél (Szimpla Kert, Kazimír, Mika Tivadar), hanem 5 órától a Király utcai saroknál lévő játszótéren is, egy hatalmas köztéri jammeléssel készül Budapest majdnem minden zenésze. Megtalálhatjátok majd régi és új gyerekprogramjaikat, jön a Cilinder művészeti iskola bemutatókkal és játékokkal, lesz tollas, longboard verseny, biciklis lassúsági verseny felnőtteknek, itt lesz a Tünet Együttes és persze a Nemnövekedés karnevál résztvevői akik bármikor meglephetnek minket egy biciklivel hajtott turmix gép bemutatóval vagy akár egy rögtönzött kórusművel. Ingyenes!

III. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója – Szentendre, Skanzen, szeptember 3.

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében ismét összejönnek a legkiválóbb hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek az idén harmadszor megrendezett Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára szeptember 3-án. Tíz portán húsz zenekar húzza majd, s emellett gyermek- és családi programok is lesznek bőven.

Pilisi tekerő – Szentendre és Dunakanyar, szombaton 9:00-17:00

pilisi_tekero

A Pilis hegyeiben, a Duna mellett és a Szentendrei-sziget lankáin tekerhettek négy útvonalon. A legkisebbektől a legelszántabbakig mindenki válogathat a távok között a Pilisi Tekerőn. A Kalandozóknak a sportállomásokon játékos kihívásokat kell teljesíteniük, majd a Bázison minden résztvevő tombolasorsoláson vesz részt, sok-sok értékes nyereménnyel. Indulnak 10 km-es és 30 km-es családi távok is.

Rumini bábszínház és közönségtalálkozó – Szentháromság tér, 10:00-11:00 (ingyenes)

rumini_kaboca_babszinhaz

A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe keretében részleteket láthattok Berg Judit IBBY-díjas író gyermekregényének bábszínházi feldolgozásából a Kabóca Bábszínház előadásában. Az előadás után az írónő beszélget a gyermekekkel, és dedikálja könyveit. Részletek itt. Ingyenes!

Örkény kert – Örkény Színház és Madách tér, szombaton 9:00 (ingyenes)

tintalo_cirkuszMG_8503

Az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, az Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren immár 6. alkalommal. Szeretnék felhívni a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot. A kisebbeket Kerekítő foglalkozás, Salamon Bea és a Méta, Piros Kakaó játszóház, Tintaló Cirkusz és a Magvető Kiadó gyerekprogramjai várják. Ingyenes!

MagNet Évadnyitó Élménynap – Magnet Közösségi Ház, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

magnet_haz

Szeptember első szombatján kitárják a kapukat, hogy betekintést kapjatok az ősztől kezdődő csoportokba, képzésekbe, tréningekbe. Reggel 10 órától a termekben párhuzamosan zajlanak a különböző bemutatók, előadások, workshopok, míg a Belső udvarban koncertek várnak. A gyerekeknek egész nap kreatív foglalkozásokkal készülnek. Az előudvarban pedig a termelői piacon válogathattok a finomabbnál finomabb dolgok közül. Ingyenes!

A Sas-hegy hüllői – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00 és 14:00

haragos_siklo

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A tematikus túra során ezekre a kérdésekre is fény derül. Az 1 órás könnyű sétára a belépő: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 650 Ft/fő.

Kisasszonyos mesék diafilmek – Mesemúzeum, szombaton 11:00

borsoszem_hercegkisasszony

Amit vetítenek: Szélike királykisasszony, Világszép Nádszálkisasszony, Borsószem hercegkisasszony. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

DINÓFÖLD TITKAI – „Egy délután az őslények világában” családi nap – Érd, Magyar Földrajzi Múzeum, szombaton 14:00-18:00 (ingyenes)

dinofold_titkai

Dinoszauruszokról szóló filmek vetítése, előadások, jelmezverseny, dinós játszóház, dinoszaurusz maszk és hűtőmágnes készítés,
gipsz dinó festés vár rátok ezen a délutánon az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban 14 és 18 óra között. A belépés díjtalan!

SZEPTEMBER 4., vasárnap

Pozsonyi Piknik – XIII. ker., Újpesti rakpart, a Jászai Mari tértől egészen a Szent István parkig, vasárnap 10:00-22:00 (ingyenes)

pozsonyi_piknik

Idén 8. alkalommal rendezik meg Újlipótváros legnagyobb ünnepét, a Pozsonyi Pikniket. A Gyerek Piknik a Szent István park keleti oldalán és a Balzac utcában egészen a Pozsonyi útig tart majd zenebölcsivel, játszóházzal, gyerekszínházi programokkal és természetesen a Pagony is kiveszi a részét az ünneplésből. Ingyenes!

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 9:00-15:00 (ingyenes)

apacuka_zenekar

A Pöttömkertben, a nyár folyamán a kreatív kézműves foglalkozásoktól, a jógán át a gipszszobrászkodásig számtalan, állandó és havonta megújuló program várta a gyerekeket. Ezúttal szeptember első hétvégéjén is programokkal készülnek. Fellép majd az Apacuka 11 órától, lesz Ringató 10.15-től, Csodák Palotája kísérlet bemutató, Batyuszínház és még sok minden más. Ingyenes!

Szeptemberi Bolha és Csere-Bere a Margit utcában – Margitutca9, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

csere_bere_margitutca9

Felnőtt és gyermek ruha, könyv és sok egyéb használt izgalmas tárgy cserélhet gazdát ezen a vasárnapon. Asztalt nem tudnak biztosítani, helypénz nincs, de regisztráció szükséges az árusoknak. Részletek itt. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
A legjobb szeptemberi fesztiválokat itt, találjátok, ovi- és sulikezdő válogatásunkat pedig itt olvashatjátok!
Nyerjetek családi belépőket szeptember 10-ére a Gőzmozdony Parádéra a Vasúttörténeti Parkba!

Era kedvencei: Örkény kert a Piros Kakaóval és a Tintaló Társulással, Kolibri Évadnyitó Fesztivál
Rozi kedvencei: Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál, Örkény kert a Piros Kakaóval és a Tintaló Társulással