Programajánló – július 30-31.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kinizsi_napok

Több jó balatoni eseményt ajánlunk nektek, ha arrafelé jártok a hétvégén. Emellett Nagyvázsonyban, Egerben és Diósgyőrben is várfesztiválokkal készülnek, illetve ha Budapesten töltenétek ezeket a meleg napokat, akkor is van néhány jó ötletünk. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN PROGRAMOK A BALATON KÖRNYÉKÉN:

Művészetek Völgye – Taliándörögd, Kapolcs, Vígántpetend, július 22-31.

A 26. Művészetek Völgye július 22. és július 31. között vár benneteket Taliándörögdön, Kapolcson és Vígántpetenden. A Művészetek Völgye egyik legnépszerűbb udvara a Kaláka Versudvar, ahol idén is nagy szeretettel és színes műsorral készülnek. A gyerekekre további izgalmas programok és koncertek várnak a Harcsa Veronika Udvarban, a Wartburg Templomkertben, a Design Terminál Udvarán, a Magyar Írószövetségnél, színházi előadások és foglalkozások az SZFE és Színház Színpadnál. Rajzolhatnak zenét a Völgykomolyzene helyszínén, Zenehajózhatnak Hajós Andrással a Modern Art Orchestra színpadán vagy biciklizhetnek Gryllus Vilmossal. Lesz Palya Bea gyerekkoncert a Momentán Udvarban, bábszínház Taliándörögdön, játék a Fonóban, a Muharay Udvaron, társasjáték a Csipszer-Kertben és a Dióda udvarban. Hétvégenként a Kolibri Kiadó szerzőivel és programjaival is találkozhattok a Harcsa Veronika udvarban, részletes program itt. Napijegy a helyszínen 4000 Ft, 6 éves korig ingyenes!

Kinizsi Napok – Nagyvázsony, július 29-31.

kinizsi_var

Három napig tartó vigadalomra hívják a Balaton-felvidék egyik legszebb várába azokat a családokat, akik szeretnének elmerülni a középkori gasztronómia, a zene és a mese világában. Mátyás király legerősebb hadvezérének, Kinizsi Pálnak nagyvázsonyi vára kellemes időutazásra invitál mindenkit július utolsó hétvégéjén. A vár minden múzeuma, a kápolna, a torony, a tömlöc és a nyomda is látogatható, éppen úgy mint a Néprajzi Múzeum és Postamúzeum is. Részletek itt. Belépő: felnőtt 2500 Ft, gyerek 4 éves kortól 1900 Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyerek) 7400 Ft.

Tihanyi Visszhang Fesztivál – Tihany, Mádl Ferenc tér, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, július 29-31.

tihany

A színvonalas népzenei események mellett nem maradhatnak el a gyermekprogramok sem, játszóházak meseelőadások, mesesarok szórakoztatja a legkisebbeket, és lesz mindenkit megmozgató táncház is. Részletek itt.

TOVÁBBI FESZTIVÁLOK ORSZÁGSZERTE:

Gárdonyi Géza születésnapja – Eger, Vár, július 30-31.

gardonyi_geza

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Egri Várban a Gárdonyi Géza születésnapját. A három nap folyamán színes programokkal találkozhatnak a látogatók. Gyermekeknek kézműves foglalkozások, látványműhelyek, meseprogramok, és egy igazi különlegesség ‘Gergők és Vicák’, ahol a résztvevők az Egri Csillagok szereplőinek bőrébe bújhatnak bele. Nyár elején jártunk az Egri Várban, érdemes minden látogatható zugát felfedezni 🙂

Középkori Forgatag – Diósgyőri Vár, július 30-31.

272

A felújított Diósgyőri vár mellett idén egy impozáns aréna is bekapcsolódik, ahol bajnokok mérik össze erejüket a régió legnagyobb történelmi játékán. Harc „első vérig” A XVII. Középkori Forgatag több újdonsággal is szolgál a történelmi játékok kedvelőinek: a hatalmas, új arénában valósághű viadalokat rendeznek, a történelmi kalandozás éjszaka is folytatódik, és nemzetközi csapatok is érkeznek. Nemrég látogattunk el a várba, nagyon szépen felújították, sok interaktív program is van, érdemes megnézni. Felnőtt belépőjegy 1700 Ft, gyermek (3-14 éves korig): 1000 Ft, gyermek (0-3 éves korig): ingyenes.

JÚLIUS 30., szombat

Aranyszamár Színház: Volt egyszer egy…(bábjáték) – Margitsziget, Szabadtéri Színpad bejáratánál 10:30, szombat (ingyenes)

Volt_egyszer_egy_01

…egy kislány, aki elindult a világba, mert az udvarán nyújtózkodó NAGY ÜRES mellett nem volt többé maradása. Útja során pöffeszkedő almákkal, rebbentő pillás békával, csupaláb hernyóval találkozott – és mindenki mással, akiket Máté Angi író megálmodott. 4 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Alkotó nap a Tájházban – Ócsa, szombaton 10:00-12:00

kozmailona-kosarfono

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Kozma Ilona, Nemzeti Parki Termék védjegyes kosárfonónk tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Tájházi belépővel látogatható. Teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 600 Ft/fő.

Vitéz László és Vas Juliska – Kultkikötő, Balatonföldvár, szombaton 11:00

Fabók Mancsi Bábszínháza: Vitéz László és Vas Juliska

„Hallottatok-e őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz!” Jegyvásárlás itt.

Kreatív játszóház – Káli-kapocs, szombaton 16:00-19:00

kreativ_jatszohaz_kali_kapocs

Saját nyakláncot, mágnest vagy kitűzőt készíthettek (fejenként 2-2 darabot), és persze megint lehet rajzolni, színezni is! A foglalkozás du. 4-től 7-ig tart. Részvételi díj: 2500 Ft/gyerek. Testvérkedvezmény: a második gyerek után 500 Ft kedvezmény. 5 éves kor alatt szülővel együtt ajánlott! Részvételi szándékot jelezzétek július 29-én 18 óráig a kavicsmese@gmail.com emailen.

JÚLIUS 31., vasárnap

Terülj, terülj asztalkám – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap 10:30

terulj_terulj_asztalkam

A hónapot a Bóbita Bábszínház Grimm-mesét feldolgozó Terülj, terülj asztalkám című bábjátékával zárják a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A programok augusztusban is folytatódnak, részletek itt. Belépő: 1200 Ft/fő.

Majorka Színház: Ribiszke (bábelőadás) – Margitsziget, Szent Margit-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

ribiszke

A történet folyamán könnyen kiderülhet, hogy a közönség soraiban ügyes zsonglőrök, akrobaták, de még harcművészek is vannak. Nem is beszélve egy dióhéjban megbújni képes, hét mérföldre hallatszóan sikkantó kiskutyáról. A többi legyen meglepetés! 3 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Kenuval a szentendrei Duna ágon – Kisoroszi, Rácz kert, vasárnap 10:00

kenutura_dipni

Kisorosziból induló kenutúra során az érintetlen természet egy méltatlanul elfelejtett zugába nyerhettek bepillantást. Kényelmesen, a folyás irányában evezve ismerkedhettek meg a folyópart élővilágával, természeti értékeivel, a területet érintő természetvédelmi problémákkal. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amely 2 nappal a program előtt lezárul. Nagyobb gyerekekkel ajánljuk! És a Szentendrei-szigetet is, melyről itt írtunk bővebben. Jegyár: 2500 Ft/fő, kedvezményes 1800 Ft. További hasznos infók a túráról itt.

Vadlesen Terézvárosban – Opera, vasárnap 10:30

Vadlesen Terézvárosban

A vadregényes sétán a terézvárosi állatok és más furcsa lények nyomába eredhettek, és begyűjtjük őket a kígyótól az oroszlánon át a szárnyas griffig! A fémből, fából, kőből, üvegből megformált fenevadak és kezes háziállatok ugyanis rengeteg épületen elrejtőztek, csak meg kell találni őket. A sétát 7-12 éves korú gyerekeknek ajánlják! Ár: gyerekeknek 1800 Ft/fő, felnőtteknek 2500 Ft/fő, páros részvételi díj (egy gyerek-egy felnőtt): 3800 Ft, családi jegy (minimum 3 fő-maximum 6 fő): 5500 Ft. A séta hossza: 1,5 óra.Találkozási pont: az Operaház főbejáratánál.

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba! – vasárnap, 10:00-18:00 (ingyenes)

VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója_01

Vasárnap ingyenes a belépés a Vasúttörténeti parkba, ahol akár egy egész napot is eltölthettek, hiszen van remek játszótér, kinti és benti kiállítások és bemutatók is várnak rátok.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Nézzétek meg legújabb 10 könyv gyerekekről felnőtteknek válogatásunkat és a Városmajori Szabadtéri Színpad augusztusi előadásairól szóló összefoglalónkat.

Era kedvencei: Gárdonyi Géza születésnapja Egerben, Középkori Forgatag Diósgyőrben, Ribiszke előadás a Margitszigeten
Rozi kedvencei: Terülj, terülj asztalkám a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Középkori Forgatag a Diósgyőri Várban