Programajánló hétvégére – Gyereknap és azon túl – május 24-26.

Május utolsó hétvégéjén nyilván minden sarkon, téren és réten gyereknapi programok várnak rátok, de azért ajánlunk még kirándulást, történelmi és könyves fesztivált, sportágválasztót és még sok minden mást. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában!

Egész hétvégén

100 program Gyereknapra

Óriási gyereknapi válogatásunkból is érdemes válogatni, amelyben kisebb és nagyobb, budapesti, a főváros közeli, Balaton környéki és országos eseményeket is találtok.

 

Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivál – Tata, május 24-26. (12 éves korig ingyenes)

A Tatai vár visszafoglalása, lovasbemutató, koncertek, modern katonai bemutató, kisállatsimogató, kézműves foglalkozások és minden, ami történelem, élmény, kikapcsolódás. Május utolsó hétvégéjén vár a Tatai Patara! Részletek itt. Belépő: 3000 Ft/nap.

 

Gyereknapi vetítések az ETELE Plázában – május 25-26.

Május 25-én és 26-án a gyerekeké lesz a főszerep! A színes programok és vetítések várják a családokat. A vetített filmek: Kung fu panda 4,  A repülő osztály,  Mancsőrjárat – A szuperfilm,  Bogyó és Babóca 6., Képzeletbeli barátok, Garfield, Sonic, a sündisznó, Kuflik, illetve Dargay Attila klasszikus magyar rajzfilmjeit is megnézhetitek, például a Vukot, a Szaffit, Az erdő kapitányát vagy a Ludas Matyit. Részletek itt. Mozijeggyel látogatható!

 

Wekerlei Napok – Wekerle-telep, május 25-26. (ingyenes)

Meseút, Kaptár Futam sportos vetélkedő, tájékozódási futás gyerekeknek és felnőtteknek, tábortűz, helytörténeti lovaskocsikázás, kirakodó és kézműves vásár és programok, koncertek is várnak rátok a hétvégén. Részletek itt. Ingyenes!

 

Ujjé, a Ligetben nagyszerű! – Népliget, május 25-26. (ingyenes)

Barna Zsombor: Vitéz László Ángliában

Barna Zsombor: Vitéz László Ángliában

A kétnapos, ingyenes rendezvénysorozat Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének ötletére jön létre, amelyet a 20. század legismertebb bábművésze, a Kossuth-díjas Kemény Henrik emlékére és tiszteletére rendeznek május 25-én és 26-án, a Népligetben. Az igazi vurslik hangulatát szeretnék feleleveníteni, ahol fellép majd Pályi János, Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa, a debreceni Vojtina Bábszínház, Baditz Dávid, Vitányi-Juhász István (KL Színház), Nizsai Dánie, Tatai Zsolt, Fabók Mancsi, Keresztes Nagy Árpád, Czéh Dániel és természetesen Barna Zsombor is. Emellett lesz még többek között felhővadászat, képregény rajzolás, bábos installációk, bábkészítő foglalkozás, játéktér, betyár hétpróba, a Vitéz László bábjáték automata, körhinta, céllövölde, gólyalábasok, zsonglőrök. Részletek itt. Ingyenes!

 

Családi fesztivál és Könyvvásár az Animus, Central és Lampion kiadókkal – Marczi, május 25-26. (ingyenes)

Családi Fesztivál és Könyvvásár a Marcziban

Családi fesztivál és Könyvvásár az Animus, Central és Lampion kiadókkal. Hatalmas raktárvásárral, mesés gyerek programokkal és szülőknek szóló beszélgetésekkel is várnak benneteket a Marczibányi téren. Lesznek Lengék, Zabaszauruszok, Harry Potter, Mítoszvadászok, népmesék, koncert és táncszínház, Budapest családi kvíz, kutyák és kocsik rajzverseny, igazi kutyusok és még sok-sok családi program. A szülőknek szóló beszélgetések egy titkos teremben lesznek, ahol többek között olyan szakemberekkel találkozhattok, mint Herner Dorka pszichológus vagy Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakember. Részletek itt. Ingyenes! 

 

Múzeumok Majálisa – Magyar Nemzeti Múzeum és kertje, május 25-26. (ingyenes)

27. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum május 25-26-án. A hétvégén a szakmai bemutatók mellett színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják a családokat, érdeklődőket. Az idei majálison a hagyományok, a szokások és az örökség kerül a középpontba. Részletek itt. Ingyenes!

 

dm Gyereknap – Vasúttörténeti Park, 2024. május 25-26.

DM Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

Ismét kétnapos rendezvénnyel ünneplik a gyermekeket a dm Gyereknapon a Vasúttörténeti Parkban. Rengeteg játékos és szórakoztató programmal várnak kicsiket és nagyokat, és ezúttal sem maradnak el az izgalmas edukációs aktivitások sem! Szombaton a színpadra lép az Apacuka zenekar, Kőhalmi Ferenc bűvész és Kalap Jakab, vasárnap pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Rolando bűvész és Kovácsovics Fruzsina szórakoztatja a közönséget, de ott lesz még a Bábozd Zöldre csapata és a Majorka Bábszínház, valamint a dm egészségmegőrző programokkal is készül. Rengeteg jó eseményt és helyszínt találtok még itt. Jegyár: Gyermekeknek a belépés 14 éves kor alatt ingyenes, felnőtteknek 3500 Ft.

 

Kedvenc fagyik Budapesten – vadonatúj válogatás

Van olyan hely, amely ezen a héten nyitott, és van olyan, aki évtizedek óta törletlenül készíti a minőségi fagyikat. Íme idei válogatásunk!

 

Május 24., péntek

Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál – Margitsziget, Kristály, május 23-25. (ingyenes)

Májusban ismét igazi margós fesztiválhangulattal várnak a margitszigeti Kristály Színtéren, ahol a legizgalmasabb könyvújdonságok dedikálással egybekötött bemutatóin, zenés irodalmi esteken, koncerteken vagy akár kedvenc podcast műsoraid élő felvételein is részt vehetsz. Részletek itt. Ingyenes!

 

Szerintem ebben a házban lakik egy szellem könyvbemutató – Pagony Café Dió, Bakáts tér, pénteken  16:30 (ingyenes)

Megjelent Tasi Katalin legújabb mesekönyve, a Szerintem eben a házban lakik egy szellem, és most összegyűlnek, hogy ezt egy hu-hu-hú de jó délutánnal megünnepeljék! A kisfiú és a szellem barátságát bemutató kedves és vicces történetet Litkei Julianna illusztrálta. Részletek itt. Ingyenes!

 

Május 25., szombat

Családi gombaséta – Budakeszi, szombaton 9:00 (ingyenes)

Kosarat kézbe, gyereket hátra, megyünk gombászni! Közös családi gombakirándulásra indulhattok a budakeszi erdőbe. Vezető: Esztó Bernát, gombaszakellenőr, megpróbált türelmű kétgyermekes apuka. A kirándulás babakocsibarát, ahol már az erdőszéle is rejteget gombát. Az esemény ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, de megköszönik, ha az eseménynél visszajelzed részvételi szándékodat. Ingyenes!

 

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

„Én, a legkisebb, a Pirinyó Minyó, semmiben, de semmiben se tudtam a legügyesebb lenni a testvéreim között. Ezért suttogva kértem anyámat, hogy most lesz szíves csak engem szeretni, lesz szíves csak rám figyelni, és lesz szíves csak nekem mondani egy mesét, olyat, amiből megtudhatom a tündérnevemet, és hogy miben lehetnék a testvéreim között a legügyesebb.” Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft, regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Kockaháztól a kortárs múzeumig – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ludwig Múzeum Családi Délelőttjének rendkívüli kiadásán ismét a múzeum három szintjén, hatféle programmal várják a családokat. Gyereknapi programjaik idén a „Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban” című legújabb kiállításuk témafelvetésein alapulnak. A megértési nehézséggel élő gyermekeket (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) nevelő családokat szintén várják erre a napra. Regisztráció: dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu. Részletek itt. Jegyár: helyszínen váltott programjegy.

 

Gyereknapi Zenevár – Magyar Zene Háza, május 25., szombaton 10:30

Gyereknapi Zenevár a Magyar Zene Házában

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza ezen a napon nevet változtat, és Gyerekek Háza lesz belőle! Sőt, Zenevár, ahol – biztosan kitalálták – a zene vár. De nem csak nevet változtat, át is alakul a Ház, ugyanis családi programjuk nem a megszokott terekben zajlik, hanem nagysikerű sorozatuk, a RAMAZURI-nak megfelelő módon, az épület legkülönbözőbb pontjain lehet majd zenével játszani, hangszerekkel ismerkedni, foglalkozásokon részt venni. Sőt, aki a program két órája alatt legalább hat helyszínen pecsétet szerez az „útlevelébe”, az egy apró ajándékkal is gazdagabb lesz! Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Hangszerválasztó – Merkapt Sportközpont, Kőbánya, szombaton egész nap (ingyenes, regisztrációs)

A Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó széles sportági és zenei palettát kínál a látogatóknak, a kitelepülő sportágakat szakképzett edzők, a megjelenő hangszereket zenei oktatók segítségével lehet megismerni és kipróbálni. A színpadokon izgalmas sportági bemutatókra, nyílt edzésekre, illetve színvonalas zenei koncertekre is sor kerül a két nap folyamán. A több mint 100 sportág között biztosan megtalálhatóak lesznek majd hazánk legnépszerűbb és legsikeresebb sportágai, mint a labdarúgás, az úszás, a vízilabda, a vívás, a kézilabda és a kajak-kenu is. Részletek itt. A részvétel regisztrációhoz kötött, mely megtörténhet online előzetesen, de személyesen az esemény bármely napján is, a helyszínen.

 

Gyermeknap a Belfeszten – Szabadság tér, szombaton egész nap (ingyenes)

Belfeszt családi nap a Szabadság téren május 25-én

Belfeszt családi nap a Szabadság téren május 25-én

Ebben az évben is több színpaddal vár a Belváros legnagyobb fesztiválja, melynek keretén belül szombaton egész nap gyerekprogramokkal is készülnek. A Szabadság téren lesz Hangszersimogató, Major Eszter és barátai, körhinta, ugrálóvár, régi idők játékai, állatsimogató és még sok minden más. Részletek itt. Természetesen a felnőttek sem fognak unatkozni, hiszen a fesztiválon péntektől vasárnapig fellép még Henri Gonzo, Pátkai Rozina & PQR, Sena Dagadub, Kéknyúl és a Quimby is. Ingyenes!

 

MEO Designvásár – Eötvös10, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Kortárs magyar alkotók és válogatott alkotásaik a belvárosban. Ékszerek, ruhák, illusztrációk, könyvek, festmények, lakberendezési tárgyak, kerámiák közvetlenül a készítőjüktől. A vásár mellett workshopokkal és az E10 két kiállításával készülnek. Részletek itt. A vásárra és a kiállításokra a belépés ingyenes!

 

Zöld Forgatag – Nagykovácsi, Telki-Tisza-kastély, szombaton 14:00-19:00 (ingyenes)

Hétpróba, zöld kvíz, öko játszóház, könyvvásár, természetismereti játékok, vízi vándortanösvény. A kastély parkjában különféle aktivitásokkal, standokkal, játékokkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, kicsiket, nagyokat és családokat. Részletek itt. A rendezvény ingyenes!

 

Gyurkó Szilvia-Palya Bea-Szabó T. Anna: Minden gyerek kicsi kincs – beszélgetés felnőtteknek a testhatárokról – Margitsziget, Kristály, szombaton 15:30 (ingyenes)

Május 15-én jelent meg a Minden gyerek kicsi kincs című kiadvány a Lampion Könyvek gondozásában. A kötetben egy kedves mesét, egy verset és mondókát találnak a gyerekek, a felnőtteknek pedig Gyurkó Szilvia foglalta össze, mit érdemes tudni a gyerekek biztonságos felnövekedését segítő bugyiszabályokról. Minden felnőttet szeretettel várnak a beszélgetésre, ahol együtt átgondolják, miként lehet fontos üzeneteket a mesélés, éneklés és játék segítségével átadni a gyerekeknek. A Lampion Könyvek és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös programja. Részletek itt. Ingyenes!

 

Május 26., vasárnap

Gourmet Fesztivál Gyereknap – Millenáris, vasárnap egész nap (18 éves korig ingyenes)

Az idei Gourmet Fesztiválra vasárnap a 18 év alattiak ingyen léphetnek be. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel. A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő – gyerek párosokkal fog tésztákat és „pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján. Részletek itt. Gyerekeknek ingyenes!

 

Gyereknap a Gyermekvasúton –  Hűvösvölgyi végállomás, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Gyermekvasút Gyereknap

Gyermekvasút Gyereknap

A hűvösvölgyi végállomáson 10 és 17 óra között családi programokkal várják a látogatókat. Kisebbeknek lesz arcfestés, alkotóház, ugrálóvár, gyermekvasúti LEGO járművek. Az érdeklődők kívül-belül megnézhetnek egy tűzoltóautót és felszállhatnak egy nosztalgiabuszra. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A Magyar Természetvédők Szövetsége kedvcsináló standdal készül. A Gyermekvasút vasútmodellező szakkörének kiállítása is nyitva tart az egykori mozgólépcső gépházában. A színpadon láthatóak lesznek tudományos kísérletek, zsonglőrbemutató, délelőtt 11 órakor fellép Kőhalmi Ferenc bűvész, délután pedig 14 órakor a RépaRetekMogyoró együttes zenés műsora szórakoztatja a nézőket. A Hűvösvölgy-Széchenyihegy közötti személyvonatok egész nap 40-50 percenként indulnak, és ritkábban látható járművek is forgalomba állnak. Részletek itt. Ingyenes!

 

Müpa Gyermeknap – Művészetek Palotája, vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes)

Müpa Gyereknap

Müpa Gyereknap

A Müpa vasárnaponkénti Cifra Palotája hatalmasra nő gyermeknap alkalmából. Zenék, mesék három színpadon; bent a Müpában és kint szabadtéren is rengeteg kreatív- és zenés foglalkozás vár minden gyermeket és gyermeklelkű felnőttet, akik aktívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni ezt a napot. Részletes program itt. Ingyenes!

 

Nyitott szertárkapuk – országszerte, vasárnap 16 óráig (ingyenes)

Megnyílnak 1 napra a tűzoltóságok

Gyereknapon, május 26-án 10 órától az ország valamennyi hivatásos tűzoltólaktanyája és őrse, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok, kiállítóhelyek várják az érdeklődőket, a bátrakat és kevésbé bátrakat, hogy szirénázó szerkocsik, próbariasztások, és a bevetési védőruha felhúzása során mindenki átélhesse, milyen lehet tűzoltónak lenni. Részletek és a résztvevő helyszínek listája itt! Ingyenes!

 

Lánchíd-piknik – Lánchíd, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Lánchíd-piknik

Lánchíd-piknik

175 éve, 1849 májusában sétálhattak át először gyalogosok a Lánchídon. A jeles dátumra emlékezve május 26-án, vasárnap szabadtéri programokkal, koncertekkel és óriásbuborék-show-val készülnek. A nyárváró rendezvény idejére lezárják a közúti forgalom elől a hidat, így teljes szélességében birtokba vehetitek a jeles eseményen. Gyereknap alkalmából a Lánchíd pesti oldalán felállított színpadon zenés, interaktív gyerekműsorok lesznek, emellett óriásbuborék-show és gyereksarok várja a kicsiket, ahol színezhetnek vagy rejtvényt fejthetnek.  Az utcazene hangulatot a Dalos-pont zenészei hozzák el, élőzenével kísérik az ünneplést. Megnézhetitek, milyen ruhában keltek át 175 évvel ezelőtt a fővárosiak az akkor frissen átadott hídon, reformkori ruhatörténeti bemutatóval repülhettek vissza az időben. A történelmi hagyományokat a levéltár hídtörténeti kiállításával is ápolják: nemcsak megismerhetitek kulturális örökségünk történetét, de tudásotokat is próbára tehetitek. Részletet itt. Ingyenes!

 

Paár Julcsi: Rókatánc – Kobuci, vasárnap 10:30

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – mondhatnánk vigaszként hőseinknek, akik akarva, akaratlanul – vagy talán a rókáknak köszönhetően – sodródnak kalandokba, követnek el baklövéseket, kerekítik újra életüket. Paár Julcsi és zenekara mutatja be a Rókatánc című lemezét. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft, elővételben 2500 Ft.

 

Erdőgaléria Potyó Imre természetfotóssal – Királyrét, Hiúz Ház, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

A díjnyertes fotók visszatérnek készítésük helyszínére. Alkotójuk segítségével első kézből ismerkedhetünk meg a természetfotózás kulisszatitkaival, a parányi és az óriási élőlények objektíven keresztül, más perspektívából feltárt világával. Esős idő esetén a fotók a Hiúz Házban lesznek kiállítva. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges, jegyár: 1600-2600 Ft.

 

Minyonok – Dunafok Szabadidőpark, Budafok, vasárnap 17:00 (ingyenes)

Kik is azok a minyonok? Ha Te is jól figyeltél, akkor már találkozhattál velük Gru főhadiszállásán egy másik mesében. Arról azonban senki nem tud semmit, hogyan is kerültek a „gonosz” főúr rabsága alá. E mese az ő történetüket mutatja be, hogyan kezdték egysejtű organizmusként, hogyan élték túl az őskort és hogyan szolgálták mindig az aktuálisan legerősebb vagy annak vélt fenevadat. Részletek itt. A részvétel díjtalan!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!