Programajánló – ápr. 2-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bertalan_es_barnabas_papirszinhaz

Ezen a hétvégén ünnepeljük a Nemzetközi Gyerekkönyvnapot, ezért több szuper könyves programot válogattunk az ajánlóba. Emellett lesz még Nano boltnyitó hétvége, múzeumi foglalkozás a Ludwigban, szamócaültetés a Füvészkertben, Várkert Bazár születésnap, Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián, több más klasszikus zenei program, PöttyösLabda családi délelőtt az Akváriumban, illetve egész hétvégén Táncháztalálkozó is a táncos lábúaknak. Válogassatok április első programajánlójából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

nano_nyitohetvege

Nano boltnyitó hétvége – Villányi u. 8., április 1-3. (ingyenes)
Mesék, gumicukor építészet, falszínezés, workshopok és design cuccok kicsiknek, nagyoknak, sőt kutyáknak is a Nano boltnyitóján 🙂 Ápr 1-jén megnyitó 18 és 20 óra között: falfestés, arcfestés, sütizés. Szombaton 10 és 19 óra között falfestés, arcfestés, sütizés, 15 órától Papírszínház meseelőadás: Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás, 15:30-tól Mesekreáció – csoportos meseírás és rajzolás, amit a végén előadnak a szülőknek (6-10 éves korig). Vasárnap 15 órától gumicukor építészet, avagy hogyan lesz tartószerkezet egy zacskó gumicukorból és néhány hurkapálcából? (6-10 éves korig). Minden program ingyenes!

kalaka_koncert

Két éves a Várkert Bazár – Várkert Bazár, április 2-3. (ingyenes)
Az épület születésnapján összművészeti fesztivállal várják a kicsiket és a nagyokat az épületben és az Ybl Miklós téren. Szombaton 11-től fellép a Kaláka, vasárnap 11 órától az Alma együttes, 13 órától a Kuruttyoló békakirály c. interaktív, zenés mesekoncertet hallgathatjátok meg. A koncertek mellett egész napos kísérőprogramokkal is készülnek (mesekert, kézműves programok, körhinta), valamint a Netz Táncprodukció és a Garabonciás Gólyalábasok kedvcsináló örömtánccal és zenével fokozzák a hangulatot. Ingyenes!

Országos Táncháztalálkozó – Papp László Sportaréna, április 2-3., 10:00-22:00
Táncház, tánctanítás, népművészeti vásár, Aprók Bálja, mesterségbemutatók és kézműves foglalkozások, népzenei koncertek, Aprók tánca és Tücsökringató, Kallós Zoltán életmű-kiállítása vár rátok ezen a hétvégén a Papp László Sportarénában, a 35. alkalommal megrendezésre kerülő Táncháztalálkozón. Jegyár: gyerekjegy 890 Ft (4-14 éves korig), felnőtt 1850 Ft (kivéve vasárnap 15 órától a Lajkó Félix koncertre és Mezőségi Bálra 3500 Ft).

ÁPRILIS 2., szombat

Szamoca ultetes

Szamóca ültetés – Füvészkert, 10:00 és 11:15 (regisztráció szükséges)
Kis kertészek, ültessetek együtt szamócát, ágyásba, kaspóba, cserépbe, zsákba, zsebbe, konzerv dobozba, vödörbe, raklapba, kerítésbe, gumiabroncsba, mindenhova. Vár benneteket a Szamóca Kiskertész-tanoda. Belépő: 1500 Ft/gyerek + szülőknek Füvészkert belépő.

2015.02.21. - Tavaszi váltás 004

Baba-mama börze – Aranytíz, 9:00-13:00 (ingyenes)
Április 2-án, szombaton 9 és 13 óra között ismét Baba-mama börzével várják a családokat az Aranytíz Kultúrházban. A vásárral egy időben jótékonysági baba-, gyerekruha és gyereklábbeli gyűjtést is szervez a Belvárosi Közösségi Tér. A helyszínen gyermekmegőrzést is biztosítanak! A program mindenki számára ingyenes!

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Jegyár: 900 Ft.

milyen_a_jo_gyerekkonyv

Milyen a jó gyerekkönyv? Ünnepi beszélgetés, könyvcserebere és színezőkuckó – Deák 17 Galéria, 10:30-12:30
Április 2. a dán meseíró, Hans Christian Andersen, és a magyar meseíró, Csukás István születésnapja. Ugyanekkor ünneplik a Nemzetközi Gyerekkönyvnapot is. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ezen a napon szeretettel vár kicsiket és nagyokat ünnepi beszélgetésre, ahol gyerekkönyvek alkotói (írók és illusztrátorok) idézik fel régi kedves olvasmányaikat, alkotóikat, bemutatják kortárs kedvenceiket, és talán abba is belekukkanthatunk, hogy éppen most min dolgoznak. A beszélgetés résztvevői: Bosnyák Viktória, műfordító, író; Kertész Edina, író; Makhult Gabriella, illusztrátor; Vig Balázs, író. A programra mindenki számára belépő egy gyerekkönyv, amit ki lehet cserélni egy másik könyvre. A legkisebbek elfoglalhatják a színezőkuckót, ahol mesefigurákat színezhetnek.

lumu_csaladi_nap

Családi Délelőtt – Színezett valóság – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
„Néha van idő arra, hogy elővegyük a családi fotóalbumot és megnézzük, milyen volt a nagymama kamaszkorában, milyen nagyon rövid szoknyát hordott a 60-as években – nem is gondolnánk róla! Lesz néhány fotó, amin csodálkozunk, hogy milyen jól komponált a dédipapa, akár egy magazin fotója is lehetne; és lesz néhány, amin nevetünk, mert a szülinapi csoportképen pont kitakarja az ünnepelt fejét egy nagy virágcsokor. Komponálni tudni kell! A kompozícióval lehet játszani! A hétköznapi fotókat és a művészek által készített fotókat fogjuk megnézegetni, és alapként használni ahhoz, hogy körbejárjuk, hogyan lehet egy fekete-fehér fotó kompozícióját, üzenetét megváltoztatni, részleteit kiemelni, ha a monotípia eljárásával színt és plusz formákat viszünk a képben.” Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek a családi délelőttre, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzéktek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

oralap

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Készíts saját faliórát! Illetve díszíts fel egy óralapot, ha jól sikerül, érdemes beleszerelni egy óraszerkezetet! Belépő: 500 Ft (levásárolható).

utazasok_symphoniaba

Utazás Symphoniába: A zenekar – Müpa, 11:00
A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a zenekarral és annak legfontosabb hangszercsoportjaival. 8-12 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft.

Benedek-Elek-Mesek

Mesedélelőtt – Mesemúzeum, 11:00
Mesedélelőtt  Az ARANY és az EZÜST Mesekönyvből Havas Judit előadóművész válogatásában.
„A Csodalámpa segítségével azt szeretném, hogy a barangolás során, a meséken keresztül olyan tájakkal, sorsokkal ismerkedjenek meg a gyerekek, amelyek a szolidaritást, a kitartást, a saját magukban vetett hitet erősítik meg, ugyanakkor egyfajta nyitottságot eredményeznek más népek kultúrájának befogadása iránt. S intenek arra is, hogy minden nap legyen idő egy jó cselekedetre!” Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

PORONDON A BOLONDOM

Csiribiri bolondos családi délután – Kultúrkúria, 15:00
Porondon a bolondom címmel a Bábakalács Bábszínház előadását nézhetitek meg a Kultúrkúriában, majd Bolondos dallamokkal és játékokkal szórakoztat benneteket a Handabanda zenekar, valamint kézműves játszóházzal is készülnek ezen a Csiribiri délutánon. Belépő: 700 Ft.

tavaszi_nyitas

A Tárt Kapu Galéria köztéri művészeti programja –  Markusovszky tér, 15:00-20:00
Várnak mindenkit szeretettel a Tárt Kapu Galériába és a vele szomszédos Markusovszky térre! Kinyitják a kapuikat, hogy minél többen betekintést nyerjenek a galéria tevékenységébe azáltal, hogy közös alkotásokat hozzanak létre a állandó alkotóikkal, látogatóikkal, barátaikkal vagy az éppen csak arra járókkal, gyerekekkel és felnőttekkel.

meselo_nap

Mesélő nap – a gyermekkönyvek birodalmában – Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, 16:00-19:00
A Gyerekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából április 2-án, szombat délután a Wekerlei Kultúrházban a gyermekkönyvek kerülnek a középpontba. Vendégeikkel és előadóikkal közösen próbálják majd megfogalmazni, milyen is a jó gyermekkönyv, és miért fontos, hogy már a legkisebbek kezébe is igényes műveket adjunk. A szülőknek előadásokkal, míg a gyerekeknek könyvkötészeti bemutatóval és kézműves foglalkozásokkal készülnek. Előadók: Gévai Csilla író és illusztrátor, Kovács Eszter főszerkesztő, a Pozsonyi Pagony Kiadó alapítója és Révész Emese művészettörténész. Foglalkozások: könyvkötészeti bemutató (7-14 éves korig szülői kísérettel, előzetes regisztráció szükséges itt); Ex libris műhely: Készítsd el saját monogramos könyvpecsétedet!; közös rajzfolyam készítése a társalgóban. A beszélgetéses előadások alatt: saját illusztráció és könyvjelző készítése Gévai Csilla író, illusztrátor vezetésével. Az Aranyvackor 2015 meseírói és illusztrációs pályázat díjnyerteseinek tárlatát is megnézhetitek a Pozsonyi Pagony Kiadó jóvoltából. A LIBRI kedvezményes mesekönyvvásárral lesz jelen. Részvételi díj: 500 Ft/fő. A programot 4-5 éves kortól ajánlják.

ÁPRILIS 3., vasárnap

termeszettudomanyi_muzeum

Ingyenes a Néprajzi és a Természettudományi Múzeum
Mivel a hónap első vasárnapja van, ezért családoknak ingyenes a belépés a Néprajzi és a Természettudományi Múzeum állandó kiállításaira.

pottyoslabda_csaladi_delelott

PöttyösLabda családi délelőtt – Akvárium Klub, 10:00-14:00 (ingyenes, kivéve a koncert)
Vasárnap délelőtt érdemes lesz ellátogatni a PöttyösLabda családi délelőttjére az Akvárium Klubba, ahol rengeteg termék, szolgáltatás mutatkozik majd be. Design baba- és gyerekruhák, kiegészítők, fejlesztő- és egyéb gyerekjátékok, mesekönyvek, bio- és kézműves termékek várnak rátok. 11 órától fellép Gubás Gabi. Minden program ingyenes, kivéve a koncertet, amelyre 800 Ft/fő a belépő.

Radványi Balázs és Varró Dániel: Akinek a kedve dalos – Puskin, 10:00
Varró Dániel mesél, játszik, verset olvas. Az előadás kellékei közt pedig előkelő helyet foglalnak el a hangszerek. „Mozi-színházának” zenei partnere Radványi Balázs a Kaláka együttesből ismert Kossuth-díjas dalnok, aki a Varró Dániel versek megzenésítései mellett, más mai költők, valamint klasszikusok gyermekeknek szóló verseiből nyújt zenei aláfestést, kiegészítést. Jegyár: 1600 Ft.

cifrapalota

Cifra Palota: Csemete – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. Vendégük az Unicef. Ingyenes!

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Hangszerbemutató – MOM, 10:00-10:45 és 11:30-12:15
Balázs János Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje, egybekötve a Cziffra György Fesztivál „Az én zenemanóm” c. gyermekrajzpályázatának díjkiosztó ünnepségével. A játékszabályok változatlanok: a belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen.

csengo_bongo_delutan_opera

Csengő-bongó délután – Opera, 15:30 és 17:00
A Csengő-bongó előadásokon közvetlen közelségből, egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetitek meg. A különleges szépségű Székely Bertalan-terem elrendezése lehetővé teszi, hogy az interaktív program a gyerekektől karnyújtásnyira zajlódjék. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról. Jegyár: 1200 Ft.

Era kedvencei: Nemzetközi Gyerekkönyvnap a Deák 17-ben, családi délelőtt a Ludwigban, Nano boltnyitó
Rozi kedvencei: Nemzetközi Gyerekkönyvnap a Deák 17-ben, Csengő-bongó délután az Operában

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Sárkányok mindig lesznek kiállításról és játsszatok velünk vasárnapig belépőkért a Kölyök-öböl Játszóházba!
Áprilisi kedvenc fesztiváljainkról
itt olvashattok!