Programajánló – ápr. 16-17., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programajánló hétvégére – Évszakok film

Igazi felfedezős hétvégére készülhettek rengeteg izgalmas és ingyenes programlehetőséggel. Barangoljatok 100 éves házakban, látogassatok el az Egyemmeg! ingyenes családi nap valamelyik eseményére, de több múzeumi és kreatív programot, családi filmet, koncertet és Verspikniket is ajánlunk nektek. Válogassatok! 🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

budapest100

Budapest100 – több helyszínen, április 16-17. (ingyenes)
Közel hatvan épület és számos üzlet nyit meg az idei Budapest100 hétvégéjén, április 16-án és 17-én. Négy szakmai beszélgetés szól majd a jövőről és a lehetőségekről: hogy lehetne barátságosabb, zöldebb, vonzóbb a város legforgalmasabb útvonala? Emellett vezetett túrákkal, foglalkozásokkal, beszélgetésekkel, kiállításokkal vár benneteket sok barátságos lakó. Részletes program letölthető innen. A körúton vasárnap nosztalgia villamos is közlekedik (felnőtt jegy 500 Ft, gyerekjegy 300 Ft).

sakuraunnep_fuveszkert

Sakura ünnep – Füvészkert, április 16-17.
Csodaszép virágzó cseresznyefák, piknik a kertben és további programok várnak rátok április közepén a Füvészkert Sakura ünnepén. Az április 16-17-ei hétvégén is érdemes ellátogatni hozzájuk. Érkezzetek időben, mert a program elég népszerű, sorban állásra is lehet számítani.

6_2.jpg

Sárkányok éjszakái – Fővárosi Állat-és Növénykert, április 8-tól
Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd 19 és 22 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott. Minden nap 19-től 22 óráig. Belépés: 21:30-ig! Belépőjegyek: felnőttjegy 1900 Ft, gyermekjegy (14 éves korig) 1500 Ft. Beszámolónk az Állatkert szezonnyitó sajtótájékoztatójáról további programokkal itt.

wekerle_feszt

WekerleFeszt Művészeti Találkozó – Wekerle Kultúrház és Könyvtár, április 16-17.
Idén ötödik születésnapját ünnepli a WekerleFeszt Művészeti Találkozó, melynek szervezője a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár. A 2011-ben útnak indított másfél napos, díjtalanul látogatható, interaktív művészeti fesztivál kiemelt célja: közelebb hozni a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához. Vasárnap 10 és 13 óra között Gyerekfeszt – Gyerekszemmel, gyerekszájjal gyerekeknek eseményével készülnek népzenei csemegékkel és bábszínházzal. Ingyenes!

003-Galatee-Films_Eric-Travers

Évszakok premier – április 14-től a hazai mozikban
Az Évszakok című film üzenete: szövetség a természettel. Az április 14-én mozikba kerülő nagyszabású természetfilmet a Vándormadarak alkotói, az Oscar-jelölt Jacques Perrin és Jacques Cluzaud rendezték. 6 éves kortól ajánlott.

ÁPRILIS 16., szombat

egyemmeg_csaladi_nap

Egyemmeg családi nap! – 22 helyszínen, április 16. (ingyenes)
Családi és gyerekprogramok, koncertek, bábelőadások, meseórák, veteményes kalandok, gasztroslam, fenntartható uzsonnakészítés vár rátok az Egyemmeg! családi napon országszerte 22 helyszínen (több kedvencünk is csatlakozott mint a HelloAnyu, Szatyorbolt és Margitutca9, Szimpla). Választ kaphatunk az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatával, a fenntartható háztartásszervezéssel, vagy a menzareformmal kapcsolatos kérdéseinkre, miközben az egész család együtt szórakozik. Fellép majd Bognár Szilvi (11 óra Szimpla), Gubás Gabi (14: 30 Doblo Bor és Bár) és a Hahó Együttes (16:00 Kőleves) is. Emellett lesz még workshop a Szatyorban, zokninyúl készítés a Nanoban és Cellux foglalkozás is. A részletes programot itt olvashatjátok! Ingyenes!

anthroposophia_nap

AnthropoSophia Nap – MOMKult, 10:00-17:00 (ingyenes)
Az AnthropoSophia Napon hazai antropozófiai alapon működő intézmények, képzések és kezdeményezések mutatkoznak be. Az idei év központi témája a „Gyógyító közösség”. Az előadásokon kívül alkalom nyílik személyes beszélgetésekre antropozófus orvosokkal, művészetterapeutákkal. Külön szekciótermet kap az áprilisi Sophianum Gyermekmatiné, ahol interaktív zenés, bábos játék, kézműves foglalkozások, kreatív mozgás várja a kicsi és nagyobbacska gyermekeket, míg a szülők meghallgathatják Szentkúti Márta, a Ligetszépe Meseterápiás módszer kidolgozójának előadását, beszélgethetnek fejlesztő pedagógusokkal, illetve kipróbálhatják a felnőtteknek szóló kézműves foglalkozásokat és meseterápiát. Az ifjúsági szekcióban műhelymunkák, beszélgetések zajlanak Waldorf-pedagógusokkal, Waldorf-iskolát, gimnáziumot végzett diákokkal iskoláról, továbbtanulásról, a társadalomba való beilleszkedésről, régebbi és új kezdeményezésekről. Euritmia előadások, zenei programok, a Napút Művészeti Akadémia kiállítása várja majd a közönséget több helyszínen és ízletes vegánkonyha is lesz. Ingyenes!

jatekok_napja

Játékok Napja – Mór, Szent István park, 10:00-17:00 (ingyenes)
Ha kirándulni volna kedvetek, Budapesttől 90 km-re, Móron rendezik meg a Játékok Napját népi játékparkkal, körhintával, skanzennel, 16 órától a Góbé zenekar népzenei gyermekműsorával és hangszerbemutatóval várnak benneteket. Rossz idő esetén a programokat az Erzsébet téri Művelődési Házban tartják meg. Ingyenes!

A tenger dala

Legkisebbek mozija: A tenger dala – Puskin, 10:00
A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 700 Ft.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Jegyár: 900 Ft.

4607_16647-p

Családi Délelőtt – Színezett valóság – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
„Néha van idő arra, hogy elővegyük a családi fotóalbumot és megnézzük, milyen volt a nagymama kamaszkorában, milyen nagyon rövid szoknyát hordott a 60-as években – nem is gondolnánk róla! Lesz néhány fotó, amin csodálkozunk, hogy milyen jól komponált a dédipapa, akár egy magazin fotója is lehetne; és lesz néhány, amin nevetünk, mert a szülinapi csoportképen pont kitakarja az ünnepelt fejét egy nagy virágcsokor. Komponálni tudni kell! A kompozícióval lehet játszani! A hétköznapi fotókat és a művészek által készített fotókat fogjuk megnézegetni, és alapként használni ahhoz, hogy körbejárjuk, hogyan lehet egy fekete-fehér fotó kompozícióját, üzenetét megváltoztatni, részleteit kiemelni, ha a monotípia eljárásával színt és plusz formákat viszünk a képben.” Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek a családi délelőttre, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzéktek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

nemzeti_galeria

Harc a formával, játékkal és színekkel Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, 11:00-14:00
Kalandozás az orosz avantgárd művészet világában. Mit ábrázol az, aki nem ábrázol semmit? Lehet-e mozgó épületet tervezni? Hát megépíteni? Léteznek-e tudós művészek? Építsetek űrállomást, fessetek közösen absztrakt képeket! 11:30-kor tárlatvezetéssel várják a gyerekeket, majd 12:30-kor a felnőtteket. A programon a családi napra váltott jeggyel lehet részt venni, amely 900 Ft/fő gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

tajak_3d-ben

Mese a Föld keletkezéséről – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Réges régen mikor még nagyapa nagyapját is bölcsőben rengették, sőt még régebben, mikor az emberek és az állatok egy nyelvet beszéltek, sőt még annál is régebben mikor még a nap akkorka volt, mint egy borsó és a fénye akkora mint egy gyertyaláng, akkor történt, hogy…A folytatást megtudhatjátok szombaton Tóth Olivér Artúr előadásában. Utána pedig mindenki kipróbálhatja a bolygógyúrásban, hiszen három dimenziós térképeket készíthettek. Részletek itt. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

tavasz_van_csaladi_nap

Családi nap – Királyrét, 11:00 és 14:00
A tematikus napokon mindig más és más témával várják a családokat Királyréten. Terepi séta, észtorna, mikrovilág (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedés minden korosztálynak! A program időtartama 2 óra. Délelőtti program 11 órai, a délutáni 14 órai kezdéssel indul. Részvételi díj: 2000 Ft/család. Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig). Kapcsolattartó: Takáts Margit. Elérhetőségek: kiralyret@dinpig.hu +36 27 585 625.

szaloki_agi

Zuglói Verspiknik – Zugló, Korong utca, 13:00-19:00 (ingyenes)
Április 16-án szombaton, 13 és 19 óra között a Korong utcában, József Attila egykori lakhelye mellett megrendezésre kerül a II. Zuglói Verspiknik. Koncertekkel, dedikálásokkal, könyvkiadók bemutatóival, gyerekeknek arcfestéssel és kézműves játékokkal várnak minden kedves érdeklődőt. Fellép többek között 14:15-től Kárász Eszter, 15 órától Szalóki Ági. Ingyenes!

5elem_eginasi_web

Teljes értékű táplálkozás a családnak workshop – Szatyorbolt, 14:00-16:30 (regisztráció szükséges, ingyenes)
A Szatyor Egyesületben egy klubsorozatot indítanak kisgyermekes anyukák számára, ahol a gyermekek és az egész család táplálkozásának összehangolása lesz a téma a hozzátáplálástól kezdve egészen kisiskolás korig. A programokon a Szatyor közösség táplálkozási tanácsadója, Molnár Klára lesz a résztvevő anyukák beszélgetőtársa, aki a „Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek” című könyvet fordította (bővebb interjúnkat itt olvashatjátok). Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

skandinav_nap

Skandináv Nap – K11 Művészeti és Kulturális Központ, 15:00-22:00 (18 év alatt ingyenes)
15 és 17 óra között újabb kalandok és nyomozás vár benneteket Tim mesterdetektívvel és társával, valamint játékos kézműves foglalkozás is lesz a Skandináv Nap keretében. Emellett felolvasószínházzal, skandináv könyvekkel, vetélkedővel, előadásokkal is készülnek. Napijegy: 18 év alatt ingyenes, 18 év felett 1000 Ft.

bp_400

Házfelfedezés gyerekeknek – József krt. 71-73.
Játék és alkotás Mészáros Jánossal, a Bolyongások Budapesten című könyv társszerzőjével és Rácz Nórával, a könyv illusztrátorával. Besegít Kiss Eszter. Fb esemény itt.

papirszinhaz

Papírszínház – A Csimota Kiadó bemutatja Takács Mari Papírszínházát – Városháza Park, 17:00 (ingyenes)
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a FISZ közös programsorozatában szombaton a Papírszínházzal ismerkedhettek! A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. A Csimota Kiadó szerkesztőjével, Tsík Sándorral a Papírszínház magyar mestere, Takács Mari beszélget majd, utána pedig elő is ad néhány mesét a publikumnak. Az előadás után gyerekfoglalkozás is lesz. Ingyenes!

ÁPRILIS 17., vasárnap

Elektroskicc

Elektroskicc – Rajzoljunk áramot! – Hátsó Kapu, 10:00 (regisztráció szükséges)
Téma: Titkos helyem térképe. Vezető: Biolum (Albert Virág és Sterk Barbara). Világutazók, kincskeresők figyelmébe! A műhelymunka alkalmával különleges térképeket készíthettek fénypont-helyszínekkel.
A workshopon megtervezhetitek térképetek, elkészíthetitek hozzá a saját áramkörötök. Aztán fényeket adhattok hozzá, rajzolhattokés ragaszthattok rá vagy ami még eszetekbe jut. 10 éves kortól ajánlott! Jelentkezés gyermek életkorával: registration@biolum.eu. Jegyár: 3000 Ft.

erdei_piac

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi erdészlak, 8:00-15:00 (ingyenes)
Április 17-én vasárnap Erdei Piaccal várnak benneteket a Hidegvölgyi erdészlaknál 8.00-15.00 óra között.
Ha friss levegőre vágytok, esetleg kirándulnátok egy jót és közben bevásárolnátok, szétnéznétek és finom termelői enni és innivalót kóstolnátok, akkor ott a helyetek. Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található a piac (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg). Megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek szalonnasütéssel, kirándulással és kecskesimogatással, melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, bográcsételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. Ingyenes!

bugocsiga_zenede_02

Cifra Palota: tavaszi szél – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Kerekítő-Tippentő, a Búgócsiga Zenede játékos koncertje, Bognár Anna drámafoglalkozása és rengeteg kreatív program vár rátok ezen a vasárnapon is a Müpában. Ingyenes!

kolompos_zenekar

Kolompos: Egyszer egy királyfi… – Benczúr Ház, 10:30
Az „Egyszer egy királyfi mit gondolt magában…” ének játékos előadása jelmezbe bújtatott közreműködőkkel, sok humorral és erkölcsi tanulsággal: a szeretet és a hűség többet ér, mint a pénz és a hatalom. Belépő: 1200 Ft, 2 év alatt ingyenes.

rettento-gorog-vitez

Rettentő görög vitéz – StúdióK, 11:00
Az ókor egyik legnagyobb hőse, Thészeusz, tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg. Furfangos eszével és bátorságával mindegyiket legyőzi, és amikor azt hiszi, hogy végre megpihenhet apja palotájában, és talán ehet is valamit, kiderül, hogy a legnagyobb feladat még hátra van: le kell győznie a labirintusi szörnyet, Minotauroszt, aki rettegésben tartja Athént. És micsoda szerencse! Nem téved el az útvesztőben, hiszen segíti őt a krétai királylány, Ariadné aranyfonala…Bővebben az előadásról itt. Felnőtt: 2900 Ft, gyerek 1500 Ft.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!
Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

Nézzétek meg 6 szuper játszóház, amit ki kell próbálnotok! válogatásunkat is, és nyerjetek belépőt a Tarzan Parkba! Vagy a jövő heti Gőzmozdony Matinéra itt.

Era kedvencei: Egyemmeg családi nap városszerte, Budapest100
Rozi kedvencei: Egyemmeg családi nap, Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, Elektroskicc Hátsó Kapuban