6 augusztusi csillagleső program – hamarosan érkeznek a Perseidák

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Hullócsillagok éjszakája – Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az idei évben augusztus 12-13-ára virradó éjszaka érik el a Perseidák meteorraj a maximumot, így óránként akár 30 „csillaghullást” is láthatunk, de az előtte és az utána lévő napokban is érdemes lesz az eget kémlelni. Felhőmentes augusztusi éjszakákat kívánunk mindenkinek, és ehhez ajánlunk néhány programot.

Augusztusi Csillaghullás túra – Agostyán, Ökofalu parkolója, augusztus 6., 19:00

A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg az égitestekről és csillagképekről. A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2300 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Egy hét a csillagok alatt – országos rendezvény, 40 helyszínen, augusztus 7-15.

Az „Egy hét a csillagok alatt” kezdeményezés célja, hogy minél többekhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye. Augusztusban országszerte több mint negyven helyszínen várják csillagászati bemutatók az érdeklődőket. A részletes programot itt éritek el. Térkép a helyszínekkel itt.

Hullócsillagok éjszakája – Svábhegyi Csillagvizsgáló, augusztus 12-14., 20:45

A nyár legszebb hullócsillag-rajának, a Perseida meteorrajnak eredhettek a nyomába a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Meteorit-vizsgálatot tartanak a legszebb meteoritfajtákkal, polarizációs mikroszkópjainkban pedig a meteoritkristályok színpompás, szivárvány-színekben játszó világába pillanthatunk bele. Jegyár: 3600 Ft. Várnak benneteket a Szaturnusz éjszakáján is, augusztus 14-én.

Ha augusztus, akkor Perseidák! – Csillaghullás a Jókai-kertből, augusztus 12., 19:00

Sokak számára ismert, hogy augusztusban látványos „csillaghullást” figyelhetünk meg az égbolton. A legtöbb meteort, népiesebb nevén hullócsillagot idén nyáron is az augusztus 12-e körüli napokban várjuk.  Ekkor a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák produkálják a látványos tűzijátékot. Ez alkalomból az esti órákra megnyitják a Jókai-kertet, ahonnan felhőmentes időjárás esetén nagyszerű látványban lehet részünk. A program 12 éves kor felett ajánlott. Jegyár: 1600-2300 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Szent Lőrinc könnyei avagy a Perseidák – Sas-hegyi Látogatóközpont, augusztus 14., 19:00

Szakértő csillagászok mesélnek az égi tüneményekről, s a távcső is várja a  látogatókat. A program hagyományosan tanösvény sétával kezdődik. Az augusztusi égbolton megjelennek az első halvány csillagok, amelyek ragyogását a városi fények sajnos, elhomályosítják. Jegyár: 1600-2300 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Meteorles és csillagászati bemutató – Felsőtárkány, augusztus 15., 20:00

Érdemes sok kívánságot felvenni listánkra, ugyanis derült idő esetén egy éjszaka alatt akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetünk majd. Az alkalom kapcsán vetített képes előadással és távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft. Előzetes jegyvásárlás szükséges.

Budapesti programokat a nyári szünetre itt találtok, de Kirándulás rovatunkból is érdemes válogatni!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek nem csak a nyári szünetre.