Budapest, nyár, gyerekek – 15 budapesti program gyerekeknek 2021

Itt a vakáció, ezért idén is elhoztuk nektek a 2021-es budapesti nyár szerintünk legjobb gyerekprogramjait. Válogatásunkban találtok szabadtéri előadásokat, újdonságokat, ingyenes lehetőségeket, kirándulásokat, játszótereket és még számos jó ötletet. 15 budapesti program gyerekeknek a nyári szünetre!

A legjobb játszóterek és KRESZ-parkok

Májusban nyitott meg a Puskás Aréna Park, amelyről itt írtunk részletesebben (július 12-éig az EB ideje alatt zárva!) , de újra bejártuk kedvenc játszótereinket is, hogy frissítsük cikkeinket. Egyedül a soroksári Hullám csónakháznál lévő vizezős játszóteret zárták le építkezés miatt, csak októberben nyitják meg újra a Duna sétánnyal együtt. Nem múlhat el nyári szünet a Tarzan Park nélkül sem. A szépen rendben tartott, óriási területen a belépőjegy 4 órás ott tartózkodásra jogosít, de ha többször el tudtok menni, akkor érdemes kihasználni zárás előtt 2 órával az 50 %-os kedvezményt. Nemrég készítettük el kedvenc KRESZ-park válogatásunkat is. Régi kedvenceinket és új anyagainkat megtaláljátok Játszótér rovatunkban. Nyári újdonságként számoltunk be a megújult Hűvösvölgyi Nagyrétről és a soroksári Tündérkertről is.

Városliget újdonságok

A Városligeti Nagyjátszótér után tavaly ősszel megnyitott a Ligetben a Sportpark is, majd idén tavasszal átadták a Mőcsényi Mihály botanikus kertet, ahol a fűszerkert és csobogók mellett nyitott egy vadonatúj kiülős hely is a Piknik Kert (piknik kosár is bérelhető). A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak, mellette pedig Madárbarát területet alakítottak ki információs táblákkal. A közelben találjátok még kedvenceinket: a Léghajó kertet, a Zöld Küllőt és az Állatkertnél az Édes Mackó kürtőskalács cukrászdát.

Ingyenes bábszínházi programok a Margitsziget hűs fái alatt

Ingyenes szabadtéri előadások várnak rátok ezen a nyáron is a Margitsziget hűs fái alatt, két helyszínen (a Szabadtéri Színpad szomszédságában és a Szent Margit-romoknál) szombaton és vasárnap délelőttönként. Íme a részletes program. Az előadásokra ingyenes regisztrációs jegyet kell igényelni a weboldalukon. 18 éven felülieknek csak védettségi igazolvány bemutatásával látogatható. A program előtt vagy után érdemes a Pólós játszóteret is felkeresni, illetve írtunk a Margitsziget gyerekbarát helyeiről. Elindult a szökőkút is, ahol mindennap 11 és 16 órakor gyerekzenei blokk is van. Részletes program itt.

Nyári ingyenes napok a Vasúttörténeti Parkban

Június 20-án, július 25-én és augusztus 20-án ingyenes lesz a belépés a Vasúttörténeti Parkba. Ezeken a napokon is várnak benneteket az interaktív programok, a kerti vasút, a mozdonyos utazás és a fordítókorong is. A fordítókorongozás ingyenes, a többi interaktív program árát itt találjátok. 18 éven felülieknek a belépés csak védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges.

Lepkekert, Állati jó programok, esti rendezvények – Fővárosi Állat- és Növénykert

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az idén nyáron milyen programokkal és élményekkel várja a nagyközönséget az Állatkert, és hogy milyen események kapcsolódnak a 155 éves intézmény jubileumi emlékévéhez. Minden nap délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában különleges bemutatók, látványetetések, állattréningek teszik még izgalmasabbá az állatkerti élményt, de lesznek éjszakai programok is. A Homlemvolt Park rész egyelőre zárva tart! 18 éven felülieknek a belépés csak védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges.

Pagony kalandséták Pesten és Budán

Májusban kipróbáltuk a Pagony egyik kalandsétáját a Gellért-hegyen, amelyről itt írtunk bővebben. Azóta elérhető már a kuflis témájú séta is, amely a Pozsonyi úti Pagony Játékházból indul. A programokra itt tudtok bejelentkezni.

Bringás túrák a fővárosban

2020 őszére elkészült a Budapest és Szentendre közötti bringaút utolsó, hiányzó kb. 5 km-es szakasza is, amelyet az Eurovelo 6 nemzetközi túraútvonal részeként adtak át. Felújították a közvilágítást, megújult a burkolat és új bringás híd épült. Itt írtunk róla bővebben. Nyárra adták át az Újpest és Dunakeszi közötti bringás szakaszt, illetve kedvencünk még Zuglóból a XVI. kerületen át a Naplás-tóig vezető bringaút is.

Ingyenes városi séták

Városi titkos füzetVárosi Zöld FüzetVárosi Sport Füzet. Három remek kiadvány, amit ha ingyenesen letöltötök, indulhat a város felfedezése. Idei újdonság a Városi Dekor Füzet, amellyel a családok játékos formában fedezhetik fel a Belváros klasszikus és modern építészetét, homlokzatdíszítési technikáit. A kiadvány összesen 5 sétát tartalmaz. Az egyes sétákhoz különböző játékos feladatok és foglalkozások kapcsolódnak. A Városi Dekor Füzet ingyenesen kérhető egyéni látogatóknak nyitvatartási időben a Deák17 Galériában, illetve letölthető innen. Emellett ajánljuk még Tittel Kinga legújabb könyvét, Kilátók és miniszobrok címmel (illetve a régebbieket is: Mesélő Budapest, a Duna kincsei) vagy a kisebbeknek Bartos Erika Brúnó-sorozatát (már megjelent a Budapest környékéről szóló rész is) is.

Kertészkedés gyerekeknek – irány a Füvészkert

Nyáron szerdai délelőttökön (július 14. szerda 10.00 és 11.15; augusztus 4. szerda 10.00 és 11.15; augusztus 11. szerda 10.00 és 11.15) várnak benneteket a Szamóca Kiskertész-tanoda kertészkedős programjai. Ültettünk már náluk húsevő növényeket, kalandoztunk Ruminivel a Datolyaparton és szüreteltünk paprikát és paradicsomot is. A füvészkerti séta élmény mellé mindenki hazaviheti a maga által ültetett növényt is. Itt éritek el közösségi oldalukat, ahol közzéteszik a nyári programokat.

Tűzoltó Skanzen

Nagy kedvencünk ez a picike, újpesti múzeum, ahol kizárólag magyar gyártású tűzoltóautókat találtok és egy muzeális értékű gőzkocsi kivételével mindenre fel lehet szállni. Hétvégén gyakran hirdetnek nyílt napokat a Fb oldalukon, de bejelentkezéssel hétköznap is látogathatóak. Itt írtunk róla részletesebben. 18 éven felülieknek a belépés csak védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges.

Kertvárosi Tanyaudvar

XVI. kerületi természetvédelmi őrök bázisán alakították ki ezt a picike tanyaudvart madárbarát kerttel, háztáji állatokkal, Bálint gazda kertjével. Hétvégenként várják a családokat. Itt írtunk róla részletesebben. 18 éven felülieknek a belépés csak védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges.

Naplás-tó új kilátó

Június 11-én végre átadták a Naplás-tónál az új kilátót. A kiserdőben található új látványosság mellett érdemes a tó körüli kis tanösvényt is végigjárni, és a vízi madarakban gyönyörködni. Szúnyogriasztóval készüljetek.

Hajózás

Sajnos ezen a nyáron nem működnek a BKK közkedvelt menetrend szerinti hajó járatai, de a MAHART Budapest körjáratokat indított keddről vasárnapig, amelyről itt írtunk bővebben. A Dunakanyarban is van ilyen lehetőség, érdemes egy napos kirándulásokat betervezni.

Teraszos helyek

Tavaly készített válogatásunkat frissítettük, és idei kedvencekkel is bővítettünk. Gyerekkel lazulós helyek a budai és pesti Dunaparton, a Városligetben, a Dunakanyarban és még több kellemes helyen. Itt éritek el.

Linkajánló

Ami már ebbe a válogatásba nem fért bele, de érdemes felkeresni:

További jó programokat a hétvégére itt találtok (csütörtökönként frissítjük).

Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó legjobb helyeit is megtaláljátok a Minimatinén! Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol sok jó ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Tartsatok velünk a nyári szünetben is, mert rengeteg jó programot, újdonságot ajánlunk majd!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Hozzászólás letiltva.