Mikulás rendezvények és családi programok advent 2. hétvégéjére – dec. 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

családi programok advent 2. hétvégéjére

A második adventi ajánlóban természetesen több mikulásos programot találtok, de emellett bőven válogathattok olyan helyszínek közül is, ahol ajándékokat szerezhettek be vagy akár magatok készíthettek, illetve koncerteket, bábelőadásokat is ajánlunk. Mikulás rendezvények és családi programok a 2. adventi hétvégére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi Hétvégék a Skanzenben – Szentendre, Skanzen, december 7-8. és december 14-15.

Múzeumi belépővel az Alföldi Mezőváros és Kisalföld tájegység portái látogathatók, ahol számos kézműves programmal, kóstolóval, adventi népszokások bemutatásával várnak mindenkit. Ezen a hétvégén lehet készíteni: adventi koszorút vagy kopogtatót, papírbetlehemet, gyapjúangyalt, karácsonyfadíszt, lesznek adventi finomságok és vásár is. A Skanzen Vigadóban pedig 13 féle műhelyalkalmon nyílik lehetőség hazavihető, különleges, egyedi karácsonyi ajándék készítésére. Ezek a műhelyek részvételi díjasak (a díj tartalmazza a múzeumi belépőt is).

Zuglói Pagony Születésnap – Zuglói Pagony, december 6-8.

A 3 napos eseményen egy könyv vásárlása esetén 15%, 2 vagy több könyv esetén 20% kedvezményt biztosítunk, továbbá ajándékokkal és nyereményjátékokkal is várnak titeket vasárnap 14 óráig!

YKRA & Friends Holiday Pop-Up – VITKO, december 5-8. (V.ker., Vitkovics Mihály utca 3-5.)

A négynapos pop-up üzletben kedvedre válogathatsz a Kezemura kerámiák, KELE Clothing kötött sapkák és sálak, az Eperfa fajátékok, a VYF selyemkendők, a Phylia Studio grafikák és fatányérok, valamint az YKRA hátizsákok és kiegészítők között! A helyszínen csak készpénzes fizetés lehetséges!

Karácsonyi vásár a PIM-ben – Petőfi Irodalmi Múzeum, december 3-15.

A karácsonyi forgatag már a múzeum kapujában kezdődik, ahol kicsiknek és nagyoknak egyaránt készülnek játékokkal. A betérők minden nap irodalmi kvízeket tölthetnek ki, a megfejtők között hetente PIM-es ajándékokat sorsolnak ki. Hétköznap délutánonként a környező iskolák kórusai gondoskodnak a karácsonyi hangulatról, hétvégente pedig várnak mindenkit kézműves programokra, ahol elkészíthetitek karácsonyi ajándékokat irodalmi töltettel fűszerezve. Színészek segítségével mindenki elküldheti a számára legkedvesebb karácsonyi üzenetét szeretteinek. A színművészek a kapualjban várják majd a látogatókat, akikkel közösen választanak egy karácsonyi irodalmi szöveget, amelyet aztán videóüzenet formájában tolmácsolnak.

Mikulás programok – december 6-8.

Innen tudtok válogatni Mikulás programokat a hétvégére. Lehet vonatozni, Mikulás HÉV-re szállni vagy például a Budakeszi Vadasparkban találkozni a nagyszakállúval. Régi, rossz telefonért cserében pedig 200 Ft-ért lehet belépni az Állatkertbe!

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa – premieres film

Mikor a Mikulás hűséges szánhúzója, Villám bejelenti visszavonulását, új tagra van szüksége a csapatnak, ráadásul gyorsan! Pamacs, az apró kis lovacska eltökélt, Ő is szánhúzó rénszarvas szeretne lenni. Mindenben támogatja Őt legjobb barátja, Mogyi, akinek segítségével Pamacs megmérettetheti magát a profi rénszarvasok között. Ám a kis patás hamar rájön, hogy a tét sokkal nagyobb, mint gondolta. 6 éves kortól.

Sarkvidéki akció – premieres film

A Sarkvidéken miden sokkal vidámabb. Fürge és belevaló bandája a mozikban várja az egész családot egy izgalmas kalandra. 6 éves kortól.

DECEMBER 6., péntek

Adventi Borsa koncert és Rajzoló Egér – Két Egér Könyvesbolt, pénteken 17:00-19:00

A Rajzoló egéren papírkivágásos, térbeli adventi díszt készíthettek Máray Marainnal. Előtte/közben a Borsa játszik – főként moldvai zenéket. A koncert este 6-ig, az alkotás 7-ig tart. A koncertre érkezőknek adományalapú a belépő, de minimum 500 Ft/gyerek (a kísérőknek ingyenes).

Joulupukki, az igazi lappföldi Mikulás – Vörösmarty téri karácsonyi vásár, pénteken, 17:00-18:30 (ingyenes)

Joulupukki, az igazi lappföldi Mikulás idén is ellátogat a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba, méghozzá december 6-án 17:00-18:30 között. Sorban állásra számítsatok! Ingyenes!

DECEMBER 7., szombat

Majoros Ági Bábszínháza: Százszorszép Bóbiska – Városháza park, fűtött sátor, szombaton 11:00 (ingyenes)

Királynő kertjének közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek leánygyermeke születik. Új lakói, a lusta harangemberkék, átokkal sújtják Százszorszép Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét és elnyerni a boldogságot? Ingyenes!

Mozgatható szárnyú angyalok – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Gyönyörű és mozgatható szárnyú angyalokat készíthettek a Két Egér Könyvesboltban a karácsonyra készülve. Belépő: 500 Ft/ gyerek, kísérőknek ingyenes.

Kreatív műhely gyerekeknek: Ünnepi zenés foglalkozás Mikulásra – Csodavár, szombaton 14.00-17:00 (ingyenes)

A Csodavár Zeneszigetén ajtót nyitnak minden érdeklődő gyereknek és szüleiknek a zene világára. A színes kotta módszer segítségével megmutatják, hogy előképzettség nélkül is lehet hangszeren zenélni és a zene örömében feloldódni, együtt. A Csodavár Zeneszigetén ezúttal a Mikulást ünneplik. A zenélést követően kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket. Ingyenes!

Kaláka: Szabad-e bejönni betlehemmel – Advent a Ludovikán, szombaton 18:00 (ingyenes)

Szeretettel várnak minden érdeklődőt az ingyenes Ludovika Advent program-sorozaton! Szombaton 18 órától a Kaláka együttes adventi műsorát hallgathatjátok meg. Ingyenes!

DECEMBER 8., vasárnap

Téli madáretetés és adventi készülődés – Jókai-kert, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

Várják a család apraja-nagyját a svábhegyi Jókai-kertbe, ahol beszélgethettek a téli madáretetés fontosságáról, tobozokból és magvakból „madárbüfét” készíthettek és ki-ki kedve szerint erdei manót, vagy Mikulást varázsolhat farönkből. Ha mindenki elkészült, bejárhatjátok a kertet, s közben a madáretetőket is feltölthetitek eleséggel. Részvételi díj: kedvezményes: 750 Ft/fő, teljes árú: 1500 Ft/fő. Két vagy több gyermek érkezése esetén a kísérő felnőttek (max.2 fő) is kedvezményes jeggyel vehetnek részt. Előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen.

Advent a Várkert Bazárban – Várkert Bazár, vasárnap 11:00-18:00 (ingyenes)

A 11 órakor kezdődő Süt a mama, süt című karácsonyi Veronaki koncerten a gyönyörű, együtt éneklős daloké lesz a főszerep. A koncertre minden korosztály várnak. Emellett ezen a vasárnapon a Cellux Csoporttal készíthettek újrahasznosított meglepetéseket. Ingyenes!

Nótás Mikulás – Gryllus Vilmos műsora – Városháza park, fűtött sátor, vasárnap 11:00 (ingyenes)

„Ebben az előadásban csupa olyasmiről mesélek, ami télen történik! Elsősorban persze a Mikulásról – vagy inkább a Télapóról? – aki mindjárt december elején meglátogat minket. De aztán sorban jön a többi ünnep, Karácsony, Újév, Farsang… Ezekről énekelek majd – illetve énekelünk együtt, ha van kedvetek. Várok mindenkit szeretettel!” – Gryllus Vilmos. Ingyenes!

Saturnalia – A karácsonyi ünnepkör gyökerei az Antikvitásban – Óbuda, Szinbád Közösségi Tér, vasárnap 11:00-17:00 (ingyenes)

Az Aquincumi Múzeum Saturnusnak, az idő urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét színes programokkal kívánja feleleveníteni. Az érdeklődőket ókori játékok, kézműves foglalkozások, a legkisebbeket római gyermekjátékok, interaktív műsor várja. A kézműves programok díjkötelesek, többi ingyenes.

Harlekin Bábszínház: Egy jeles nap – Zenés maszkajáték Jézus születéséről – Müpa sátor, Művészetek Palotája, vasárnap 11:00 és 15:00

Vannak történetek, amelyeket újra és újra el kell mesélni a következő generációk és a magunk kedvéért egyaránt. A Betlehemben menedéket kereső Mária és József, a kisdedet köszöntő háromkirályok históriája az egri Harlekin Bábszínház előadásában egyszerre ősi és nagyon is mai látványosság, valóságos összművészeti produkció. A zenés maszkajátékban a Megváltó eljövetelét hírül adó angyalok a szeretet üzenetét hozzák az emberek közé. Csak rajtunk múlik, megértjük-e fenséges szavaik mélyebb ért…Jegyár: 1500 Ft.

Téli Játékfesztivál – Kultea, vasárnap, 10:00-18:00

Társasozz a Mikulás Tanoncokkal! Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden játszani vágyó gyereket és felnőttet! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Ha nem csak játszanál, kézműves játékokat is készíthetsz, vagy papírhajtogatást is tanulhatsz! A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. Óbudai lakosoknak ingyenes!

A szomjas troll – Varró Dani olvas fel a gyerekeknek – Petőfi Irodalmi Múzeum kertje, sátor, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Vasárnap délelőtt 11 órától Varró Dani olvas a gyerekeknek az Első Ünnepi Könyvvásáron. Ingyenes!

Állatok Karácsonya – NOÉ Állatotthon, XVII. kerület, Csordakút utca vége, vasárnap 11:00-15:00

Vasárnap rendezik meg a már hagyományos Állatok Karácsonyát a Noé Állatotthon Alapítványnál. Arra kérnek mindenkit, hogy lepje meg valamelyik védencüket egy kis figyelmességgel. Természetesen nem csak kutyusokat és cicákat lehet meglepni; bármilyen más állatka választható Karácsonyi Kedvencnek! Például a gazdasági udvar lakói a kukoricadarának, kukoricának, magkeverékeknek, zöldségeknek és gyümölcsöknek örülnek a legjobban. Valamennyi fajtamentésüknek, speciális projektjüknek vannak karácsonyi álmai, vágyai, melyekről egy részletes levelet is írtak a Jézuskának. Forró teával, forralt borral, házi süteményekkel és nagyon nagy szeretettel várnak mindenkit!

Kézműves foglalkozások 7-12 éves gyermekeknek – Millennium Háza, vasárnap 10:00 és 11:00

Közeleg Mikulás ünnepe! A gyerekekkel egyedi mikuláscsizmát készíthettek, amit hazavihetnek! A hétvégére Mikulás is hivatalos a Millennium Házába, hiszen körbejárja azépületet és kisebb meglepetéssel ajándékozza meg a gyerekeket! Jegyár: 1000 Ft.

Adventi vasárnapok a Nagytétényi Kastélyban – vasárnap 13 órától

Advent négy vasárnapján a Nagytétényi Kastély ismét kitárja kapuit az érdeklődők előtt. A nagy sikerre való tekintettel a korábbi években megszokott sétákhoz hasonló bejáráson feltárul az ódon épület, beleshettek az ókori köveket rejtő Kőtárba, felsétálhattok a padlásra. A séta a kastély egyes kiállítótereit nem érinti, mivel azok felújítás miatt jelenleg zárva vannak. Az épület műemléki jellegénél fogva nem akadálymentes, néhány meredek lépcsővel is rendelkezik. Jegyár: 800 Ft/fő.

Apa is csak egy van – apák a Köz(ép)pontban – Egyszülős Központ, szombaton 13:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

40 000 – ennyi apuka nevel ma egyedül Magyarországon. Ez a nap nemcsak nekik szól. Várnak, ha egyedül nevelő apuka vagy ha apukaként különélsz a gyerekedtől, ha anyukaként szeretnéd jobban megérteni, hogy hogyan működnek az apukák vagy ha a családotokból valamiért hiányzik az apa. A gyerekeket kézműves programok is várják. A részvétel ingyenes, de ne felejtsetek el regisztrálni itt.

Advent Óbudán – Eszter-lánc Mesezenekar, Góbé – Óbuda, Fő tér, vasárnap 15 órától (ingyenes)

Az Eszter-lánc mesezenekar meseerdő közepébe invitál. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyomaival is találkozhattok. Utána 17 órától a Góbé zenekar lép a színpadra, majd 19 órától a Muzsikás karácsonyi koncertjét hallgathatjátok meg. Érdemes tömegközlekedéssel menni (1-es villamos vagy HÉV), mert nehézkes a környéken a parkolás. Ingyenes!

WAMP – Millenáris, vasárnap 10:00-18:00

wamp_karácsony

A WAMP ezúttal is három alkalommal – december 8-án, 15-én és 22-én – várja azokat, akik minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról vagy kiegészítőkről. Mindhárom alkalommal több mint 200 dizájner munkáiból válogathattok, a vásárlásban pedig közvetlenül az alkotóktól kérhettek tanácsot. A bőséges tervezői kínálat mellett, gasztronómiai finomságok, workshopok és gyereksarok is vár rátok.

JaMese: Adventi kalendárium Lemezbemutató – MOMKult, vasárnap 18:00-20:00

A JaMese zenekar 2019 karácsonyára egy különleges műsorral és lemezzel készül. Szabó T. Anna Adventi kalendáriumát zenésítik meg, amely könyv formájában tavaly jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. A lemezen többek között Palya Bea, Ferenczi Gyuri, és a Dalinda is közreműködik egy-egy dal erejéig. Jegyár: 1500-2000 Ft.

TOVÁBBI ADVENTI VÁLOGATÁSAINK

Ha advent, akkor nem maradhatnak el az ünnepre hangoló koncertek sem. Megnyíltak a jégpályák, illetve elindult a Fényvillamos is. Az adventi programok mellé új ünnepi könyveket és vásárokat is ajánlunk.

Mikulás rendezvények és családi programok időpont szerint a Napibontóban!

Era kedvencei: Mikulás vonatok, Adventi hétvégék a Skanzenben, Százszorszép Bóbiska a Városháza téren, Óbuda Advent, Várkert Bazár adventi program
Rozi kedvencei: Mikulás vonatok, Óbuda Advent