Hétvégi programajánló – szept. 26-28.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tintaló_társulás_MG_8514

Placcc Fesztivál városszerte, Gesztenye Napok a MOM-nál, Szemrevaló filmek a Művészben, Szent Mihály Napja több helyszínen, Kutatók Éjszakája, Több mint játék Fesztivál az Olimpia Parkban, Fenntarthatósági nap a Millenárison, Nagy Pingpong Forgóbajnokság a Jurányiban, Jógafesztivál az Akvárium Klubnál, kutyás programok a Szabadság téren, művészeti foglalkozások, kakaó koncertek és még sok izgalmas esemény városszerte. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Feltárni, felidézni, felforgatni, újragondolni, átértelmezni, másként látni… Ezek a gondolatok vezérelték a Placcc Fesztivál szervezőit, amikor az idei rendezvény témáját keresték. Folytatni akarták azt a hagyományt, hogy kritikai módon, mégis érzékenyen közelítsenek a művészethez és társadalmi funkciójához, valamint közvetlenebb viszonyba hozzák a nézőket az őket körülvevő világgal. Az Egyetem téren, a Csepeli Korzó épületében, a Nagy Diófa utca 30-ban található Massolit Caféban, a Csepel Művek bejáratánál és a Ráday utcai Rombuszban is belefuthattok valami izgalmas programba. Benjamin Vandewalle Birdwatching 4×4 és a 011 Alkotócsoport Valóság szoba c. előadásai jegyvásárlás ellenében tekinthetők meg, a fesztivál többi programja ingyenes. A részletes programot itt találjátok.

reka es a tintanyul

A Hegyvidéki Ősz keretében ezen a hétvégén Gesztenye Napokkal várnak benneteket a MOM Kulturális Központ melletti Gesztenyés kertben. Levendula játszóházzal, civil szervezetekkel, öko kézműves foglalkozással, szombat–vasárnap sötétedéskor némafilmes mesefilmek vetítésekkel készülnek. Szombaton 10 órától fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl, majd 11:30-tól Vitéz László és Vas Juliska, 10 és 15 óra között egyik kedvencünk a Tintaló Társulás is jelen lesz, délutántól a Budapest Nufolk Revolution, a Mary Popkids és a Kerekes Band zenél majd. Vasárnap folytatódik a mulatság 10 órától Halász Judittal, 11:30-tól Bíró Eszterrel, majd 12:45-től a Szamárfül Projekt előadásával. Ingyenes!

sputnik

Harmadszor rendezi meg közös filmszemléjét Szemrevaló címmel az Osztrák Kulturális Fórum, a Svájci Nagykövetség és a budapesti Goethe Intézet. Az osztrák, a svájci és a német filmgyártás legújabb és legsikeresebb alkotásait eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangbemondással tekinthetik meg az érdeklődők október 3-áig. A filmes mustra kínálatában szerepel egy gyerekeknek szóló alkotás is Szputnyik címmel, amely a 2014-es Berlinálén a Német Filmkritikusok Díját nyerte el gyerekfilm kategóriában. Szeptember 27-én és 30-án nézhetitek meg a Művész moziban. További filmek és vetítési időpontok itt.

gyapju_hetvege_skanzen

Szeptemberi 27-28-án Szent Mihály napjához kapcsolódva a szentendrei Skanzenban megmutatják, milyen sokféleképpen akár hagyományosan akár rendhagyó módon lehet felhasználni a gyapjút. A részleteket itt olvashatjátok. Múzeumi belépővel látogatható.

katang

Szeptember 26. és 28. között kézműves játékokkal, kirakodóvásárral és sok meglepetéssel várják a XVI. kerületi lakosokat a háromnapos Kertvárosi Vigasságokon, az Erzsébetligeti Színház hagyományos évadnyitó hétvégéjén. Szombaton 11 órától a Katáng, vasárnap 10 órától a Kolompos szórakoztatja majd a gyerekeket. Ingyenes!

PÉNTEK

KE2011_210

Az idén 9. alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakájának célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárja elétek az egyes tudományterületek aktuális eredményeit. 33 városban, 101 intézményben várják az érdeklődőket a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik közérthetően avatnak be szakterületük titkaiba. Budapesten a szervező Tempus Közalapítvány központi helyszínén előadást tart például Mérő László matematikus, Somlai Fischer Ádám a Prezi egyik alapítója, Barabási Albert László hálózatkutató vagy Kürti Sándor Széchenyi díjas mérnök, a Kürt Zrt. alapítója. Részletek bejegyzésünkben. Minden program ingyenes, de több regisztrációhoz kötött. A részleteket itt találjátok.

SZOMBAT

tobb_mint_jatek

Egész napos színes forgatag várnak benneteket szombaton a felújított Olimpia Parkban a Jászai Mari térnél a Belvárosi Gyermekekért – Több mint játék rendezvényen. Találkozhattok a Kabóca Bábszínházzal, a Kompánia Társulattal, kedvenc íróitokkal és illusztrátorokkal, lesznek koncertek, kézműves foglalkozások, diafilmvetítés, mesélés, tanácsadás és sportverseny. A részletes programot itt olvashatjátok. Kedvcsináló bejegyzésünket innen érhetitek el. Ingyenes!

Fenntarthatósági-Nap

A Fenntarthatósági Nap egy fesztiválkonferencia szombaton, ahol a szakmai beszélgetésekkel, kiállításokkal és az afterpartyval várják az érdeklődőket a Millenárison. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Mentés másként. A beszélgetések résztvevőinek olyan közszereplőket (művészek, tanárok, üzleti szereplők, civil szervezetek, média szereplők, stb.) hívunk, akik szerintünk valóban hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, valamilyen kimagasló eredményt tudhatnak magukénak ezen a téren. Nagyon fontos, hogy ezen a rendezvényen ne a feszültség, ne az egymásra mutogatás legyen a fókuszban, hanem a megoldás. A részletes programot itt olvashatjátok. A kiállítók listáját itt találjátok. Ingyenes, regisztráció itt.

gryllus_vilmos_02

Szent Mihály-napi családi programok várnak rátok szombaton este 9 óráig a Marczibányi Téri Művelődési Központ melletti „Vásártéren” (Garas utca-Aranka utca közötti parkoló). Rossz idő esetén a Marczi belső tereiben kerülnek megrendezésre a programok. 10 órától a Bab Társulat előadását láthatjátok. 11:30-tól fellép Gryllus Vilmos, 14:30-tól Korpás Éva és 16:15-től a Vaskakas Bábszínház. Ingyenes!

lenka_SAM_0904

Szegedi Katalin közkedvelt mesekönyvéből Csató Kata készített óvodásoknak szóló előadást Lengyelországban. A Lenka szombaton 10 órától látható a Budapest Bábszínházban.

belamuhely

Egyszerű hangkeltőeszközök építése szemétből és kimustrált használati tárgyakból 10 és 13 óra között most szombaton a Bélaműhely irányításával a Jurányi Inkubátorházban. A részleteket itt olvashatjátok.

karasz_eszter

10 órától az Eötvös 10-ben Kárász Eszter gyerekdalokkal, versekkel, mondókákkal, interaktív játékkal, hangszersimogatóval várja a gyerekeket. Jegyár: 600 Ft/fő.

pöttyös_panni_nap

Pöttyös Panni Nap lesz szombaton 10 órától 14 óráig kicsiknek, nagyoknak egyaránt a budaörsi Városi ifjúsági Klubban. Családi vetélkedővel, színielőadással és kézműves programokkal várnak benneteket.

sarkany2

Szombaton 11 órától kalandozz a sárkányok birodalmában a Mesemúzeumban, ahol mindenki elkészítheti reptethető, vagy zsebbe való, szerencsehozó saját sárkányát Farkas Réka iparművésszel. Fiúk és lányok, kicsik és nagyok, mindenkinek akad kedvére való mesehősváltozat. Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

folt_es_vonal

„Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások a Két Egérben minden szombaton 11 órától. Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik. Elkészíthetitek az évad első közös óriásképét hosszú és rövid vonalakkal, apró és hatalmas foltokkal. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

BognarSzilvi_foto_B_Vertes_Erzsebet

Szombaton 16 órától Bognár Szilvi Csintekerintő című koncertjét hallgathatjátok meg a gödöllői Mihály-napi Családünnepen az Alsóparkban (a Művészetek Háza és a kastély közötti füves területen). A gödöllői waldorf közösség immáron harmadik alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi ünnepéhez kapcsolódóan a fesztivált. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

Szombaton 17 órától rendezik meg az I. Nagy ping-pong Forgóbajnokságot a Jurányi Inkubátorházban. Nevezési díj nincs, fantasztikus meglepetés nyeremények, a kertben bogrács, soulclap budapest dj set, este pedig Suhov/Slow lemezbemutató vár rátok. Minden program ingyenes!

golf_talakozo

Szombaton a Hungaroringen VW Találkozó várja az érdeklődőket bemutatókkal, játékokkal, versennyel. Belépődíj: 300 Ft.

Szaloki_Agi

Változatos színpadi programok népszerű művészekkel, kiváló nemzetiségi együttesekkel, gólyalábas komédiásokkal. Igazi vásári forgatag vár rátok a kispesti Templom téren ezen a szombaton a Mihány-napi Búcsúban. Fellép többek között Szalóki Ági és zenekara. Ingyenes!

kisgombos_mesebolt

Szombaton 10 és 18 óra között várnak mindenkit a biatorbágyi Kisgombos könyvesbolt padlásavató ünnepségére. Lesz sok finomság, készíthettek padláslakókat is. Kukkantsatok be hozzájuk! Ingyenes!

VASÁRNAP

joga_fesztival_02

Vasárnap 9 és 17 óra között ismét megrendezik a Jógafesztivált az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren. A Jógafesztivál a legjobb hely, hogy mindent megtudj a jógáról, kipróbálhass minden jógafajtát: hatha jóga, gerincjóga, dinamikus jóga, Bikram jóga, Kundalíni jóga, női jóga…A Jógafesztivál a legjobb hely, hogy találkozz olyanokkal, akiknek igazán szenvedélyük a jóga. Meg fogsz lepődni, milyen sokan vannak! A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

A Levegő Munkacsoport szervezésében 10 órától 10:45-ig Szelíd motoros felvonulás lesz. Várnak minden gyereket és szüleiket, akik szeretnének a lezárt Hősök tere körül kismotorjaikkal vagy futóbiciklijeikkel egy kört megtenni, és ezzel üzenni, hogy egy tisztább, egészségesebb környezetben szeretnének felnőni. Az eseményre a kismotorral vagy futóbiciklivel érkező gyermekek számára a rendezvény után ingyenes lesz a belépés a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Találkozó: 10:00 a Hősök tere Műcsarnok előtti részén. Ingyenes!

eb_ovo_kutyas_nap

Vasárnap 13 és 19 óra között vár benneteket a Szabadság téren a Felelősségteljes Kutyatartók Egyesülete egy igazi kutyás családi nappal. Ingyenes!

NYUGHATATLAN MICÓ, AVAGY A VILÁG ÖSSZES KINCS

Vasárnaponként 10 órától ismét vár benneteket a Budapest Jazz Club gyerekprogram sorozata. 10 órától babákat készíthettek, 11 órától pedig a Nyughatatlan Micó című jazz-mesejátékot láthatjátok. A „Szeleburdi Live” koncerteken egy-egy gyerek indíthatja el a lemezfelvételt, és állíthatja le a végén. A feladatra az eseménysorozat közösségi oldalán lehet jelentkezni – a szerencsés „ifjú hangmérnököt” a szervezők a jelentkezők közül sorsolják ki minden alkalommal. A koncert után a gyerekek szavazhatnak arról, hogy melyik volt a kedvenc daluk. A koncertsorozat kedvenc dalaiból ‘Best of Szeleburdi Live’ címmel koncert-válogatáslemez készül.

mupa_cifra_palota

10 órától a Cifra Palota ismét megnyitja kapuit a kicsik és a nagyok előtt. Ingyenes!

tobias_matine

A Tóbiás matiné 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat, minden hónap utolsó vasárnapján 11 órakor várja a legkisebbeket és szüleiket az MR 6-os stúdiójában. A műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhetünk, kitűnő zenészekkel találkozhatunk, és közben sokat játszhatunk. Az sem baj, ha elfogy a türelem, mert az élő adás ellenére az ajtók nyitva állnak. A koncertet élőben meghallgathatjátok a Bartók Rádióban is. Regisztrációval ingyenes!

kakao_koncert

A Budapest Fesztivál Zenekar próbatermében 14:30-tól és 16:30-tól Kakaókoncerten vehettek részt. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő sorozat családias hangulatú, mesélős, a kicsiket a zene világába beavató hétvégi délutánokat ígér. Fischer Iván és a zenekar művészei idén is szeretettel várják az 5 és 12 év közötti gyerekeket – és persze szüleiket, nagyszüleiket. Újítás a kakaókoncertek történetében, hogy a BFZ idén először autista gyerekek számára is rendez kakaókoncertet. Kötetlen, interaktív formában vezetik be a gyerekeket a klasszikus zene rejtelmeibe, utána pedig – innen a kakaókoncert elnevezés –, amikor lecseng a zene, és a taps is elül, a zsenge korú közönség felhörpinti a kis pöttyös bögrékben rá váró, gőzölgő kakaót. 14:30-kor élőben megnézhetitek itt. Jegyár: 2500 Ft.

nosztalgia_villamos_

Ismét indulnak nosztalgia járatok a hétvégén. A részleteket itt olvashatjátok.

A Napibontóban megtaláljátok a programokat időpont szerint is.

Era kedvencei: Több mint játék az Olimpia Parkban, Gesztenye Napok a MOM-nál, Kutatók éjszakája, Kakaókoncert élő közvetítés
Rozi kedvencei: Belvárosi gyerekekért – Több mint játék az Olimpia Parkban, Gesztenye Napok, Lenka bábelőadás, Fenntarthatósági Nap