Gyerekprogramok hétvégére – 2022. október 22-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családi nap szombaton a Szépművészeti Múzeumban, 56′ falun a Skanzenben, 23-án ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba, filmek, rovarok és kirándulások is várnak rátok ezen a hétvégén. Gyerekprogramok hétvégére minden korosztálynak a Minimatinén!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

56′ falun – Szentendrei Skanzen, október 22-23. (23-án ingyenes!)

A rendezvény célja, hogy a vidéki ember szemszögéből mutassa be a Budapesten zajló forradalmi eseményeket. Miként vett részt a vidéki ember a harcban, ha nem tartózkodott a fővárosban? Hogyan s mivel tudott segíteni egy parasztember a harcolóknak? Az ’50-es évek mindennapjai is megelevenednek a rendezvény során. A történelmi pontok megtörtént eseményeket dolgoznak fel, amelyek a mai napig hatással vannak a társadalomra. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható, október 23-án ingyenes!

Nosztalgia villamosozás – már csak október 31-éig, hétvégenként

Utazz az N19-es nosztalgiavillamoson! Utad során impozáns épületek, híres fürdők és vásárcsarnokok, hidak és zöldellő parkok mellett haladsz el. Október 31-ig minden hétvégén 15 óra és 21:30 között közlekedik fém- vagy favázas villamos. Menterend itt.

Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=akeJfrGQXSY

Tad leghőbb vágya, hogy a régészkollégái elfogadják, de mindig sikerül összekutyulnia a dolgokat. Ezúttal tönkretesz egy ritka szarkofágot, és felszabadít egy varázslatot, ami veszélybe sodorja a barátai életét. Múmia, Jeff és Bezoni megmentése egy olyan akciódús kalandot indít be, melynek során Tad és Sara Mexikóból Chicagóba, majd Párizsból Egyiptomba utazik, hogy megszüntesse a múmia átkát… Október 20-ától a mozikban.

OKTÓBER 22., szombat

SZÉP NAP a múzeumban! – Családi nap kis- és nagycsaládok számára – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00-13:30

Családi nap kis- és nagycsaládok számára a vonal, mint téma köré szervezett minifoglalkozásokkal, játékokkal, alkotással. A bőséges kínálatból a család maga állíthatja össze programját és barangolhat a múzeumban. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft/fő felnőtteknek, 1000 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt. Jegyvásárlás: elővételben vagy a helyszínen!

Világjáró gyerekek: Brazília – Deák17 Galéria, szombaton 9 órától (ingyenes, regisztrációs) – BETELT!

A Világjáró Gyerekek már 7. éve utaznak a Föld körül, és több mint 30 országba látogathattatok el velünk. Októberben egy olyan országot keresünk fel, ahol még nem jártunk utazásaink során. Megismerkedhettek Brazília állat- és növényvilágával, természeti kincseivel, szokásaival, sportjaival. Az előadás alkalmával Brazília egyik nemzeti sportjáról, a capoeiráról láthattok bemutatót. A capoeira egy harcművészet, de semmiképpen sem küzdősport. A zene, a ritmus, az afrikai- és brazil hagyományokkal teleszőtt mozgás, nem csak rúgásokból és védekezésekből áll, hanem akrobatikus elemeket is tartalmaz. A hangulatos bemutatót követően a gyerekek is lehetőséget kapnak kipróbálni magukat képzett tanárok segítségével. Részletek itt. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, online is elérhető lesz! A program betelt!

Legkisebbek mozija: Lengemesék – Puskin, szombaton 10:00

A József Attila-díjas Berg Judit (Rumini, Két kis dinó, Maszat, Hisztimesék) népszerű, Lengemesék-sorozata alapján készült film a legkisebb korosztályt – a bölcsődéseket, óvodásokat, kisiskolásokat – szólítja meg. A Lengemesék epizódjait eddig sorozat formájában ismerhette a közönség, most egészestés történet készült a lengék kalandjaiból Pálfi Zsolt rendezésében, aki korábban a rajzfilmsorozatot is készítette.  Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Állati jó! családi nap a szecesszió és a fenntarthatóság jegyében – Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, szombaton 10:00 (regisztrációs) – BETELT!

Igazi családi csapatépítőre várják az 5-10 éves gyerekeket és szüleiket, hogy Róth Miksa és gyermekei egykori otthonában a szecesszió varázsoljon el bennünket. Interaktív kiállításnézés, újraértelmezett mozaikkészítés, sok vidámság és móka. A fenntarthatóság kérdése is terítéken lesz. Kérik, e-mailben regisztráljatok, a program nevének és időpontjának, valamint a résztvevők számának megadásával, az alábbi e-mail címen: rothmuzeum@eromuvhaz.hu. Részletek itt. A program betelt!

XLIII. Magyar Rovarászati Nap – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00

A Magyar Rovartani Társaság 2022. október 22-én, a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a XLIII. Magyar Rovarászati Napot, ahol előadásokkal, bemutatókkal, kiállítással is készülnek. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Pindur Piac – kis kézművesek a Fény Utcai Piacon, szombaton 10 órától (az árusoknak regisztráció szükséges)

Október 22-én 10 órától ismét lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek, hogy a nyári táborokban vagy az éppen otthon készített alkotásaikat árulhassák a Fény Utcai Piacon. Árusnak jelentkezni a kiskezmuvesek@fenyutcaipiac.hu email címen lehet: szülő/jelentkező neve; gyermek/gyermekek neve
gyermek/gyermekek életkora; árusítandó termékek (elég általánosan, például kézműves termékek, rajzok, sütik…). Részletek itt. A jelentkezéseket október 21-e 17 óráig várják! Ingyenes!

Méta Matiné: Vigyázz, törékeny! – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:30

Míg a gyerekek játszanak, alkotnak vagy rejtélyek után nyomoznak, a felnőttek belelassulhatnak a szemlélődésbe, hogy mélyebben megismerjék a tárgyak, a kiállítások és az épület különböző rétegeit. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2550 Ft, gyerek 1700 Ft. A Néprajzi Múzeumról itt írtunk részletesebben.

Ramazuri – Program az egész családnak – Hangszerem: a hangom – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Ramazuri második alkalmán arra törekednek, hogy bebizonyítsák, énekelni mindenki tud, és érdemes is! Nagyszerű előadók érkeznek a zene legkülönbözőbb műfajaiból, hogy rövid, egyszerű énekes foglalkozásokkal mindenkit bevezessenek a zene legősibb formájába, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Lesz majd babakoncert Szalóki Ágival, népdal tanulás 6 éves kortól és operabeavató is. A megváltott jegy két, szabadon választható foglalkozás díját tartalmazza. Az egyes foglalkozások kapacitása limitált lehet, ez esetben érkezési sorrendben fogadják a résztvevőket. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft, 3 éves korig ingyenes! A Magyar Zene Házáról itt írtunk részletesebben.

Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére – Müpa, szombaton 11:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

Sűrű erdő közepén tölgyfába zárva őriz három szépséges tündérleányt a gonosz boszorkány. Lassan peregnek a percek és az évek, de persze már úton van a daliás királyfi, hogy megtörje az átkot, és nem mellesleg rátaláljon élete szerelmére. De a gaz vénasszonyt sem kell félteni, mindent be fog vetni, hogy a szerelmesek útjába álljon. Egy klasszikus elemekből építkező történet úgy elmesélve és megmutatva, ahogy még sohasem láttad: ez Fabók Mancsi Bábszínházának kétszemélyes, népzenés, bábos előadása. 3-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

OKTÓBER 23., vasárnap

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba!

Már csak néhány napig tart nyitva a Vasúttörténeti Park a téli szünet előtt, így érdemes vasárnap még ellátogatni hozzájuk, ráadásul a belépés ingyenes! Az interaktív programok ezen a napon is fizetősek! Részletek itt.

Ingyenes belépés a múzeumok állandó kiállításaira!

Nemzeti ünnepünkön a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható! A pontos információkért érdemes felkeresni a kiválasztott múzeum weboldalát vagy közösségi oldalát.

Mágikus állatok iskolája – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idának különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni – a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni – az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak – Puskin mozi, vasárnap 10:00

A Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Torony-túra a Strázsa-hegyen – Esztergom, Strázsa-hegy, vasárnap 10:30 (regisztrációs)

A nemrég felújított Strázsa-hegyi tanösvény télen-nyáron tartogat izgalmakat. Most egy szakmai vezetővel lehetőség nyílik felmenni ennek a különleges hegynek a csúcsán lévő lezárt kilátóba. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. A program rossz idő esetén elmarad! Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!