150 év után hazatért a Néprajzi Múzeum

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022. május 23-án végre otthonra talált a Néprajzi Múzeum, és 150 év után méltó épületbe költözhetett ez a fantasztikus gyűjtemény. A megnyitón jártunk és bemutatjuk nektek a kiállításokat, programokat és szolgáltatásokat, különös tekintettel a gyerek- és családbarát eseményekre, helyszínekre.

A Néprajzi Múzeum első 150 évét erősen meghatározta, hogy állandó küzdelem folyt a gyűjtemények biztonságos elhelyezéséért. Az intézmény működött a Magyar Nemzeti Múzeumban, az 1800-as évek végén a Várkert Bazárban és egy Csillag utcai bérházban, majd a Városligeti Iparcsarnokban, egy Könyves Kálmán úti gimnáziumban, majd a Parlamenttel szemben az Igazságügyi Palotában.

A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri – kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására.

A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

MEGÉRKEZTÜNK – időszaki kiállítás

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást. A kiállítás címe a múzeum sikeres jelenére utal: hiszen a Néprajzi Múzeum 150 év után érkezett meg, érkezett haza a Városligetbe. A múzeum 1872-es megalapítása óta most foglalhatja el az első, ténylegesen számára épített épületet, s pont azon a helyszínen, a Városligetben, ahol 1896-ban a gyűjtemény először bemutatkozott a nagyközönség számára. Az új Néprajzi Múzeum első időszaki kiállításán a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből különleges tárgyak kerülnek elő.

A tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be a legelső, 19. század közepi gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket. A kiállításba azonban nemcsak ikonikus tárgyakat válogattak be a kurátorok: az itt látható több mint száz tárgy jelentős része még sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen, frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: türelemüveg és bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, sárközi párta, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, gazdagon hímzett cifraszűr és Amur-vidéki halbőr ruha. A nagy földrajzi távolságot és több évszázadot átfogó tárlat egyaránt érzékelteti az intézmény anyagának sokszínűségét, a kollekció felépítését, a hozzá kapcsolódó tudományos munka mélységét. Több helyen a tárgyakhoz kapcsolódva vetítések is tartoznak, illetve hallgatható zenék, filmek.

ZOOM tér

Az interaktív és látványos ZOOM egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A szokatlan kiállítás részletező értelmezés nélkül mutatja be a tárgycsoportokat és az egyes tárgyakat, játékos megközelítések segítségével. A nézőpont és közelítés itt fizikai, vizuális élmény. A kurátorok zoomolnak, felborítanak, feldarabolnak, kifordítanak, összekevernek.

E nézőpontváltás, avagy a „zoomolás” módjait elsősorban fogalmi ellentétpárokon keresztül mutatják be, ezek rendezik össze az egyes témákat. Közel 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét izgalmasan, újszerű formában bemutató tárgy mellett kiemelt szerepet kap és új összefüggésbe kerül például a legrégebbi, 1673-as székelykapu és a Néprajzi Múzeum egyik legnagyobb tárgya, az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajó. A virtuális szemüvegek segítségével a falon látható fotók is megelevenednek, személyes történetek születnek vagy egy pixelképből végül összeáll egy fotó.

KERÁMIATÉR

Sosem tapasztalt élményt nyújt az épület főlépcsője mentén mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, nyitvatartási időben ingyenesen látogatható Kerámiatér is. A két részből álló kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe engednek betekintést. A látványtár két „féltekére” osztott tere az emberi agy működését képezi le. A bal agyfélteke értelmez és rendszerez: földrészek, fazekasközpontok és formák szerint csoportosítja a világ kerámiáit. A jobb agyfélteke a kerámiavilágokat inkább érzéki szempontból próbálja felfedezni és laza asszociációs láncba szervezni. Minden egyes kerámia egy-egy kis világ: készítője, használója, funkciója, stílusa, anyaga, díszítése, színe, hangja, űrmértéke, felirata mind rejt valami titkot arról, hogyan tapaszt össze az agyag embereket, korokat, társadalmakat, szokásokat.

MÉTA – MÚZEUMPEDAGÓGIAI TÉR

Az új épület újdonsága a MÉTA – Múzeumpedagógiai tér is. A klasszikus labdajátékra utaló név egyben a Múzeum, Élmény, Tudás, Alkotás fogalmait magába sűrítő betűszó, és ez nem véletlen: a hangulatos helyiség a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi és múzeumpedagógiai tere. A foglalkozások résztvevői mellett családokat, egyéni látogatókat is várnak itt, akik a MÉTA zugaiba bekuckózhatnak olvasgatni, filmet nézni, játszani, alkotni vagy akár csak beszélgetni. A tér egyszerre modern és barátságos, játékos terekkel, párnákkal, óriás puffokkal, interaktív játékokkal. A tér külön belépővel is látogatható.

CSALÁDI PROGRAMOK, TÁBOROK ÉS ISKOLAI FOGLALKOZÁSOK

Nyaranta több alkalommal és korosztálynak tartanak izgalmas nyári táborokat. A tanév időszaka alatt pedig a jeles napokhoz kapcsolódva családi programokkal készülnek, illetve szakköröket is terveznek.

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KIÁLLÍTÁS – IFIKI (HAMAROSAN!)

Az IFIKI a Néprajzi Múzeum HAMAROSAN megnyíló gyermek- és ifjúsági kiállítása, melyet kifejezetten a 0-18 éves korosztály számára szeretnének létrehozni. A kiállítás a különböző kultúrák, korok és világok élőlényeinek, embereinek, állatainak és tárgyainak mindennapi életéről fog szólni olyan hétköznapi tapasztalatokon keresztül, amiket mind ismertek és végeztek, mint például az alvás vagy a játék. Mindezt a Néprajzi Múzeum több mint 150 év alatt gyűjtött műtárgyain, történetein és tapasztalatain keresztül. A kiállításban nem csak egyszerűen a tárgyak történeteit ismerhetitek meg, hanem ki is próbálhatjátok a tárgyakat, játszhattok, mozoghattok, kifejezhetitek magatok rajzban, szóban, dalban vagy írásban, kérdezhettek, válaszolhattok, sőt, vitatkozhattok is! A kiállítást szabadon lehet majd látogatni akár egyedül, csoportosan, családdal, vagy barátokkal, illetve az osztályaitoknak szóló csoportfoglalkozásokra is lesz lehetőség.

LIGET LÁTOGATÓKÖZPONT

A Néprajzi Múzeum földszintjén kapott helyet a Városliget új látogatóközpontja is, ahol a megújuló Liget valamennyi fejlesztéséről információkat kaphatnak a vendégek, és jegyeket is vásárolhatnak park intézményeinek programjaira. A központ részeként egy látványos és interaktív időutazáson is részt vehetnek a látogatók, amely Budapest Aranykora címmel a nemzet fővárosának legpezsgőbb és legsikeresebb történeti időszakát mutatja be, az 1867–1914 közötti Aranykort, amikor elődeink  megteremtették Budapestet, Európa egyik legszebb és legprosperálóbb fővárosát. Az ingyenesen megtekinthető tárlat fő attrakciója a századfordulós Budapestet bemutató, 55 m2-es, több mint 6.000 épületből álló léptékarányos városmakett, melyet AR technológiával felszerelt „okostávcsővel”, tabletek segítségével is felfedezhetünk.

SZOLGÁLTATÁSOK, HASZNOS INFORMÁCIÓK

A látogatók kényelmét és a közösségi funkciókat szolgálják az épület különböző pontjain található csomagmegőrzők, családi szobák (mindkét bejáratnál etetőszék, pelenkázó, szoptatósarok), babakocsi tároló, vendéglátóhelyek (étterem és 2 kávézó), de az érdeklődőknek lesz lehetőségük a múzeum boltjában, az Etnoshopban (Néprajzi Múzeum ajándéktárgyak, kézműves tárgyak is kaphatók) is vásárolni, és könyveket böngészni a közösségi irodaként is működő Etknow-ban. A Néprajzi Múzeum megújult honlapján található webshop és az online jegyértékesítési és jegyelővételi rendszer. A múzeum mobilapplikációját is érdemes letölteni, amely segíti az épületben való eligazodást, tájékoztat és az audio guide használatához is elengedhetetlen. A ruhatári szekrények és lockerek 1EUR-val és 100 Ft-os érmével működnek.
Az épületben található Kerámiatér ingyenesen látogatható, ezen keresztül végigsétálhatunk az egész épületen. A kiállítótér feletti kert lépcsőin felmászva pedig remek kilátás nyílik a Ligetre, sőt a budai hegyekre is.
Ingyenes családi nap: minden hónap 3. szombatján az állandó kiállításokat díjtalanul látogathatja az az EGT-állampolgár, aki: a 26. életévét még nem töltötte be, 18 év alatti személyt kísér (2 közeli hozzátartozó).
Nyitvatartás itt.
Jegyárak itt.
Weboldal: https://www.neprajz.hu/
Facebook oldal:
https://www.facebook.com/neprajzimuzeum

Fotók: LIGET BUDAPEST / Palkó György

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!