Gyerekprogramok hétvégére – 2022. március 19-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állatos programok, növényültetés, Víz Világnapja – csupa tavaszi program vár rátok ezen a hétvégén. Emellett ajánlunk még egy izgalmas, új kiállítást, medvehagyma lelőhelyeket, termelői és közösségi vásárokat, illetve régi diafilmeket is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szezonnyitó 2022 – Barka Állatsimogató, Dunakeszi, március 19-20.

A március 19-20-ai hétvégével megnyitják a szezont a Barka Állatsimogatóban, és mostantól minden HÉTVÉGÉN nyitva lesznek 10-17 óráig! A nyitó napokon izgalmas programokkal is készülnek. Részletek itt. Belépőjegy: 1700 Ft/fő (Zoo csemege nélkül). 4 éves kor alatt a belépés ingyenes. Zoo csemege: 300 Ft/adag. Nagycsaládos belépőjegy: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén: 1400 Ft/fő (Zoo csemege nélkül).

Királyok és Szentek – Az Árpádok – Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő utca – június 15-ig

Március 18-án, pénteken 14 órától látogatható a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású kiállítás a Szent István Király Múzeum felújított Fő utcai épületében. A több mint tíz ország több mint 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori leletét egy helyen mutatja be a tárlat. A kiállítás június 15-ig, naponta 8–20 óra között látogatható. További részletek itt. Családi jegyár: 2250 Ft (2 felnőtt + 1-3 gyerek).

Piacok és vásárok

Szombaton 8 és 13 óra között ismét lesz tavaszköszöntő piacozás a Rómain, vasárnap 10 órától tavaszi WAMP a Bálnában, vasárnap 9 és 15 óra között Platz termelői piac – Családi piknik a pilisvörösvári Kacsa-tónál, vasárnap 9 és 14 óra között boglárka vásár a Czakó Piacon és Gardrób Közösségi Vásár az ELTE Gömb Aulájában. Ha Székesfehérvár felé jártok vagy ott laktok, akkor szombaton Gasztro- és zenei Fesztivál, vasárnap pedig Pici Piac vár rátok.

Péter meseországban – premieres film

Az éjszaka világa ezüstös holdfényben úszik. Tündérek, manók és más varázslatos lények népesítik be. A mesebeli teremtmények olykor belopóznak a gyermekek álmába, hogy varázslatos kalandokba csábítsák őket. Péter kishúga, Anna pontosan egy ilyen kalandba keveredik, az útja pedig egyenesen a Holdra vezet. A fiú utána ered az éjszaka leple alatt, hogy hazahozza testvérét. 6 éves kortól ajánlott.

MÁRCIUS 19., szombat

Gólya, gólya hazaszállj… – Jókai-kert, szombat 10:00, érkezés 9:50 (regisztrációs)

A tavasznyitogató programon a fehér gólyák életével, szokásaival ismerkedhetnek a résztvevők, s tudásukat kerti nyomozós játékon bizonyíthatják. Várják a családokat egy kis felfedező játékra és gólyás kézműves foglalkozásra. A programra meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban meleg tea is jól jöhet. Kérik, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzetek! A programra előzetes regisztráció szükséges a kovaria@dinpi.hu címen a résztvevők számának és egy telefonos elérhetőség megadásával. Teljes árú: 1800 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1100 Ft.

Víz Világnapja – Az ezerarcú víz (családi nap) – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont (parkolás a Szabadság-úton), szombaton 10:00 (regisztrációs)

A program alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a vízzel, mint éltető elemmel és nélkülözhetetlen élőhellyel. Kik laknak a vízben? Mi a különbség a csibor és a csíkbogár között? Milyen élőlények ihlették meg a Vízipók-csodapók mese szerzőit? Mely állatok hogyan lélegeznek a vízben? Milyen kémiai összetételű az esővíz? Milyen tisztaságú vizet iszunk? Megismerkedünk a vízparti erdősáv madaraival madárgyűrűzés segítségével. Előzetes bejelentkezés szükséges: pilisilen@dinpi.hu. Teljes árú jegy: 2500 Ft/fő kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) jegy: 1600 Ft/fő.

VILÁGJÁRÓ GYEREKEK: Amerikai Egyesült Államok – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, szombaton 9:30-12:30 (regisztrációs, ingyenes)

A Világjáró Gyerekek programsorozat márciusi eseményén átrepülhetünk az Atlanti-óceán felett, és meg sem állunk Amerikáig, ahol a Szabadság-szobor és a Walt Disney mesehősök köszöntenek bennünket. Ezután kanyargózunk a Grand Canyonban, megcsodáljuk a Yellowstone különleges színeit és állatvilágát, majd ellátogatunk az óriás kaktuszok birodalmába is. A Mese-Tér-Kép papírszínház előadásában Ábellel és a repülő lifttel folytatják a kalandozást. 3-10 éveseknek ajánlott. A programon való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött itt. Az eseményt online közvetítik Facebook-oldalukon.

Tematikus kisragadozó nap – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10:00

A Tematikus kisragadozó napon a vadmacska és a vadászgörény életéről tanulhattok, de az amerikai származású mosómedvék életmódjába is betekinthettek. Te mennyire vagy képben a vadon élő állatokkal? Vadasparki belépővel látogatható.

Kreatív kert gyerekeknekFüvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Növényismeret, ültetés, alkotás 3-10 éves gyerekeknek és szüleiknek. 10:00 és 11:15-től kezdődő foglalkozások 1 órát tartanak. A foglalkozást a kastélyban az emeleten tartják. Ára: 2000 Ft/gyerek.
A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Rapid Öko Zsibongó – Városliget, Dózsa György út, a C és a D parkoló közötti füves területen, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

A hazai és nemzetközi termelők, manufaktúrák, kézművesek által lehet kóstolni, ízlelni és akár vásárolni, bio, mentes, mindenmentes, vegán, vegetáriánus falatokat, de a húsimádó látogatók sem térnek haza üres hassal! Részletek itt. Regisztráció szükséges itt. Ingyenes!

Mesebeli madarak – Sárkányos Gyerekkönyvtár FSZEK, szombaton 11:00 (regisztrációs, ingyenes)

Az Oberon Alapítvány Mesebeli madarak című programsorozatának összejövetelén Renner Zsuzsanna indológus előadásából megtudhatjátok, hogyan ábrázolták Garudát, a Napmadarat. Utána pedig rajzolhattok, színezhettek, alkothattok olyan Napmadarat, amilyen a képzeletetekben él! A foglalkozás sérültek és épek kreatív együttléte jegyében tartják meg. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: sarkanyosprogramok@fszek.hu email címen.

Démonok és varázslók tárlatvezetés – Szépművészeti Múzeum, szombaton 14:30-15:30

A Nílus folyó mentén évezredekig virágzó egyiptomi civilizáció jellegzetes ábrázolásai és különleges írásrendszere a mai napig elvarázsolják a múlt iránt érdeklődőket, a sok ezer éves tárgyakat azonban segítség nélkül olykor nehéz megszólítani. A 60 perces tárlatvezetés során a látogatókkal egy-egy témát járnak körül: bemutatják az ókori egyiptomiak hétköznapjait, írását, isteneit, uralkodóit és túlvilági elképzeléseit. Jegyár: a múzeumi belépő ingyenes a családoknak (hónap 3. szombatján) + 1000 Ft/fő a tárlatvezetés. 9 éves kortól ajánlott.

MÁRCIUS 20., vasárnap

Rutkai Bori Banda: Hosszúfejű királyfi lakodalma – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Szomszédok, barátok és messzi földről jövő vendégek egy-egy dalt hoznak ajándékba az ifjú párnak. Mivel maga a vőlegény is egy kicsit furcsa ‒ hiszen szép hosszú fején akár elférne még több szem, száj, sőt orr és fülcimpa is ‒ ezért ne csodálkozzunk azon, hogy a násznép is csupa különleges figura. A zenekar vidám tavaszi koncertjére nemcsak a gyerekeket várják táncolni, pattanjanak fel a moziszékről a szülők, nagyszülők is, hiszen ebben a mesebeli lakodalomban az egész család együtt bulizhat! Jegyár: 2500 Ft/fő.

Integrált családi vasárnap: Állatakadémia – állatbemutató Farkas Ádámmal – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Sokunk életébe elérkezik a pillanat, amikor valamilyen háziállatot szeretnénk, de nem ám cicát vagy kutyát, hanem valami mást: egeret, patkányt, törpesünit, vadászgörényt, kacagógerlét vagy esetleg bütykös csótányt. Március 20-án, a Millennium Háza Családi vasárnapján ezeket a különböző kedvtelésből tartott állatokat mutatják be Farkas Ádámmal, a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusával. Szó lesz az állatok igényeiről, természetre gyakorolt hatásaikról és arról is, hogy miért ne tartsunk erdőből begyűjtött sündisznót házi kedvencként, vagy miért ne engedjük szabadon ékszerteknősünket. Az Állatakadémia szuper alkalom a felelős állattartás alapjainak és az elhozott állatok vadon élő rokonainak megismerésére! Az Állatakadémia nem állatsimogató, a gyerekek és állatok nem érintkezhetnek egymással! Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Tavaszi zsongás – Mezőgazdasági Múzeum, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

A Vajdahunyadvárban TAVASZI ZSONGÁS című foglalkozáson két állandó kiállításban is utánajárnak a méhészkedés hagyományainak, megismerhetitek a múzeumban őrzött tárgyi eszközeit, a mézfajtákat, a méhek szerepét, és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmeket. A foglalkozást kiegészítő kézműveskedés során méhviaszgyertyát vagy mini rovarhotelt készíthettek. A programot legalább 6 fő részvételével indítják. Részvételi díj: 1200 Ft/fő. Bejelentkezés és bővebb információ a tanulas@mmgm.hu e-mail címen.

Diavetítés – A 100 éve született Benkő Sándor grafikus emlékére – Art+Cinema, vasárnap 11:00

A 100 éve született Benkő Sándor diafilmjeiből válogattak: Csalóka Péter, Babszem Jankó, Történetek Mátyás királyról, Dr. Dolittle utazásai; Az ásító inas – előzetes (a Munkácsy Mihály emlékezései nyomán készült diafilm exkluzív kiadványként novemberben jelenik meg). Mesélő: Weigert Viktor, közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Belépő: 600 Ft/fő. Jegyek előrendelhetőek a mozi telefonszámán: +36 20 410 7177.

Nézzétek meg kedvenc medvehagyma lelőhelyeinket is, illetve a hétvégén igazi tavaszi, napsütéses idő lesz, úgyhogy érdemes kirándulás válogatásaink között vagy Kirándulás rovatunkban is böngészni!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.